Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By pikasoubeogradu
_____Da li postoji Bog?_____

Možda je 7 januar pravo vreme da se zapitamo da li verujemo u Boga?

Zasigurno je da je ljudima potrebno da veruju u nešto-jer im to verovanje daje motivaciju da žive, da rade, da nastave dalje....
Ali da li stvarno verujete u postojanje svevišnjeg kao svemogućeg ili je to samo pojam nametnut društvom??

Meni, kao studentu (izloženom stalnom učenju naučnih činjenica)u Beogradu-gradu u kojem vreme munjevito prolazi a i za najmanju sitnicu su potrebna 3 sata.. gotovo je nemoguće da verujem....

Dakle?
By Swanheart
u svoje vidjenje Boga verujem
u religiju ne verujem jer sam smatranja da su je osnovali politicari kako bi lakse upravljali narodom.
Korisnikov avatar
By dungoll
gospođo božen. svanka :) svaka čast.

bog ne postoji.

postoji samo majka priroda i otac svemir.

i njihova stvorenja diljem svemira.

sve ostalo - SU GLUPOSTI!

amen.
By жњ
ja mislim da bog kakvim ga nam se trude predstaviti organizovani religijski sistemi - definitivno ne postoji. takodje svedocim da vecina ljudi koja se izjasnjava kako veruje u boga, u njegovo postojanje ustvari ne veruje.

i mislim da je formulacija pitanja "verujete li u boga?", apsolutno pogresna... i po meni se nekako vise odnosi na taj idolopoklonicki deo "verujes li u mene, verujes li u ljubav, verujes li u sudbinu, verujes li u letecu lazanju..."

i mislim da bi umesto toga ljude koji se izjasne da veruju u boga, bez blama trebalo pitati "verujes li da bog postoji i koji je to bog tacno u pitanju?", a nakon toga uputiti i serijal pitanja vezanih za njegov izgled, njegovo poreklo (koji je bog stvorio tog boga), sisteme za prisluskivanje i citanje misli, da li misle da devica zaista moze roditi dete, da li misle da su cuda iz biblije zaista moguca i sl... kao i da li zaista veruju svemu sto se tumaci iz neproverenog, stotine puta prearanziranog kurira starog dve hiljade godina iz kojeg je obrisano sve ono sto nije odgovaralo tadasnjim vladarima?? i ispalo bi da vecina ljudi u 21. veku i te kako ne veruje u boga, ali se iz nekog, najverovatnije nasledjenog tradicionalistickog razloga vezuju za personifikaciju neznanja vezanog za nase poreklo i nazivaju ga - bogom.

ne zelim da verujem, zelim da znam.

Knjige braco moja, knjige a ne zvona i praporci
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Ironicno, sto nauka i tehnologija vise napreduju, sve vise je smisleno veroati u take bajkovite bogove sa ljudskim likom. Recimo, u jednom dokumentarcu o putovanju kroz vreme je izlozena ideja da je citav nas svemir zapravo jedna ogromna kompjuterska simulacija nekog superkompjutera - takvih simulacija b i bilo beskonacno mnogo vise nego jedne stvarnosti pa je mnogo verovatnije da je ova "stvarnost" zapravo takva simulacija. Ako tako gledamo, mozda je zaista neki "udi naucnik" pokrenuo tu simulaciju pre cirka 6000 godian, postavio tako neka pravial ponasanja i sl, zavalio se u fotelju i uz svoje omiljeno pice poceo da gleda omiljenu humoristicku seriju 'This planet, Earth". Pitanje je koliko ce nam vremena trebati da mi mozemo da napravimo jednu tako detaljnu simulaciju. Naravno ovo onda porece pitanje oko toga sta je zapravo stvarno i samo je precka na lestvicama beskonacne regresije....

Ne verujem u Boga. Pogotovo ne antropomorfnog boga. A sto se Biblije tice verujem da je ona pogresno tumacen, stimovan, dugo sakupljan istorijski dokument o periodu od recimo 12-16 veka. Doduse ovo verovanje je potrepljeno sa nesto matematike, statistike i astronomije i tako toga. Mada i dalje moze biti pogresno. A sto se samog boga tice, cak i ako odbacimo takve bajkovite predstave kakve imamo, sama ideja ne moze (takolako) biti odbaceno. A evo i malo senzacionaliznma: citajuci nesto o Gedelu, veoma znacajnom matematicaru/filozofu 20-og veka, naleteo sam na tvrdnju da je on zapravo verovao da je dokazao postojanje istog. :P
By polarlicht4.1
Originally posted by pikasoubeogradu
Meni, kao studentu (izloženom stalnom učenju naučnih činjenica)u Beogradu-gradu u kojem vreme munjevito prolazi a i za najmanju sitnicu su potrebna 3 sata.. gotovo je nemoguće da verujem....
Čekaj malo...Problemi sa organizacijom saobraćaja su te naterali da prestaneš da veruješ u boga? Pa da, bilo bi lepo da gospođa bog kaže jedno "fiat" i raščisti gužvetinu ali pre međ' pešacima, ako bih da biram. :maca:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Mr Dee
A evo i malo senzacionaliznma: citajuci nesto o Gedelu, veoma znacajnom matematicaru/filozofu 20-og veka, naleteo sam na tvrdnju da je on zapravo verovao da je dokazao postojanje istog. :P
Ništa čudno. Laza ti je pun takvih senzacionalizama.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Mislis kao Mojsije Crveno more, ili kao Dzim Keri supu od paradajza u komediji "Svemoguci brus", da malo razdvoji taj mravinjak automobila na ulicama? I onda u fijatu u promised land of America? :)
Korisnikov avatar
By Mars
A kako bi izgledao svet u kome bi ti verovao u boga?
(osim neakademac u malom gradu, to smo shvatili)
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by Mars
A evo i malo senzacionaliznma: citajuci nesto o Gedelu, veoma znacajnom matematicaru/filozofu 20-og veka, naleteo sam na tvrdnju da je on zapravo verovao da je dokazao postojanje istog. :P
Ništa čudno. Laza ti je pun takvih senzacionalizama.
Doduse, pravo pitanje je ovde sta je on podrazumevao pod bogom.
Korisnikov avatar
By Mars
Ostavljeno je svakom da shvati kako hoće.
By polarlicht4.1
Mislis kao Mojsije Crveno more, ili kao Dzim Keri supu od paradajza u komediji "Svemoguci brus", da malo razdvoji taj mravinjak automobila na ulicama? I onda u fijatu u promised land of America? :)
Nikako kao Mojsije. On je samo razgrnuo Crveno more kako bi ovi prošli pa se ono vratilo. Pešake treba treba tamaniti. Sve nekulturno, gura se kako stigne kao da im život zavisi od toga. Ne može čovek ni da ode negde kako treba a da ne bude kao iz WWII istrčao po prispeću na željeno mesto. :icequeen:
Korisnikov avatar
By pikasoubeogradu
Originally posted by Mars
A kako bi izgledao svet u kome bi ti verovao u boga?
(osim neakademac u malom gradu, to smo shvatili)
Izgledao bi kao svet u kome sveštenici ne uzimaju 100e za opelo (bilo da je krštenje, veridba, svadba i na kraju sahrana), gde crkva ne diktira moralne principe-dok "najpobožniji" iz njihovih redova diraju dečake, kao svet u kome Bog gay ljude ne šalje u pakao samo zato što su gay, i kada ne bude pola planete umiralo od gladi dok pojedinci ne znaju šta će od para. Kao svet u kome ljudi prestaju da budu loši-zbog danas a ne zbog onog što će biti na nebu, kao svet u kome Bog nije predstavnik jedne religije koja ima svije članove a sve ostale mrzi (i ako zatreba može i malo rata da se povede za očuvanje Božijeg)!
Ja imam svoja verovanja ali ona nisu verovanja u Boga onakvog kakvim ga predstavlja današnji svet!
By жњ
ma sve te ideje mi piju vodu nebrojeno puta vise od biblijskog boga, cak i ta ideja da smo u matriksu (budizam?), mozda samo deo necje lude maste, teorije multiverzuma, holografskog univerzuma, a zivot kao rezultat procesa panspermije, ili da je bog ustvari "mali zeleni" koji je slucajno kinuo u prolazu pre nego sto je nastavio sa svojim peskirom na neku drugu planetu...

sve sve, samo dogme ne
By polarlicht4.1
Ja imam svoja verovanja ali ona nisu verovanja u Boga onakvog kakvim ga predstavlja današnji svet!
Koji današnji svet? Čiji današnji svet? Ah taj evropocentrizam... :love:
By Ulix
Ateista sam.

Bogovi i religije su mi, medjutim, interesantni za proucavanje - u sta i zasto ljudi sve veruju. I kako sve vise saznajem o toj temi, to moj ateizam postaje sve cvrsci.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica

Izgledao bi kao svet u kome sveštenici ne uzimaju 100e za opelo (bilo da je krštenje, veridba, svadba i na kraju sahrana), gde crkva ne diktira moralne principe-dok "najpobožniji" iz njihovih redova diraju dečake, kao svet u kome Bog gay ljude ne šalje u pakao samo zato što su gay, i kada ne bude pola planete umiralo od gladi dok pojedinci ne znaju šta će od para. Kao svet u kome ljudi prestaju da budu loši-zbog danas a ne zbog onog što će biti na nebu, kao svet u kome Bog nije predstavnik jedne religije koja ima svije članove a sve ostale mrzi (i ako zatreba može i malo rata da se povede za očuvanje Božijeg)!
kao prvo, jadno ti je opravdanje u vidu nauke - jer da si ti dragi moj ista naucio, znao bi da opelo ne moze biti ni za krstenje, ni svadbu. A ni za veridbu.
Za ovo ne moras biti vernik, dovoljno je da malo citas i poznajes pojmove.
Zatim - ove izlizane optuzve na racun crkve i popova su toliko postale iritante da mi smetaju vise nego sama cinjenica da su skoro pa sasvim tacne.
Da ne pricamo o tome da postoji gomila religija koje nikako ne pozivaju na nasilje. Cak ni hriscanstvo, iako su pod okriljem istog vrseni mnogi zlocini.
tako da ne baljezgaj, majke ti - ja imam hronicni PMS i bojim se da cu zaraditi ban ako ti kazem jos koju rijec.
aj' sad, put pod noge i radi malo na toj nauci. for your sake.

on topic:
Ne bih mogao da kazem da ne vjerujem u Boga. Prosto imam svoje poimanje istog.
Za mene, Bog predstavlja nasu unutrasnju silu, nase JA koje cini da radimo dobre stvari, da se plasimo od ruznih i zlobnih postupaka na koje nas navodi djavo (opet neko nase JA).
ne znam da li ima smisla ovo sto sam napisao - prosto, htio sam reci da pojmove Bog i djavo* shvatam kao energiju koja struji kroz svaku poru naseg tijela, i upravlja nama.
Donekle, kapiram da i crkveno poimanje Boga izmedju ostalog upravo to i govori - da su i jedan i drugi u nama.
Zato ne mogu da kazem da vjerujem da je svijet On napravio za sedam dana.
Zatim, imam i na neki nacin teoriju koja se tice Hristovog raspeca i zrtve. Vjerujem da je Hrist postojao, i da je njegovo "dobro JA" bilo toliko jako, te da je istim fascinirao ljude i dobio sledbenike. Vremenom su, kako bi ocuvali sjecanje i sirokim masama lakse predstavili to nesto - materijalizovali Boga.
Mislim, smrzavam se u sobi i imam jos vrlo malo protoka pa se bas i ne trudim da se izrazim kako treba, ali kontam da je dovoljno razumljivo sta sam htio reci.. :)

* ukapirah da sam dva puta zaredom napisao Bog sa velikim, i djavo sa malim pocetnim slovom:) Iskreno, nemam pojma zasto je tako - obicno se u postovima ili pridrzavam pravila pravopisa, ili ih skoro sasvim zanemarim. Hajde da malo ucinimo temu zanimljivom, i da pokusamo da objaznimo - zasto sam nesvjesno stavio veliko B i malo dj:D
Korisnikov avatar
By smaug
Jednom je meni moja baka rekla: "Videces ti svoga Boga!" I ja sam ga videla. Bog postoji. :zakljucano:

P.S. bas bleu, super ti je bus. made me laugh.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by bananica

kao prvo, jadno ti je opravdanje u vidu nauke - jer da si ti dragi moj ista naucio, znao bi da opelo ne moze biti ni za krstenje, ni svadbu. A ni za veridbu.
Za ovo ne moras biti vernik, dovoljno je da malo citas i poznajes pojmove.
Zatim - ove izlizane optuzve na racun crkve i popova su toliko postale iritante da mi smetaju vise nego sama cinjenica da su skoro pa sasvim tacne.
Da ne pricamo o tome da postoji gomila religija koje nikako ne pozivaju na nasilje. Cak ni hriscanstvo, iako su pod okriljem istog vrseni mnogi zlocini.
tako da ne baljezgaj, majke ti - ja imam hronicni PMS i bojim se da cu zaraditi ban ako ti kazem jos koju rijec.
aj' sad, put pod noge i radi malo na toj nauci. for your sake.

on topic:
Ne bih mogao da kazem da ne vjerujem u Boga. Prosto imam svoje poimanje istog.
Za mene, Bog predstavlja nasu unutrasnju silu, nase JA koje cini da radimo dobre stvari, da se plasimo od ruznih i zlobnih postupaka na koje nas navodi djavo (opet neko nase JA).
ne znam da li ima smisla ovo sto sam napisao - prosto, htio sam reci da pojmove Bog i djavo* shvatam kao energiju koja struji kroz svaku poru naseg tijela, i upravlja nama.
Donekle, kapiram da i crkveno poimanje Boga izmedju ostalog upravo to i govori - da su i jedan i drugi u nama.
Zato ne mogu da kazem da vjerujem da je svijet On napravio za sedam dana.
Zatim, imam i na neki nacin teoriju koja se tice Hristovog raspeca i zrtve. Vjerujem da je Hrist postojao, i da je njegovo "dobro JA" bilo toliko jako, te da je istim fascinirao ljude i dobio sledbenike. Vremenom su, kako bi ocuvali sjecanje i sirokim masama lakse predstavili to nesto - materijalizovali Boga.
Mislim, smrzavam se u sobi i imam jos vrlo malo protoka pa se bas i ne trudim da se izrazim kako treba, ali kontam da je dovoljno razumljivo sta sam htio reci.. :)

* ukapirah da sam dva puta zaredom napisao Bog sa velikim, i djavo sa malim pocetnim slovom:) Iskreno, nemam pojma zasto je tako - obicno se u postovima ili pridrzavam pravila pravopisa, ili ih skoro sasvim zanemarim. Hajde da malo ucinimo temu zanimljivom, i da pokusamo da objaznimo - zasto sam nesvjesno stavio veliko B i malo dj:D
Ja sam dirnut :radosnice:

Ali ne, necu se upustiti u ovu raspravu :D
By Kragi
Ne verujem, ne postim, ne idem u crkvu i sl :)
Korisnikov avatar
By Gayboy15
Ja vjerujem u Boga,Bog zaista postoji.Da li se iko od vas ikad zapitao kako se čuda,iscjeljenja dešavaju,kako objašnjavate Svetog Vasilija,Njegove netruležne mošti... NAJVEĆI GRIJEH JE ODRICANJE OD BOGA.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!