Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Bog covjeka ili covjek Boga?

1.Bog covjeka
5
31%
2.covjek Boga
11
69%
Korisnikov avatar
By ::fy::
?ovek je difinitivno stvorio Boga....Bog je produkt ?ovekove mašte!
Korisnikov avatar
By unic0rn
A shta podrazumevash ovde pod pojmom Bog?

kad smo se slozhili shta je i/ili ko je to?
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by DijeteSrece
Da li je Bog stvorio covjeka ili covjek je stvorio Boga?
(obavjestavaju se cijenjeni korisnici da ovo nije politicka anketa)
Ako pod "bog" misliš na neprekidni neuništivi proces biološke evolucije, onda je bog stvorio ?oveka
Korisnikov avatar
By Rei
Valjda ono shto hrishcanstvo podrazumeva pod bogom :)

Chovek je stvorio boga. Nemam pojma shto mu/im je to trebalo :)
Korisnikov avatar
By Delete
Covek je stvorio (izmislio) boga, iz nekog razloga, valjda su neki ljudi smatrali da mora postojati nesto u sta ce svet da veruje, kako ne bi doslo do opste entropije.
Korisnikov avatar
By dimitriades
bas da bidim koji ce peder/lez priznati da je bog stvorio coveka kada crkva ne priznaje gej populaciju i karakterise nas kao ljude bolesne od pederastije?

ja prvi ne bih. zato, odgovor je> pametan covek (vlastodrsci) je stvorio boga da bi zajebo glupog coveka (masa).
Korisnikov avatar
By 2kune
A ko ?e koga ako ne svoj svoga... :merlinka:
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Originally posted by dimitriades
bas da bidim koji ce peder/lez priznati da je bog stvorio coveka kada crkva ne priznaje gej populaciju i karakterise nas kao ljude bolesne od pederastije?
Izvini, kakve veze ima crkva sa Bogom?
Korisnikov avatar
By tramp
tema prebacena iz Kafica
tramp, mod Kafica
By Swanheart
I religiju i Boga su stvorili politicari da bi lakse vladali narodom.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Bog covjeka...
jukie, sorry, ali u zadnje vrijeme sve manje vjerujem u Darvina, i sve sam ubjedjeniji da nas je sve stvorio Bog!
i ne smatram da je homosexualnost kao takva grijek, te me zabole za to sto kaze crkva, u koju skoro i da ne idem...
i znam da "Bog ne voli grijek, ali voli gresnike" jer je Njegova ljubav bezgranicna, i svacija.
tako da Dimitriades, tvoje pitanje bas i nije na mjestu, i sto se mene tice, cinjenica da je neko 'peder' (uh, kako mrzim tu rijec!) sasvim je irelevantna za njegovo vjerovanje...
Korisnikov avatar
By DijeteSrece
Originally posted by Swanheart
I religiju i Boga su stvorili politicari da bi lakse vladali narodom.
:love: tako je!
Korisnikov avatar
By habl_
Ko ili sta je stvorilo nas ne znamo - i ne treba da znamo.

Svaki covek ima svog Boga.
Svaki covek je sebi i Bog i batina.
Svakog coveka cini i posrnuli andjeo, i neposrnuli.
Korisnikov avatar
By gari
Zavisi od toga ko pita. Anketa je malo manjkava jer ima samo dva ponuðena odgovora /recimo da li je možda Karl Marx stvorio Boga/. Ne znamo još ni od kada je ?ovek razumno bi?e, niti da li je uopšte razumno sada, na kom smo to nivou razumnosti, ect. Ovo je pitanje koje bi takoðe mogli postaviti mravi-da li je onaj ?ovek koji im pogazi mravinjak Bog /pošto to oni tako percipiraju/. Da li je možda ?ovek stvorio planetu Zemlju, Sunce, galaksije, svemir...?emu sve to služi? Pitanje sustiže pitanje, pa kada sve to sagledam onda mi je pomalo glupo da odgovorim na ovo pitanje jer ?ovek ne poseduje ta znanja da bi mogao da odgovori na ovo pitanje.
By SUNNY B
mislim da ne moram da razvlacim teoriju nasiroko jer su svi vec sve objasnili. a moj stav je itekako poznat ovde. dakle: covek boga....
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by CokoladnaBananica
Bog covjeka...
jukie, sorry, ali u zadnje vrijeme sve manje vjerujem u Darvina, i sve sam ubjedjeniji da nas je sve stvorio Bog!
Mozda sam ja pogresno razumela tvoju recenicu, ali hayde da se oglasim....
Darwin se zapravo nije suprotstavio cinjenici da je zivi svet na ovoj planeti nastao pod uticajem Vise Sile. Jer, ako se dobro secamo, pri postanku sveta prvo je postojao oblak materije nastale posle velikog praska, i proslo je jako puno vremena do pojave prvih zivih sistema. A kako su se ti zivi sistemi pojavili, ko ih je poslao ovamo, zasto bas ovde i zasto nema naseljenih planeta u blizini, je vecito pitanje i svako ga tumaci kako mu je volja.
A Darvin....je napisao Postanak Vrsta. Pretpostavio je da su ljudi i majmuni imali zajednickog pretka ili su evoluirali (i jos uvek evoluiraju :wink: ) jedni od drugih.
So, donekle se mogu sloziti da je svet nastao pod uticajem Necega (sto verovatno nije nadrndani beli covekoliki stvor) ali ne i da su ljudi postali nezavisno od ostale prirode.
Korisnikov avatar
By svejedno
A da kazemo da su stvorili jedno drugo, a?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Bog covjeka...
i ne smatram da je homosexualnost kao takva grijek, te me zabole za to sto kaze crkva, u koju skoro i da ne idem...
i znam da "Bog ne voli grijek, ali voli gresnike" jer je Njegova ljubav bezgranicna, i svacija.
tako da Dimitriades, tvoje pitanje bas i nije na mjestu, i sto se mene tice, cinjenica da je neko 'peder' (uh, kako mrzim tu rijec!) sasvim je irelevantna za njegovo vjerovanje...
Moja skoro potpuna podrska ovom postu! :up:
Jedino sto ja verujem i Darwin-u i nauci i ne suprotstavljam nauku veri u Dobrog i Pravednog Boga!

I Bog nam je dao zdrav razum i dobro srce da mozemo razluciti koji su to ljudski grehovi koji su oprostivi i NEIZBEZNI jer su sastavni deo ljudske prirode, a koji grehovi su satanski ili neoprostivi i ne bi se smeli ciniti! Neoprostivi grehovi su oni koji stvaraju,objektivno sagledano i zakljuceno, STETU I UGROZU drugome ili samom sebi, a primeri takvih grehova u bilo kojoj seksualnoj orijentaciji su: seksualna i fizcka zlostavljanja dece, nemocnih, silovanja uopste, incesti, sva ubistva (izuzev u goloj samoodbrani!), fizicki napadi, samoubistvo....

Bilo koja ljudska seksualna orijentacija (homoseksualna, heteroseksualna, biseksualna) je jednako ljudski gresna/negresna i nema nikakve slicnosti sa neoprostivim grehovima, per se.
Dakle nije pitanje i ne bi trebalo biti pitanje koje seksualne orijentacije jesi, vec KAKO ZIVIS I STA RADIS u toj tvojoj seksualnoj orijentaciji, BILO KOJA da je!
Bilo koja ljubav nije greh, bilo koji konsenzualni seks bilo koje seksualne orijentacije je neizbezan tj. ljudski greh, a bilo koje napastovanje, silovanje, incest... je greh koji se ne sme ciniti tj. satanski greh!
By Sixto
Religija je prvi opste masovno prihvacen drustveni koncept u istoriji!
Pripada Iracionalnim drustvenim pristupima gde postoji uzajmni odnos izmedju predstave o visoj sili i slike o drustvu!
U prvim etapama razvoja mnoge drustvene odnose i oblike organizacije covek gradi na osnovu predstave o visoj sili!
Drustvo se organizuje na osnovu prirode drustvenih , a pre svega produkcionih odnosa i sistem organizacije drustva se uzima za matricu organizacije vise sile ili bozjeg carstva! Bozanstvo ima ljudski oblik i nacin njegove organizacije je verna slika organizacione strukture posmatranog drustva!
Sustina i funkcija ovih iracionalnih pristupa jeste da se obezbedi osnovni kana socijalne sigurnosti putem subjektiviteta i to u uslovima kada se ne moze ili ne zeli dovoljno dobro spoznati i racionalno objasniti pojava koja je predmet interesovanja!
Religija predstavlja kolektivni mehanizam samoodbrane sa pogotvo znacajnom poslovnom dimenzijom!
Korisnikov avatar
By Zoe
Covek Boga :zacepi:
Korisnikov avatar
By gari
Mišljenja su jako razli?ita, mada se pokušalo sa glasanjem u dva smera...Naravno, pitanje je toliko komplikovano da se ne može jednostavnim glasanjem odgovoriti na njega, niti se jednim postom može objasniti. To je pitanje kojim se filosofija bavi od samog postanka te nauke. Mislim da svako treba da potraži odogovor u svom ose?anju, jer verovanje se ne u?i u školi, pa ni neverovanje. Sve je to subjektivno...Da li je nešto što nam se desi delo Boga ili slu?ajnost, pitanje je na koje ?e svako dati razli?it odgovor. Meðutim, postoje dogaðaji koji se ne mogu smatrati slu?ajnim te ih nazivamo ?udom jer se ne mogu racionalno objasniti...
:kuca: :wink: :wink2:
By XanaX
Bog covjeka...
Prepostavljam da polazis s nekog krscanskog poimanja Boga, stvaranja covjeka i sl. Kazes da je "Njegova ljubav bezgranicna, i svacija". Ako je tako, zasto, prema krscanstvu postoji pakao u kojem zavrsavaju gresnici? Ako je Bog bezgranicna ljubav, zasto ne udjeli malo te svoje bezgranicne ljubavi onim gresnicima u paklu?

(ovo je, inace, stara dilema, potjece jos iz razdoblja ranog judaizma)
By XanaX
Originally posted by Vel boy
Bog covjeka...
Moja skoro potpuna podrska ovom postu! :up:
Jedino sto ja verujem i Darwin-u i nauci i ne suprotstavljam nauku veri u Dobrog i Pravednog Boga!
Krscanske crkve (ako se izuzmu one sasvim fundamentalisticke) zastupaju teoriju "inteligentnog stvoritelja", svojevrsni nastavak kreacionisticke teorije, i prihvacaju teoriju evolucije, ali tek povrsno. Jer bit teorije evolucije je neprestana promjena zvota na Zemlji, a time i evolucija covjeka, sto krscanstvo nikako ne moze prihvatiti buduci da je osnovna pretpostavka teorije "inteligentnog stvoritelja" kako taj stvoritelj stvara covjeka na svoju sliku, kao savrseno bice, koje, stoga, ne treba / ne moze dalje evoluirati...
Korisnikov avatar
By gari
Bog nije stvorio ?oveka kao "savršeno bi?e", mada ga je stvorio po svom liku. Naprotiv, Bog je ?oveku dao slobodnu volju da se opredeli izmeðu zla i dobra, izmeðu vrline i greha...Izbor je individualan ali nije i kona?an jer je Bog dao mogu?nost ?oveku da se pokaje i iskupi. Dakle, neta?no je da je Bog onemogu?io ?oveku evoluciju. Naprotiv, data nam je mogu?nost evoluiranja u svim pravcima-ka dobru ili ka zlu. kako ko odabere...

:carica: :hiphip: :peva:
Korisnikov avatar
By KiWi
Preopširno pitanje .... Ja bih rekao da je Bog stvorio ?oveka, a onda je ?ovek smislio religiju. :egzorcist:

@XanaX: Pojedinci veruju u teoriju stvaranja. Danas ?ak i katolici otvoreno priznaju da Bibliji ima puno delova na koje treba gledati figurativno, a ne bukvalno. O greškama da ne govorim (cenim da ih ima bar pedeset).
By XanaX
Originally posted by gari
Bog nije stvorio ?oveka kao "savršeno bi?e", mada ga je stvorio po svom liku. Naprotiv, Bog je ?oveku dao slobodnu volju da se opredeli izmeðu zla i dobra, izmeðu vrline i greha...Izbor je individualan ali nije i kona?an jer je Bog dao mogu?nost ?oveku da se pokaje i iskupi. Dakle, neta?no je da je Bog onemogu?io ?oveku evoluciju. Naprotiv, data nam je mogu?nost evoluiranja u svim pravcima-ka dobru ili ka zlu. kako ko odabere...

:carica: :hiphip: :peva:
Mnogi krscani se nece shvatiti s ovakvom interpretacijom "slobodne volje". Jedan od temelja protestantskog ucenja je vjerovanje u predestinaciju tj. bog sam odlucuje kakvi cemo biti, dobri ili losi... Ne postoji iskupljenje grijeha, ne postoje mise zadusnice (jesu li to u pravoslavlju parastosi) za duse u purgatoriju...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!