Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

"Ako je srdžba moja ikada lomila grobove, pomicala granične kamene i stare, razbijene ploče kotrljala niz vrletne dubine:
Ako je ruganje moje ikada rasteralo trule reči i ako sam došao kao metla paučinama i kao bridak vetar starim zagušljivim mrtvačnicama:
Ako sam ikada sedeo veselo kličući onde gde leže pokopani stari bogovi sveta, blagosiljajući svet i ljubeći svet pored spomenika starih klevetnika sveta: --
-- jer ja ljubim čak i crkve i grobove bogova, samo ako nebo gleda svojim čistim okom kroz njihove razbijene krovove; rado sedim poput trave i crvenog maka na razbijenim crkvama --
o kako ne bih strastveno vapio za večnošću i za svadbenim prstenom prstenova -- prstenom vraćanja?
Još ne nađoh ženu od koje sam želio da imam decu, osim ove žene koju ljubim: jer tebe ljubim, večnosti!

Jer tebe ljubim večnosti!" ("Otvaranje sedam pečata")

Tako je govorio Zaratustra... A šta kažete vi, o ovoj jedinstvenoj intelektualno-umetničkoj pojavi, Velikom Nihilisti i Poetskom Anti-Hristu, raspusnom pesniku i brilijantnom stilisti nemačkoj jezika, filozofu koji misli čekićem i nakovnjem?

Dakle, koje je vaše mnenije glede Fridriha Ničea?

"Ja ću tražiti da se čoveku kao njegova svojina i njegova tvorevina vrati sva lepota i uzvišenost koju smo posudili stvarnom i zamišljenom svetu kao njegova najveća apologija. Čovek kao pesnik, kao mislilac, kao bog, kao ljubav, kao moć. O kraljevske li darežljivosti kojom je obasuo stvari da bi sebe osiromašio i osetio se bednim! Dosad je bila njegova najveća nesebičnost to što se divio, i klanjao, i molio se, i znao da od sebe sakrije da je on bio taj koji je stvorio to čemu se divio!" ("Volja za moć", par. 134)
Korisnikov avatar
By Daliborka
Evo mog doprinosa ovoj temi:

" Fridrih Niče rodio se 15. oktobra 1844. u Rekenu, blizu Licena, u Saksonskoj, kao sin lokalnog protestantskog paroha. Kad mu je bilo četiri godine, umro mu je otac, pa su napustili selo i prešli u Naumburg. Godine 1858. stupio je u čuvenu srednju školu u Pforti, a 1864. godine upisao se na univerzitet u Bonu. Prvobitnu svoju nameru da se posveti teologiji ubrzo je napustio i prešao na klasičnu filologiju. Kad je njegov profesor klasične filologije Ričl prešao iz Bona u Lajpcig, Niče je pošao s njim. Tamo se 1865. prvi put upoznao sa spisima Šopenhauerovim, koji je imao presudan uticaj na formiranje njegovog duha. Godine 1868. on se upoznaje sa Rihardom Vaterom, čovekom koji predstavlja jedan od najkrupnijih doživljaja njegova života, s čijim je imenom Ničeovo vezano nerazdvojno. Godine 1869. on biva izabran za vanrednog profesora klasične filologije na univerzitetu u Bazelu i pre doktorske habilitacije. Te iste godine, 17. maja, pada i njegova prva poseta Tribšenu, gde je Rihard Vagner živeo sa svojom porodicom. Te posete, koje su neobično zbližile ta dva čoveka i inspirisale Ničea za Rođenje tragedije, ostavile su duboka traga na Ničeu i u istoriji ljudskih odnosa važe kao značajna pojava. Deset dana posle prve posete održao je Niče svoje pristupno predavanje „O utakmici kod Homera". Već iduće godine izabran je za redovnog profesora. U to vreme pada francusko-pruski rat i Niče odlazi u dobrovoljce kao bolničar. Godine 1871. pojavljuje se Ničeova prva knjiga, Rođenje tragedije iz duha muzike, u kojoj Niče, na njemu samo svojstven način, objašnjava smisao apolonskog i dionizijskog fenomena u presokratovskoj Grčkoj i tumači grčki smisao tragedije. Godine 1872. Niče i Vagner su u Bajrojtu. Godine 1873. objavljuje on svoja prva dva Nesavremena razmatranja: „O koristi i šteti od istorije" i „David Štraus". Tu mladi Niče baca rukavicu Nemačkoj svoga vremena i objavljuje rat koji ga je uistinu skupo stao. U „Davidu Štrausu" on napada filistarski i samozadovoljni duh Nemačke sedamdesetih godina. Koliko ga je s jedne strane trenutno inspirisala nemačka volja za pobedom u francusko-pruskom ratu, toliko su ga duboko sada zabrinuli plodovi nemačke pobede. Niče, koji je duboko germanski duh, osećao je Nemačku kao zemlju koja nema osećanja za kulturne vrednosti i bio je zbog toga veoma zabrinut. Koliko je u Šopenhaueru nalazio nemačkog vaspitača i učitelja, a u Vagneru nemačku realizaciju umetničkoga duha, toliko je isto strahovao od onoga što na drugoj strani stvara i hoće Bizmarkova Nemačka. Te iste godine napisao je Niče svoj fragment o filozofiji u tragično doba Grčke, kojim dopunjuje i upotpunjuje svoju raspravu o smislu antičke umetnosti. Naredne godine pojavljuje se njegov treći Nesavremeni, „Šopenhauer kao vaspitač", koji uistinu predstavlja jedan zadatak i jedan program; 1878. on objavljuje četvrti Nesuvremeni, „Rihard Vagner u Bajrojtu", koga je Huston Stjuart Čemberlen nazvao najboljim delom o Rihardu Vagneru. Pismo kojim Vagner zahvaljuje za spis poslednje je njegovo pismo Fridrihu Ničeu. Iste godine dolazi poznanstvo s Paulom Reom, piscem dela O poreklu moralnih osećaja, i prijateljstvo s njim zamalo što se nije svršilo tragično. Zatim duže odsustvo od profesure, zima u Sorentu i bavljenje s Vagnerom u Sorentu. Godine 1878. ugledao je svet prvi deo aforizama Ljudsko, suviše ljudsko, kada i Vagnerov Parsifal. To je bilo prvo ukrštanje mačeva između Ničea i Vagnera. Iz iste je godine i Ničeovo poslednje pismo Vagneru. Te godine snalazi ga duga bolest, duševna depresija, i pojavljuje se drugi deo Ljudsko, suviše ljudsko. Spis Putnik i njegova senka izišao je naredne godine, kad je došlo i do konačnog napuštanja univerziteta. Godina 1881. donosi nam Zoru, koja sadrži u slici mnoga bitna shvatanja potonjeg Ničea i predstavlja vrlo važan preokret. Kruna te reakcije od romantizma, pod uticajem naučnih studija, data je u Veseloj nauci 1882. godine. U to vreme palo je i poznanstvo sa gospođom Lu Salome, posredovanjem Malvide fon Majzenbug, i niz spletaka i intriga koje su Ničea veoma puno koštale. Godine 1883. pojavljuje se prvi i drugi deo Zaratustre, Ničeovog najpoznatijeg spisa, baš u vreme Vagnerove smrti. Opet jedno značajno ukrštanje. Uskoro potom, 1884, pojavljuje se treći i četvrti deo Zaratustre, a 1886. Niče piše neku vrstu komentara Zaratustri: S onu stranu dobra i zla, i pravi prvi plan za svoje kapitalno delo, Volju za moć, kome je sudbina bila da ostane nedovršeno. Godine 1887. on objavljuje drugi deo toga komentara Zaratustri: Genealogiju morala, da olakša razumevanje svojih misli. To delo u stvari je tumačenje izvesnih termina i pojmova koji su od kardinalnog značaja u Ničeovoj misli. Poslednja godina njegovog svesnog života, 1888, bila je puna grozničave literarne aktivnosti. Kao da je predosećao katastrofu koja se bližila, Niče je pokušao da u nizu polemičkih spisa kaže svoje misli u skraćenom obliku. On piše Slučaj Vagner, Niče protiv Vagnera, spise veoma polemičkog karaktera, koji su okrenuli protiv njega sve njegove stare prijatelje, vagnerijance, koji nisu ni naslućivali o čemu se tu upravo radi. U stvari, Niče se svetio sam sebi za iluzije i zanos mladosti koje sebi nije mogao oprostiti. Za njima su došli Sumrak idola i Antihrist, dva ne manje polemička spisa, pisana pod visokom nervnom napregnutošću, koju nam može objasniti jedino katastrofa koja je došla iza njih. U Ecce homo, spisu kojim je mislio da sebe rastumači svetu i koji je preko Georga Brandesa mislio da poveri Avgustu Strindbergu da ga prevede na francuski – govori velika gordost, koju ublažava jedino vanredan stil i suptilnost izvesnih analiza i ispovedanja koji su zaista retki. Početak 1889. donosi nam potpuno pomračenje uma i duha iz koga mu nije bilo vraćanja sve do smrti. Smrt je došla posle dugih godina bolesti, 25. avgusta 1900, pred kraj jednoga veka čiji je on bio jedinstven izraz i mnogostruka sinteza. Od toga veka, njegovih problema, njegovih sukoba, njegovih kontradikcija i traženja, Niče je nosio u sebi više negoli ma koji drugi duh toga veka, i nosio sve to u povišenoj temperaturi jedne svesti kojoj je sva ta problematika bila sastavni deo života, njegov lični problem, a on bio njena žrtva. Tragedija Ničea čoveka bila je u tome što je intelektualna žeđ za saznanjem imala isto toliko duboku protivtežu u volji za misterijom, za proročanskim stavom. Ništa nije karakterističnije za Ničea od misli o jednom novom uvođenju u tajnu bića putem ideje o večitom vraćanju istoga: misao kojoj je bilo namenjeno da bude vrhunac propovedi Zaratustrine. Niko nije toliko osećao potrebu da što pre popuni prazninu koja ostaje u takvom jednom svetu i čoveku za čiju svest ne bi postojao Bog i sve ono što je u svesti, snovima i žudnjama ljudskim kroz vekove bilo vezano s tim. Možda zamisli o tome šta svet bez Boga znači niko nije dao tako tragačan i definitivan oblik kao što je dao Niče u sledećem aforizmu Vesele nauke: „Kako ćemo se utešiti mi najubilačkiji od svih ubica? Najsvetije i najmoćnije što je svet do sada imao izdahnulo je pod našim nožem. Ko će sprati krv s nas? Kakvom ćemo se vodom očistiti? Kakve ćemo sveštene igre izmisliti? Nije li veličina našeg dela odveć velika za nas? Nećemo li sami postati bogovi samo da bi se pokazali dostojni svoga dela?" Niče nije ni prvi ni poslednji među ljudima koji gleda na svet kao na jedan samim sobom zatvoreni krug. Ali je prvi koji je misao bezbožnosti pokušao sprovesti kao sistem shvatanja sveta do kraja, stalno svestan ogromnog značaja koji je misao o Bogu imala za sudbinu čovekovu. "

:)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Hvala Daliborka.

Veoma pregledan i iscrpan -- za forum, naravno -- rezime Ničeovog života.

Nadam se da će se i ostali uskoro priključiti diskusiji o ovom izuzetnom čoveku... :grin:
By fencysmurf
darvin ---> nietsche ---> rosenberg ---> hitler ---> nacizam ---> holokaust

mas o menos...

:indijanac:
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Jel se gore skicirani pravac u političkoj misli zove ŠEMATIZAM?

I jel to treba da pokaže kako je u stvari ateizam doveo do šest miliona mrtvih Jevreja?
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Ne dirajte mi ateizam, Darvina mi miloga!!!
By fencysmurf
moze i ovako

darvin ----> marx ----> lenjin ----> staljin ----> crveni teror
darvin ----> marx ----> lenjin ----> mao ----> crveni teror
darvin ----> marx ----> lenjin ----> tschauschesku ----> crveni teror
darvin ----> marx ----> lenjin ----> pol pot ----> crveni teror

darvin ----> marx ----> lenjin ----> tito ----> crveni teror
darvin ----> marx ----> lenjin ----> itd , itd, itd

tebi se to moze zvati sematizmom, meni esencijalizmom... tek izbor reci nista ne menja ...

i nije ateizam doveo do holokausta nego bas niceov antropocentrizam...
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Izvini, kakav je to "crveni teror" pod Titom? Ne sećam se da je SFRJ imala logore, kazamate i sl. Ili sam loše obavešten?

I kakve sve to veze ima sa Ničeom, kome je tema posvećena? Ukoliko tvrdiš vezu njega i nacizma, treba da znaš

(1) niko se više nije podsmevao nemačkoj samonaduvenosti od njega; raskid sa Vagnerom, koji kasnije postaje paradigmatski umetnik za estetski projekat nacizma, reprezentuje Ničeovo okretanje ka specifičnoj formi naturalizma koji slavi život, nasuprot nacističkom kultu smrti.

(2) vezu Ničea sa nacizmom ponajviše je svojim falsfikatima uspostavila Ničeova sestra; u njegovom radu teško da se može pronaći bilo šta DIREKTNO povezano sa nacizmom, štaviše Niče bi ga se verovatno užasavao u ideološkom smislu: on je bio kulturni elitista, i slično Tomasu Manu, smatrao bi da nacizam vodi, kako populistički projekat, u zaglupljivanje i nepismenost.

(3) problematično je što su se nacisti legitimizovali preko njega, i što ima nekoliko povoda posredstvom kojih bismo mogli tvrditi sličnost nekih ideja filozofa sa nacizmom; ali, imaj u vidu, da su oni istrgli iz konteksta i reinterpretirali delove njegove filozofije, uklopivši je u svoje učenje, i to na način koji uopšte nije inherentan Ničeu. To ga ne abolira odgovornosti, ali daleko od toga da je Niče tvorac nacizma i da bi i bez njega ovaj funkcionisao i stupio na svetsku pozornicu, jer je on bio rezultat, s jedne strane kapitalističkog imperijalizma, a sa druge krajnja konseksvenca građanskog društva i prosvetiteljstva -- setimo se da on niče na rubovima liberalne Vajmarske republike, a da regrutuje svoje sledbenike na propaloj časti Nemačke iz Prvog svetskog rata, zathevajući proširenje teritorija i industrijske moći, između ostalog.

Sa potonjim teško da Niče ima veze.
Korisnikov avatar
By 2kune
nebitan pojedinac... :odbij: nit je bio židov, nit je ikad u životu što pojebo... :balon: jedino mu ide u prilog što je bio latentna pasivnjača sa izglednim razvojem u pravcu mazohizma... no, osim što je piskarao, ništa ni u tom pogledu nije napravio... :wcsolja:
By fencysmurf
da citiram Traudl Junge - Neobavestenost nije izgovor!

Komunisti su u Banatu drzali koncentracione logore za Nemce i Madjare do 1948. godine u kojima su ubijali gladju i bolescu, a zene masovno silovali. Takodje tu je i Goli otok, obracun sa "kulacima" i burzoaskim elementima neposredno posle oslobodjenja, ulazak 6. Licke u Beograd...

1. Ni nacisti nisu biti opsednusti nemchenjem, ako si primetio oni su bili malo vise opsednuti arijevstvom , konceptom koji je dozvoljavao prostor za nemce, holandjane, skandinavce, estonce i cak engleze.

2. ne treba niceu sestra da ga povezuje sa nacistima. dovoljno je sto je svojom teorijom o ubermenshu postavio kamen temeljac za dalju razradu.
By XanaX
Nietsche je bio, rekli bismo, "zlovoljan nihilist". On smatra nihilizam rezultatom propasti judeokršćanskog morala i iskrivljenosti istog.
Nietzsche piše: "Gott ist tot." ("Bog je mrtav.") misleći pri tome na nestajanje, "umiranje "Boga i nadiranje nihilizma. Nihilizam je za Nitzschea rezultat "Herren- und Sklavenmoral" ("moral "gospodara" i moral "robova"), i otud proizlazi njegova rečenica "Der Wille zur Macht" ("volja za moći") koju su kasnije eksploatirali nacisti, ali koja, kod Nietzschea ima drugačiji smisao...
To je volja za promjenom, usavršavanjem, radom... To je ono što treba promijeniti judeokršćanski moral "gospodara i bogova" i stvoriti, ponovno jedan, naširoko, eksploatiran pojam "Übermensch"-a ("nadčovjeka") koji za Nietzschea označava "uzdizanje" običnog čovjeka u nadčovjeka, biće superiorno i moralno neovisno.
Nacisti su često tumačili da se radi o "Herrenmensch"-u ("gospodaru") što je opet dio iskrivljenog tumačenja Nietzscheove filozofije / poetike. Jedan od ključnih elemenata u ovoj Nietzschovoj zamisli jest odbacivanje kršćanske dogme raja i pakla, i naročito, protestanske ideje o predestinaciji. Suprotno tome, Nietsche govori o "Der ewige Rückkehr" ("vječitom povratku").
Također, Nietzsche nije bio antisemitist. Osobno se "obračunavao" s ljudima tog doba, poput Wagnera, koji su njegovog "nadčovjeka" proglašavali arijskim Nijemcem, a njegovu kritiku židovskog svećenstva iz vremena Judeje, kao antisemitizam. Nietzsche je, u stvari smatrao, kako je židovsko svećenstvo iskvarilo židovsku misao, a time i kršćansku, dok je samo židovstvo, osobito Tanakh / Stari zavjet cijenio više od Novog...
By Çâðê_DUP
pokusavala sam da u pretragu unesem pojam "niche", ako je kojim slucajem tema vec postavljena, a ako jeste, nadam se da ce mi biti oprosteno, jer sem ovoga "Nema tu niche/g latentnog" nisam nasla o Nicheu..niti Nitcheu..niti...Ničeu?

najpre me je inspirisala divna diskusija (gratis) sa skyen u kome ona eksplicitno tvrdi da je gregarni motiv urodjen.

Niche se ne slaze s tim!

On kaze: posmatrajte samo MRZNJU STADA prema onima koji govore istinu. On uchi da postoje visi i nizi ljudi i da jedan jedini covek moze pod izvesnim okolnostima opravdati postojanje citavih eona-to ce reci, jedan potpuniji, bogatiji, veci i celovitiji covek u poredjenju sa bezbrojem nepotpunih, delimicnih ljudi /zloupotrebljeno kod nacista

Niche pominje "instinkt stada", "vrlinu stada", govori da samo treba citati Novi zavet kao knjigu koja zavodu i kaparise za sebe vrlinu iz instinkta da se pomocu nje zadobije za sebe javno mnjenje-i to najskromniju vrlinu koja priznaje idealnu ovcu u stadu i nista drugo..

kritikuje psihologiju (citaj, Skyen!)

psiholozi su dokonjaci koji ne gledaju dalje od tri/cetiri koraka i bezmalo su zadovoljni sto riju po sebi i drugima, kaze razbaruseni Nitche.
Korisnikov avatar
By Skyen
instinkt je nesto sto je zajednicko svim ljudima i nesto sto pokrece na zadovoljenje odredjenih motiva putem odredjene akcije. postoje studije koje govore o tome da ljudi odlepe kada nisu u kontaktu sa drugim ljudima (zatvori tj samnice, brodolomnici.. you name it). nije bitan vise ni kvalitet odnosa, bitno je da postoji bilo kakva socijalna interakcija. moj stav je u saglasju sa tvrdnjom da je gregarni motiv urodjen, nista vise, a ni manje.
Korisnikov avatar
By Zoe
Nice nije bio ateista,nihilista,antisemita,mizantrop i jos mnogo toga sto sam procitala u gore navedenim "mislima".I jos nesto,nije mi jasno ko je pokrenuo temu ili bolje receno ne prepisujte predgovore i ne citirajte nesto sto ne razumete.Rado cu vam odgovoriti sta ja mislim o Niceu bez citata ako dobijem iole smisleno pitanje.
By polarlicht4.1
Šta misliš kako se Niče postavio spram Hegelove "Nauke logike", i posebno, kakav je odnos Ničeovog koncepta "večnog vraćanja istog" i Hegelovih kategorija u sferi bivstvovanja (Sein)? I kakve su, naravno, implikacije Ničeovog stava?

Dovoljno smisleno?

A pošto mi to objasniš, možeš preći na obrazloženje tvog stava glede njegovog navodnog ne-ateizma.
Korisnikov avatar
By Zoe
Polako mladicu. Hegela nisam citala niti imam nameru. Ne secam se kakav je odnos Nicea prema Hegelu i nazalost nemam pri ruci nista od Niceovih knjiga da bih se podsetila a pamcenje mi je jako lose kao i kod svih neistorijskih ljudi. A sto se tice vecno vracanja istog to nije problem. Dovoljno je samo da procitas "Nocnu pesmu" i da znas sta znaci rec shedrvan. Dovoljno smisleno nije jer sam trazila tvoj smisao a ne neciji drugi a ovo tvoje previse smrdi na razne filozofske kriticare koje uzgred budi receno takodje ne citam.
By polarlicht4.1
Neće biti. Pitanje je proizašlo iz aktivnog čitanja "Nauke logike" čitave ove godine, a koliko vidim čitaću je i tokom sledeće (a i nadalje). A pročitah ponešto i od Ničea pa rekoh da priupitam na krajnje smislen način nešto što me zanima. Dobio sam odgovor koji sam očekivao. Hvala.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Originally posted by Dušan Maljković
"Ako je srdžba moja ikada lomila grobove, pomicala granične kamene i stare, razbijene ploče kotrljala niz vrletne dubine:
Ako je ruganje moje ikada rasteralo trule reči i ako sam došao kao metla paučinama i kao bridak vetar starim zagušljivim mrtvačnicama:
Ako sam ikada sedeo veselo kličući onde gde leže pokopani stari bogovi sveta, blagosiljajući svet i ljubeći svet pored spomenika starih klevetnika sveta: --
-- jer ja ljubim čak i crkve i grobove bogova, samo ako nebo gleda svojim čistim okom kroz njihove razbijene krovove; rado sedim poput trave i crvenog maka na razbijenim crkvama --
o kako ne bih strastveno vapio za večnošću i za svadbenim prstenom prstenova -- prstenom vraćanja?
Još ne nađoh ženu od koje sam želio da imam decu, osim ove žene koju ljubim: jer tebe ljubim, večnosti!

Jer tebe ljubim večnosti!" ("Otvaranje sedam pečata")

Tako je govorio Zaratustra... A šta kažete vi, o ovoj jedinstvenoj intelektualno-umetničkoj pojavi, Velikom Nihilisti i Poetskom Anti-Hristu, raspusnom pesniku i brilijantnom stilisti nemačkoj jezika, filozofu koji misli čekićem i nakovnjem?

Dakle, koje je vaše mnenije glede Fridriha Ničea?

"Ja ću tražiti da se čoveku kao njegova svojina i njegova tvorevina vrati sva lepota i uzvišenost koju smo posudili stvarnom i zamišljenom svetu kao njegova najveća apologija. Čovek kao pesnik, kao mislilac, kao bog, kao ljubav, kao moć. O kraljevske li darežljivosti kojom je obasuo stvari da bi sebe osiromašio i osetio se bednim! Dosad je bila njegova najveća nesebičnost to što se divio, i klanjao, i molio se, i znao da od sebe sakrije da je on bio taj koji je stvorio to čemu se divio!" ("Volja za moć", par. 134)
Poshtujem nichea...
Korisnikov avatar
By Sanguine
Pored Nichea veliki utisak na mene su ostavili Hegel,ShopenHauer...

Da li treba da pominjem da mi je filozofija bila omiljen predmet u srednjoj :diplomac:
Korisnikov avatar
By Modesty
[quote]Originally posted by Zoe
Nice nije bio ateista,nihilista,antisemita,mizantrop i jos mnogo toga sto sam procitala u gore navedenim "mislima".

Složila bih se sa ovim i dodala,to što su djelove njegove filozofije preuzeli i iskrivili vođe III rajha nema veze sa Ničeom........neda mi se filozofirat,samo sam morla ovo prokomentirat.
Korisnikov avatar
By Mage
Niče je brilijantan filozof i mislim da ima puno ispravne logike u njegovim rečima... ali to opet ne znači da je bio u pravu. :)
By Hans
"Sluchaj Vagner" chitam trenutno...volim njegove brkove, to shto je studirao klasichne jezike...no, nisam se nikada ozbiljnije bavio Nicheom. Ok, znam za "Rodjenje tragedije", dionizijski i apolonski kult tra la la...
By Speculum Columbae
Čitao sam par stvari od Ničea. Ne volim ga i ne podržavam. Iskreno, više verujem u ono što je Spinoza rekao, što je potpuno suprotno od Ničeovih stavova.
Korisnikov avatar
By Galadriel
svidja mi se deo njegove filozofije koji se odnosi na volju za moc i prevrednovanje svih vrednosti.

ne dopada mi se jer je bio zenomrzac.

a ako je on obelezen kao neko ko je doveo do nazi ideologije, sto je preuvelicavanje, kako bi onda tek hajdegera obelezili?
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Eugene de Rastignac

Čitao sam par stvari od Ničea. Ne volim ga i ne podržavam. Iskreno, više verujem u ono što je Spinoza rekao, što je potpuno suprotno od Ničeovih stavova.
Pojam imanentnosti,Bog je sam svet i uzrok sveta?

Ta teorija koliko da mi je ranije bila prihvatljivija,toliko mi je sada smesna.
By polarlicht4.1
Što kao posledicu ima da to zapravo i nije više bog...No, ono što je kod Spinoze zanimljivo (a čega nema u srednješkolskim udžbenicima), zapravo je njegova teorija tela i afekata. Dobar broj teoretičara/ki se time bavi danas.
Korisnikov avatar
By MalaAlisa
ajaoj... mozak mi je eksplodirao od ove kashe svega i svachega... neka dignu ruke oni koji su studenti filozofije... a sad svi oni koji se filozofijom bave samo iz "hobija"...

...ne znam odakle da pochnem... mnogo stvari ste vi ovde umeshali u jednu kashu i to nije zapravo toliko ni loshe jer ste pokushali na brzinu da uradite ono cemu je tezila filozofija tokom svoje istorije- da se smesti u totalnost... kazem, nije to lose ali metod kojim ste krenuli je prilichno... pa... neosmishljen...

...pre svega, moram da apelujem na fencysmurf da pre nego sto se sledeci put usosi u filozofsku diskusiju neka radije prvo valjano prouchi istoriju, pa malo sociologiju a onda istoriju filozofije i tek onda neka predje na prouchavanje Nietzsche-a a koje nece trajati jedva dva dana :) ...ne pokusavam da te uvredim, iako je tvoja postavka bila prilichno uvredljiva za svakoga ko pre svega ima zdrav razum...

...dalje, svi oni koji hoce da prouchavaju Nietzsche-a kao sto rekoh, prvo radije prochitajte nekoliko razlichitih interpretacija u raznim istorijama filozofije... Orlando the Lady je vrlo lepo primetila da je on vishe bio pisac nego li filozof, mada i to nije bas najsretnija postavka ali neka ostane na tome da je mnogo vishe doprineo deshifrovanju Helenske knjizenosti nego bilo ko drugi...

...pojam imanentnosti Boga je pa... u najmanju ruku kontradiktorna postavka... pre svega jer Spinoza ne govori o Bogu nego o bogu, dakle o prirodi... posto je panteista ne moze i ne pricha o Bogu... verovatno ti je zbog toga smesna... on zapravo govori o "deus sive natura", o bogu koji je priroda a koja sebe samu iz sebe same proizvodi...

...sto se tiche afekta, on nije nista novo u istoriji filozofije a onda nije toliko ni spektakularno jer je potpuno bez osnova... iskreno, trebalo bi mi nesto vremena da elaboriram taj problem a da bih to uradila morala bih ponovo da prochitam "Etiku" da bi sve bilo valjano iznesheno... a za to trenutno nemam mnogo vremena...

...svi oni koji zele da pametno razgovaraju pre svega moraju dobro da se udube u samu filozofiju... a to ce, kao sto sam vec rekla, trajati malo vishe od nedelju dana... recimo- najmanje 6 godina... :)
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by fencysmurf

da citiram Traudl Junge - Neobavestenost nije izgovor!

Komunisti su u Banatu drzali koncentracione logore za Nemce i Madjare do 1948. godine u kojima su ubijali gladju i bolescu, a zene masovno silovali. Takodje tu je i Goli otok, obracun sa "kulacima" i burzoaskim elementima neposredno posle oslobodjenja, ulazak 6. Licke u Beograd...
:hail2:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!