Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Neposredan povod za pokretanje ove teme bio je ovaj Andjelikin post u temi Pretučen holandski državljanin-Djilasov Beograd i Tadiceva Srbija u (pod)forumu Društvo i politika:
Originally posted by Andjelika

Ja sam davno dala predlog, da se takvim likovima, koji sire nasilje i mrznju primeni sledeci metod :

- seme se ostavi u neku od postojecih banki
- uradi se orheoktomija.. bilateralna.. tj.. odstrane im se oba testisa..

.. i stvar resena :)

Mir...
Zanimljivo...

I moram priznati da verujem da bi se na taj način zaista smanjio nivo tzv. "muškog nasilja" - nasilja čiji su počinioci muškarci.

Ali pitam se šta sa devojčicama, tek nekoliko godina starijim od Andjelikinog sina, tim "slatkim i nežnim" devojčicama koje "na mrtvo ime" ispremlate svoju školsku drugaricu, pa je onda još nateraju da, bukvalno, pase travu, ili je, još gore, poseku po licu?

Koja bi operacija bila efikasna u njihovom slučaju?

Ili bi to, nazovimo ga "žensko nasilje" (možda preciznije: "nasilje među devojčicama"), nestalo samo po sebi, samo kada bi se, sistematskom primenom ove metode koju predlaže Andjelika, smanjio nivo "muškog nasilja"?

Uopšte, šta mislite, da li postoji neka međuzavisnost između nivoa "muškog" i nivoa "ženskog" nasilja, ili nikakva međuzavisnost tog tipa ne postoji?
Korisnikov avatar
By Dina
Pa ti u pitanjima polazis od toga da se mi slazemo sa Andjelikinim resenjem muskog nasilja ;)

Ne znam je li to Andjelika pisala u sali ili ozbiljno, tu temu nisam citala... Svejedno, mislim da u civilizovanom drustvu to ne bi smelo da se radi, u svakom slucaju ja sam protiv odstranjivanja testisa kao resenja nasilja i svega slicnog tome...

Nasilje je postojalo oduvek, narocito medju decom i onda pretpostavljam da ce ga uvek i biti... sto ne znaci da ne treba raditi na prevenciji nasilja, ono verovatno moze biti i manje i vece...

Cini mi se da sam citala da su muskarci u mnogo vecem procentu ubice, uopste kriminalci, da li su tu uzrok hormoni ili veca fizicka snaga ili drugaciji nacin vaspitanja ili sve to zajedno. Mada medjuzavisnost postoji svakako u smislu da je ako je drustvo nestabilnije, bili ratovi, ima dosta problema, ne radi se toliko na obrazovanju onda se kolicina nasilja povecava bilo da je rec o muskarcima ili zenama. A tamo gde je stabilan zivot, demokratija, smanjuje se ili bar bi tako trebalo da je...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

Uopšte, šta mislite, da li postoji neka međuzavisnost između nivoa "muškog" i nivoa "ženskog" nasilja, ili nikakva međuzavisnost tog tipa ne postoji?
Iako Andjeliku rado citam i cesto delim misljenje, sada to nije tako.
Mislim da nasilje polazi prvenstveno iz glave, pa se tek onda mesa sa hormonima. Meni je licno bila strasno potresna prica devojke koju je decko prakticki silovao kad god je mogao, a kada nije mogao, tj. kada nije mogao da mu se 'digne' iz nekog razloga - onda je prebijao na mrtvo ime.
Tako da ne mislim da bi i kastracija donela neke promene u glavama sadista/kinja i nasilnika/ca.
Mislim da nasilje ne prepoznaje pol. Svakako da se motivi razlikuju, ali se opet vracam na teoriju o kvaru u glavi... Ko ima problem, ima ga, nece ga nikakvi hormoni izleciti. Opet, muskarci, kao fizicki jaci, cesce primenjuju ociglednije metode, dok su zene ipak sklonije promisljanju i planiranju.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Hej.. SvakiMarko :)

Napisala sam to... kao .. :giggle: nazovi, utopijsku ideju,
ali sigurno ne kao primenjivu... mada, mozda polako ulazim
u fazu radikalnog feminizma... pa ko zna gde to sve ode :)

Za borbu protiv svake vrste nasilja, pre svega je potrebna socijalizacija,
i kvalitetno vaspitanje (kucno i u skoli)... Postovanje razlicitosti pre svega,
i humanost ...

Sigurno se necemo nikada svi razumeti, ali svakako treba i mora da postujemo
jedni druge kao jedinke....

.. ja to vidim da su to ostaci nekog drugog evolutivnog procesa, koji je nekada dominirao,
a to je da fizicki jaci, ustrebi fizicki slabijeg... ali daljim evolutivnim razvojem, se to u mnogome
promenili... de fako.. i fizicka snaga od davno nije vise primat jedinke jedne vrste, a ovde
mislim na nas humanoide....

... zato je hvatanje voza u ovom novom evolutivnom razvoju, pravi put za sve nas.
Razumevanje prirode i postovanje iste.

... mada.. nije lose ni to odsecanje :giggle:
Korisnikov avatar
By Mariška
Hvala Dina, hvala Mina, hvala Andjo! :hvala:

Nadam se da će još forumaša/forumašica reći svoje mišljenje na ovu temu.

Ja lično mislim da, što reče Dina "ako je drustvo nestabilnije, bili ratovi, ima dosta problema, ne radi se toliko na obrazovanju onda se kolicina nasilja povecava bilo da je rec o muskarcima ili zenama." U tom smislu mislim da postoji nekakva korelacija između te dve vrste nasilja - kad je više jedne vrste nasilja, više je i onog drugog, ali to je posledica opšteg stanja u društvu... I mislim da se nivo nasilja neće smanjiti samim povećanjem bogatstva (Amerika je mnogo bogatija od Srbije, a ne znam da li bi se moglo reći da je nivo nasilja mnogo niži nego u Srbiji), mislim da je bitno i kako je bogatstvo raspoređeno između različitih društvenih slojeva - koliki je npr. odnos bogatstva između najbogatijih 10% ljudi u nekom društvu i 10% najsiromašnijih. Ako je taj odnos velik, nasilje je neminovno... I mislim da u tom slučaju ni Andjelikin "metod" ne bi bio od pomoći. :giggle: S druge strane, ako je u državi ravnomernija raspodela društvenog bogatstva, i ako se zaista, a ne samo na rečima, promoviše "kultura nenasilja", pa neko ipak, i pored svega, kontinuirano vrši nasilje i širi mržnju, e onda možda i ima smisla sprovesti ovu operaciju koju predlaže Andjelika - ili to ili dugogodišnja robija, pa neka bira. Mada opet, što kaže Vilhelmina: "Mislim da nasilje polazi prvenstveno iz glave, pa se tek onda mesa sa hormonima. ", tako da ne znam da li bi i tada ta operacija bila delotvorna... :neznam:
Korisnikov avatar
By Incubus
Boriti se sistematski i od uzroka,ne može se riješavati separatisano
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!