Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Simor
Ovaj tekst je iz knjige "A Short History of Myth" koju je napisala Karen Armstrong, a koji sam pronasao na zvanicnom sajtu Jeanette Winterson (ja sam ga, na brzinu, prevodio, pa se izvinjavam ako ima gresaka). Tekst neka bude za sve one koji Bozic slave, bez obzira na datum, i kojima ovaj praznika ima ikakvo znacenje. Cini mi se da ponekada olako zanemarujemo i odbacujemo iskustvo onih gej muskaraca i lezbejki, koji pripadaju grupi "verujucih" (pritom tu mislim na, kako je Allport rekao, intrinsicku religioznost), bas kao sto neki predstavnici verskih zajednica olako zanemaruju i odbacuju nasa iskustva.

"Kada ljudi upotrebljavaju rec "mit", oni obicno pod tim podrazumevaju nesto sto nije istinito. Ako je politicar optuzen za gresku u njegovom dotadasnjem zivotu, on ce verovatno reci da je to "mit" ~ da se to nije dogodilo. Ali ovo uvredljivo koriscenje reci je relativno novijeg doba; ono je doslo u upotrebu u osamnaestom veku, kada je razum poceo da dostize tako spektakularne rezultate, da je mit bio diskreditovan. Tadicionalno, medjutim, mit nije smatran manje vrednom formom istorije; posmatran je kao vise od istorije. Umesto prostog pripovedanja dogadjaja, on je objasnjavao njihovo znacenje.

U ovom punijem, bogatijem znacenju, hriscanska prica se moze posmatrati kao mit. Jevandjelisti su objasnjavali vaznost Isusovog zivota: oni su pisali ono sto su Jevreji nazivali midrash ("interpretacija"), umesto naucno precizne istorije. U Jevandjelju po Marku, koje se obicno drzi za najranije, nema prikaza Isusovog rodjenja ili detinjstva. Isus se pojavljuje na pozornici kao sasvim obican covek, sin lokalnog stolara, sa bracom i sestrama koji su bili dobro poznati u Nazaretu. Prica o detinjstvu se nalazi samo u Jevandjelju po Mateju i Luki. Oni su prilicno razliciti, bas kao sto su ova dvojica jevandjelista imali sasvim razlicite koncepcije Isusa.

Jedna od vodecih svrha Jevandjelja po Mateju je da pokaze da je Isus, mesija, dosao ne pretezno zbog Jevreja nego i zbog onih koji nisu Jevreji. Mesija bi bio, tako se smatralo, potomak kralja Davida. Tako da on opisuje Isusovo rodjenje u Vitlejemu, Davidovom rodnom mestu, a prvi ljudi koji su prepoznali Isusa su bili ne-Jevreji ~ tri mudra coveka koji su stigli sa svih strana istoka, vodjeni cudesnom zvezdom. Ali, tragedija njegovog zivota je takodje nagovestena, kada je njegova porodica bila primorana da izbegne razorni bes kralja Iroda i da pobegne u Egipat.

Luka, s druge strane, zeli da pokaze Isusa koji dolazi iz grupe prezrenih i marginalizovanih ljudi, tako da u njegovom jevandjelju, prvi ljudi koji su obozavali Isusa su bili pastiri, koji su ziveli na periferiji drustva i bili su posmatrani sa prezirom od strane religijskog establismenta, jer se nisu pridrzavali cistote zakona. Luka je, takodje, dao veci znacaj ulozi zene. Matej je donekle muski sovinista; u njegovom jevandjelju, andjeo je objavio blisko rodjenje Isusa samo Josifu, a Marija nije bila uopste konsultovana. Ali u Jevandjelju po Luki, andjeo Gavrilo pitao je za Marijin pristanak; i ona je postala prorocica kada je posetila rodjaku Jelisavetu tokom perioda trudnoce i kada je pevala himnu koja objavljuje pocetak novog doba, kada ce siromasni ljudi biti uzviseni i ponos i moc zbaceni sa prestola.

Ove price o rodjenju su uvod u ova dva jevandjelja, objasnjavajuci ko je Isus bio i sta ce postati. Ali, one nisu samo alegorije. Mit se moze definisati kao nesto sto, u nekom smislu, se desi jednom, ali se takodje desava svo vreme. U grckoj pravoslavnoj tradiciji, Isus je cenjen kao prvo potpuno obogotvoreno ljudsko bice ~ bas kao sto je Buda bio prvi prosveceni covek naseg istorijskog perioda i nirvana u ljudskom oblicju. Kao sto svaki muskarac ili zena moze dostici Budinu prirodu, pravoslavni hriscani veruju da svi mi mozemo postati bozanstva kao sto je Isus bio. Tako bozicna prica govori o rodjenju Hristove prirode u svakome od nas.

Mit je, takodje, program za akciju; on nam govori kako se trebamo ponasati da bi dosegli pun potencijal nase humanosti. Dok ne stavimo mit u praksu, necemo otkriti njegovu istinu. Mit o Bozicu ima snaznu poruku za nas razjedinjen i iskomadan svet. Podseca nas da niko ne moze biti izuzet iz nase vizije spasenja; govori o miru i dobroj volji za sve ljude, bez izuzetka, i govori nam da trazimo svetost u siromasnima i obespravljenima: u izbeglom i u onima za koje nema sobe u gostionici."
Korisnikov avatar
By Stripi
Oh what so fucking ever!

:jelka:

Ja sam površan peder koji jedva ?eka da mu majka kaže da se danas vino pretvara u krv mit sicher pa da se ubijem :D
Korisnikov avatar
By Kupper
Kopirao sam da mogu kasnije na miru da uzivam....

Simor, sorry - off: Stripi, ja nisam taj iz tvog potpisa. Neka je sala meni je uvreda. Eto, rekao sam najlepim recima koje mogu da smislim.
Korisnikov avatar
By Stripi
Prego?
Ovaj potpis stoji tu minimalno tjedan dana...i ti se sad sjetio da mi to kažeš?
P.S. Ljudi po Rvackoj vi?u da smo svi mi Ante Gotovina. Pa onda ljudi oðe to okvalificiraju kao fašizam i da su svi u Rvackoj sigurno fašisti.
Ja nisam Ante Gotovina a borme? nisam ni fašist.
Zašto si se ti u svoj toj pri?i sa potpisom našao te se još našao u uvrijeðenim je samo tvoj problem.
I istomišljenika koji ?e sigurno dat obol temi kojoj si pokrenuo.
Korisnikov avatar
By Kupper
Simor je cudo Franck, veruj mi. Mislim, za Tot-a znas odavno pa nema potrebe da apostrofiram i njega.
Korisnikov avatar
By Stripi
Jebeš mi sve, ja sam bio uvjeren da se ovdje pri?a srpski.
Korisnikov avatar
By Loni
I ja priznajem da tekst jako lep,
ali bih dodao da ne moraju hriš?anski mitovi, kao ni mitovi uopšte, biti jedini iz kojih se mogu izvla?iti lepe poruke.

To možemo i iz nekih drugih dela.
Od anti?kih mitova, pa do Šeksiporivh, Tolstojevih ili Kunderinih :klap: dela.
(Ne zaboraviti divne bajke o ,,Snežani i sedam patuljaka'' i svih onih crtanih filmova, u kojima se sve dobrice na kraju zagrle, zapevaju, igraju uz opšti trijumf dobra)

Živele poente umetni?kih dela!
By Ulix
Originally posted by PauLi
To možemo i iz nekih drugih dela.
So very true.
Od anti?kih mitova, pa do Šeksiporivh, Tolstojevih ili Kunderinih :klap: dela.
Kundera - apsolutno.
Grcki mitovi - sto da ne.
Tolstoj - 'ajde dobro.
Sekspir - ma svako ima pravo da glorifikuje antisemitizam i osvetu kao hriscanski cin... (sve najbolje o S. kao piscu, ali moralne skrupule mu nisu bile jaca strana).
(Ne zaboraviti divne bajke o ,,Snežani i sedam patuljaka'' i svih onih crtanih filmova, u kojima se sve dobrice na kraju zagrle, zapevaju, igraju uz opšti trijumf dobra)
Hari Poter?
Živele poente umetni?kih dela!
Zivela umetnicka dela, a poente ako su vec tu, super :D
Korisnikov avatar
By Tot
Mit je nešto u šta se veruje, nešto što se ponavlja, što se uvek iznova doživljava i upu?uje na odreðena zna?enja. Mit se obra?a ?ovekovom iskustvu ali ne površnom, osetilnom nego temeljnom životnom iskustvu, ponire duboko u srž ... kada tako duboko doživimo pri?u onda se radi o duševnom doživljavanju. Mit sabire iskustva pojedinaca. Beskrajna su i raznorodna ta iskustva; zavise od toga kako pristupamo svom uobi?ajenom životu, od onoga ?ime se hranimo(u duhovnom smislu), od onoga za ?im težimo. Odisejeva odluka da sasluša sirene i odoli njihovom zvuku je mit; Trojanski konj je mit. Dakle u mitu imamo više od pri?e, tj. iskustvo koje prevazilazi granice vremena i ponavlja se u naraštajima, ali ne kod svakog nego kod pojedinaca. Onda mit postaje klju? za raspoznavanje svog iskustva. Takvo iskustvo je individualno ali istovremeno ima mitski karakter; pojedinac dolazi do spoznaje, do usvajanja nekih vrednosti, do doživljaja, a kada se susretne s mitskom slikom dolazi do krajnje individualnog prepoznavanja vlastitog iskustva u svoj njegovoj punini. Ovde se ne radi o prihvatanju na logi?koj ravni; logika je okrenuta spoljašnjem, "objektivnom", mit je okrenut unutrašnjem. Mit traži imaginativno mišljenje, okrenut je sposobnosti fantazije. Otuda istina koju prihvatamo mitom ima karakter stvarnosti i ja?ine koju nema logi?ki sud; ona preobražava stvarnost. Tako se "objektivnost" menja i prevazilazi da bi se stiglo do stvarnosti koja izmi?e empirijskom posmatra?u.

Ako kažemo nihil novi sub sole(knjiga propovednikova) i pro?itamo prate?u pri?u, to bi se moglo shvatiti kao mit. Vi u njega ne morate verovati, ali pojedinci ?e ne samo verovati nego i doživljavati istinitost tih re?i. Jer su one osvedo?enje njihovog životnog iskustva. Mit ne traži od vas (samo) da verujete, nego da doživite i iskusite u svom životu ono što vam on pri?a. Ako li pak ne možete, to i nije mit koji se vama obra?a, ili to nije vaš mit. Recimo iskustvo patnje...jeste li patili? Ako jeste u tolikoj meri da bi bili oslobpðeni mnogih iluzija prizna?ete kao što je re?eno u Starom Zavetu:" Plakao sam kraj voda vavilonskih". Zapita?ete se o uzroku te patnje i na kraju re?i da nema nikakvog smisla, ili da su drugi krivi što vi patite. Ili ?ete u tom pla?u "kraj voda vavilonskih" videti svoje nesavršenstvo...o, znaju?i stanje duha ovde ne smem ni da pomenem greh. Ali verovatno ?ete zavapiti za spasenjem. Kad je ve? neko pomenuo alegorije, o ?emu govori Andri?eva Prokleta avlija, zašto smo u toj avliji i zašto se tamo kaže: "svi ste vi krivi, a ako niste krivi vi, skrivila je majka u utrobi koja vas je nosila". To je tamo rekao tamni?ar.

Ovaj uvod služi da u kratko kažem kakvo zna?enje ima za mene Boži?. On simbolizuje radost i nadu, mogu?nost izbavljenja tako što dolazi obe?ani Mesija da bi nas iskupio od greha koji nas drži u patnji i obe?ao nam spasenje. Isus se obra?a onima kojima je potreban. On se ne obra?a zemaljskim glavarstvima nego ljudima koji pate, koji su marginalizovani, odba?eni. On se ne obra?a mudrima nego onima koji su izgubljeni u svom znanju i vape za stvarnoš?u koju ose?aju u svojoj duši, koji veruju u Kraljevstvo Nebesko. Oni ?e shvatiti da su sami i prihvati?e ruku koju im upu?uje Spasitelj. Jer naša je ?ežnja upu?ena njemu, Gospodinu nad vojskama koji ?e nas uvesti u Novu Stvarnost, u Obe?anu zemlju. Da bi prihvativši tu ruku imali svoga Boga uz nas bez kojega smo u ponoru. Zato se kaže u ev. Po Luki:

Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin re?e po proroku:
Evo, Djevica ?e za?eti i roditi sina
i nadjenut ?e mu se ime Emanuel-što zna?i: S nama Bog!

Kad se Josip probudi oda sna, u?ini kako mu naredi anðeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus.

Radost Boži?a je to saznanje: "S nama Bog". Kona?no se svojim utjelovljenjem približio onima kojima je najpotrebniji, onima koji nisu imali mesta po hramovima i koji su odba?eni od autoriteta , vlasti, svetovnih gospodstava. Pastiri su ga prvi pozdravili, Herodovi izaslani mudraci mu se tajno poklonili, nepoznati kraljevi su pohitali za zvezdom. Bio je to proboj u novu stvarnost u kojoj ?e se naveštavati radosna vest svima onima koji za njom žude. U kona?nom Boži? zna?i radost i nadu jer je roðen Otkupitelj koji ?e poneti grehe sveta kako bi svakom pojedincu omogu?io dugo željeno Kraljevstvo Nebesko.

dok se bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvoroðenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.

Za Isusa nije bilo mesta ni u svratištu. Nije roðen u kraljevskoj palati. Prihvatili su ga pastiri. Mogli bismo re?i ovako: sve što se traži je ?isto srce. Da li ?ete Gospodina pustiti unutra i u?i u izobilje blaga koje vam ima dati radi vašeg spasenja ili ?ete ga ostaviti u hladnoj pe?ini. Isusu je potrebna moja, vaša zahvalna duša, njena neukaljanost i onaj potencijal dobrote koji imate u sebi da bi prihvatili njegovu stvarnost. Svet ga nije prihvatio, to je velika istina. U vašaru taštine i na uzvišenim mestima se nije mogao pojaviti. Odbacio je sjaj da bi se približio poslednjem grešniku i pastiru ?istog srca. Doneo je radost i nadu. Više ništa nije kao što je bilo pre.
Korisnikov avatar
By gari
Radujem se Boži?u i roðenju Isusovom. Ne radujem se što su ponovo stvorili Crkvu nalik hramu koji je on li?no rasturio govoreži da su od doma Oca njegovog napravili razbojni?ku špilju. Verujem da svako treba da sagradi hram u svome srcu a ne od kamena i cigala. Niti su potrebni posrednici /sveštenici/ u obra?anju Bogu.

:lood:
Korisnikov avatar
By Stripi
Mila, zar ne misliš da je sad pomalo vru?e vani da bio se raspravljalo o Boži?u?
By fencysmurf
da hajde da raspravljamo o kurcu, dupetu, jebanju u sestorci, mazanju slagom i ... pa pederi smo zaboga

:kada:
Korisnikov avatar
By Stripi
Viš kako Fensi zna, ljubi ga majka!
:party: :cheer:
Korisnikov avatar
By gari
Meni baš nije hladno. Ne znam šta je Stripiju?

:dedamraz: :luda: :rida:
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma ništa. va?am logiku :blush:
Korisnikov avatar
By gari
Teško da ?e ovde da gu uvatiš. ?im ja pišem o Boži?u usred prole?a, tu nema logike, samo "garike". Ludo to, pa blesavo. A jel da da je zanimljivije pisati o Boži?u sada nego onda kad jeste?

:mag: :molise: :pokemon:
Korisnikov avatar
By gari
Boži? je ostavljen varvarima da ga slave uz vatre i zurle kako ne bi mnogo razmišljali o pravom i istinitom Bogu, nego se i dalje zavaravali svojim paganskim idolima u obliku drveta, kajmaka i prase?eg uvca.

:leviathan: :smirk: :neto:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!