Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by E.c.h.o...yep. i to bog u kog ne veruju
'verovanje' pojedinih ateista da je za sva zla u svetu kriv Bog, a ne oni koji ih cine.![]()
Originally posted by TungiTo je samo izgovor.
Koji ih cine,vodeci se "bogom".
Originally posted by WilhelminaTrue. Znas, jednako kao sto religiozni ljudi ZNAJU da Bog postoji.
Ako si ateista, onda znas da Bog, takav kakav je prikazan, ili bilo kakav drugi - ne postoji.
Zasto i kako i odakle moral, sasvim je druga prica. I moral ne proizilazi i religije.
Originally posted by 2kuneMoral mozda ne, prvi zakoni da.
ja sam za umjereni stav: bog ne postoji ali moral proizlazi od naravnog zakona koji se temelji na bibliji...![]()
Sada dolazimo do kasnije faze argumentacije o postojanju boga, koju ću nazvati dobom intelektualnog opadanja. U pitanju je dokaz koji postavljaju teisti, a zove se moralni argument za postojanje boga. U stara vremena postojala su tri intelektualna dokaza postojanje boga i sve ih je odbacio Imanuel Kant u svojoj Kritici čistoga uma. Ali čim se oslobodio ovih dokaza, on je izmislio novi, moralni dokaz. On je bio poput mnogih drugih ljudi: skeptičan u intelektualnim pitanjima, ali spreman da u moralnima doslovno veruje u maksime koje je posisao sa majčinim mlekom. To ilustruje ono o čemu govore psihoanalitičari - da na nas najjače deluju najraniji uticaji, a ne oni kasniji.
Kant je tako izmislio novi, moralni dokaz o postojanju boga i on je u raznim vidovima bio popularan tokom devetnaestog veka. Jedna njegova verzija kaže da ne bi bilo onoga što je ispravno ni onoga što je pogrešno kada ne bi postojao bog. U ovom trenutku me ne zanima da li ima razlike između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno. Ono što me zanima je sledeće: ako ste sasvim sigurni da postoji razlika između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno, vi se nalazite pred pitanjem - da li je ta razlika plod božije odluke ili ne?
Ako razlika između dobra i zla postoji po božijoj odluci, onda za samoga boga ne postoji razlika između onoga što je ispravno i onoga što to nije. Onda tvrdnja da je bog dobar prestaje da bude tačna. Ako hoćete da kažete, kao što tvrde teolozi, da je bog dobar, morate reći da ispravno i pogrešno imaju neko značenje koje je nezavisno od božije odluke, zato što su božije odluke dobre, a ne loše, nezavisno od same činjenice da ih je on stvorio. Ako to kažete, moraćete zatim reći da je ispravno i pogrešno nastalo ne samo božijim posredstvom, nego da su oni po svojoj biti, logički prethodili bogu. Mogli biste, ako biste hteli, reći da je postojalo više božanstvo koje je naređivalo bogu koji je stvorio ovaj svet, ili zastupati mišljenje koje zastupaju neki gnostici, koje sam često smatrao prihvatljivim, da je zapravo ovaj svet kakvog mi poznajemo stvorio đavo u trenutku kada bog nije gledao.
Originally posted by SprinterIsto se može reći i za tebe.
pa i da razmislim da pročitam nastavak posta. pojma ti nemaš šta je on napisao.
Originally posted by SprinterCitirao sam dokaz da može.
ne može se isto reći za mene, ja od sunca ne očekujem posao. jebote i na primer. a i razumem šta je čovek napisao.
Originally posted by Morgan Le Fayeovo može da napiše samo neko ko nije razumeo ne samo citat, nego takva izjava pokazuje i nerazumevanje drugih-bitnih-stvari. a o rezonovanju stvari na različitim nivoima sam već govorio na više tema..i sasvim sam siguran u kakvom mraku i bedi bi živeli da su nas ti nivoi rezonovanja vodili kroz istoriju. tako da ja vidim neverovatno potcenjivanje i bahati bezobrazluk prema svemu onome i onima koji su zaslužni što ste u 21om, a ne 13om veku.
Iako je dotični mislio na hrišćanskog boga, uzeo ga je kao apsolutnog i s pogrešnim pretpostavkama, jedna od njih je dualnost.
Originally posted by SprinterGospodin pokojni je uzeo pretpostavku dualnosti kao bazu sa njegove ostale pretpostavke i naklapanja.
Originally posted by Morgan Le Fayeovo može da napiše samo neko ko nije razumeo ne samo citat, nego takva izjava pokazuje i nerazumevanje drugih-bitnih-stvari. a o rezonovanju stvari na različitim nivoima sam već govorio na više tema..i sasvim sam siguran u kakvom mraku i bedi bi živeli da su nas ti nivoi rezonovanja vodili kroz istoriju. tako da ja vidim neverovatno potcenjivanje i bahati bezobrazluk prema svemu onome i onima koji su zaslužni što ste u 21om, a ne 13om veku.
Iako je dotični mislio na hrišćanskog boga, uzeo ga je kao apsolutnog i s pogrešnim pretpostavkama, jedna od njih je dualnost.
Ako razlika između dobra i zla postoji po božijoj odluci, onda za samoga boga ne postoji razlika između onoga što je ispravno i onoga što to nije. Onda tvrdnja da je bog dobar prestaje da bude tačnada li zaista "ako je bog dobar" moramo "reći da ispravno i pogrešno imaju neko značenje koje je nezavisno od božije odluke"?
Ako hocete da kažete, kao što tvrde teolozi, da je bog dobar, morate reci da ispravno i pogrešno imaju neko znacenje koje je nezavisno od božije odluke, zato što su božije odluke dobre, a ne loše, nezavisno od same cinjenice da ih je on stvorio. Ako to kažete, moracete zatim reci da je ispravno i pogrešno nastalo ne samo božijim posredstvom, nego da su oni po svojoj biti, logicki prethodili bogu.
Originally posted by Bananaupravo se o tome i radi. gle ovako,
da li samo definisanje nekog svojstva moze imati to svojstvo?
Originally posted by Sprinterosim iz sebe samog?
Originally posted by Bananaupravo se o tome i radi. gle ovako,
da li samo definisanje nekog svojstva moze imati to svojstvo?
ako je bog svemoćno biće koje je stvorilo svet i zakone sveta
apsolutno ni iz čega...
...i ako je stvorio dobro i zlo, kao dva nezavisna entiteta, i odlučio dakapiram ja to, o tome sam i govorio...
izebere jedan od njih (dobro) i da zahteva od svih da teže dobru a
izbegavaju zlo...
...onda on nije bog zna kako moralan nego je od dve opcije nasumično
izabrao jednu. isto tako je mogao da izabere i zlo jer, nigde ne kaže šta
je bolje od ta dva, on je to odredio.
a ako nije on stvorio dobro i zlo, nego je ta podela postojala i pre
njega, onda on nije svemoćno biće jer je neko to morao da stvori pre
njega.
ili ovako,
ako je bog znao pre nego što je stvorio dobro i zlo,
da je zlo zlo, a dobro dobro, onda to znači da je
dobro i zlo postojalo i pre njega.
dakle ti argumenti u oba slučaja obesmislavaju pojam božjeg morala.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!