Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by EYA
samospoznaja kao mogucnost da dostignemo bozanske vrhove znanja i mudrosti nas neminovno upucuju na stanje apsolutne harmonije postojanja, lisene bilo kakvih religijskih dogmi i filozofskih potraga za istinom.
Ali su rijetke one stare duše i vrhunski posve?enici koji to uspiju iskazati kroz kuhanje :love:
Korisnikov avatar
By Skyen
ne, nikada nece biti, to je osnovna ljudska hrana. cini mi se da bi covek mogao da se odrekne i vode, ali filozofiranja sa jedne ili religije sa druge strane, a moze i mixovano, nikad.

evo ja, po ceo dan gladujem i filozofiram, najvise o tome zasto me mrzi da ustanem i spremim rucak. ali to ima i asketsku konotaciju, znaci, radi postizanja katarze ja se moram odreci sitnih i manje bitnih ljudskih potreba. zrtva u tom slucaju je mala za ono sto mogu dobiti, ako prezivim :D
Korisnikov avatar
By gari
Nikada ljudski um ne?e dosegnuti do tih saznanja, naro?ito ne za par hiljada godina. Filosofija je i omogu?ila da se doðe do ovih saznanja koje sada posedujemo a takoðe i religija. Pre svega beše RE?. Tehnologija nije svemo?na i ne možemo se oslanjati samo na nju. Zašto zapadnja?ka medicina ne le?i ?oveka? Zato što se oslanja samo na nau?na saznanja o ?ove?ijem organizmu a zanemaruje ?injenicu da su telo i duša jedno. Tako su podelili medicinske nauke na razne "grane", specijalizacije, aparature i šta ti sve ja znam a uspeh skoro nikakav. Još pre desetak godina akupunkturu uopšte nisu priznavali kao medicinsku metodu kao ni postojanje bioenergije. Sada sve to priznaju i uveliko koriste. Tako i u budu?nosti nikada ?ovek ne?e prestati da "spekuliše" ve? ?e to ?initi još i više jer iz tih "spekulacija" nastaju nova saznanja o svemu onome što nas okružuje.
:happysmoke:
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by gari
Nikada ljudski um ne?e dosegnuti do tih saznanja, naro?ito ne za par hiljada godina.
nikada ili mozda kroz par stotina hiljada godina ? odluci se ! nikada znaci bas nikada.
Filosofija je i omogu?ila da se doðe do ovih saznanja koje sada posedujemo a takoðe i religija. Pre svega beše RE?. Tehnologija nije svemo?na i ne možemo se oslanjati samo na nju. Zašto zapadnja?ka medicina ne le?i ?oveka? Zato što se oslanja samo na nau?na saznanja o ?ove?ijem organizmu a zanemaruje ?injenicu da su telo i duša jedno. Tako su podelili medicinske nauke na razne "grane", specijalizacije, aparature i šta ti sve ja znam a uspeh skoro nikakav. Još pre desetak godina akupunkturu uopšte nisu priznavali kao medicinsku metodu kao ni postojanje bioenergije. Sada sve to priznaju i uveliko koriste. Tako i u budu?nosti nikada ?ovek ne?e prestati da "spekuliše" ve? ?e to ?initi još i više jer iz tih "spekulacija" nastaju nova saznanja o svemu onome što nas okružuje.
na isti nacin ce filozofija i nauka doprineti novim i novim saznanjima, sve dok ne saznamo sve sto se moze saznati tim procesima. zatim cemo odbaciti filozofiju, nauku i tehnologiju, a prihvatiti one delove religija koji nam omogucavaju spoznajne procese. na kraju cemo spoznati sve sto se moze spoznati i onda cemo odbaciti sve iluzije kojima sada mazemo oci i ziveti svako u svojoj realnosti potpuno svesni da je i ona tek samo iluzija, al cemo bar birati sami svoje iluzione realnosti i putovati kroz njih bez straha !
Korisnikov avatar
By gari
Uh, mislio sam da se nikada u ni?emu ne?emo složiti Eya. Jesi li ?ula kada mi je pao kamen sa srca?
:D
By Ulix
Zašto zapadnja?ka medicina ne le?i ?oveka? Zato što se oslanja samo na nau?na saznanja o ?ove?ijem organizmu a zanemaruje ?injenicu da su telo i duša jedno. Tako su podelili medicinske nauke na razne "grane", specijalizacije, aparature i šta ti sve ja znam a uspeh skoro nikakav.
Dobro, a ti onda idi kod popa pa nek ti leci kondilome molitvom.
Još pre desetak godina akupunkturu uopšte nisu priznavali kao medicinsku metodu kao ni postojanje bioenergije. Sada sve to priznaju i uveliko koriste. Tako i u budu?nosti nikada ?ovek ne?e prestati da "spekuliše" ve? ?e to ?initi još i više jer iz tih "spekulacija" nastaju nova saznanja o svemu onome što nas okružuje.
Bioenergiju ni sada lekari ne koriste. Koriste je raznorazni prevaranti.

On topic: Vitgenstajn je rekao da je filozofiji ostalo jos samo to da se bavi jezikom.
Mislim da se filozofija preselila u umetnost, i da to nije njen kraj, ali da je pocetak drugacije, manje sistematicne filozofije. Nauka je ipak pobedila. Da li je to bas dobro ili nije, stvar je vredna diskusije.

Religija jeste u izumiranju, ali suvise sporom.
Korisnikov avatar
By ciceron
citat:
"Vitgenstajn je rekao da je filozofiji ostalo jos samo to da se bavi jezikom."

Pa nije ni cudo sto je to rekao kada je poslednja njegova recenica bila "o cemu se ne moze govoriti, o tome se mora cutati"

Sta ocekivati od takvog radikalnog uma?
Korisnikov avatar
By gari
Ja sam Cicerone zaprepaš?en. Dakle, filosofija više i ne postoji? Zašto ne ukidaju taj fakultet kod nas? Da se bave jezikom? Nema dakle više filosofiranja? Pa šta onda radi ovaj silan narod na ovom forumu. Ovde se svi bave filosofiranjem. Ni na jednom mesti nisam pronašao više filosofa nego ovde. Sve "moj do moga".
:deda:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja sam Cicerone zaprepaš?en. Dakle, filosofija više i ne postoji? Zašto ne ukidaju taj fakultet kod nas? Da se bave jezikom? Nema dakle više filosofiranja? Pa šta onda radi ovaj silan narod na ovom forumu. Ovde se svi bave filosofiranjem. Ni na jednom mesti nisam pronašao više filosofa nego ovde. Sve "moj do moga".
:deda:
Eto... ?isto prosto... Digo nogu i poškropio nas filozofijom... :love:
:smeh:
Korisnikov avatar
By gari
Kaj se nerviraš 2 ribe, filosofija tak prosta, poslušaj samo kaj je govoril tvoj Tilje /majku ti božiju/, pa ?eš vidjet što je "?isto prosto". Ima njih još ovdje koji su dignuli obe noge, ali ih niko ne?e. Ja sam bar jednu a imam šta i da "poškropim", jajca mi još radiju. Hajd onu "našu" da otfilosofiramo: Klepe ti je, klepe ti je Zagorje zeleno...Ili beše "lepe ti je". Zaboravio sam, davno beše, znam samo da se pominje nešto leba i krumpira, jebem li ga...

:sladoled:
Korisnikov avatar
By 2kune
Kaj se nerviraš 2 ribe, filosofija tak prosta, poslušaj samo kaj je govoril tvoj Tilje /majku ti božiju/, pa ?eš vidjet što je "?isto prosto". Ima njih još ovdje koji su dignuli obe noge, ali ih niko ne?e. Ja sam bar jednu a imam šta i da "poškropim", jajca mi još radiju. Hajd onu "našu" da otfilosofiramo: Klepe ti je, klepe ti je Zagorje zeleno...Ili beše "lepe ti je". Zaboravio sam, davno beše, znam samo da se pominje nešto leba i krumpira, jebem li ga...

:sladoled:
Drago mi je što pokušavaš nacionalisti?ki pristup, ali valjalo bi ipak da se malo bolje informiraš... Ovako bi mogo ispast torcidaš :smeh:
Korisnikov avatar
By gari
Potpuno si "skrenuo", mislim sa teme. Ja nisam nacionalista, to sam ti ve? rekao. Da jesam druga?ije bismo razgovarali. Uostalom da bih bio nacionalista morao bih da znam kojoj ti naciji /narodu/ pripadaš a ja to ne znam. Dakle, tema beše...da li su filosofija i religija osuðene na smrt. Mislim da je smrna kazna ukinuta zakonom te da ni filosofija ni religija nisu osuðene na smrt. Ako se zakon promeni, posla?emo ih na elektronsku stolicu. Ne bih da prejudiciram.
:pionir:
Korisnikov avatar
By Zenica_boy
Ne znam meni je nekako religija prevazidjena,jer smatram da ne vecinu pitanja vec imam odgovor,svi odgovori koje nisam uspio naci kroz religiju nasao sam kroz filozofiju:hvala:
By spf 3000
sto rece tramp, nece ljudska vrsta tu buducnost doziveti. ne zbog nuklearki (mada i to je veoma moguce) vec zbog toga sto kroz 10 godina nece postojati zelene povrsine koje nam stvaraju kiseonik + zbog toga sto cemo poumirati od raka a necemo imati odakle sintetizovati lek jer ce retke biljke i retki organizmi biti istrebljene vrste + zbog toga sto se nuklearni i ostali otpad odlaze u okeane i zatrpava u zemlju odakle otice u podzemne vode + zbog toga sto se svakih sat vremena u naoruzanje na svetu ulozi koliko u istrazivanje i razvoj alternativnih izvora energije za godinu dana.
ali ko ce o tome misliti kad zaboga postoje mnogo vaznije stvari o kojima se moze diskutovati :doh:
Korisnikov avatar
By gari
Sve to je razlog da religija i filosofija ne budu osuðene na smrt. Možda u njima leži odgovor na ova pitanja? Ko zna kada bi meðu politi?arima i vojnicima bilo više religioznih i filosofski obrazovanih manje bi se ulagalo u naoružanje.
:kosach: :potapsava: :cheer:
Korisnikov avatar
By gari
To nije iskrivljen nagon za opstankom nego pohlepa i želja da se poseduje sve više i više materijalnih dobara. U tome prednja?i, naravno, zapadnja?ka civilizacija. Koliko je kultura uništeno u Severnoj i Južnoj Americi da bi Evropljani mogli da se prošire i eksploatišu te teritorije. I to su istrebljeni narodi koji su poštovali zakone prirode. Na primer Indijanci iz Severne Amerike su lovili samo onoliko životinja koliko im je trebalo za preživljavanje. Poštovali su prirodu. Ali, trebalo ih je "civilizovati" viskijem, saterati u rezervate kao "divljake" i istrebiti. Ja sam ovog trenutka spreman da se odreknem 90% onoga što mi je "civilizacija" dala samo da bi prestalo ovo zagaðivanje i uništavanje naše planete. Ne znam za druge...
:seljache: :kissass: :slika:
By spf 3000
...pohlepa i želja da se poseduje sve više i više materijalnih dobara
pa to upravo i jeste izvitoperen nagon za opstankom tj. iskrivljena percepcija opstanka (zivota) i onoga sta ga cini smislenim.
Ja sam ovog trenutka spreman da se odreknem 90% onoga što mi je "civilizacija" dala samo da bi prestalo ovo zagaðivanje i uništavanje naše planete.
:jerry: evo i ja s tobom
Korisnikov avatar
By gari
Hvala. Predlažem da osnujemo klub "poštovaoca prirode". Ili bar da postavimo temu o tome.
:hug: :P :ribica:
Korisnikov avatar
By Wind_girl
Originally posted by Nescafe
Smatrate li da ce jednog dana - za 100, 200, 500, 1000, 5000, koliko god godina - kad budemo provalili sve (ili bar najkrupnije) tajne mozga, sve (ili bar najkrupnije) tajne genetike, sve (ili bar najkrupnije) tajne fizikalnog sveta, filozofija i religija casno umreti i otici na zasluzeno mesto u istorijskom muzeju ljudskih delatnosti?

Kad budemo znali skoro sve o ustrojstvu kosmosa, kad budemo shvatili pojave koje smo dosad "navikli" da pripisujemo Stvoritelju (ma kako ga zvali - Bogom, Velikim duhom itd.), kad budemo ustanovili kako to funkcionise nas mozak, kako oseca i poima svet oko sebe, zasto je mozgu potrebna ideja o Svevisnjem, zasto su mu potrebne predrasude, zasto su mu potrebne manipulacije drugim mozgovima, zasto se cesto oslanja na sopstvenu "projekciju" stvarnosti umesto na objektivan "uvid" u stvarnost itd itd... smatrate li da ce to oznaciti kraj "spekulativnih" nauka, kakve su filozofija i religija, i otvoriti put objektivnom shvatanju kosmosa i duha? Da li ce se, s tim u vezi, i psihologija znatno vise osloniti na neurologiju, neurofiziologiju i genetiku, i postati "egzaktnija" nauka, jer ce nestati potreba za psiholoskim "tumacenjem"?

Alhemija je, na primer, prevazidjena - mada je svakako utrla put mnogim danasnjim naucnim dostignucima. Ceka li ista sudbina religiju i filozofiju, dakle?
Ne,ne mislim tako.Nikada necemo znati sve o svetu koji nas okruzuje i uvek ce postojati nesto neistrazeno i neispitano.Istina je da je alhemija pomalo pala u zaborav,ali nikada nece biti potpuno zaboravljena.
Korisnikov avatar
By gari
A za hiljadu godina? Mislim, ho?e li tada alhemija biti zaboravljena?
:temperatura: :happysmoke: :vogue:
Korisnikov avatar
By Wind_girl
A za hiljadu godina? Mislim, ho?e li tada alhemija biti zaboravljena?
:temperatura: :happysmoke: :vogue:
Sve dok postoje ljudi koji se zanimaju za nju nece ni za hiljadu godina!
Korisnikov avatar
By gari
Originally posted by Wind_girl
[/quote]
Pitanje je da li ?e tada postojati ljudi ili samo majmuni /kao u filmu "Planeta majmuna"/.
:hail: :evilwait: :piski:
Korisnikov avatar
By Wind_girl
Originally posted by Wind_girl
Pitanje je da li ?e tada postojati ljudi ili samo majmuni /kao u filmu "Planeta majmuna"/.
:hail: :evilwait: :piski:
[/quote]najjachi si!
Korisnikov avatar
By gari
Nisam-najja?i na ovoj planeti su insekti. Kada bi se dogodo rat u kome bi bile upotrebljene atomske bombe preživeli bi samo insekti. Recimo, škorpija preživljava hiljadu puta ve?u ozra?enost od ?oveka. Mi smo mnogo slaba bi?a.

:happysmoke: :pucaodsmeha: :tumble:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
One nikad nisu bile ni žive. To su samo tehnike održavanja onog što je besmrtno. Duša.
:slika: :cvetduga:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Nisu osuđene na smrt. Samo im je degradiran rang, jer se po rezultatima ne mogu takmičiti sa naukom. :napitak:
By pupil
religija je nesto najgore sto se ljudima ikad dogodilo.nadam se da ce za koji vek to totalno nestati sa ove planete,ali mislim da je ipak veca verovatnoca da ce se ljudi podeliti na 80% koji nece uopste verovati i na onih 20% koji ce biti fanatici.
Korisnikov avatar
By Dina
Off topic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By Milos92
Smatram da filozofija apsolutno nije osudjena na smrt! Smatram da sve dok na svetu bude bilo pametnih ljudi filozofija ce ziveti, a to ce, ne sumnjam, biti dugo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!