Meni je ova tema zanimljiva iz jednog drugog razloga. Bila je jedna tema cini mi se u Ljubavnom forumu gde je pitanje bilo - da li mozete da mrzite. Ja sam izjavila da bih mogla, ako bi neko povredio/ubio meni dragu osobu ili ovaj prvi deo za mene pa naravno da bih ga mrzela. A bio je veliki broj ljudi koji su izjavili - ne, ne niposto ne bi mogli da mrze. Sva nasa objasnjenja u stilu - ma hajde neko ti iskasapi dragu osobu a ti ne mrzis - ostajala su bez rezultata, ne mogu da mrze pa ne mogu... A ovde kad je tema drugacije postavljena tj kad je vec uzeto kao nesto normalno da mrzimo eto i uglavnom drugacijih odgovora. Ili to nisu isti ljudi ili dosta zavisi od toga kako se tema postavi
Elem, ja cu ostati dosledna

Mogla bih da mrzim u nekom tako ekstremnom slucaju. Ovako u nekom uobicajenom zivotu, ne ne mrzim nikoga. Mogu da osetim bes ili da nekog ne podnosim i tome slicno, ali mrznja je prejaka rec... Nije mi deo zivota a nadam se da nece ni biti. Sto se ovih drugih negativnih osecanja tice, borim se sa njima. Ne volim prvo da budem skoncentrisana na negativne ljude a cim su to nisu mi ni bitni mnogo u zivotu. Te prvo kad me takve misli uhvate pokusavam da promenim fokus i mislim na ono bitno. Sem toga ja sam vestica pa verujem u snagu misli, moram i na to da mislim... Ipak desi mi se da budem besna na nekoga ili ljuta, pustim sebe malo da besnim... I pored svih knjiga - mislite pozitivno itd, ja ipak mislim da nije to moguce uvek i po ceo dan. E kad se malo izbesnim onda pocnem da razmisljam tj racionalizujem sto je ta osoba takva, sta to meni predstavlja, kako cu da se nosim sa tim... I onda tu negde dolazi do resenja posle koga se bes i ljutina smanjuje. Sem toga imam i brza razresenja od besa a to je samo da pomislim na meni bitne ciljeve, osobe (to je u onim slucajevima kad nije ljutina vezana za te planove ili osobe). Kod mene i taj nacin odmah deluje. Imam jasno postavljeno sta mi je bitno u zivotu i kad spadne nesto u nebitno odmah prestane da deluje. To jeste vezano za ovo pitanje sto si ti pitao da li mozemo da se isprogramiramo. Moze, mislim da to dodje i vremenom. Kako vreme prolazi sve se ponavlja manje vise i vidis zbog cega se mozda vredi nervirati a zbog cega ne. Sem toga i preostalog vremena je sve manje pa onda ne zelis da ga trosis na neke pogresne stvari. Bar tako je kod mene