Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Mozda je ova tema malo neobichna za jedan gej forum, ali duze vremena sam hteo podeliti mishljenja s nekim o ovome.

Naime, iako sam iz nominativno hrishcansko-pravoslavnog i donekle jevrejskog porekla, duze vremena sam otkrio char i lepotu nekih zaista charobno lepih boshnjachkih i turskih duhovnih pesama sufijskog, rekao bih mevlevijskog i bektashijskog mistichkog, nadahnuca. Izdvojio bih ove ilahije u kojima nema (bar ja nisam osetio) ikakvog militantnog ispolitizovanog islamizma, vec glasova, melodije (chak meshavine raznih muzichkih pravaca, ne samo muslimanskih, ukljuchujuci i primese bosanskohercegovachkog, bugarskog, srpskog, makedonskog, grchkog, mizrahi-jevrejskog i svakako turskog etno-rock-a i melosa) i lirike obichnih duhovnih vernika koji nadam se (jer ponekad ne skontam sve rechi koje izgovaraju) pevaju o dubokoj ljubavi prema Bogu, ljudima, komshijama, prirodi i dobru i miru na zemlji i na onom svetu: "Ko upita selamimo" (o humanom dervishu Yunus-u Emre-u), "Teku rajski potoci", "Dosta mi je Allah moj" (www.youtube.com/watch?v=QOE_11hzXd4 ), "Ala zora osvane", "Bejtullahov ogrtach", "Bajram dodje", "Kad procvatu behari" (izvodi Zehra Deovic poznata b-h pevachica), "Ben ağlarım" (turska; napisao Yunus Emre) i tako...

Mislim, kada chujem taj razdragani spoj vernichkih glasova (skoro pa androginog tipa) i melodije, teshko da se tu radi o bilo kakvoj nepravednoj militantnosti i mrznji, vec naprotiv o svojevrsno liberalno-sufijskom nadahnucu koje je propovedalo toleranciju i mir za sve ljude na Zemlji (najlepshe lice islama).

Da li ste ikada chuli ove fine ilahije? Izvode ih vecinom hor Gazi-Husrevbegove medrese u Sarajevu. Ako bih mogao, dacu audio linkove da ih chujete. Ili mozete u Google pretragu ukucati imena ovih ilahija i verovatno ce vas dovesti do audio linka gde ih mozete chuti ili bar do tekstova lirike. Bilo je do pre neko godinu sve to available na www.Gusinje.net (Gusinje je mali dinarsko-prokletijski alpski gradic u crnogorskom delu Sandzaka).

Ali, nazalost, ima i novokomponovanih (uglavnom iz rata) militantnijih ilahija koje mi se ne svidjaju nimalo, ali te nisu ove koje sam posebno naveo.
By Simor
Meni moderni aranžmani religioznih pesama (a tako mi je ovo zazvučalo, izvinjavam se ako grešim) znaju da zvuče kao totalni trash, ali me je pesma "Dosta mi je Allah moj" skroz dirnula.

Svaka noćca dan rodi,
Allah muku providi;
svemu kraj se nahodi:
"Dosta mi je Allah moj!"

Hasta traži dermana,
asker svoga sultana,
ašik dragog insana:
"Dosta mi je Allah moj!"

:radosnice:

Inače, nema potrebe u startu učitavati u islam militantnost. Svakako je manje militantan od počivšeg (hvaljen neka je Allah dragi!) sovjetskog komunizma, koji je u ime mrtvog Boga napravio više žrtava nego nacisti tokom Drugog svetskog rata.
Korisnikov avatar
By Modesty
Sva ta duhovna muzika vuče korjene iz starovizantiske muzike...jednom sam slušala CD na kojem je bila duhovna muzika monaha sa hilandara(nisam to znala kad sam počela slušat) i pomislila sam,jbt,pa ovo su neke hodže,što hoće reći....sličnost je velika i sviđa mi se ta muzika.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Simor
Meni moderni aranžmani religioznih pesama (a tako mi je ovo zazvučalo, izvinjavam se ako grešim) znaju da zvuče kao totalni trash
Neke su takve a neke opet nisu. Sve zavisi. Svidja mi se shto ove koje sam naveo nisu takve i shto je fino odrazena humana i religiozna ujedno duhovnost odredjenih sufijskih mistika kao mevlevije i bektashije. To se narochito vidi u pominjanju turskog dervisha Yunus Emre-a, narochito u ilahijama "Ko upita selamimo" i turskoj "Ben ağlarım", koji je bio humani poet i mislilac.
Originally posted by Simor, ali me je pesma "Dosta mi je Allah moj" skroz dirnula.

Svaka noćca dan rodi,
Allah muku providi;
svemu kraj se nahodi:
"Dosta mi je Allah moj!"

Hasta traži dermana,
asker svoga sultana,
ašik dragog insana:
"Dosta mi je Allah moj!"

:radosnice:
I meni se svidja najvishe zbog predzadnjih i zadnjih rechi. Skoro pa asocira na odredjenu homoerotichnost. :yes:
By faxsimil
Cao, narode

Sto se tice ilahija ima vrlo neobicno lepih. Ja volim da slusam ilahije i kaside one koje su naklonjene mevlevijskom redu. Ilahije-su pesme koje velicaju Svevisnjeg gospodara Alllaha dz, dok su kaside pesme koje velicaju poslanika Muhameda r.a.
Inace, ja volim i uprzanjavam cuveni "meviljanin ples" tako da je dozivljaj neopisiv.
Korisnikov avatar
By IceBerg
uzivam u sufi muzici i zvucima naja... naj je pisak duse kako je reka dzelaludin rumi
Korisnikov avatar
By IceBerg
imaju neke moderne ilahije na engleskom turskom arapskom od jako poznatog SAMI YUSUF ima extra spotove textove muziku i glas i sve pesmu su mu verskog karaktera
Korisnikov avatar
By Galateja
Volim ilahije i kaside. Volim i sevdalinke.
Ne opterećujem se značenjem tih pesama, tj. ne posmatram ih kao poeziju, već zvučanjem. A ovi zvukovi zvuče toplinom koja odgovara mom senzibilitetu.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
i ja volim orijentalnu civilizaciju:

RADA TURSKI ROB

"More, Rade, kako ti je?"
Pita neko turskog roba.
Odgovara: "Dobro mi je
Do današnjeg jošte doba.

Još pri zore prvom svjetu
Staknem oganj i razžarim,
Da ćeaji Mehemetu
Baš iz Moke kavu varim.

Posle kave na koljeni
Dam mu čibuk s ćilibarom,
Okom, rukom mane l' meni,
Agam svim i tefterdarom.

Potom rukam prekrštenim
Na ceaju gledajuci,
Vratom, kicmom savijenom,
Stojim ukaz cekajuci.

'Var dot, Rade!' kad mi rekne,
Odma mu se ja navernem,
Kleknem, za mnom i on klekne,
Šcepa me da ne posrnem.

Đot umašten kad izdere,
Peškir, ibrik, legen pružim
Da s' obriše kad s' opere -
Cetir pare ja zaslužim.

A da ropstvo men' zasladim,
Jad me roba ne satare,
Kadunu ja pervu gradim,
I po cetir dob'jem pare.

Zazove l' me druga bula,
Odaliska ili kade,
Bio b' kurvin sin i hula
Da ne primim cto mi s' dade.

Šerbetom me svaka poji,
Rani masnim i pilavom,
A po cetir pare broji.
Da tek necu platit' glavom?" -

"O, ne boj se, Rade, rode,
I Turci su prosvješteni,
S robljem jer se oni svode,
A kroz prste glede ženi."

[size=-1]ZASTARELE REČI I OBLICI:

svjet = svetlost
staći (oganj) = založiti
ćehaja = turski funkcioner; zastupnik (viših službenika, vezira ili zemljoposednika)
tefterdar = sekretar
var dot (tur. var göt) = okreći dupe!
dot = tur, dupe
ibrik = bakreni sud za polivanje
legen = sud za prihvatanje vode kod umivanja
odaliska = robinja za zabavu sultana; bela robinja u haremu
kade (kaduna) = supruga[/size]
Korisnikov avatar
By AngraMaina
izvinite, izletelo mi.

elem da, volim junus emrea, ali te bosnjake slabo znam. da li su to oni isti sto su snimili bosansku verziju "ruse kose curo imas" (ispalo nesto versko) pa je to ona bugarka peeva pustila u nekoj kafani u vranju i zamalo bila ubivena s tonom dinamita?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Vel boy
Gusinje je mali dinarsko-prokletijski alpski gradic u crnogorskom delu Sandzaka
e ovo se zove multikulturalnost.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!