Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Eutanazija je ubistvo iz milosrdja kojim se neizlechivim bolesnicima pruza mogutjnost da stave tachku na svoje nuchenje.
Postoji nekoliko vrsti eutanazije:

1.voljna eutanazija je kada sama osoba koja zeli eutanaziju smatra da je njen zivot nedostojan zivljenja

2.nevoljna eutanazija kada osoba nije u stanju da odluchi sama da li zeli eutanaziju ili ne.

3.eutanazija protiv nechije volje kada se volja osobe uopshte ne uzima u obzir. Treba napraviti razliku izmedju eutanazije i asistiranog samoubistva. Eutanazija predstavlja akt prekidanja nechijeg zivota od strane lekara, a asistirano samoubistvo je kada lekar obezbedjuje sredstvo kojim tje osoba sama izvrshiti samoubistvo. U prvom sluchaju uloga lekara aktivna, a u drugom je pasivna.*

Josh od antichke grchke je poznato da su ljudi eutanazijom na ovaj ili onaj nachin pribegavali lakoj i shto bezbolnijoj smrtji. Pojavom hrishtjanstva se pochinje dovoditi u pitanje ispravnost ovog china i isti se zabranjuje.

Mi smo na faksu u okviru razvojne psihologije diskutovali o ovoj temi i bio sam jako iznenadjen kada sam skontao da svega nas 10-ak od nekih 70 studenata, odobrava i opravdava ovaj chin. Kasnije u razgovoru sa prijateljima van faksa sam naishao na iste reakcije.

Dilema

Kome pripada ljudski zivot? Samom choveku ili bogu? Ko ima pravo da nekome zabrani da bira i odluchuje o svojoj sudbini? Da li smo sebichni kada ne zelimo da pustimo nekoga da umre ili je, pak, sebichna ta osoba shto zeli da umre pre vremena?
Kako retji nekome ko ima jake bolove i zna da mu nema leka da mora da trpi i besciljno cheka svoj kraj? Ili nekome ko je osudjen na dozivotnu negu i brigu usled paralizovanosti od vrata na nize.

Etika

Kada se govori o eutanaziji sem pravne dovodi se u pitanje etichka strana! Kao shto sam gore naveo crkva zauzima stav da je zivot od boga dat i bogu pripada! Polazetji od ovog stanovishta chovek nema prava da radi bilo shta shto bog nije dozvolio! Takodje, ako zauzmemo stav da je etichki neispravno ubiti, kao shto i jeste, zashto onda drzave ulaze u oruzane sukobe u kojima ginu desetine hiljada ljudi? Zashto se onda ne pozovu na moral i etiku?
Da li takva drzave imaju za pravo da donesu zakon kojim tje zabraniti ubijanje iz milosrdja osobe koja je vetj jednom nogom u grobu, a da hiljade zdravih same poshalju u smrt iako ovi to ne zele! Takodje se dovodi u pitanje da li "nasilno" odrzavanje nekoga u zivotu potpada pod muchenje?!

Zakon

Ustavom republike Srbije eutanazija nije zabranjena, ali nije ni dozvoljena. Chlan 24. govori o pravu na zivot i u njemu su zabranjeni kloniranje i smrtna kazna a ljudski zivot se definishe kao neprikosnoven.
Zachkoljica sa ovim chlanom ustava je sledetja:

Tamo gde ima smrtne kazne, abortus i samoubistvo su lichna stvar, pa tako i eutanazija. Gde smrtne kazne nema, ne moze biti ni eutanazije, ni "prava" na samoubistvo i abortus. U praksi drzava nije tako, iako su razlozi za i protiv legalizacije abortusa u osnovi isti kao razlozi za i protiv eutanazije.**

Naravno, ako bi neki lekar kod nas izvrshio eutanaziju mogao bi da prodje nekaznjeno u sluchaju da se sudstvo ugleda na evropske zakone i sluchajeve. Jer ako se dokaze da lekar nije izvrshio ubisto vetj eutanaziju lekar bi pred lekarskom komisijom bio chist a zakon bi mogao da ga oslobodi na osnovu chlana ustava koji govori o muchenju (cl. 25. ustava RS)***

U svetu postoji tek nekoliko drzava koje dozvoljavaju eutanaziju. Kod nas se to pitanje veshto izbegava mada postoje sluchajevi ilegalne eutanazije. Koliko god da postoje jako dobri razlozi za, toliko postoje i razlozi protiv. Ja sam lichno za eutanaziju i polazim od stava da svako ima pravo da upravlja svojim zivotom.
Ne znam da li bih lichno ikada bio sposoban da izvrshim eutanaziju nad nekim, ali znam da ne bih zeleo da zivim kao biljka, neki invalid ili u jako velikim bolovima... A vi?

----------------------------------------------------

* Ivan Vidanovitj - „Rečnik socijalnog rada“

** Brana Dimitrijević - Glas javnosti, chlanak o eutanaziji i knjizi dr.Milivoja Milenkovitja

*** Sluchaj iz Italijanskog lekara iz 2006. godine
Ustav Republike Srbije iz 2006. godine, chlanovi 24. i 25.

Linkovi:

http://www.euthanasia.com/index.html
http://www.sirius.co.yu/clanci/dragan_i ... azija.html
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Hmmmm.... postavio sam ovu temu kao podtopic u Just_me sekciji, ne znam zashto je zavrshila ovde... No.. shta vi mislite o eutanaziji...>?>?>
Korisnikov avatar
By Delete
Mislim da je eutanazija u nekim slucajevima opravdana, podrzavam to, ali razumem i one vlade koje se protive odobravanju eutanazije u svojim drzavama jer postoji velika opasnost od zloupotrebe polozaja, stradanja nevinih ljudi pod izgovorom da je to, eto, zakonito.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Do zloupotrebe moze dotji, ali samo na jedan odredjen nachin i oko toga se vodi energichna polemika.

Bitna chinjenica je da se eutanazija zasniva na zelji osobe, koja boluje od neke ne izlechive bolesti, da umre.
Znachi zakonsku, kao ni do sada, psihichki i fizichki zdrave osobe i psihichki labilne osobe ne bi imale pravo da traze eutanaziju!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Eutanazija o kojoj se rasrpavlja u medijima je voljna. Odnosno da bi se zivot prekinuo potrebna je saglasnost.
Treba se pomenuti da u nekim sluchajevima i porodica odluchuje o prekidanju zivota (iskljuchivanje s aparata.) Ostavljajuci prirodu da odradi posao.

Eutanazija je plemenita i mnogim osobama moze da priushti kraj bez bola, ponizenja i smrt s ponosom.

Shlag na tortu bi bila dozvola da smrtno bolesni pacijenti mogu da imaju pristup opijatima, kao shto je npr. opijum u okviru bolnica ili gerontoloshkih ustanova.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Smatram da svako ima pravo da odlučuje o sopstvenom životu, što podrazumeva i odlučivanje o svojoj smrti.

Što se tiče mogućnosti zloupotrebe i sličnog, u zemljama koje dozvoljavaju eutanaziju postoji vrlo stroga regulativa, koja više nego sprečava mogućnost zloupotrebe.

Primer zakona u Holandiji i Belgiji, onako kako se ja sećam (davno sam čitao):

1. Osoba mora da boluje od bolesti sa smrtnim ishodom.
2. Osoba mora da bude u velikim bolovima ili da ozbiljno pati, i u stanju u kome lekari to ne mogu otkloniti.
3. Sve ovo moraju da potvrde tri različita lekara.
4. Naravno, dotična osoba mora da traži svoju smrt. Nije dovoljno da joj samo dune, već mora neko vreme da traži i pri tom mora biti psihički uračunljiva, u meri koja zavisi od konkretne bolesti.
5. Kad su mala deca u pitanju, odluka je prepuštena roditeljima.

Očigledno je da se eutanazija primenjuje samo u najtežim slučajevima. Mislim da je vrlo surovo i bezobzirno protiviti se legalizaciji eutanazije. Eutanazija predstavlja čin milosrđa i saosećanja prema ljudima koji se nalaze u jako teškoj situaciji. :nazalost:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Na zalost Fenikse eutanaziji se zestoko protive pojedine politichke partije u Srbiji, dok ostale izbegavaju da daju svoj stav o tome!

Crkvu ne moram ni da spominjem jer verujem da znate koliki bi to poraz za istu bio (uvodjenje eutanazije)...
Korisnikov avatar
By Tomek
Originally posted by Delete
Mislim da je eutanazija u nekim slucajevima opravdana, podrzavam to, ali razumem i one vlade koje se protive odobravanju eutanazije u svojim drzavama jer postoji velika opasnost od zloupotrebe polozaja, stradanja nevinih ljudi pod izgovorom da je to, eto, zakonito.
Nevini ljudi? Da li je neko nevin ili kriv nema nikakve veze sa eutanazijom.

Podrzavam i slazem se sa Phoenixom...
Korisnikov avatar
By Vespertine
Originally posted by just_me
...eutanaziji se zestoko protive pojedine politichke partije u Srbiji, dok ostale izbegavaju da daju svoj stav o tome!

Crkvu ne moram ni da spominjem jer verujem da znate koliki bi to poraz za istu bio (uvodjenje eutanazije)...
Mislim da o eutanaziji ne bi trebao da se donese zakon,vec da se uvrsti u Ustavno pravo... Chisto subjektivno,ja bih radije sam sebi prosvirao metak kroz glavu istog momenta kad bih shvatio da cu ostatak zhivota provesti vezan za krevet,bez mogucnosti da sam odem u wc,odrzavam higijenu i tome slichno...

Bilo bi me briga i za crkvu i za mishljenje politichkih stranaka ako ostatak zhivota treba da provedem kao teret i sebi i drugima:prst:
Korisnikov avatar
By nsc
za eutanaziju sam samo uz lekarski nadzor kod terminalnih pacijenata koji sami to zatraze
iskljucivanje aparata je po meni nesto sasvim drugo i to je na savesti onih koji tu odluku donose
da sam lekar, mogao bih to da ucinim bez grize savesti
By LeDeNa_
Bravo za temu....

Nemam sta da dodam...Phoenix je jako dobro objasnio...

Ja sam za eutanaziju.
Korisnikov avatar
By VANGEL
I ja sam za eutanazuju - narocito kada se osoba ili pacijent muci u smislu teskih bolesti tipa raka ili nesto drugo ...
By LeDeNa_
Malo sam vise o ovome razmisljala pa sam ovako...Dosta sam citala pa sama vise ne znam da li sam za eutanaziiju...ovako..

Sa jedne strane odgovor je jako jednostavan. Naravno da bi svako trebao sam smeti odlucivati o svom zivotu.

Ali... Kada bi eutanazija bila opste prihvacena,ljudi bi se puno lakse odlucivali na taj korak. I mozda doneli pogresnu odluku. Ko je tesko bolestan,prolazi kroz razlicite faze. Posebno na pocetku dolazi do ocajanja i zelje za samoubistvom. Ali kod nekih to psihicko stanje prodje,kod nekih se i telesno stanje poboljsa,neki se naviknu na takav,iako ogranicen,zivot. Neki nauce i da budu srecni.
Oblik eutanazije je iskljucivanje sa aparata koji odrzavaju zivot. Za mene je to jedini legitiman oblik. Drugi oblik,koji je takodje prihvatljiv (ali samo u slucajevima kada je smrt sigurna),je davanje lekova protiv bolova koji kao nuspojavu imaju skracivanje zivota.

Ali eutanaziju sprovoditi u slucajevima invaliditeta,koliko god tezak bio,nije u redu. Sjajan primer je Stephen Hawking,astrofizicar koji je genije na svom polju. Od 20. godine je u kolicima,i tada su mu prognozirali jos nekoliko godina zivota. I dalje je ziv,i iako moze kolicima samo putem ociju da upravlja a za govor koristi poseban kompjuter. Ali njegov doprinos svetu i nauci tokom svih godina telesnog propadanja je nezamenjiv.
Ima jos puno tavih primera,kao sto ima primera ljudi kojima je zakljucena dijagnoza smrtnog oboljenja,ali je ipak doslo do delimicnog ili potpunog ozdravljenja.
Korisnikov avatar
By disddaster
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2089836#p2089836]LeDeNa_ napisao:[/url]

Ali eutanaziju sprovoditi u slucajevima invaliditeta,koliko god tezak bio,nije u redu. Sjajan primer je Stephen Hawking,astrofizicar koji je genije na svom polju. Od 20. godine je u kolicima,i tada su mu prognozirali jos nekoliko godina zivota. I dalje je ziv,i iako moze kolicima samo putem ociju da upravlja a za govor koristi poseban kompjuter. Ali njegov doprinos svetu i nauci tokom svih godina telesnog propadanja je nezamenjiv.
Ima jos puno tavih primera,kao sto ima primera ljudi kojima je zakljucena dijagnoza smrtnog oboljenja,ali je ipak doslo do delimicnog ili potpunog ozdravljenja.
Ne slažem se. Čak i kad bi čovek imao potencijala da postane srećan i veoma koristan clan društva, ukoliko se utvrdi da je ta osoba mentalno stabilna i da su šanse oporavka minimalne, ko je država ili društvo da zabrani da prekine svoj život. Meni to zvuči kao da kažeš ljudima u takvom stanju: pa vidi, tebi jes teško ali ne dovoljno da bi ti dali pravo odlučivanja koje dajemo ovim drugim, više bolesnim, ljudima.
Korisnikov avatar
By Zvonki
A koja je razlika izmedju psa koga gazda mora da uspava jer ne moze da ga gleda dok se muci i izmedju smrtno obolele dece?
Korisnikov avatar
By belch
to je u redu
bol ume da bude gora od smrti
Korisnikov avatar
By Zvonki
Da ali iam jedan problem a to je ovaj,ako dete ima takvu bolest i da ima muke jezive,kako mu objasniti da moze da bira hoce li da zivi ili da umre u mukama,mislim ja se slazem da je bolje prekinuti te muke sa injekcijom koja te "uspava" nego umreti u mukama ali za decu je to vec komplikovano, a i sama tema je mracna
Korisnikov avatar
By belch
a valjda to roditelji odlucuju, ne dete?
Korisnikov avatar
By Zvonki
Znaci to mu dodje nevoljna eutanazija,a u japanu je sasavim normalno da se tamo ljudi ubiju kod njihe nema potrebe za eutanazijom :P
Korisnikov avatar
By ultraviolet
pročitaj prvo o čemu se radi, a ne naslov pa bla bla u prazno.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Vec sam odavno upoznat sa time.
The Aokigahara Forest is the most popular site for suicides in Japan. After the novel Kuroi Jukai was published, in which a young lover commits suicide in the forest, people started taking their own lives there at a rate of 50 to 100 deaths a year. The site holds so many bodies that the Yakuza pays homeless people to sneak into the forest and rob the corpses. The authorities sweep for bodies only on an annual basis, as the forest sits at the base of Mt. Fuji and is too dense to patrol more frequently.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!