Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

U hriscanskoj teologiji, Juda je odvajkada vazio za apostola koji je Rimljanima izdao Isusa Hrista - za novac. Ali sta ako je Hrist licno zatrazio od Jude da to ucini, da bi dosao do viseg cilja.

Uskrs je hriscanski praznik posvecen smrti i uskrsnucu Isusa Hrista. Medjutim, jedno nedavno arheolosko otkrice baca sasvim novo svetlo na Hristove patnje. Drustvo "Nesenal dziogrefik" je obelodanilo otkrice 1700 godina starog koptskog rukopisa, koji sadrzi Jevandjelje po Judi. Potpredsednik odeljenja "Nesenal dziogrefika" za posebne programe, Teri Garsija, istice da se izgubljena jevandjelja ne pronalaze svaki dan".

Nacin na koji se doslo do ovog dokumenta brine pojedine naucnike i arheologe, koji smatraju da je on ukraden. Prema "Nesenal dziogrefiku", kodeks su otkrili egipatski pastiri. Prosao je kroz ruke nekoliko trgovaca starinama u Evropi i Sjedinjenim Drzavama, pre nego sto ga je na posletku kupila Fondacija pokrovitelja drevne umetnosti u Svajcarskoj. "Nesenal dziogrefik" je potom obezbedio novac za proveru autenticnosti, restauraciju i prevod rukopisa.

"Napravljen je fotografski snimak svake stranice, svakog fragmenta. A onda su strucnjaci mukotrpno nastojali da povezu te fragmente", kaze Garsija.

Jevandjelje je potom prevedeno i prevod je obelodanio neocekivanu pricu o dogadjajima koji su prethodili Hristovim mukama, kako kaze Bart Erman predsednik Odeljenja za religiju, Univerziteta Severne Karoline.

"Juda se u Novom testamentu opisuje kao osoba koja je Hrista bezocno predala vlastima. U ovom jevandjelju se taj cin medjutim opisuje sasvim drugacije, kao najveca stvar koju je Juda mogao da ucini za Hrista", kaze Erman.

Ovo tumacenje je podstaklo ostra regovanja. Komentarisuci cin Hristovog pranja nogu apostolima uoci Tajne vecere, papa Benedikt sesnaesti je rekao da je Juda bio lazov i izdajnik, kome je novac bio vazniji od sjedinjenja sa Hristom. Robert �uler, pastor Kristalne katedrale je sasvim jasan.

"Ne treba mi nista vise od onoga sto mi daju Mateja, Marko, Luka i Jovan. Hocu da kazem, kome sad treba nesto novo", kaze pastor.

Ova cetiri apostola su napisala svedocanstvo o zivotu i smrti Isusa Hrista u Novom testamentu. Svi oni se slazu da je Juda dobio trideset srebrnih novcica, da bi poljupcem Rimljanima pokazao Hrista. Ophrvan kajanjem, on je kasnije pocinio samoubistvo.
Jevandjelje po Judi su napisali takozvani gnostici, jedna ranohriscanska grupa. Precasni Timoti Fredriksen sa Katolickog univerziteta u Vasingtonu, objasnjava zbog cega je hriscanska crkva odbacila tekstove gnostika.

"Kad su se pojavile knjige Novog testamenta, trebalo je da ih koriste razlicite grupe. U tom smislu, radovi koje su koristile male hriscanske sekte, pogotovo one koje su bile na samoj ivici razumevanja Hrista i svega toga, vrlo bi tesko usli u Novi testament", kaze Fredriksen dodajuci da gnostici veruju da svako u sebi poseduje odredjenu "tajnu spoznaju". Prema tome, bilo je neophodno da Juda preda Hrista Rimljanima, da bi Hrist odbacio fizicku ljusturu u kojoj je bio zarobljen i dosao do te spoznaje.

"Spasenje dolazi iznutra. Tako da spoznavci sebe, mozete da dostignete, da pronadjete tu bosansku varnicu", kaze Garsija.

Verovanja gnostika se bitno razlikuju od doktrine hriscanske crkve, koja uci da ljudska vrsta moze da se spase jedino sjedinjenjem sa Isusom Hristom, koji je umro zbog nasih grehova.

I Fredriksen i Garsija su saglasni u pogledu istorijske vaznosti dokumenta.

Fredriksen kaze da je to znacajno otkrice u istorijskom smislu..., a Garsija dodaje da nam ono omogucuje da vidimo sta su ljudi mislili u tom istorijski vaznom periodu.

Jos tri teksta koja sadrzi ovaj novopronadjeni dokument, sada se restaurisu i prevode.

[size=-2]http://www.voanews.com/serbian/2006-05-26-voa4.cfm[/size]
Korisnikov avatar
By jukie
Mi imamo i Vuka Brankovi?a, koji je doživeo istu sudbinu. Ako se ve? jedan rehabilituje, trebalo bi i drugi. :hug:
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by jukie
Mi imamo i Vuka Brankovi?a, koji je doživeo istu sudbinu. Ako se ve? jedan rehabilituje, trebalo bi i drugi. :hug:
Ako se za Brankovi?a zna da je povukao svoje ratnike sa bojišta u trenutku kad je shvatio da je bitka izgubljena (tako je spasio ljude koje bi u suprotnom uzalud mogao da izgubi), onda se to teško može uporediti sa Judom za koga sada, eto, u novopronaðenom jevanðelju stoji da je Isusa izdao na njegov zahtev (ortaci imali dil - :givemefive: )...
By Ulix
Gnostici su pisali nesto sto je bilo u skladu sa njihovim uverenjima. To i dalje ne menja cinjenicu da Juda jeste izdao Hrista, samo sto su oni za taj cin nasli opravdanje, a klasicna jevandjelja nisu ni poksala. Niti bi to neko trebao da cini. Izdaja je izdaja, ma kakvu "unutrasnju spoznaju" ti mozda imao. :)

Koliko sam razumeo to jevandjelje ne protivreci prici ispricanoj u Novom zavetu vec samo pokusava da je opravda.
By fencysmurf
kako volim ove pseudokontroverzne topike koje postavljaju ljudi koji sa dotichnom temom imaju taman toliko veze koliko majmuni sa istrazivanjem svemira, pa su tome sledno, u stanju da topicu doprinesu opet kao i majmuni istrazivanju svemira...
Korisnikov avatar
By ::fy::
Da, ta?no je da me zabole ona stvar i za Hrista i za Judu i ostale gluposti. Postavio sam temu jer mi je simpati?no da je objavljuje jedan Ameri?ki medij kada se zna ko je tamo na vlasti.

Smeta ti? :jutro:
By жњ
bice zanimljivo pogledati tu emisiju
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by ForeverYoung
Postavio sam temu jer mi je simpati?no da je objavljuje jedan Ameri?ki medij kada se zna ko je tamo na vlasti.
Glas Amerike? Da, rade oni to, nije ništa neobi?no koliko god tebi izgledalo "wow"... Verovatno ti je simpati?na i ?injenica da se u USA ipak govori i španski jezik, recimo, bez obzira što se zna ko je tamo na vlasti? :skorpija:
Korisnikov avatar
By gari
Malo je ?udno da je iko morao da izda Isusa Kajafi i slugama Hrama, jer su svi u Jerusalimu znali gde je Hrist. Mislim da je Juda tu uba?en da bi poja?ao doživljaj, jer uvek negde ima po neki izdajnik. Nerazumljivo je i zašto je morao li?no da ide sa stražarima kada je mogao da se pritaji a da stražarima kaže gde je i kako izgleda Hrist. Opet kažem, to je tada svako u Jerusalimu znao, tako da je vrlo ?udno da je Juda li?no morao da priðe i poljupcem pokaže ko je Hrist kako bi ga uhapsili. Mislim da su se pisci Novog Zaveta kasnije razilazili u pogledu toga kako se stvarno dogodilo Hristovo hapšenje, saslušavanje i osuda. Mislim da je Juda proglašen tek kasnije izdajnikom jer se nije slagao sa nekim stavovima drugih apostola.

:deda: :hmm: :rodjendan:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by gari
Malo je ?udno da je iko morao da izda Isusa Kajafi i slugama Hrama, jer su svi u Jerusalimu znali gde je Hrist. Mislim da je Juda tu uba?en da bi poja?ao doživljaj, jer uvek negde ima po neki izdajnik. Nerazumljivo je i zašto je morao li?no da ide sa stražarima kada je mogao da se pritaji a da stražarima kaže gde je i kako izgleda Hrist. Opet kažem, to je tada svako u Jerusalimu znao, tako da je vrlo ?udno da je Juda li?no morao da priðe i poljupcem pokaže ko je Hrist kako bi ga uhapsili. Mislim da su se pisci Novog Zaveta kasnije razilazili u pogledu toga kako se stvarno dogodilo Hristovo hapšenje, saslušavanje i osuda.
Agree

Svi su znali i ko je i kako izgleda Isus.
A bez 'izdajstva' & raspeca ne bi bilo ni hriscanske religije.
By XanaX
Originally posted by Paki
Postavio sam temu jer mi je simpati?no da je objavljuje jedan Ameri?ki medij kada se zna ko je tamo na vlasti.
Glas Amerike? Da, rade oni to, nije ništa neobi?no koliko god tebi izgledalo "wow"... Verovatno ti je simpati?na i ?injenica da se u USA ipak govori i španski jezik, recimo, bez obzira što se zna ko je tamo na vlasti? :skorpija:
jao, ne, ne, ne opet to... :) bit ce veselo... (me gustas...)

on topic: juda je samo ispunjavao bozji plan, koji simpaticno kolerira s antisemitizmom kasnijih krscana (juda = zhud = zhidov), i da, gnostici su puno shiri pojam od tamo neke "sekte"... & koptska crkva, koju vole zvati i pravoslavnom (?) stuje judu gotovo kao sveca...
Korisnikov avatar
By svejedno
Off:
Bila je i neka sekta 'Judita', Bila je doduse i sekta 'Kainovaca', koji su nesto bili u fazonu da je Kain jedini prvi pravi chovek ( first man born of a woman) & da treba proci kroz greh, a bila je verovatno i sekta "ludi skakavci", u skladu sa pricom o Mojsiju.

On:

Pa da, prljavi zidov izdao Isusa, koji je, je li, bio Srbin, to se zna al' se skriva, isto od jevreja.
Korisnikov avatar
By gari
Skoro da svaka religija, svaka država ima ponekog izdajnika na koga se uvek može pozvati i opravdati gubitak neke bitke, ideje...Kod nas je tu ulogu odigrao u vreme "velikih ratova S.M" Vuk Draškovi? a kasnije i pokojni Zoran Ðinði? koji je navodno preko radija iz Nema?ke navodio ameri?ke bombardere na Srbiju /oni se valjda nisu najbolje snalazili u koordinatama pa bi je promašili i bacili bombe na Bugarsku/.

:sweet: :cita: :duh:
Korisnikov avatar
By gorilica
Čitajući poslednji broj National Geographic-a, strašno me je zaintrigirala reportaža o svitku papirusa prepisanog u trećem ili četvrtom veku n.e. sa izvornika iz drugog veka, a koji je nakon 1700 godina napokon ponovo ugledao svetlost dana, bacajući sasvim drugačiji pogled na priču o Judi.
Čitao još neko?
By Çâðê_DUP
Gresnici! kako uopste mozete otvoriti ovakvu temu !!! :elektro: :pop:

gorecete u paklu :merlinka: :opatica: :sise:
Korisnikov avatar
By KiWi
Video sam taj članak i scanove u novom National Geographic-u, ali nikako da se nakanim da sednem i pročitam. Zablenuo sam se u one slike Saturna i mapu Sunčevog sistema (morate priznati, vredi para) ... do Jude ću stići pre nego što izađe novi broj (nadam se).
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by fencysmurf
... toliko veze koliko majmuni sa istrazivanjem svemira ...
Ali majmuni imaju veze sa istraživanjem svemira. Pogledaj sajtove o ruskoj svemirskoj bazi pa ćeš videti da su oni slali pse, a kasnije i majmune, kako bi se uverili da je bezbedno za čoveka. Stoga su te životinje veoma bitne u pomeranju granica ka praznom prostoru i istraživanju svemira!

ForeverYoung, sorry za OffTopic, provocira ovaj autonomaš :D ... ljubim ga ja. Tema ti je super!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by gorilica
Čitajući poslednji broj National Geographic-a, strašno me je zaintrigirala reportaža o svitku papirusa prepisanog u trećem ili četvrtom veku n.e. sa izvornika iz drugog veka, a koji je nakon 1700 godina napokon ponovo ugledao svetlost dana, bacajući sasvim drugačiji pogled na priču o Judi.
Čitao još neko?
Mislis na Nag Hammadi?
Ja sam nesto citala, gledala na National Geograficu, ali sve u svemu...da ne bese tog stvarnog ili izmisljenog Jude (zamalo napisah Bude :lol: ) ne bi bilo Hristovih muka, a bez njegovih muka ne bi bilo hriscanstva.
Sta bi bilo da je kojim slucajem upao u neki bunar?
By fencysmurf
Da, ta?no je da me zabole ona stvar i za Hrista i za Judu i ostale gluposti. Postavio sam temu jer mi je simpati?no da je objavljuje jedan Ameri?ki medij kada se zna ko je tamo na vlasti.

Smeta ti? :jutro:
ma, kontroverzan si ko fifi nezaboravi me...
Korisnikov avatar
By Draco
Ja preskocila taj tekst, vise me je zanimalo iskopavanje u Bugarskoj. :nokti:
Korisnikov avatar
By gorilica
Ma meni je tekst bio super zato što se sve to nekako uklapa u moju teoriju zavere, a sve to lepo opisano u filmu Stigmata, koji se btw, najviše približio istoj.
Korisnikov avatar
By gari
Da bi se stvorio jedan mit /u ovom slucaju o Isusu/ mora se pratiti jedan odredjeni scenario koji se ne menja hiljadama godina a i uloge su iste, samo se tekst malo promeni. Pa u svim mitovima imate dobre i lose likove. Ovde je Juda, Pilat i Kajafa morao da bude los lik, s tim sto su Pilata malo "oprali" s obzirom da su u vreme objavljivanja :Novog Zaveta" jos bili u Rimskoj Imperiji pa nije bilo bas uputno da se Rimljani razljute. Zato je glavna krivica bacena na Judu a potom na judaisticko svestenstvo koje je trebalo skrajnuti da bi se napravilo mesto za stvaranje hriscanske Crkve.

Uostalom, cudno je da je posle toliko godina uz Hristosa /a neko vreme mu je bio i miljenik/ Juda izda Hrista za SAMO 30 srebrnjaka? Priznacete da je to sasvim neubedljivo. Potom, pokajavsi se /primecujete li da rec "pokajati" ima za osnovu ime Kajafa-judaistickog prvosvestenika/. Dakle, Juda se zatim obesi, pocinivsi jos veci greh jer je samoubistvo jos tada bilo veliki greh.

:rida: :shrug: :rida:
Korisnikov avatar
By Seaman
Jednom izdajnik, uvijek izdajnik.:D
Korisnikov avatar
By gari
A shta je sa sirotim strazarom kome je Hristosov ucenik machem odsekao uvo, pa mu ga on posle vratio na mesto. Ko che njemu da plati za pretrpljenje fizichke i psihichke boli za vreme dok je bio bez uha.

:cobanica: :shok2: :sesir:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!