Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By ::fy::
Da li je dozvoljeno?

Pronašao sam na netu da je jedan od vodećih islamskih teologa u Egiptu razljutio konzervativne verske krugove time što je rekao da je pušenje dozvoljeno tokom Ramazana.

Zna li neko zašto pušenje nije dozvoljeno tokom Ramazana? Znam da u islamu nema grehova (bar se tako ne zovu), pa me interesuje koji je razlog zabrane?
Korisnikov avatar
By jukie
Ne smeš da jedeš, piješ, pušiš i slično; mislim da ništa ne sme da se mota po ustima
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by jukie
Ne smeš da jedeš, piješ, pušiš i slično; mislim da ništa ne sme da se mota po ustima
Baš ništa? :bj:
Korisnikov avatar
By Delete
Za vreme ramazana vernici ne smeju na sex ni da misle, a kamoli da izgovraju "te" reci, ne smeju d apuse, piju alkohol, duvaju...i tak`. Njihov post se ne zasniva samo na hrani, kao sto je u pitanju kod hriscanskih vernika, nego oni u danima posta moraju da se uzdrzavaju i od svih stvari koje mogu da uzrokuju zavisnost. Mada...ja mislim da retko to moze da izdrzi..valjda zato retko ko i posti :eureka:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Delete
Njihov post se ne zasniva samo na hrani, kao sto je u pitanju kod hriscanskih vernika...
Ma da li je bas tako u pitanju (ja bih rekao - slucaju) hriscanskih vernika...

Vecina "vernika" izjednacava i ogranicava pojam posta na ishranu upravo zbog toga sto je to i najjednostavniji aspekt posta.
Korisnikov avatar
By Mars
Koliko je meni poznato, sve to vazi dok je dan.
Pre i posle toga moze.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Mars
Njihov post se ne zasniva samo na hrani, kao sto je u pitanju kod hriscanskih vernika...

Vecina "vernika" izjednacava i ogranicava pojam posta na ishranu upravo zbog toga sto je to i najjednostavniji aspekt posta.
Kako kome, recimo nekima je sex bitniji od hrane :)
Korisnikov avatar
By jukie
Koliko je meni poznato, sve to vazi dok je dan.
Pre i posle toga moze.
Da, pa taj post i traje samo danju, a noću se jede.
Korisnikov avatar
By Dina

Kako kome, recimo nekima je sex bitniji od hrane :)
I kod hriscana nema seksa ako poste, niti losih misli itd. Za te koji post svode na hranu meni nikad nije jasno sto to nazivaju post, pre ce biti da je to vrsta dijete.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dina
Za te koji post svode na hranu meni nikad nije jasno sto to nazivaju post...
Zato sto ne znaju.
Korisnikov avatar
By Dina
Mozda, mada se meni cine kao neki pomodni vernici, koje interesuje da se deklarisu tako, da svi cuju da se oni eto izgladnjavaju a da to nema neki bas smisao za njih same...
Korisnikov avatar
By djo
ja sam cuo da katolici poste tako sto se odreknu onoga sto im je najdraze :)
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dina
Mozda, mada se meni cine kao neki pomodni vernici, koje interesuje da se deklarisu tako, da svi cuju da se oni eto izgladnjavaju a da to nema neki bas smisao za njih same...
Zbog toga i oni navodnici u mom postu o njima.
Korisnikov avatar
By Sandra123
Moja prijateljica posti i koliko sam shvatila ona ne jede ne pije,niti pusi od izlaska sunca pa do zalazka,nakon toga je iftar i onda se jede,pije,radi sta hoce :lol:
Korisnikov avatar
By muzika86
Sta je jos gore kod njih kada je ljeti ramazan pa kada dan traje 15 sati.... ajd da ne jedes i ne pijes nista 15 sati ljeti????!!! uzasno....
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by bojandjo
ja sam cuo da katolici poste tako sto se odreknu onoga sto im je najdraze :)
To sam čuo od ovih Amerikanaca, i onda ne jedu npr. čokoladu ili ne gledaju neku sapunicu na TV i padaju u apstinentske šokove...
Korisnikov avatar
By gari
Za vreme ramazanskog posta u toku dana ne sme da se jede i pije, ali to ne znači da kada Sunce zađe da mogu da navale da jedu i piju sve što im se hoće.

Što se ortodoxa tiče, post je strožiji nego kod katolika gde je dozvoljeno mleko i mlečni proizvodi, što kod ortodoxa nije slučaj.

Mislim da to telesno iscrpljivanje koje se svodi u stvari na kušanje volje i savlađivanje samoga sebe nema toliko smisla, jer ako neko i posti i odriče se hrane a pri tom teško pati zbog toga i stalno misli na to čega se odriče ima upravo suprotan efekat, jer misli vernika nisu usmerene ka dobrom i ka Bogu nego ka onome što mu je uskraćeno. Mislim da su retki oni koji su srećni dok poste.

Ja sam postio samo jedanput pred pričešće nedelju dana samo na "vodi" tj hrana koja se sprema samo sa vodom i umal nisam umro. Mesec dana posle toga sam imao stomačne smetnje i rekao sam-nikada više.

:cita: :cool2: :mazi:
Korisnikov avatar
By svejedno
Slazem se sa Garijem - nikakav post ne treba da se sprovodi ako covek ne oseca potrebu za tim.

Sve ostalo je i maltretiranje i laziranje.

A o Ramazanu nisam previse informisan, ali znam da se cesto pronalaze nacini da se samo 'simbolicki' uradi ono sto treba, npr kao kada pravoslavac kupi postan sir itd.

To nije to.

I to nije razlog za post.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by gari
... Mislim da su retki oni koji su srećni dok poste.

Ja sam postio samo jedanput pred pričešće nedelju dana samo na "vodi" tj hrana koja se sprema samo sa vodom i umal nisam umro. Mesec dana posle toga sam imao stomačne smetnje i rekao sam-nikada više.

:cita: :cool2: :mazi:
Meni je post bas prijao, ne bih mogla reci da sam bas bila srecna ali mi je davao neki mir narocito samo pricesce i posle toga. Ja sam postila uvek sedam dana i to obicno cetiri dana na ulju i tri na vodi pred samo pricesce. Svestenik mi je rekao da moze tako, nema neke "obaveze" da svo vreme bude na vodi. Jednom sam postila i sedam dana na vodi, jeste malo teze nego ova prva varijanta ali ne znam zasto si imao telesne smetnje. Meni je bas bilo dobro i fizicki i psihicki. Ali u poslednjih pa mozda i godinu dana nesto nisam osecala potrebu ni za postom, ni za pricescem pa onda to nisam ni cinila.
Korisnikov avatar
By Beli Dečak
Razlog ne pusenja za vreme Ramazana je taj sto je to veliki post, cistis se od svih toksicnih materija i prociscavajuci svoje telo prociscavas i duh :)

Eto...
Korisnikov avatar
By saiL_away
Bismillah Ar-Rahmani Ar-Rahim!!!!!
:hail: :rafal:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!