Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By EYA
Ego normalne ličnosti se veoma uspješno bori sa zahtjevima Id-a i Super- Ega, ali u slučaju kada strah stupi na scenu Ego osjeća potrebu da se odbrani od tih nasrtaja, kako vanjskih, tako i unutrašnjih faktora koji mu prijete. U svrhu svoje odbrane Ego koristi razne metode potiskivanja, ili drugačije rečeno odbrambene mehanizme. Potiskivanje je nesvjesno blokiranje negativnih impulsa ( bijes, mržnja, ljutnja itd. ) ili njihovo preorijentisanje na neke društveno poželjnije i prihvatljivije impulse kao što su 1. seksualni, 2. kreativni, 3. impulse u službi društva.
Prema Freudu postoji veliko mnoštvo tih mehanizama, a to su : poricanje, represija, asketicizam, izolacija, zamjena subjekta, usmjeravanje impulsa na sopstveni organizam, identifikacija ( poistovjećivanje ), sublimacija, nedjelovanje, “vjerovanje u suprotno”, poistovjećivanje sa napadačem(agresorom), regresija, racionalizacija, altruizam.

Svi ovi navedeni mehanizmi nesvjesno oblikuju našu ličnost, a društvo ih koristi u svrhu svog opstanka i napretka. Freud je u svoju teoriju libida uveo instinkte smrti koji uvjetuju nastanak ovih odbrambenih mehanizama, tako ti isti odbrambeni mehanizmi uvjetuju naše socijalno stanje i stanje društva kao jednog funkcionalnog organizma. Zamislite samo da u društvu ne postoji ono što se naziva “prosječna osoba”, postojala bi samo dva tipa ličnosti, beskrajno okrutni, oni koji su vođeni nagonima ili onim što proizilazi iz Id-a i savršeno moralni koje bi mogli poistovjetiti sa mučenicima koji su vođeni Super-Egom. U obadva slučaja Ego ovih osoba je jednak nuli. Prosječna osoba pokušava naći kompromis između onoga što bi trebala učiniti i onoga što će učiniti da ne iskusi štetne posljedice tog akta. Produktivnost i funkcionalnost društva zavisi od omjera broja prosječnih i onih kojima vladaju nagoni ili moral.

Sada prelazimo na obrazlaganje mehanizama odbrane ličnosti kako bi shvatili kakav oni uticaj imaju na čovjeka i društvo.

PORICANJE - predstavlja blokiranje vanjskih događaja ili njihovo odstranjivanje iz svijesti. Ovo je jedan od najprimitivnijih i najopasnijih mehanizama, jer rijetko kad uspijeva “isključivanje iz stvarnosti”, a da pri tome ne iskusimo štetne posljedice koje proizilaze iz istog. Ovaj oblik odbrane je često u interakciji sa drugim, sofisticiranijim odbrambenim mehanizmima. Primjer za ovaj oblik odbrane je odbijanje ljudi da prihvate smrt voljene osobe, neprihvaćanje neuspijeha i slično.

REPRESIJA - povratak u neke primitivne i djetinjaste faze života prilikom susreta sa opasnosti. Freud tvrdi da se vraćamo do onoga trenutka kada smo se zadnji put u životu osjećali potpuno sigurno. Primjer, skupina normalnih, civilizovanih ljudi može postati nasilna rulja kada pomisle da im je prebivalište u opasnosti.

RACIONALIZACIJA - pokušaj čovjekovog Ega da učini neku situaciju manje nepovoljnom ili opasnom. Racionalizacija je ustvari spremnost čovjeka da povjeruje u sopstvene laži. Freud je tvrdio da su svi odbrambeni mehanizmi laži ali da su zapravo neophodne jer čovjekov ( a pogotovo dječiji ) Ego je preslab da se suoči sa životnim činjenicama.

IDENTIFIKACIJA - zamjenjivanje svoje ličnosti drugom, pogodnijom u datoj situaciji ili freudovski rečeno zamjenjivanje sopstvenog Ega prihvatljivijim. Zamjenjivanje se vrši u svrhu oslobađanja od emocionalne neprilagođenosti, napetosti ili straha. Primjer za ovaj oblik je poistovjećivanje i imitiranje adolescenata nekih pop zvijezda.

IDENTIFIKACIJA SA AGRESOROM - modificirani oblik identifikacije prilikom kojeg žrtva postaje slična napadaču.

ASKETICIZAM - odricanje različith potreba, u rasponu od odricanja hrane, do odricanja svih potreba i posvećivanja monaškom načinu života. Za primjer totalnog asketicizma možemo uzeti budiste, dok za primjer djelomičnog Freud uzima uzdržavanje od jela koje se javlja kod žena ( posebno u periodu puberteta ) kao prikrivanje njihovog seksualnog razvoja. Društvo vrlo vješto primjenjuje asketicizam kao način da obuzda neku negativnu pojavu ili radnju.

IZOLACIJA - je odstranjivanje bilo kakvih emocija koje nas vežu za događaj koji u nama izaziva strah ili negativne reakcije. Tipičan primjer za izolaciju je sputavanje prirodnih reakcija čovjeka na krv, smrt, rane koji se javljaju kod doktora i medicinskih sestara.

ZAMJENA SUBJEKTA - je prenošenje negativnog impulsa na neki drugi ( često simboličan )

PREDAVANJE ALTRUIZMU - osobe koje svoj život posvećuju riješavanju tuđih problema, a da pri tome nisu riješili svoje spadaju u klasičan primjer za predaju altruizmu.

“VJEROVANJE U SUPROTNO” - ovaj način odbrane Ega je zamjenjivanje neprihvatljivog impulsa u prihvatljivi. Primjer za to je osoba se homoseksualnim sklonostima će često tvrditi da prezire homoseksualce. NEDJELOVANJE - uključuje geste i rituale koje , kako Freud tvrdi, obavljamo kako bi odagnali neprihvatljive i neugodne misli. Primjer za ovo je dječak koji je izgovarao abecedu unazad čim bi pomislio na nešto što je vezano za seks.

SUBLIMACIJA - Freud je tvrdio da je sublimacija jedina društveno pozitivna ikorisna odbrana. Prema Freudu sublimacija je zapravo pretvaranje nepotrebnih impulsa kao što su seks, bijes ili bilo koji drugi koji je u tom trenutku označen kao takav, u društveno prihvatljive, produktivne radnje.On je smatrao da sve pozitivne ljudske radnje su sublimacije, prvenstveno životnih( seksualnih ), a kasnije sa razvićem teorije o instinktima smrti i sublimacija agresivnosti, destruktivnosti i sličnih nagona. Sublimacija predstavlja samu srž psihoanalitičke teorije. Za sociologiju je nainteresantnija sublimacija jer ona prema Freudu dokazuje da je društvo i sva društvena dostignuća samo sublimacija seksualnih i nagona smrti. To dovodi do pitanja da li je seks pokretač svega ? Za Freuda jeste, jer on cijelo društvo posmatra kroz prizmu potiskivanja i preusmjeravanja seksualnih i agresivnih nagona koji su osnovna pokretačka snaga svakog čovjeka i društva analogno tome.

koje od navedenih mehanizama uocavate kod sebe ?
Korisnikov avatar
By EYA
par puta sam pokusala poricanje, ali nije imalo dugo dejstvo... uvek bih se na kraju suocila jer mi je kljucalo po mozgu.

racioanlizacija - izuzetno cesto, mada sve cesce uhvatim sebe u tom pokusaju i nikad ne mogu bas da tvrdim da je to to, jer mi pobegnu veze prethodne argumentacije pa pobrkam ko je u sta koga ubedjivao, jer sam ionako sve to ja samu sebe... nikako da naucim kako da podelim uloge, nazovem ih nekim imenom, dam im obrise, lik... tada bih mozda uspela da presudim izmedju njih, sa distance.

indetifikacija, ranije u vecoj meri, sada veoma dobro kapiram taj sistem i dovoljno sam izgradila sebe da nemam potrebe za tim... sem ponekad, al tad ga pustim, nek se zadovolji igrajuci... ipak ga posmatram sve vreme, malo zbog kontrole, a mnogo vise zbog zabave, jer ume biti jako smesno kad shvatis sta si sve u stanju da izigravas i do koje mere koristis racionalizaciju da bi sebe ubedio kako ce tako biti bolje jer te mnogi ubedjuju ubedjujuc sebe da je njima tako bolje.

izolacija ponekad, obicno kad su u pitanju misli o nesreci, patnji, nepravdi, ljudskoj gluposti, pakosti...

zamena subjekta - moguce. mada imam osecaj da uvek shvatim da je nesto prazna prica i cim pokusam da ponovo izgradim misaonim procesom isti osecaj, taj osecaj se prosto rasprsne i skoro pa zaboravim i zbog cega sam malopre mislila da se tako osecam, ali uglavnom ostaje samo prazna rupa i nemam uvid u pravi subjekat... no
svejedno, bar je sprecen pokusaj lazne zamene i posle je sve veca sansa da uhvatim zlocinca na delu, pa se sa njim suocim i jedino tako resim problem.

altruizam da, sastavni deo moje licnosti... medjutim, samim shvatanjem ovog mehanizma, doskocila sam mu i sad on sluzi meni da ga pratim i spijuniram za kojim problemima ide, koje ga licnosti privlace... i tako razotkrivam misterije, resavajuci tudje probleme, resavam i svoje.

za sublimaciju se ne slazem sa samom teorijom, jer ko je taj koji moze odrediti koji su implusi nepotrebni ? ipak, sta god bio uzrok toj pojavi; da, cesto se ponasam kao da radim neku sublimaciju u glavudzi (mada ja to povezuejem sa radom na otvaranju chakri, te pretvaranju bazicne i svake sledece energije u jos sveobuhvatniju energiju tako sto je provlacis kroz citav splet cakri, umesto da je isijavas iz sebe u cakri odakle potekne. tako postizes da celim telom zracis energiju, a da ona i dalje ostaje u tebi, jer si se povezao sa kosmickom energijom i nadopunjavate se stvarajuci harmoniju)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Osoba nikada nece biti potpuno slobodna dok je u njenom svetu josh jedna osoba, a ne par milijardi.
Sputani smo akcijama drugih i u svakom trenutku pravimo kompromise, svi navedeni mehanizmi postoje kod svakoga, kod nekog u vecoj a kod nekog u manjoj meri.

Gubitak EGA, iako koristan u spiritualnim vodama, bio bi destruktivan u ovom svetu.
Korisnikov avatar
By EYA
samo mala napomena, i hvala morganu sto mi je ukazao na taj propust:
ne zelim da pricamo o tome da li i koji postoje, vec samo me zanima koje mehanizme je ko sposoban da uoci kod sebe. ta prica o hvatanju sebe u lazi, to mi deluje privlacno :D
Korisnikov avatar
By Zonche!
Racionalizacija...U tome sam kralj!
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
u jednom periodu sam se predao skoro totalnoj izolaciji.
sklon sam racionalizaciji, i par puta sam sebe uhvatio u poricanju...
:neznam:
Korisnikov avatar
By Dina
Kod sebe uocavam sublimaciju i "sladak limun" (koji nije naveden ali opisacu sta je). I ne bih da to menjam, zadovoljna sam tim odbrambenim mehanizmima (ako su to zaista).

Sublimacija - bas sam pre neki dan pisala o tome u kaficu... Za ucenje, rad, pa cak i bavljenje raznim aktivnostima (npr astrologija) potrebno mi je neko nezadovoljstvo. To povecava motivaciju i daje takmicarski duh tamo gde je potrebno. Ali to je na neki nacin i povratan proces. Baveci se nekim duhovnim aktivnostima bolje razumem sebe i svet oko mene, pa time razresavam i nezadovoljstva koja su me (izmedju ostalog) pokrenula na ta bavljenja.

Nisu naveli dva moja omiljena mehanizma odbrane "kiselo grozdje" i "sladak limun". Kiselo grozdje svi znamo sta je, ja nesto nisam sklona ali uopste da ga primenjujem. Ali mi je simpaticno kad vidim kod nekog. Jedna moja prijateljica je izraziti primer lisice (iz basne), godinama je jurila jednog muskarca, sve pokusala da se uda za njega i kada definitivno nije uspela sada prica drugu pricu. Ona ustvari nikada njega nije ni volela, bolje joj je mnogo sa sadasnjim partnerom, sa onim starim bi bila nesrecna itd itd :lol:

"sladak limun" - to je mehanizam odbrane u kome osoba ono sto ona ima smatra za najbolje. Taj mislim da primenjujem, ali ne u smislu hvalisavosti, nego ja sama sa sobom to mislim. Moj put je negde najbolji za mene i ja sam i u sebi i kad pricam sasvim zadovoljna njime. Iako je po nekim objektivnim kriterijumima ljudima cesto to moje zadovoljstvo neshvatljivo, meni je ipak najvaznije kako se ja osecam.
Korisnikov avatar
By decko
Uh...pa ni sam ne znam...uhm...ranije je bio trip da cu pre svima da pomognem da rese neke svoje probleme/strahove/etc nego da se sa svojim suocim, mada to sam ooodavno prevazisao :)

:ccn:
Korisnikov avatar
By EYA
sladak limun i kiselo grozdje uvek idu zajedno. ono sto zelis, zbog nedovoljno hrabrosti, ili suvise straha i nedostatka samopouzdanja, jednostavno obelezis kao nesto sto ti svakako ne bi prijalo, jer je kiselo i nedostizno :bljak: a istovremeno, ono sto vec imas, iako ti to sigurno nije dovoljno ili u celosti zadovoljavajuce cim zelis tamo neko grozdje, proglasis slatkim jer je dostupno, pa jedes limun, a pravis face kao da uzivas.
zapravo, taj efekat bi bio rezultat istovremenog i zajednickog delovanja poricanja, racionalizacije i zamene subjekta (bar ja tako procenjujem)
Korisnikov avatar
By Dina
Ne moraju da idu zajedno. Ja sam samo zadovoljna onim sto imam, a ne oznacavam losim ono sto nemam. Isto tako ne oznacavam losim ono sto nisam dostigla, ne poricem da sam necemu tezila, pa nisam uspela.
Korisnikov avatar
By EYA
kad bolje razmislim, moze i tako :kiss:
Korisnikov avatar
By malecka
recimo neka vrsta altruizma... mislim da su moji problemi jako mali i nebitni u odnosu na probleme drugih... i jednostavno ne zelim da im predajem toliko paznje i znacajnosti, kad vec ima drugih ljudi kojima treba pomoc...
identifikacija ponekad... kad smatram da je moja licnost suvise slaba da izdrzi nesto i onda moram "postati" druga osoba...
asketicizam u odredjenim periodima...
sublimacija... negativna osecanja koristim za neki koristan rad (ako sam dobro shvatila sta je sublimacija)...
and think that's it...
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by Zonche
Racionalizacija...U tome sam kralj!

And here comes the Queen! :psiholog:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Pa, prepoznajem se u nekima od ovih stvari u određenoj meri, mada sam svih tih stvari uglavnom svestan od ranije.

Anyway, puno mi se sviđa tema, uvodni post pogotovo.
Korisnikov avatar
By EYA
ovih dana aktivno razmisljam o silnim mehanizmima odbrane koji mi zagorcavaju zivot, sto moji sto tudji.. pa iskopala svoju temu pretrazujuci net :D

a, i jos ponesto, onako nista posebno, ali mi je prijalo procitati
http://melem.mojblog.rs/p-odbrambeni-me ... 76355.html

iako sam ovaj put trazila nesto o odbrambenim mehanizmima na energetskom nivou, kako zracimo dok to to radimo...
Korisnikov avatar
By Mage
Jbg. mehanizmi odbrane ne bi postojali da nisu neophodbni ;)
Korisnikov avatar
By Srklet
racionalizacija, izolacija, sublimacija.
Korisnikov avatar
By 2kune
moj ego nije ugrožen jerbo je Hrvatska članica NATO-a... :tushe:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by EYA

IZOLACIJA - je odstranjivanje bilo kakvih emocija koje nas vežu za događaj koji u nama izaziva strah ili negativne reakcije. Tipičan primjer za izolaciju je sputavanje prirodnih reakcija čovjeka na krv, smrt, rane koji se javljaju kod doktora i medicinskih sestara.
Ovo. Pokazalo se bezbroj puta.
Originally posted by EYA

ASKETICIZAM - odricanje različith potreba, u rasponu od odricanja hrane, do odricanja svih potreba i posvećivanja monaškom načinu života. Za primjer totalnog asketicizma možemo uzeti budiste, dok za primjer djelomičnog Freud uzima uzdržavanje od jela koje se javlja kod žena ( posebno u periodu puberteta ) kao prikrivanje njihovog seksualnog razvoja. Društvo vrlo vješto primjenjuje asketicizam kao način da obuzda neku negativnu pojavu ili radnju.
I maaaalcice ovo.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Message original : EYA
RACIONALIZACIJA - pokušaj čovjekovog Ega da učini neku situaciju manje nepovoljnom ili opasnom. Racionalizacija je ustvari spremnost čovjeka da povjeruje u sopstvene laži. Freud je tvrdio da su svi odbrambeni mehanizmi laži ali da su zapravo neophodne jer čovjekov ( a pogotovo dječiji ) Ego je preslab da se suoči sa životnim činjenicama.

IDENTIFIKACIJA SA AGRESOROM - modificirani oblik identifikacije prilikom kojeg žrtva postaje slična napadaču.
Korisnikov avatar
By Laerem
Licnost kao takva, kakva god bila, je obrambeni mehanizam od stvarnosti, a u danasnje "sekularno" vrijeme i prevladavajuci teoloski konstrukt. Kad bi licnost bila žaba a ja imao skalpel, prvo sto bi izrezbario za analizu je organ koji se zove "intima".

Intima je lokacija nase konstitutivne lazi koju ne dijelimo s drugima tako lagano jer ako bi ju netko ucinio prozirnom i mi sami bi postali prozirni. Sav sadrzaj koji si predstavljamo kao intiman je osnovna gradjevinska jedinica nase ego-projekcije, bez obzira da li se radi o toplim obiteljskim uspomenama ili ratnim traumama. Upravo zato sto je takav sadrzaj temeljan, drzimo ga duboko skrivenim i otkrivamo samo onima u koje imamo povjerenja, jer kada bi netko ukazao koliko je taj sadrzaj beznacajan, tj. fundamentalno bez znacenja, nas ego bi izgubio konzistentnost i urusio se kao kula od karata (which isn't necessarily bad). Sam strah od zblizavanja je nista nego podsvjesna spoznaja da je nasa intima blef, but it works on the level of appearances. Moglo bi se reci da se radi o maski ispod povrsinske maske, s tim da ispod te unutarnje maske nema vise nista, zato ju tako grcevito drzimo dok se s povrsinskom maskom mozemo igrati i biti samokriticni kolko god hocemo, te je cak i mijenjati je po volji. Of course, deep down we're all human with our frailties, fears and desires, but deeper down we're nothing of the sort - nothing of any sort - a lack of something. Konkretnije - a lack of meaning to account for the excess of feeling. And feeling is just another name for stupid amorphous instinct, always resisting being saddled with language, pushing us towards religion or art, self-help or suicide; worst of all, towards the rotary circumvention mechanism called "habit".

Upravo zato nema nista gadnije na ovom svijetu od ljudi koji se osjecaju ugodno u svojoj kozi.
By Ulix
Originally posted by Laerem

Licnost kao takva, kakva god bila, je obrambeni mehanizam od stvarnosti, a u danasnje "sekularno" vrijeme i prevladavajuci teoloski konstrukt. Kad bi licnost bila žaba a ja imao skalpel, prvo sto bi izrezbario za analizu je organ koji se zove "intima".

Intima je lokacija nase konstitutivne lazi koju ne dijelimo s drugima tako lagano jer ako bi ju netko ucinio prozirnom i mi sami bi postali prozirni. Sav sadrzaj koji si predstavljamo kao intiman je osnovna gradjevinska jedinica nase ego-projekcije, bez obzira da li se radi o toplim obiteljskim uspomenama ili ratnim traumama. Upravo zato sto je takav sadrzaj temeljan, drzimo ga duboko skrivenim i otkrivamo samo onima u koje imamo povjerenja, jer kada bi netko ukazao koliko je taj sadrzaj beznacajan, tj. fundamentalno bez znacenja, nas ego bi izgubio konzistentnost i urusio se kao kula od karata (which isn't necessarily bad). Sam strah od zblizavanja je nista nego podsvjesna spoznaja da je nasa intima blef, but it works on the level of appearances. Moglo bi se reci da se radi o maski ispod povrsinske maske, s tim da ispod te unutarnje maske nema vise nista, zato ju tako grcevito drzimo dok se s povrsinskom maskom mozemo igrati i biti samokriticni kolko god hocemo, te je cak i mijenjati je po volji. Of course, deep down we're all human with our frailties, fears and desires, but deeper down we're nothing of the sort - nothing of any sort - a lack of something. Konkretnije - a lack of meaning to account for the excess of feeling. And feeling is just another name for stupid amorphous instinct, always resisting being saddled with language, pushing us towards religion or art, self-help or suicide; worst of all, towards the rotary circumvention mechanism called "habit".

Upravo zato nema nista gadnije na ovom svijetu od ljudi koji se osjecaju ugodno u svojoj kozi.
Ovo je dostojno Jovana Marića, Zorice Tomić, et al. :placko:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!