Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Myself
Ukoliko prihvatimo cinjenicu da je krajnje razlikovanje ljudi na jake i na slabe, postavlja se pitanje: na cijoj je psihologija strani?

Da li je na strani jakih ili slabih?

Da li je na strani robova ili robovlasnika? :neznam:

Cini se da pomaze robovlasniku da odabere najpogodnijeg roba za odredjenu potrebu, a robu eventualno pomaze da podnese svoje ropstvo.

Dakle upregnuta je i zauzdana u kola mocnika.

U najboljem slucaju, psihologija je dvorska luda mocnih.

Moze reći istinu mocniku u lice i to bez posledica.

Poznati su joj uzroci mnogih zala, ali ipak radi samo na laksem podnosenju posledica tih istih zala, ali ne i na uklanjanju uzroka istih.

Uh, raspisah se. :sigh:
Korisnikov avatar
By jukie
Evo čisto da se javim da sam pročitao uvodnu poruku...

ali ne znam šta da napišem a da ne omašim temu
Korisnikov avatar
By Myself
Hvala jukie sto si procitao. Divan si. :kiss:

Pitanje je bilo da li mocni ljudi koriste psihologiju da bi vladali slabima? Odnosno u cijim rukama je psihologija najjace oruzje?

Moja drugarica je prilikom zaposljavanja radila neke psiholoske testove i onda kada je htela da vidi rezultate oni joj rekli da joj nece dati, a i sta ce joj kad se ne razume. Oni se razumeju, jel'? Oni o njoj 'znaju' sve, a ona o njima pojma nema. Odoh sire...

Nadam se da sam jasnija. Ako ne, propade mi tema. :doh:
Korisnikov avatar
By decko
Hmmm....zanimljiva tema, samo opet mislim da je nekako bez pravog odgovora...zaista ne znam da li je psihologija na strani jacih ili slabijih....

Ja se trudim da budem 'jaca' strana za osobe koje su mi vazne i znace...tj. da sam taj koji pruza oslonac...naravno, svako od nas je ranjiv i svima treba ta snaznija polovina da nam pomogne kada je to potrebno...

I opet...na kraju, kao sto sam rekao... :hmm: ...tema za razmisljanje a opet bez nekog pravog odgovora.... :ozbiljan:

EDIT:

Tek sad sam video zadnji post od Myself i sad imam odgovor...
Da...mislim da neki ljudi namerno i svesno koriste psihologiju kako bi dosli do nekog cilja koristeci slabije osobe...na zalost, mislim da je ovo jako cesta pojava a mnogi (od nas) nisu ni svesni toga....
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je psihologija nekako "uprosechena", pozeljno je sve sto je u proseku tj. od jedne odredjene granice do druge, a zanimljivo najcesce sve sto je izvan toga :D Sa aspekta drustva ona je ipak neophodna jer drustvo tako najbolje funkcionise.

U slucaju koji si ti navela, ja to ne gledam tako. Taj poslodavac (pretpostavljam) samo gleda da nadje najpogodniju osobu za neko radno mesto. Tako da on nema ne znam kakvo "znanje" o tvojoj prijateljici, niti ga to interesuje, samo gleda da li ona moze da ispuni zahteve za radno mesto na koje se prijavila. Isto to je mogao da utvrdi i nekim razgovorom sa njom ali eto on je odabrao testove.
Korisnikov avatar
By Mortis
Odlicna tema.

Psihologija ti pomaqze da prihvatis svoje trenutne okolnosti, odmaze pri pokusaju promena istih. Postoji poznata anegdota o coveku na samrti koji ide psihologu, i sav srecan ceka svoj kraj.
Kad ga pitaju kad ce tuzan kraj, odgovara, za tri nedelje, tacno na vreme za sahranu.

Psihologija ima ulogu kocenja promena. A to pogoduje onima koji bi radije da zadrze trenutnu situaciju, tj. jakima.
Korisnikov avatar
By gorilica
Jedno je sigurno: Psihologija je sama po sebi jedna moćna stvar!
Ko ume da je iskoristi u praksi, odnosno da manipuliše njome, ima u rukama jedno jako moćno oružje, bez obzira na kojoj se strani nalazio.
Korisnikov avatar
By svejedno
Psihologija je mocno oruzje, svakako.

Ali mislim da njeno poznavanje moze posluziti i 'slabima', i to prilicno.

A 'Mocni' je bezocno koriste, upravo zbog toga je vazno oruzje u rukama 'slabijih'.
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by gorilica
Jedno je sigurno: Psihologija je sama po sebi jedna moćna stvar!
Ko ume da je iskoristi u praksi, odnosno da manipuliše njome, ima u rukama jedno jako moćno oružje, bez obzira na kojoj se strani nalazio.
Ahm. Mislim da nijedan od uspeshnijih muzichara, umetnika, rezhisera i sl ne bi bili tako uspeshni da nisu koristili psiholoshke obrasce u svom radu. :mucka:
Korisnikov avatar
By jukie
Postoji psihologija i psihologija... jedan deo je glavologija, kako objašnjava Teri Pračet; drugi deo je jednostavno imenovanje psihološkim rečnikom pojava na koje nailaziš. Ko je pametan i koga ne koče osobine ličnosti, može da koristi glavologiju. Imenovanje pojava je lako; često dovodi do preterane šablonizacije; to je ona psihologija koju smo učili na fakultetu/u školi, i koja je sa stanovišta glavologije skoro nepotrebna. Baka Vedervaks (iz Pračetovih dela) je bez problema uspešno koristila glavologiju iako je prezirala imenovanje pojava i knjiško znanje; kao u osnovnoj školi, potrebno je da znaš svojim rečima/mislima da sebi objasniš šta da radiš, i onda možeš da rešiš jako teške glavološke zadatke.
Korisnikov avatar
By Sky123
ma granny weatherwax je lik... nju ne bih mijenjao ni za svo znanje ovoga svijeta... :right: :)
Korisnikov avatar
By gari
Naravno da je i psihologija i psihijatrija, pa dalje religija sredstvo u rukama vlastodrzaca da narod sto vise ostane u proseku. Nijednoj drzavi ne odgovara veliki broj ljudi koji iskacu iz proseka. Tako je to od pamtiveka.

Nekada su to umesto psihologa radili vracevi i svestenici koji su /navodno/ prenosili narodu poruke Bogova, a te poruke su jasno ukazivale na pokornost.

Mi se danas zanosimo da smo nesto kao slobodni, medjutim to je samo opsena. Nikada vishe nismo bili robovi sistema nego sada. U anticko doba robovi su bar znali da su robovi. Mi ni to ne shvatamo

Od malih nogu nas uprosecavaju i svakoga ko podigne glavu odmah odstranjuju. Ako neko ima neki veliki talenat on moze teskom mukom da se otrgne, ali opet u korist drzave /vlastodrzaca/. Ta pogledajte kako se ponasaju vlastodrsci kada reprezentacija ili pojedinac postignu uspeh. Kao da je to njihova LICNA zasluga.

Da ne pominjem zanos koji hvata te talentovane ljude sto se ime njihove drzave izdiglo iznad ostalih.

I najzad da direktno odgovorim: DA psihologija je na strani jacih i stiti samo njihove interese. Cilj im je da te sto pre vrate na posao gde ces robovati da zasluzish penziju u 63.godini zivota i ona odes sa tom penzijom na Havaje da UZIVASH. Ha, ha, ha...

:pop: :kafa: :ostrisekiru:
Korisnikov avatar
By svejedno
Brate, Gari, sve sjebes.

Uletis u pricu sa Istinom.

Pa kakav je to fazon?
Korisnikov avatar
By gari
Pa to je ono shto su jezuiti izmislili: "Vox populi, vox dei". Kao, narod neko neshto pita. Pa taj privid demokratije na izborima? Kao, mi OLOVKOM neshto odluchujemo? A tri meseca PRE olovke detaljno im isperu mozak propagandom, plakatima, obechanjima, bilbordovima, ljubljenjem teladi u chelo junachko, muzenjem krava, jedenjem hleba i soli po vukojebinama /dobice pritisak od te silne soli/, pa onda grljenjem sa tim smrdljivim starcima po bachijama, ljuljanjem beba po porodilishtima /josh malo pa ce pocheti i LICNO da ih prave/...Ha, ha, ha...Lucifer vlada...Bog spava.

:saint: :opacupa: :mag:
Korisnikov avatar
By Mars
Psihologija može da bude jedno od oružja u rukama spretnih i pametnih.

Mojda drugarica nedavno nije dobila posao šalterske službenice jer je to posao koji ne odgovara njenim karakteristikama. Jer su je procenili da ona ne bi bila zadovoljna na tom mestu, da ima isuviše liderskog u crtama svog karaktera. Da je umela da ih isfolira, sada bi radila i bila jako zadovoljna.
Korisnikov avatar
By gari
Pa nije umela da ih isfolira zato shto je prosecna. To sto je pokazala liderske sposobnosti je ista ona razlika izmedju roba u Egiptu shto vuche kamen i onoga shto ga shiba. Svejedno je, jer pre ili kasnije zamene uloge. Robovska psihologija, vuku jedni druge ka dnu.

:potapsava: :snob: :zongler:
Korisnikov avatar
By Mars
Ne. Nego znaju da ako prime nju sa diplomom ekonomskog fakulteta i iskustvom rada u stranoj banci (3 godine), da ce kad tad krenuti da se buni radeci na salteru, ili da ce da ode odatle cim pronadje neki bolji posao. A ovako prime nekog sa srednjom skolom ili sa menadzmentom (i muskarca koji nece na porodiljsko bolovanje), i mirni su.
By Simor
Iako se delimično slažem sa garijem, jednodimenzionalni odnos prema psihologiji je isto što i jednodimenzionalni odnos prema Americi, a to je u startu nepotpun pristup.

Elem, psihologija je i menadžment i ljudski resursi, dakle u potpunosti u službi kapitalističke proizvodnje i potrošnje, i nauka koja pokušava da liči na prirodne, pa je kao psihologija u Srbiji ultra dosadna jer izuzev metodološke čistoće nema ništa drugo, i psihoterapija, koja stvara super uklopljene zombije i mediokritete, koji više neće patiti jer su izgubili svoju ličnost i uklopili se u društvo, ali psihologija može biti i kritički odnos prema društvu, i psihoterapeutski odnos koji pomaže u formiranju celovite ličnosti ali je i deo menjanja društvene strukture, i naučni metod koji razotkriva laži, itd.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Mislim da je psihologija kao nauka zamisljena da bi se bolje shvatio psiholoski aspekt coveka kao licnosti i da bi se na taj nacin pomoglo ljudima koji boluju od problema te prirode.
Naravno da se psihologija kao i sve nauke koristi u razlicite svrhe pa i za manipulisanje ali ona nije privilegija mocnih i bogatih nego onih koji ZNAJU.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Lakiboy_ns
Mislim da je psihologija kao nauka zamisljena da bi se bolje shvatio psiholoski aspekt ...
:D

I ja koristim rekurziju kad god mogu!
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Da i moram priznati da je cesto i rado koristim da bih postigao ono sto zelim ali pri tom ne povredujuci nikoga nego samo malo manipulisuci percepcijom i predstavljajuci se u onom svetlu u kojem znam da bih oni zeleli da me vide-to se odnosi samo na poslovni zivot ne na privatni!!:katemoss:
Korisnikov avatar
By Mars
A gde nestade neponovljivo lucidna teorija @Svejedno?

Do te mere je komplikovana da nije bilo sansi da je zapamtim, i pri tom jako originalna, garantujem da niko ovde prisutan stvar nije posmatrao iz tog ugla.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ode, neponovljiva je.

Sta cu, lucidnost me udari poput groma, pa se posle toga probudim i ne secam se nicega.
Korisnikov avatar
By svejedno
Sto je prilicno kontradiktorno, ali ipak nekako logicno.
Korisnikov avatar
By Mars
Ah, ta prokleta logika!

:kiss:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ima neka narodna koja nam kaze da je u rukama junaka svaka puska ubojita (da se razumemo, nisam sigurna da izreka tako ide, ali skontali ste poentu), tako i psihologija.
Mislim, kada neko moze zloupotrebiti genetiku ili matematiku, zasto bi psihologija bila manje vredno orudje?
Nije Hitlera stvorila majka priroda, vec okolnosti.
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By Mars
Da. Genotip Vs. Fenotip...

A ono valjda ide "A u ruke Mandušića Vuka, svaka puška biće ubojita."

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!