Originally posted by pikasoubeogradu
Izgledao bi kao svet u kome sveštenici ne uzimaju 100e za opelo (bilo da je krštenje, veridba, svadba i na kraju sahrana), gde crkva ne diktira moralne principe-dok "najpobožniji" iz njihovih redova diraju dečake, kao svet u kome Bog gay ljude ne šalje u pakao samo zato što su gay, i kada ne bude pola planete umiralo od gladi dok pojedinci ne znaju šta će od para. Kao svet u kome ljudi prestaju da budu loši-zbog danas a ne zbog onog što će biti na nebu, kao svet u kome Bog nije predstavnik jedne religije koja ima svije članove a sve ostale mrzi (i ako zatreba može i malo rata da se povede za očuvanje Božijeg)!
Ja imam svoja verovanja ali ona nisu verovanja u Boga onakvog kakvim ga predstavlja današnji svet!
kao prvo, jadno ti je opravdanje u vidu nauke - jer da si ti dragi moj ista naucio, znao bi da opelo ne moze biti ni za krstenje, ni svadbu. A ni za veridbu.
Za ovo ne moras biti vernik, dovoljno je da malo citas i poznajes pojmove.
Zatim - ove izlizane optuzve na racun crkve i popova su toliko postale iritante da mi smetaju vise nego sama cinjenica da su skoro pa sasvim tacne.
Da ne pricamo o tome da postoji gomila religija koje nikako ne pozivaju na nasilje. Cak ni hriscanstvo, iako su pod okriljem istog vrseni mnogi zlocini.
tako da ne baljezgaj, majke ti - ja imam hronicni PMS i bojim se da cu zaraditi ban ako ti kazem jos koju rijec.
aj' sad, put pod noge i radi malo na toj nauci. for your sake.
on topic:
Ne bih mogao da kazem da ne vjerujem u Boga. Prosto imam svoje poimanje istog.
Za mene, Bog predstavlja nasu unutrasnju silu, nase JA koje cini da radimo dobre stvari, da se plasimo od ruznih i zlobnih postupaka na koje nas navodi djavo (opet neko nase JA).
ne znam da li ima smisla ovo sto sam napisao - prosto, htio sam reci da pojmove Bog i djavo* shvatam kao energiju koja struji kroz svaku poru naseg tijela, i upravlja nama.
Donekle, kapiram da i crkveno poimanje Boga izmedju ostalog upravo to i govori - da su i jedan i drugi u nama.
Zato ne mogu da kazem da vjerujem da je svijet On napravio za sedam dana.
Zatim, imam i na neki nacin teoriju koja se tice Hristovog raspeca i zrtve. Vjerujem da je Hrist postojao, i da je njegovo "dobro JA" bilo toliko jako, te da je istim fascinirao ljude i dobio sledbenike. Vremenom su, kako bi ocuvali sjecanje i sirokim masama lakse predstavili to nesto - materijalizovali Boga.
Mislim, smrzavam se u sobi i imam jos vrlo malo protoka pa se bas i ne trudim da se izrazim kako treba, ali kontam da je dovoljno razumljivo sta sam htio reci..
* ukapirah da sam dva puta zaredom napisao Bog sa velikim, i djavo sa malim pocetnim slovom:) Iskreno, nemam pojma zasto je tako - obicno se u postovima ili pridrzavam pravila pravopisa, ili ih skoro sasvim zanemarim. Hajde da malo ucinimo temu zanimljivom, i da pokusamo da objaznimo - zasto sam nesvjesno stavio veliko B i malo dj:D