Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Uticaj katoli?ke crkve u svetu opada, pokazuju poslednji zvani?ni podaci, koje je objavio Vatikan, o broju krštenih katolika u svetu.

Statisti?ki podaci za 2004. godinu, koje je objavila vatikanska izdava?ka služba, poredjeni su sa podacima iz 1978. godine, a pokazali su da uticaj katoli?ke crkve na svim kontinentima, osim u Africi, opada.

Prema popisu Vatikana, u svetu je 2004. godine bilo 1.098.000.000 krštenih katolika, dok ih je 1978. bilo 757.000.000, što pokazuje pove?anje broja vernika za 45 odsto.

Medjutim, u isto vreme, svetska populacija pove?ana je sa 4,2 na 6,5 millijardi stanovnika, ?ime je broj katolika sa 17,99 pao na 17,19 odsto.

Uticaj katoli?ke crkve na ameri?kom kontinentu takodje je u opadanju, pokazali su podaci Vatikana, jer je procenat vernika isti (62 odsto), iako se broj stanovnika pove?ao sa 366.000.000 na 548.000.000.

Porast uticaja katoli?ke crkve najve?i je u Africi, gde je odnos vernika porastao sa 12 odsto na 17 odsto populacije. Na tom kontinentu broj od 54.000.000 vernika iz 1978. godine, porastao je na 148.000.000 26 godina kasnije.

U Aziji, katoli?ka crkva i dalje ima mali uticaj. Samo 2,9 odsto populacije pripada toj crkvi, što je neznatno više u odnosu na 2,53 odsto vernika iz 1978. godine.

U isto vreme, broj sveštenika u svetu smanjio se za 3,5 odsto, a najve?i pad procenta sveštenstva (10 odsto) beleži se u Evropi.

(Beta)
Korisnikov avatar
By SouthSide
:yay: :yay: :yay: :yay: :yay:

U Austriji godisnje istupi par hiljadu ljudi iz katolicke crkve.
Pri svakoj opstini ima odel za "Kirchenaustritt" - istupanje iz crkve.
Sto manji uticaj crkve, to bolje.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ako se uzme u obzir, da su uzeli najpovoljniji metod ra?unanja (broj krštenih), dok je realno stanje puno gore, možemo re?i da su pukli. Ovde crkva na veliko maše brojkom, da su 80% Slovenaca katolici, ali malo manje maše brojkom, da od tih 80%, samo 20% ide barem jednom godišnje u crkvu (zna?i ostatak su manje više ateisti).
Korisnikov avatar
By svejedno
Ah... Ali.
Amerika je npr prepuna onih LOVE JESUS 'COUSE JESUS LOVES U crkvica, sekti i alarmantan broj ljudi prati te mnogo fucked up verske frikove.
Uvek ima crkvi za ljude.
Vukova za ovce.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by svejedno
Ah... Ali.
Amerika je npr prepuna onih LOVE JESUS 'COUSE JESUS LOVES U crkvica, sekti i alarmantan broj ljudi prati te mnogo fucked up verske frikove.
Uvek ima crkvi za ljude.
Vukova za ovce.
Veruj, oni zaista fucked-up fundici ne idu sa propovedima Love Jesus 'cause Jesus loves you, vec sa propovedima tipa Fear Jesus 'cause I tell you so.... tipa! Kamo srece da ima vise Love-a u hriscanstvu Amerike!

OT

Konacno da sve vise ljudi uvidja licemernost konzervativnih crkava, bile one rimokatolicke, pravoslavne, muslimanske...
Korisnikov avatar
By Adenim
Sve se plasim da ce propasti
Korisnikov avatar
By 2kune
Bogu hvala! :hail: :hail: :hail:
Radosno kli?imo! Aleluja! Aleluja! :molise:
U Hr. takoðer mašu brojkama od 80% deklariranih (krštenih) katolika, ali sve?enika-sociologa don Ivana Grubiši?a koji je vodio ta istraživanja u?utkuju i nazivaju "crveni pop" (rije?i ex ST nadbiskupa Juri?a) kada kaže da ih je od tih 80% samo 10% svake nedilje na misi. A od tih 10% neizmjerno malo % vjeruje u sve dogme koje je katolik obavezan vjerovati... :smeh:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Amen! :molise:

Još samo i njihova isto?na bra?a malo da spuste lopticu, i ihaj, gde bi nam kraj bio. Ali nekako imam loš predose?aj da SPC širi svoje pipke na sve strane, polako proždire srpsko društvo kao skakavci misirski...

:bundeva:
Korisnikov avatar
By Pipin
Jebeni procenat! Sad je našao katolicima pasti kad se muslimanima digo.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Pipin
Jebeni procenat! Sad je našao katolicima pasti kad se muslimanima digo.
Sad je dakle sve na pravoslavnoj bra?i... :cookie:
Korisnikov avatar
By Stripi
Sva sre?a da Hrvatska nije svijet pa se Crkva u nas nema što brinuti :nokti:
Korisnikov avatar
By gari
Ne vidim baš nešto uticaj SPC meðu stanovništvom. Ovde i onaj ko je /kao/ vernik/ više je to iz obi?aja /sve?anosti gde se nešto može pojesti i popiti/ nego što stvarno veruje. Malo je fanatika. A što se ti?e uticaja SPC nas državna pitanja, tu je ve? druga stvar i zavisi od politi?ara a ne od stanovništva. Ne verujem da u SPC ima više of 5% pravih vernika koji se pridržavaju kanona i odlaze nedeljom u crkvu, poste i tako to.

:cool2: :pokemon: :elektro:
Korisnikov avatar
By EYA
@gari pravi vernici i ne predstavljaju problem, vec upravo oni, umisljeni, zatupljeni, koji veruju da drugi treba da vode ispravan zivot, a nisu u stanju da sagledaju svoj sopstveni.

ne mozemo religiju, pa ni ogroman uticaj katolicke crkve posmatrati jednostrano. gledano kroz istoriju, jasno je da su veliki religijski pokreti u mnogome odredjivali razvoj covecanstva, uticali na mnoge dogadjaje, kako lose, tako i dobre... unutrasnja borba svakog pojedinca, na ukupnom nivou covecanstva, utice na ishod bitke... a bitka jos nije zavrsena!
i crkvu, kao instituciju, koja god da je, vode obicni ljudi, najcesce karijeristi. a ljudi su ljudi, i nista vise... samo pokusavaju dostici savrsenstvo. na tom putu, logicno, cesto i grese.

religije ce izumreti onda kada svaki covek shvati i prihvati odgovornost za sopstveni zivot... a do te tacke, put je, jos uvek, dalek.
ovcama je potreban pastir jer su ovce.
Korisnikov avatar
By gari
Ja nešto sve manje verujem da bilo ko može dosti?i postavljene norme /10 božjih zapovesti/. Ma koliko se trudio da budem "dobar" nikako mi ne uspeva da ispoštujem sve ono što Bog traži od mene. Ili slažem, ili poželim nešto što je tuðe /pored tolikih reklama teško je ne poželeti a sve je to tuðe dok ne kupiš/. Izgleda da sam sve manje vernik po onome što Crkva propisuje. Opet, još uvek verujem u postojanje nekakvog Višeg bi?a koje na neki na?in upravlja našim sudbinama. Crkva kao institucija mi se apsolutno smu?ila jer vidim samo taštinu, srebroljublje i karijerizam /kao i u svim drugim organizacijama/. Naro?ito me je zabolelo kada sam posetio Manastir posve?en Sv.Paraskevi /Sv.etki/ a gde se nalazi i ustanova gde se ?uvaju deca roðena sa teškim deformitetima. Neki siromašni ljudi donosili su poklone toj deci a vladika /ne znam nu ime/ je došao skupocenim Mercedesom a ima zavet siromaštva jer vladika može da bude samo iz redova monaha. Na moje pitanje zašto se vozika u skupocenim kolima a ne pokloni toj deci nešto što ?e im olakšati uslove života, jedan sveštenik mi je odgovorio da Mercedes nije njegov nego da ga on samo "koristi"? Sli?no kao i Tito-ništa nije bilo njegovo a sve je bilo njegovo jer je koristio za života. Ma, dosta mi je licemera.

:svetac: :maji: :crveni:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!