Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
Da li mislite da je moguće sebe osloboditi mržnje? Mislite li da su ljudi koji ne mrze srećniji? Da li mislite da sva mržnja potiče od mržnje prema samom sebi?

Ja sam primetio da što manje mrzim, to se bolje osećam. Takođe sam primetio da bol i tugu može maskirati mržnja... kao neki mehanizam odbrane:"nisam tužan, već besan".

Možemo li sebe isprogramirati da ne mrzimo? :)
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Isprogramirati? Hm..

Nauciti da ne mrzimo da, i to se uci.. Primetila sam kod ljudi da sto se obrazuju vise o subjektu svoje mrznje i dozvole da probiju barijere i dozvole sebi da budu otovreniji, tu svaka mrznja iscezava.

Da li su srecniji ljudi koji ne mrze? Da. Ali i ljudi koji ne zele drugima da odredjuju nacin zivota koji je po njima pristojan, moralan, prihvatljiv su zaista srecniji i oslobodjeni..
Korisnikov avatar
By svejedno
1. da.

2. da.

3. pojma nemam. ali deluje vrlo verovatno.

..

Covek se moze 'isprogramirati' za sve.
Korisnikov avatar
By EYA
:up: Iriskisice

Originally posted by Mage

Ja sam primetio da što manje mrzim, to se bolje osećam. Takođe sam primetio da bol i tugu može maskirati mržnja... kao neki mehanizam odbrane:"nisam tužan, već besan".

tacno nako... onako kako mislimo tako i dobijamo... a svaka negativna emocija (koja zatim po gornjem principu izaziva da nam bude negativno) je uvek i jedino odbrana.
napadamo da bi smo se odbranili... branimo svoju teritoriju, tj ono sto mi tako dozivljavamo, kao deo nas - nas ego.

a napolju sija :sunce: samo mi to ne vidimo jer se nismo jos isprogramirali da srecu zasluzujemo.
:mackodlak:
Korisnikov avatar
By blenta
da

ne mislim da se moze biti srecniji
ali definitivno tvrdim da se moze biti manje nesretniji

ne mora uvek biti

bilo kako bilo
uvek je bolje oprostiti i prevazici jer je mrznja gubljnje resursa na lose stvari
koje te truju i zaokupljaju ti misli
sto ne znaci da treba da zaboravis
Korisnikov avatar
By Torry
mozda je glavno pitanje motiv mrznje

da je u pitanju nesto iz besa, hira ili statijaznam vec...neka banalna stvar, od toga da mi je neko ukrao igracku u pesku, krao svesku u skoli, oteo decka ili devojku i sl...takve stvari su iskreno smesne da bi se neko zamrzeo

ali da su ozbiljnije stvari u pitanju, zlostavljanje, silovanje, ubistvo...naravno, slazem se da mrznja nista dobro ne donosi ali razlozi su ocigledni i opravdani

mozda ga ja pretera sad , al sta znam...
Korisnikov avatar
By Loni
To je zamršeno pitanje.

Mislim da je mržnja sasvim prirodno i osećanje.
To je jedna vrsta udarca energijom.

Postoji svud u prirodi.
Kad neko napadne mladunce lava, lavica će sigurno da mu priredi mržnju.
Uporedo s fizičkim napadom podarićemu i taj energetski napad.

Čoveku su sve emocije date s razlogom.

E sad, mržnja je nešto vrlo opasno i ne treba je koristiti stalno već usmeriti isključivo
kad se borimo s teškim negativcima.
Sa onima, koji ruše naš sistem vrednosti.

Ne mogu da zamislim da me neko napadne na ulici i da želi da me pretuče jer je homofob, pljačkaš ili iz bilo kog drugog razloga, a ja da kažem samom sebi: - Daj da sputam mržnju.
Onda bi tek ispao slabić.

Ponekad prema nekom treba usmeriti i tu negativnu emociju.
U suprotnom prema svima bismo bili isti kao neki zombiji.
Korisnikov avatar
By Tungi
Koliko se trudio NE UMEM da mrzim.Ne mogu.

Ne znam kakav dozivljaj zivota je dok mrzis,da li je ispunjeniji i srecniji.
Korisnikov avatar
By HARP
Čovek se jednostavno tako rodi... to se ne uči....
Korisnikov avatar
By neny
Kapiram se da se treba kloniti mrznje ,kao jednog vida unistavanja sebe iznutra.
Ali pitam se kako je to moguce suzbiti prema drustvu koje vam izrekne kaznu bez da ste ucinili krivicno delo,kad vam dodeli robovski status duz celog zivota?!
Ja nekako uz svu dobru volju ne mogu da prenebegnem cinjenicu da mi ovo drustvo amputira srecu i da eto tako to progutam i postanem njegov deo.

Nekada sam mislio da je te komplekse lako resiti ,medjutim kako vreme prolazi shvatam da za neke jednostavno ne postoji resenje.Isuvise je slozeno.
Korisnikov avatar
By Loni
Mene cela tema podseća na onu negativnu stranu budizma, a to je TEŽNJA KA RAVNODUŠNOŠĆU.

Bojim se da iskorenjivanje mržnje vodi i iskorenjivanju ljubavi i emocija uopšte.

Sad ćemo kao Sidarta da sedimo kod nekog drveta, meditiramo (tihujemo) i veštački
da neutrališemo najpre mržnju, pa zatim ljubav, pa bes pa svaku živu emociju.
I šta smo postigli time?

Zombi pogled teleta?

Mage, brate, ako je neko zaslužio da ga mrziš NE ŠTEDI GA!
Bori se protiv njega i hejtuj.

U protivnom ispašćeš njegov slab protivnik, koji će da izgubi, da se povuče pred negativcem, koji će da pobedi i nastavi da nameće svoj truli sistem vrednosti.

Amfilohije, OBRAZ, Dveri, 1389 - zqaslužuju AKTIVAN OTPOR, tužbe protiv njih, a to je sve na neki način mržnja.

Ne mislim da se išta postiže poštedom protivnika.
Kad je neko žubre UDRI!
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Loni

Mene cela tema podseća na onu negativnu stranu budizma, a to je TEŽNJA KA RAVNODUŠNOŠĆU.
De si be bate Loni. Kvo ga radiš?

:B
By Guion Nerville
Verujem da se moze dosta smanjiti, da je coveku bolje kad manje mrzi i mislim da mrznja moze imati razlicite uzroke.

Postoje razne duhovne discipline kojima se covek oslobadja mrznje, recimo poznata budisticka metta meditacija kojom se zeli svim bicima da budu dobro, da se oslobode patnje, da su srecni, oprasta se drugima. itd.
Korisnikov avatar
By svejedno
joj bre Loni...lol.

..

Mislim da ti ne bi skodilo da uzmes procitas malo Dostojevskog recimo, nekada, da ne preterujem bas sa svetim knjigama & to ,)

..

Pogresno ti shvatas i budizam, i mrznju, i lavice...i svasta.
Korisnikov avatar
By Incubus
Originally posted by Loni

To je zamršeno pitanje.

Mislim da je mržnja sasvim prirodno i osećanje.
To je jedna vrsta udarca energijom.

Postoji svud u prirodi.
Kad neko napadne mladunce lava, lavica će sigurno da mu priredi mržnju.
Uporedo s fizičkim napadom podarićemu i taj energetski napad.

Čoveku su sve emocije date s razlogom.

E sad, mržnja je nešto vrlo opasno i ne treba je koristiti stalno već usmeriti isključivo
kad se borimo s teškim negativcima.
Sa onima, koji ruše naš sistem vrednosti.

Ne mogu da zamislim da me neko napadne na ulici i da želi da me pretuče jer je homofob, pljačkaš ili iz bilo kog drugog razloga, a ja da kažem samom sebi: - Daj da sputam mržnju.

Ponekad prema nekom treba usmeriti i tu negativnu emociju.
U suprotnom prema svima bismo bili isti kao neki zombiji.
Kad neko napadne mladunce lava, lavica će sigurno da mu priredi mržnju. - Zašto ovo posmatraš kao mržnju a ne kao ljubav prema mladuncu?

- Ne čini ti se da je baš u ovome problem? Ne mislim u tvom hipotetičkom postupku, već u tome napadni da ne bi bio napadnut. Mislim da to opet nema veze sa mržnjom kao mržnjom, nego sa primarnom težnjom za samoodržanjem. Ljudi su jeli jedni druge ne zbog toga što se mrze već zbog toga što bi u suprtonom svi skončali.

Ont: Treniram se da ne mrzim, u suštini nikad nisam istinski ni mrzio. Nesposoban sam, težim da u svakom muškarcu-ženi vidim suštinu, a to je baš taj muškarac ili žena, to isto ljudsko što sve ljude čini ljudima. Kada upoznam nekoga ko mi se ne dopada (fašista-kinja, homofob-kinja, adduj sam-a) pokušam da dekonstrukcijom shvatim koji su to otrovi načinili fasadu na biti tog muškarca-žene i zbog čega su njegovi-njeni stavovi takvi. Ukoliko postoji šansa da objasnim neke stvari to i učinim, ako ne razočaram se ali idem dalje i isto ću učiniti bezbroj puta.
Mržnju vidim kao izraz nemoći.
Korisnikov avatar
By Srklet
jebes mrznju, kak se osloboditi apatije...?
Korisnikov avatar
By Srklet
jel to znanstveno dokazano ili je neka tvoja teorija? :D
Korisnikov avatar
By Incubus
Tako se ja liječim, +zoloft ali empatija je krucijalna :D
By Orion
Da li mislite da je moguće sebe osloboditi mržnje?
Da.

Mislite li da su ljudi koji ne mrze srećniji?
Da.

Da li mislite da sva mržnja potiče od mržnje prema samom sebi?
Ogroman deo iz mržnje prema samom sebi i nezadovoljstva.

Možemo li sebe isprogramirati da ne mrzimo?
I wish.
Korisnikov avatar
By nsc
mogu za trenutak biti besan na nekog, pa i to me brzo prodje, ne umem da mrzim :sunce: :cvetduga:
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by Mage

Da li mislite da je moguće sebe osloboditi mržnje? Mislite li da su ljudi koji ne mrze srećniji? Da li mislite da sva mržnja potiče od mržnje prema samom sebi?

ne znam, možda je. ni to ne znam, meni mržnja sasvim normalna stvar. ne jer sebi želim samo najbolje a to je da ti objekti moje mržnje izgore :vatroslava:

o pa svaka čas'. moguće. ne znam, verovatno je moguće, but no thanks. :lol:
Korisnikov avatar
By Stripi
Trudim se da ne mrzim. Bio sam hejterski nastrojen kao tinejdžer, sad je to nekako splaslo.
Ako sa nekim ne ide ili mi ide na živce, onda jednostavno ignoriram.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne umem da mrzim, ali delim Popeyev problem.

Sve se da naučiti, sve je stvar navike.
By alexandermagic
Ranije sam sebi dopuštao da često mrzim i to vrlo intenzivno. Pošto toliko negativna emocija prvenstveno škodi meni, bez obzira koliko da naudim objektu svoje mržnje, a ja sebe beskrajno volim :smug: , odlučio sam da se "isprogramiram" i minimiziram ju. Mislim da mi to uspijeva, uz par iznimki. :sweet:

A opet, interesantna je i konstatacija rahmetli Mahatma Gandi-ja:
"Nema te mržnje koja je tako odvratna kao ljubav u stadijumu raspadanja." :D
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je ova tema zanimljiva iz jednog drugog razloga. Bila je jedna tema cini mi se u Ljubavnom forumu gde je pitanje bilo - da li mozete da mrzite. Ja sam izjavila da bih mogla, ako bi neko povredio/ubio meni dragu osobu ili ovaj prvi deo za mene pa naravno da bih ga mrzela. A bio je veliki broj ljudi koji su izjavili - ne, ne niposto ne bi mogli da mrze. Sva nasa objasnjenja u stilu - ma hajde neko ti iskasapi dragu osobu a ti ne mrzis - ostajala su bez rezultata, ne mogu da mrze pa ne mogu... A ovde kad je tema drugacije postavljena tj kad je vec uzeto kao nesto normalno da mrzimo eto i uglavnom drugacijih odgovora. Ili to nisu isti ljudi ili dosta zavisi od toga kako se tema postavi ;)

Elem, ja cu ostati dosledna :D Mogla bih da mrzim u nekom tako ekstremnom slucaju. Ovako u nekom uobicajenom zivotu, ne ne mrzim nikoga. Mogu da osetim bes ili da nekog ne podnosim i tome slicno, ali mrznja je prejaka rec... Nije mi deo zivota a nadam se da nece ni biti. Sto se ovih drugih negativnih osecanja tice, borim se sa njima. Ne volim prvo da budem skoncentrisana na negativne ljude a cim su to nisu mi ni bitni mnogo u zivotu. Te prvo kad me takve misli uhvate pokusavam da promenim fokus i mislim na ono bitno. Sem toga ja sam vestica pa verujem u snagu misli, moram i na to da mislim... Ipak desi mi se da budem besna na nekoga ili ljuta, pustim sebe malo da besnim... I pored svih knjiga - mislite pozitivno itd, ja ipak mislim da nije to moguce uvek i po ceo dan. E kad se malo izbesnim onda pocnem da razmisljam tj racionalizujem sto je ta osoba takva, sta to meni predstavlja, kako cu da se nosim sa tim... I onda tu negde dolazi do resenja posle koga se bes i ljutina smanjuje. Sem toga imam i brza razresenja od besa a to je samo da pomislim na meni bitne ciljeve, osobe (to je u onim slucajevima kad nije ljutina vezana za te planove ili osobe). Kod mene i taj nacin odmah deluje. Imam jasno postavljeno sta mi je bitno u zivotu i kad spadne nesto u nebitno odmah prestane da deluje. To jeste vezano za ovo pitanje sto si ti pitao da li mozemo da se isprogramiramo. Moze, mislim da to dodje i vremenom. Kako vreme prolazi sve se ponavlja manje vise i vidis zbog cega se mozda vredi nervirati a zbog cega ne. Sem toga i preostalog vremena je sve manje pa onda ne zelis da ga trosis na neke pogresne stvari. Bar tako je kod mene :)
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Hahahha...
Baš kao što sam nedavno rekao shmi, čini mi se da sam negde pokupio taj laloški mentalitet: "Nemojte mene slati tamo ja ću se odmah pomiriti."

Ali stvarno. Svađu koristim samo u bitnim stvarima... Za sve ostalo imam premalo energije da trošim na hejtovanje...
Korisnikov avatar
By Mage
@Loni, baš kao što je svejedno rekao, mislim da nisi dobro shvatio koncept mržnje.

Ako se borimo protiv nekog/nečeg, ne mora nužno da znači da ih mrzimo. Češće je to iz straha, odbrane sebe ili bližnjeg itd. Npr ja kada sam gledao divljanje u Beogradu za vreme parade, nisam osećao mržnju već neizmernu tugu i žalost. Mržnja je ta koja je izazvala divljanje, a ja sam gledao u neverici i pitao se odakle TOLIKO mržnje dolazi i šta čovek može da uradi da je zaustavi...

Pre par dana je moja sestra bila prisiljena da raskine sa dečkom jer njegovi roditelji nisu hteli da on izlazi sa invalidom te su mu rekli da ako ostane sa njom leti iz kuće... U početku sam hteo da odem kod tih monstruma i iskopam im oči... ali posle kad se malo ohladiš shvatiš koliko su oni zapravo jadni... Meni je tih ljudi žao... mora da su strašno nesrećni i bedni.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!