Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By .L O S T
postujem jer verujem da je vredno postovanja:radosnice:
By Stephen Dedalus
Kratko vrijeme sam se družio za sufijama nakšibendijskog tarikata. Većinu tarikata ne smatram nećim lijepim, osim mevlevijskog. volim rumija. volim sufijsku muziku.
By faxsimil
Originally posted by Stephen Dedalus

Kratko vrijeme sam se družio za sufijama nakšibendijskog tarikata. Većinu tarikata ne smatram nećim lijepim, osim mevlevijskog. volim rumija. volim sufijsku muziku.
Dijelimo isto mišljenje. I ja imam par prijatelja, sufija. Ali, mevlevijski red je jedini koji cijenim. Rumi i sufijska muzika. Uzbduljivo i nedokučivo!
By Swanheart
Ne znam puno o tome, gledala na national geographic ( ili history ne secam se tacno ) emisiju o sufizmu i svidela mi se sama ideja sufizma ( ili bar to kako su oni to prikazali ).
Sto se tice muzike, recimo da mi se svidja ono sto Mercan Dede radi

''

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VdEK5eRV ... re=related[/youtube]
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni se jako dopada taj ples :love: , ali nisam upucen u filozofiju. U Istanbulu sam uzivao gledajuci ga. Islamske kompozicije imaju nesto omamljujuce, bolno, i jeze.

Pisi nam o filozofiji tog plesa. Centar je u nama.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
iskreno, cula sam, ali nikad ni nije bilo u potpunosti jasno...
jedni ih nazivaju hodocasnicima, a drugi teroristima :down:
By faxsimil
Originally posted by Sunce

Meni se jako dopada taj ples :love: , ali nisam upucen u filozofiju. U Istanbulu sam uzivao gledajuci ga. Islamske kompozicije imaju nesto omamljujuce, bolno, i jeze.

Pisi nam o filozofiji tog plesa. Centar je u nama.
Značenje i trajanje filosofske meditacije u islamu može se, doslovno, shvataiti samo pod uslovom da se po svaku cenu u njoj ne teži pronaći tačan ekvivalent onoga što na Zapadu već vekovima nazivaju "filozofijom". Sufizam, najopštije rečeno, obuhvata, s jedne strane, teoriju, filozofski, spekulativni put, a s druge strane institucionalniput, derviški red, bratstvo ili tarika. Sufija se ponekad opisuje kao onaj čije misli prate ritam njegovih koraka, ili potpuno prisutna osoba čiji duh je onde gde i telo. On je putnik koji se vraća svome Stvoritelju. Ili, opet, sufija je onaj za koga ništa ne može prionuti i koji ni za šta ne prijanja.
Sufija se ponekad opisuje kao onaj čije misli prate ritam njegovih koraka, ili potpuno prisutna osoba čiji duh je onde gde i telo. On je putnik koji se vraća svome Stvoritelju. Ili, opet, sufija je onaj za koga ništa ne može prionuti i koji ni za šta ne prijanja.

Ovde je bitno upoznati sa osnovama derviškog učenja semom i zikrom.

Zikr, dakle, s jedne strane, predstavlja potvrđivanje božanske transcendencije i unikatnosti, veličine i neuporedivosti, dok, s druge strane, u svom praktičnom izvođenju, on simbolički označava i odvajanje duše od tela koje se postiže uz pomoć kontrolisanog transa. Kao svojevrstan religijski obred, zikr je, u stvari, jedinstvo daha, zvuka i pokreta, pa i jedinstvo zajednice u tom zvuku i kretanju.

Semaje ritualno slušanje muzike, oratorijum i ples uz muziku specifičan za mevlevije. Derviši se tada, uz dopuštenje šejha, vrte u krug, obrnuto od kazaljke na satu, pri čemu desna noga uvek ide preko leve. Istovremeno se svi derviši okreću i u svojoj sali, zajedno s drugim dervišima, nešto poput planeta koje kruže oko sunca, ali se okreću i oko svoje vlastite ose. Semazenbaši je naziv za majstora ceremonije, „starešinu plesa“ koji se tokom izvođenja kreće između derviša-plesača. Sema traje oko jedan sat i podeljena je u četiri uzastopna dela s desetominutnim plesom i kratkim među-pauzama u kojima se svira, peva i recituje iz Kurana.

Simbolički gledano, ta četiri dela označavaju kretanje posvećenikapremaBogu,saBogom,uBogu i odBoga (povratak). U tom poslednjem segmentu mevlevijskog plesa učestvuje i sam šejh, koji se, doduše, puno sporije i mirnije okreće u središtu sale

Prema mevlevijskoj legendi, prvi semaje, oko 1249. godine, izveo sam Rumi, u čaršiji Konje, ispred radnje jednog zanatlije, uz ritmičke zvuke kovačkog čekića.

Svi koji žele da uživaju u Mevlevijskom plesu treba da posete Konju. Svake godine se organizuju Rumijevi dani, to je pravo uživanje. Ja inače mnogo volim ovaj ples, upražnjavam ga često. Nažalost danas je malo kod nas derviša, posebno reda sevlevija. I da sufije ne treba smatrati sektom u islamu, naprotiv to je mistični deo ove monoteističke religije.

Nadam se da je ovo donekle jasno....slobodno pitajte ;)

''
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!