Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Loni
Da vidimo ko mi može pomo?i da dopunim znanje o religijama. Zanima me koje su najhomofrendi?nije.

Najpre popis iz religiozno najšarenije zemlje na svetu, SAD iz 2004.

SAD ima 297 miliona ljudi

KATOLICI ----------------- 71 796 000
BAPTISTI ------------------ 47 744 000
ATEISTI I AGNOSTICI --- 41 536 000
METODISTI ---------------- 19 969 000
EVANÐ. - LUTERANI------- 13 520 000
PREZBITERIJANCI---------- 7 897 000
PENTAKOSTALCI------------ 6 897 000
EPISKOPAL.-ANGLIKANCI-- 4 870 000
JEVREJI ---------------------- 3 995 000
MORMONI-------------------- 3 806 000
HRISTOVA CRKVA --------- 3 659 000
CONGRETIONAL CCA------ 1 994 000
JEHOVINI SVEDOCI ------- 1 878 000
ASSEMBLIES OF GOD ----- 1 560 000
MUSLIMANI ----------------- 1 558 000
BUDISTI -------------------- 1 527 000
HINDUISTI ------------------ 1 087 000
ADVENTISTI ------------------ 923 000
NAZARENI --------------------- 907 000
UNIVERZALISTI --------------- 887 000
GR?KA PRAVOSLAVNA C.---- 457 000
VIKAN - PAGANI DRUIDI ----- 433 000
ARMIJA SPASITELJA -----------415 000
WESLEYAN --------------------- 381 000
REFORMATORI----------------- 335 000
CHURCH OF GOD --------------238 000
CHURCH OF BRETHEN ---------171 000
SPIRITUALISTI ---------------- 163 000
MANONITI ---------------------- 156 000
VINEYARD ---------------------- 155 000
INDIJANSKA VEROVANJA ----- 145 000
BAHAI--------------------------- 118 000
FRIENDS QUAKERS----------- 113 000
NEW AGE ----------------------- 95 000
JERMENSKA APOSTOLSKA C.-- 91 000
SIKHIM -------------------------- 80 000
SAJENTOLOZI ------------------- 77 000
HUMANIST RELIGION----------- 69 000
TAOISTI ------------------------- 56 000
SRPSKA PRAVOSLAVNA C.----- 55 000
ECSKANKER --------------------- 36 000

E sad, ima li iko predstavu ko je sve homofrenrican?
Znam za 2.

1. BUDISTI. (?ak i siromašna Kambodža imala gej paradu) Imaju stav da ?e svako u ovoj ili nekoj slede?oj reinkarnaciji sigurno biti i gej. Reinkarnacije su zadaci za naše duše. Tako je neko prvo žena blikinja, pa siromašan muškarac crnac, pa recimo bogat ?ovek, kome je priroda odredila homoseksualne sklonosti. Sve su to zadaci duše i svakoga treba prihvatiti.

2. UNIVERZALISTI imaju svoj sajt www.uua.org
na kome su na naslovoj strani dve žene koje se ven?avaju. Oni podržavaju gejeve kao normalne ljude. Specifi?no za njih je što nemaju dogmu ve? smatraju da se ljudsko znanje stalno usavršava pa se tako i zaklju?ci mogu menjati.

3. NEW AGE definitivno nisu homofobi?ni, ali niko ih i ne shvata kao religiju ve? grupu ljudi, otvorenih za astrologiju, tarot i tazne ,,šaljive igrarije''.

Kad su u pitanju hriš?anske crkve liberalna krila imaju katolici, metodisti, luterani i episkopalci (anglikanci).
Možda i još neko.

Po pitanju razbijanja homofobije najve?i napredak u poslednje vreme ostvarile su tradicionalno katoli?ke zemlje kao što je Španija), što je doduše najve?a zasluga sekularne i pretežno ateisti?ke Socijalisti?koj partiji Španije, ali se ni Katoli?ka crkva nigde nije pobunila, osim na Kanarskim ostrvima, koja jedina ne priznaju gej brakove u celoj Španiji, a i ?utnja govori o odreðenoj dozi podrške, što navodi na zaklju?ak da je Katoli?ka crkva doživela veliku modernizaciju.
Korisnikov avatar
By Loni
Na slede?oj karti SAD-a vidi se da su krajevi, u kojima ima najviše katolika (plava boja) mnogo modernije sredine SAD od onih, gde su u ve?ini Baptisti (crvena boja) ili Mormoni (braon). Tu su Kalifornija, država Nju Jork (u kome 9 % ?ine jevreji) Florida, delovi Lujziane i ceo Sever.
Ispada da su katolici u stvari brana mnogo fundamentalnijih baptista sa juga.
Ova karta kao da se uklapa i sa rezultatom politi?kih izbora, na kome je ceo baptisti?ki jug glasao za Buša, dok su katolici, metodisti, luterani i ateisti glasali protiv njega.

Slika
By Ulix
Metodisti su liberalniji i dosta tolerantni. Poznajem nekoliko metodistickih svestenika koji javno podrzavaju, u Americi dakako, gej brakove. Cak su i juznjacki metodisti po prilici liberalni.

Iz mogu iskustva, najmanje tolerantni pa samim tim i homofobicni, su konzervativniji hriscani, Southern Baptist recimo, oni su uzasno homofobicni i to ne kriju; nekoliko puta sam iz usta njihovih svestenika, tokom propovedi, cuo da mi jedino bozji blagoslov moze pomoci da se izlecim. Pentakostalci su zapanjujuce konzervativni i... potpuno uvrnuti, u nedostatku bolje reci. Oni su najkonzervativniji od svih americkih protestanata, sa mogucim izuzetkom Church of Christ.
Korisnikov avatar
By jukie
Ovi "hriš?ani" su najzanimljivija grupa kada se vidi ovako na mapi, a uporeðeni su sa recimo katolicima, koji po tome nisu hriš?ani...
anyway, cenzus je stvar na kojoj se laže, recimo ja se vodim zvani?no kao pravoslavac, a sve što praktikujem iz te religije je post na Veliki petak/subotu i Badnji dan, i posle toga gozbu... šta ja znam ko ?ita moje podatke i ko zna kad ?e mi za nešto zatrebati da neki spy pogleda u taj papir i vidi "aha, pravoslavac, dobro, ne?e biti ?istke"... a i mama je odgovarala na to pitanje kad sam ja bio outside, tako da je mogla da ga ubedi da sam Pagan Druid da je htela... meni ni zanimanje nisu potrefili jer su mi u kadrovskoj glupavo popunili papir pa su zvanje napisali kao zanimanje... a i sada više ne radim tamo...
Korisnikov avatar
By Loni
Za metodiste znam da su liberlani, ali me zanima šta je s luteranima. Oni po nekoj deinificiji ne bi trebali da budu konzervativci jer su dominanti u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i Danskoj, koje su najmodernije države Evrope.

Od hriš?ana su po modernosti ispred katolika zapravo samo metodisti, luterani i anglikanci. Sve ostale homofrendi?ne religije su nehriš?anske.

Kad su pravoslavlja ti?e, mislim da je moderna pravoslavna zemlja samo ona u kojoj je ono slabo.

DRŽAVE GDE SU PRAVOSLAVCI U VE?INI

1. Jermenija
2. Belorusija
3. Bugarska
4. Kipar
5. Gruzija
6. Gr?ka
7. Srbija
8. Crna Gora
9. Makedonija
10. Moldavija
11. Rumunija
12. Rusija
13. Ukrajina

Pus zemlje gde se pravoslavaca više od tre?ine:

1. Eritreja
2. Etiopija
3. Bosna i Hercegovina

Ja od ovih zemalja ne mogu da navedem ni jednu koja je imala uspešan gay-pride.

VE?INSKO BUDISTI?KE ZEMLJE

1. Tajland - imao gay pride
2. Kambodža - imala gay pride, iako je siromašna
3. Mianmar (bivša Burma)- vojna diktatura ipak ne govori o homofobiji
4. Butan (mali za gay pride)
5. Šri Lanka (ne znam ništa)
6. Laos
7. Vijetnam
8. Japan
9. Tajvan (imao gay pride)
10. Tibet (tolerantni prema gejevima)
11. Južna Koreja (imala gay pride)

ZAKLJU?AK: Kod budisti?kih zemalja gay pride imale su i one bogate (Japan, Tajland) i siromašne (Kambodža). Kod pravoslavnih nije imala ni jedna. Dakle nije u pitanju standard nego mentalitet, koji formira i najve?a religija.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by jukie
Ovi "hriš?ani" su najzanimljivija grupa kada se vidi ovako na mapi, a uporeðeni su sa recimo katolicima, koji po tome nisu hriš?ani...
anyway, cenzus je stvar na kojoj se laže, recimo ja se vodim zvani?no kao pravoslavac, a sve što praktikujem iz te religije je post na Veliki petak/subotu i Badnji dan, i posle toga gozbu... šta ja znam ko ?ita moje podatke i ko zna kad ?e mi za nešto zatrebati da neki spy pogleda u taj papir i vidi "aha, pravoslavac, dobro, ne?e biti ?istke"... a i mama je odgovarala na to pitanje kad sam ja bio outside, tako da je mogla da ga ubedi da sam Pagan Druid da je htela... meni ni zanimanje nisu potrefili jer su mi u kadrovskoj glupavo popunili papir pa su zvanje napisali kao zanimanje... a i sada više ne radim tamo...
Da. I mene je to zbunilo na karti, ali pretpostavljam da je u pitanju ,,Hristova crkva'' koja i nema nikakvo drugo ime, pa su morali da ih zavedu samo kao hriš?ane (diletantizam)

Ina?e to što se zvani?no vodiš kao Pravoslavac, a ne ose?aš se tako sam si kriv jer si imao popis. Ja sam se na jednom popisu tako zeznuo i izjasnio kao Pravoslavac. Kad sam video koliko se posle tog popisa (SPC je imala ?ak 91 %) crkva osilila i koliko je je po?ela da preraste sve zakone, a sad vidimo i poreze, gadno sam se pokajao što sam dao legitimitet njihovoj snazi. Od tad na popisu krupnim slovima pišem ATEISTA-AGNOSTIK.
By Ulix
Originally posted by PauLi
ZAKLJU?AK: Kod budisti?kih zemalja gay pride imale su i one bogate (Japan, Tajland) i siromašne (Kambodža). Kod pravoslavnih nije imala ni jedna. Dakle nije u pitanju standard nego mentalitet, koji formira i najve?a religija.
Ne verujem da je mentalitet jedini razlog za homofobiju, niti da religija moze da stvori mentalitet, ona moze samo da odredjene njegove karakteristike favorizuje.

Drugo, pokusaj da uporedis standard zivota sa tim pravoslavnim zemljama, pa ces videti da svakako i standard ima veze sa ispoljavanjem homofobije. (Da ponovim: ne u nastanku vec u ispoljavanju homofobije.)

Trece, sustinski si u pravu da je, bar kod Srba, mentalitet u kombinaciji sa SPC uglavnom kriv za homofobiju.
Korisnikov avatar
By Loni
Evo ti Ulixe primer Grcke, koja ipak ima neki standard, ali su vecina homofobicni najpre zbog njihovog patrijarha, koji je vrlo antigej. Svaki deseti Grk podržava zilote, cija su shvatanja bliska OBRAZ-u.

Standard i nema mnogo veze s ljudskim pravima. Primer su ti Sadujska Arabija i Emirati, kojima nafta povecava standard, ali ne proširuje i svest.
Korisnikov avatar
By ::fy::
Zaista interesantna tema i podaci koje si izneo PauLi. Pošto sam "ortodoksni" ateista :smeh: ne znam koje su religije gay friendly a koje nisu (osim za budizam za koji 100% znam da jeste), jer me religije i ne interesuju. Mada u tekstu ?esto dolazi do mešanja religije i crkve, jer može religija biti gay friendly ali džabe ako crkva kaže suprotno.

Primetio sam da si povezao zemlje koje su priznale pravo na gay brakove sa dominantnom religijom u njima. Mislim da je to potpuno pogrešno. Suština je da katoli?ka crkva svakako nije za priznavanje gay brakova ili bilo kakvih prava homoseksualaca, a da je vlast u Španiji priznala takva prava. To je zato što se zna šta je država, a šta crkva. I kada država kaže da ?e priznati zakonom prava homoseksualaca, nema tu šta da se pita crkva. Ona samo može da kaže da li se slaže sa tim ili ne, ali u suštini to i nije bitno za sekularnu državu ve? za vernike! Isti je slu?aj i sa drugim državama koje si naveo.

Dakle, tek kada budemo videli gay ven?anja u nekoj crkvi može se govoriti o gay friendly crkvama.
By Ulix
Evo ti Ulixe primer Grcke, koja ipak ima neki standard, ali su vecina homofobicni najpre zbog njihovog patrijarha, koji je vrlo antigej. Svaki deseti Grk podržava zilote, cija su shvatanja bliska OBRAZ-u.

Standard i nema mnogo veze s ljudskim pravima. Primer su ti Sadujska Arabija i Emirati, kojima nafta povecava standard, ali ne proširuje i svest.
Ok, ali slozicemo se da sirenje svesti o ljudskim pravima tesko moze da se obavlja u zemljama ciji je standard zivota mizeran, u najbolju ruku?
Korisnikov avatar
By Loni
Da, Forever Young, ja i nisam rekao da je RKC (Rimokatolicka crkva) homofrendicna, samo da je homofrendicnija od drugih (Od muslimana, pravoslavavca i mnogih protestanata, na celu sa baptistima ili mormonima)

RKC naravno ne priznaje gej brakove vec samo brakove u kojima, koji imaju za cilj stvaranje porodice, medjutim sama cinjenica da RKC cuti kad država u kojoj deluje propisuje gej brakove, po meni je dovoljno veliki plus za RKC.
Španija je usvojila zakon o gej pravima, a katolicko je i pola Belgije, koja je to isto uradila, pa RKC ipak nije bacila drvlje i kamenje. Uporedi to sa ponašanjem našeg popa Gavrilovica, koji je išao da razbije gay pride, uporedi to sa OBRAZ-om, od koje se crkva nikad nije ogradjivala ili sa predstavnicima SPC-a koji ne propuštaju priliku da nas u medijima nazovu nenormalnima.
Katolicki vrh kaže: - Mi nismo za to, ali ne prave frku i ne organizuju katolicku omladinu da krene u konkretnu akciju ,,prevaspitanja'', što drugi rade (I pravoslavci i baptisti i muslimani) U Sarajevu su se pojavili momci, koji imaju potrebu da tuku parove koji se ljube na ulici jer to je protivno Kuranu.
Korisnikov avatar
Da, ali ponavljam da to nije zbog toga što je RKC gay friendly ve? zato što se u Španiji zna šta je država a šta crkva. I crkva se ne pita ni za šta. Pazi, ako jedna izrazito katoli?ka zemlja poput Španije može da se na neki na?in suprotstavi zvani?nim stavovima RKC, iz toga se vidi kolika je njena snaga. Na žalost, naša država je jako slaba i ne postoje institucije jer su sve uništene. Drugo, u Španiji bez obzira na sve postoji tradicija sekularizma tako da je i u svesti naroda crkva jedno a država savim drugo. Zato se i dešava da neko ko je vernik ne protestuje zbog zakona koje donosi država jer te dve stvari nemaju veze jedna s drugom.

Tako bar ja gledam na to ... :D
By fencysmurf
Za metodiste znam da su liberlani, ali me zanima šta je s luteranima. Oni po nekoj deinificiji ne bi trebali da budu konzervativci jer su dominanti u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i Danskoj, koje su najmodernije države Evrope.
alal vera na logici.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by fencysmurf

alal vera na logici.
Pa, mis'im :smilegrin: zna se šta mi je jacha strana.
Korisnikov avatar
By CBAPOГ
Ih bre, zar paganin treba da te ispravlja. Ccc...

Grchka nema patrijarha nego arhiepiskopa, tj, vishe njih jer u samoj grchkoj posle promene kalendara doshlo do raskola pa tako sada pored zvanichne crkve postoji nekoliko desetina pravoslavnih sekti starokalendaraca koji su izrazito konzervativni. Kao i ultrakonzervativni ziloti svi oni za zvanichnu crkvu kazhu da je pod uticajem satane :lol:

Ne mozhesh ti nikada biti veci neprijatelj Crkve od jednog zilota. Oni su nenadmashni :namig2:

Znam da je kiparski arhiepiskop imao homofobichne izjave, za grchkog ne znam.

Grchka i nije neshto bogata zemlja u odnosu na ostale chlanice EU. Bivsha SFRJ je bila ispred Grchke po standardu.

Inache Grci imaju mnogo chudno shvatanje sexa medju mushkarcima. Jedan Grk sa Krita (Kritjani vazhe za najkonzervativnije Grke, neshto kao Crnogorci u odnosu na nas) mi je objasnio da za njih ne postoji pojam gay, to je njima nepojmivo. Ali zato mushkarac koji osim zhena zavodi i jebe druge mushkarce je macho . To mu je veliki plus u drushtvu. Sa druge strane onaj ko je bottom je za njih nizhe bice.

Btw, Obraz je formirala bivsha vojna sluzhba bezbednosti, nadam se da ti je to poznato. Osim militantosti nemaju mnogo veze sa zilotima.

ps. ona tvoja karta ima mnogo chudne nazive pojedinih konfesija
Korisnikov avatar
By CBAPOГ
Da, Forever Young, ja i nisam rekao da je RKC (Rimokatolicka crkva) homofrendicna, samo da je homofrendicnija od drugih (Od muslimana, pravoslavavca i mnogih protestanata, na celu sa baptistima ili mormonima)
Ako mislish na to shto se Rimokatolichka toliko bavi gayevima i stalno izdaje saopshtenja dok za Pravoslavnu mi ne postojimo, slazhem se sa tobom.
RKC naravno ne priznaje gej brakove vec samo brakove u kojima, koji imaju za cilj stvaranje porodice, medjutim sama cinjenica da RKC cuti kad država u kojoj deluje propisuje gej brakove, po meni je dovoljno veliki plus za RKC.
Španija je usvojila zakon o gej pravima, a katolicko je i pola Belgije, koja je to isto uradila, pa RKC ipak nije bacila drvlje i kamenje. Uporedi to sa ponašanjem našeg popa Gavrilovica, koji je išao da razbije gay pride, uporedi to sa OBRAZ-om, od koje se crkva nikad nije ogradjivala ili sa predstavnicima SPC-a koji ne propuštaju priliku da nas u medijima nazovu nenormalnima.
Katolicki vrh kaže: - Mi nismo za to, ali ne prave frku i ne organizuju katolicku omladinu da krene u konkretnu akciju ,,prevaspitanja'', što drugi rade (I pravoslavci i baptisti i muslimani) U Sarajevu su se pojavili momci, koji imaju potrebu da tuku parove koji se ljube na ulici jer to je protivno Kuranu.
A shta bi sa onim antigay mitingom u Shpaniji koje su prenele sve satelitske stanice? Chuo sam da to "prevaspitavanje" rade u Americi razne sekte. Rimokatolichka crkva je najavljivala neki svoj tim psihjatara za "lechenje" u Americi ali da li je neshto konkretno uradila nemam pojma.

To da pravoslavna crkva i muslimani organizuju neko "prevaspitanje" prvi put chujem. Odakle ti to. Prvi su previshe inertni da bilo shta organizuju dok kod drugih nema potrebe za tim. Ubiju par njih i nikom drugom ne pada na pamet da se eksponira.

Koliko se secam onom nesrecnom popu Gavrilovicu je zabranjeno pojavljivanje u javnosti posle izjava na Pinku da SPC-om vlada gay lobi :lol: To je najbolja izjava koju sam chuo.

Ipak mislim da religija nije presudna na to koliko je neko drushtvo homofobichno. U Shpaniji vecina gradjana nema nishta protiv istopolnih brakova iako su katolici.
Korisnikov avatar
By CBAPOГ
Originally posted by Ulix

... bar kod Srba, mentalitet u kombinaciji sa SPC uglavnom kriv za homofobiju.
Slazhem se. Bice da je to presudno.

Samo se seti koliko je ostalo paganskih obichaja koje ni posle skoro hiljadu godina SPC nije uspela da unishti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ah, koliko puta slicne teme se ponavljaju, ali drago mi je da ima interesa za ovo:

Naime, u SAD-u, najhomofrendicna (a da nije i sama gej crkva poput Metropolitan Church) je United Church of Christ pored Univerzalaca Unitaraca! U tvom popisu verskih zajednica SAD-a, PaulLi, nisam siguran kako je prevedena United Church of Christ, ali mislim da je Hristova Crkva ta! Zatim, od protestantskih slede po homofrendicnosti: episkopalna tj. anglikanci, donekle metodisti, prezbiterijanci...
Inace, kao i sve u SAD-u, sve to jako zavisi gde, kako, kada i s kime si! Dosta crkava (mada ne i vecina!) u vecim gradovima su ili gej-friendly ili indiferentne, dok dosta crkava u ruralnim sredinama i manjim gradovima su antigej!
RKC u Americi je takodje veoma, veoma pluralna, hocu reci, postoji mnostvo pristupa katolicanstvu, za razliku od rimokatolicanstva istocnoevropskih naroda (Poljaka, Slovaka, Hrvata, Litvanaca...) gde je strozije podanistvo Vatikanu. Pa, ipak, ne moze se reci da je ni vrh RKC-a u Americi homofrendli.
Istina je da najzesca homofobija dolazi od raznih konzervativnih protestantskih kultova, tipa televangelisti (go figure!), born-again-ovci, juzni baptisti, mormoni, mnoge ekskluzivno africko-americke konzervativne crkve, pentekostalci, jehovini svedoci itd. itd...
Luterani su takodje manje-vise pluralni, dakle ima razlicitih stavova...
Pravoslavnih hriscana ima ponajmanje ovde, stoga pluralnost je u pravoslavlju najmanja, sto se uglavnom prevodi na zalosni konzervativizam i antigej zatucanost, medjutim, ni oni nisu gori od gore spomenutih protestantskih kultova.

Dalje, ima dosta gej-friendly jevrejskih zajednica, ali te su uglavnom iz Reformskog i Rekonstrukcijskog Judaizma.

Ovo sve i jeste veoma aktuelno pitanje u Americi, jer se upravo kroz podele na gejfriendly na jednoj strani te antigej crkve/konfesije/religije na drugoj strani i prelama jedno od gorucih (go figure!) socijalnih pitanja Amerike- pristup prema homoseksualnosti!

Takodje, ja sam svojevremeno davao linkove i specificno gej verskih udruzenja medju svim monoteistickim religijama, a koje postoje u Americi, pa mogu opet, ako zelis! Jedno od njih je i AXIOS- GLBTI Eastern Orthodox Christians.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Sto se tice pravoslavlja, ocito je da je nedostatak snazne reformacije (koja je ne samo raspolutila vec i umnogome prodrmala rimokatolicanstvo i to i sa pozitivnijim rezultatima) ucinilo pravoslavlju medvedju uslugu- izolovalo ga je u manje-vise okamenjenom stanju! Samo sto to okamenjeno stanje i nije bas stanje prvih hriscana (sto pravoslavni klerici umisljaju!), vec stanje srednjovekovne Vizantije (one Vizantije, negde 11-og, 12-og veka) koja se raspadala.
Takodje, utkanost nacionalnog u versko- tzv. autokefalnost u pravoslavlju, je vise kocnicar nego od neke druge koristi. Time zvanicno pravoslavlje gusi kozmopolitizam kao ideju!

A, gde je cutala RKC o gej brakovima? U Spaniji? Kamo srece da jeste! Tek, nije dobila sto je htela, a derala se iz sveg glasa!
U Belgiji? Mozda je tamo cutala!

Ni u poljskom antigej dzumbusanju nije imala ulogu RKC?? Nema nikakve veze sa organizacijom "tzv. "Svepoljska omladina" niti sa blizancadima Kaczynski-m i pro-fasistom Gyertich-om??
Originally posted by PaullLi
Pa, vidis, Amerika je bila tradicionalno u istoriji naseljavana onim protestantima kojima se nije svidjala liberalizacija Evrope, tzv. puritancima koji zapravo nisu imali nad kim da se izivljaju sa svojim fundamentalizmom vise u Evropi, a predstavljali su sebe kao zrtve neke toboznje verske netolerancije u Evropi! I, dok je napredniji deo Evrope sve vise postajao liberalniji, nazadniji protestanti, a i katolici, kojima se to nije svidjalo su bezali u Ameriku!
Stoga, tu je i jedan od razloga zasto je luteranstvo npr. Skandinavije uglavnom liberalnije od americkog luteranstva!
Originally posted by Ulix
Oni su najkonzervativniji od svih americkih protestanata, sa mogucim izuzetkom Church of Christ.
Koje Church of Christ? :giggle:

Vidis, u Americi ima toliko tih denominacija sa vrlo slicnim imenima da je veoma lako pogresno imenovati jednu i okriviti je za ono sto druga vrlo slicnog imena treba da bude okrivljena!
Originally posted by jukie
Da. I mene je to zbunilo na karti, ali pretpostavljam da je u pitanju ,,Hristova crkva'' koja i nema nikakvo drugo ime, pa su morali da ih zavedu samo kao hriš?ane (diletantizam)
Opet, reci mi na engleskom ime te Hristove crkve! :roll:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by CBAPOГ
Inache Grci imaju mnogo chudno shvatanje sexa medju mushkarcima. Jedan Grk sa Krita (Kritjani vazhe za najkonzervativnije Grke, neshto kao Crnogorci u odnosu na nas) mi je objasnio da za njih ne postoji pojam gay, to je njima nepojmivo. Ali zato mushkarac koji osim zhena zavodi i jebe druge mushkarce je macho . To mu je veliki plus u drushtvu. Sa druge strane onaj ko je bottom je za njih nizhe bice.

To je tipican "mediteranski" stav prema seksu i seksualnosti i nije samo tipican za Grke, vec za sve mediteranske narode, manje-vise! A, potice, jos iz najdrevnijih civilizacijskih vremena- cak iz vremena mesopotamijskih civilizacija, pa sve dok sveopsti evolucioni razvitak ljudstva to nije manje-vise relativizovao!
By fencysmurf
ne razumem pitanje, sada kada sam procitao sve jos jednom.

Sve mi se nekako cini da se ovde zapravo pita koja je ta crkva a da je spremna da mi bespogovorno, uvek i svuda povladjuje u totalnom i dionizijskom hedonizmu, predavanju iskljucivo telesnom i da se prema meni odnosi uvek, samo i jedino nekriticki i udovoljavajuci samo, jedino i iskljucivo mojim percepcijama stvarnosti, greha i morala?

Ako se to pita onda je internet entitet VelBoy potpuno u pravu!

To je u stanju da radi samo takva boza end kabeza /i-go-there-just-so-to-be-able-to-call-my-self-religious/ crkva poput United Whatever of Whoever, kao i gomila drugih rinfuznih vernika koji nemogu da prevazidju da nisu samo, jedino i iskljucivo oni mera svemu - tj u forumskim relacijama izrazeno, da nisu kosmicki M,M and I - razlog izlaska i zalaska sunca, razlog svake srece i nesrece...

:pop:
Korisnikov avatar
fency, šta je loše u tome što postoji na desetine hriš?anskih zajednica? Možda je bolje da postoji samo jedna-zvani?na (SPC, RKC,...), a da su sve ostale proglašene za sekte?

E pa, ja zaista mislim da je veoma korisno postojanje više verskih zajednica i da se mogu opredeliti u koju ?u se u?laniti (jer crkve nisu ništa drugo do organizacije u koje se možeš u?laniti ili ne moraš).

A ne kao u ovoj džamahiriji, gde te samo zato što si roðen u Srbiji ve? svrstavaju u pravoslavnog hriš?anina, naravno ni ne pitaju?i te za mišljenje. NA poslednjem popisu opet sam "zaveden" kao pravoslavac, iako nisam bio prisutan u vreme tog popisa (moji su odgovorili "umesto" mene, iako sam punoletan). :roll:

Anyway, mislim da je Vel boy dosta dobro objasnio situaciju sa verskim zajednicama u USA. Generalno posmatrano, ve?inska Amerika jeste konzervativna zemlja (to se vidi na svakim izborima, one plave i crvene države) i mnogi mladi Amerikanci (koji su liberalni) imaju predstavu o Evropi kao o "kontinentu greha", kao da su ovde sexualne slobode na vrhuncu, droga je legalizovana, možeš da piješ sa 18 godina (u USA tek sa 21) i sli?no, a najve?a želja im je da upravo posete neku od evropskih država.

Tokom boravka u Ohaju, upoznao sam Amerikanku koja je lezbejka. Njeni roditelji su katolici, ali je ona u 20 godini odlu?ila da promeni crkvu, sada je ?lan neke liberalne koja gleda pozitivno na gay osobe (ne se?am se više imena, samo znam da mi je rekla da su ?lanovi uglavnom mladi ljudi i da ne postoje propovedi ve? se svi okupe u crkvi i pevaju, igraju uz modernu rock/pop muziku).
Korisnikov avatar
By kal zakath
U Americi je "vera" potroša?ko dobro. Kao dete roditelji ti kupe jednu veru. No kako rasteš, shvatiš je ima u susednom du?anu bolja ponuda, pa kupiš novu. Pa si onda gej i shvatiš da ima preko puta super vera, koja daje specialni popust na sex i naravno odmah navališ na to. Jest sve skupa blage veza nema sa verovanjem, ali hej, ti si vernik, što je vrlo bitno, ako ho?eš da budeš u mainstream-u.
Korisnikov avatar
Da, ali ono što je za mene tu bitno - isto tako možeš odlu?iti da budeš nevernik, tj. ateista i niko i ništa te ne može (ne?e) spre?iti na to! Ja u mojoj zemlji ne mogu da biram da budem ateista, jer me to niko i ne pita!
By fencysmurf
Originally posted by ForeverYoung
fency, šta je loše u tome što postoji na desetine hriš?anskih zajednica? Možda je bolje da postoji samo jedna-zvani?na (SPC, RKC,...), a da su sve ostale proglašene za sekte?
Pazi kad ne ochekujem ni da se POTRUDIS da skapiras zasto! A preporucio bi ti tekst Jelene Milic iz jucerasnjeg lista "Danas". Zena je tebe i tebi slicne procitala, ono uzduz i popreko, iz keca u kec i ostavila je vrlo pouchnu crticu o tome zasto nam je ovako kako nam je.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Da, ali ono što je za mene tu bitno - isto tako možeš odlu?iti da budeš nevernik, tj. ateista i niko i ništa te ne može (ne?e) spre?iti na to! Ja u mojoj zemlji ne mogu da biram da budem ateista, jer me to niko i ne pita!

I kada te nitko ne pita, ti onda glumiš ovcu i nisi u stanju da kažeš sam?
Korisnikov avatar
Originally posted by fencysmurf
Zena je tebe i tebi slicne procitala...
"Mene i meni sli?ne" :roll: :lood: :doh: :zacepi:

PA dobro, ja sam onda pro?itao "tebe i tebi sli?ne"
Korisnikov avatar
Originally posted by kal zakath
I kada te nitko ne pita, ti onda glumiš ovcu i nisi u stanju da kažeš sam?
Da li ti razumeš da sam ja "zaveden" u zvani?nim (crkvenim) dokumentima kao pravoslavac, a da su umesto mene to odgovorili moji roduitelji dok ja nisam bio u zemlji!
Korisnikov avatar
By kal zakath
Da li ti razumeš da sam ja "zaveden" u zvani?nim (crkvenim) dokumentima kao pravoslavac, a da su umesto mene to odgovorili moji roduitelji dok ja nisam bio u zemlji!

I to je stvar koji se nikako ne može ispraviti? Da su ti roditelji odgovorili, da si po nacionalnosti Kinez, ti bi to prihvatio?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!