Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Myself
Eticki paradoks narkomanije - dop ili trava?

Salu na stranu, pretpostavimo da smatrate da su i jedna i druga stvar "loše", pa sad nije bitno da li u eti?kom ili pragmati?kom smislu, važno je kako verujete da nijedno ni drugo nije u redu uzimati.
Druga pretpostavka je da jednu od ovih stvari (heroin) smatrate "gorom" od druge (canabis), a ovde takoðe nije bitno da li iz eti?kih ili pragmati?nih razloga...

Statistika je pokazala da je Holandija drasti?no smanjila broj zavisnika od heroina legalizujuci travu. Nije važan uzrok tog smanjenja, ali empiria je pokazala svoje...
Dekle, jedan nemoralan dogaðaj (legalizacija trave) je uzrokovao smanjenje kvantiteta drugih gorih nemoralnih radnji (uzimanje heroina).

Da li smatrate da je eti?ki opravdano dozvoliti jedno zlo, sa ciljem da bi se (nužno) smanjilo ve?e zlo?
Korisnikov avatar
By EYA
da, smatram da je eti?ki opravdano dozvoliti jedno zlo, sa ciljem da bi se (nužno) smanjilo ve?e zlo?

necu ulaziti u objasnjavanje da svako zlo ima i poneko dobro... neko vise, neko manje :D
ne kapiram ni dop ni dopere :ozbiljan:
By Mudolog
Svako od nas je rob strasti nasvoj nachin. Umece je upravljati tim strastima u svoju korist.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Myself
Eticki paradoks narkomanije - dop ili trava?

Da li smatrate da je eti?ki opravdano dozvoliti jedno zlo, sa ciljem da bi se (nužno) smanjilo ve?e zlo?
I dop i trava, po zelji (uz opasku Diogeniusa).

Nijedno nije zlo ni u pretpostavci.
Korisnikov avatar
By Mars
Ja nisam covek ovakve situacije.

Ja unistim i jedno i drugo i trece zlo. Nema tu: manje umesto veceg i slicno.
Nema tu: zgodan a ruzan ILI sladak a lose gradjen.

Mora i jedno i drugo.

"Rekordnu cenu je dostigla jedna stolica na kojoj je bilo Marsovo dupe, prodata anonimnom kolekcionaru iz Japana."
http://search.sothebys.com/
By Ulix
Dekle, jedan nemoralan dogaðaj (legalizacija trave) je uzrokovao smanjenje kvantiteta drugih gorih nemoralnih radnji (uzimanje heroina).
Odakle ti ideja da je legalizacija droge nemoralna?!
Odakle ti ideja da je drogiranje nemoralno?!
Nemoralno ce od sada postati moja omiljena rec. Nemoralno je pusiti cigare, jer ja to ne cinim. Nemoralno je drogirati se jer ja to ne cinim. Nemoralno je voziti kola jer ja to ne cinim. Nemoralno je voleti Sagala, jer ga ja ne volim. Nemoralno je slusati turbo folk jer ga ja ne slusam. Nemoralno je ne voleti Baha, jer da ja volim. Itd.
Eh, da... nemoralno je i moralisanje.
:no:
Korisnikov avatar
By Myself
Moral je oblik društvene svesti koji predstavlja sistem pravila ili normi zasnovanih na shvatanju dobra i zla, koje regulišu odnose ?oveka prema društvu, drugim ljudima i sebi samom, na taj na?in što ih se ljudi pridržavaju bez obzira na sankcije.

Droge su stetne i lose, kako za pojedinca tako i za njegovu okolinu.

Ulix, nisam ja izmislila pojam moralno.

Legalizacija droge bi znacila samo kontrolu trgovine drogom. Zdravlje bi i dalje ostalo nebitno.
Korisnikov avatar
By SouthSide
Pa zasto ne bi bilo u redu, ko god hoce neka radi sa sobom sta mu je volja, pa niko time nije ugrozen, nicija prava... sta, javni moral, ili neka 'opsta drustvena dobra', a niko i ne ume tacno da objasni sta to ona podrazumevaju. Ja bih legalizovao sve, pa ako neko zeli da se sjebe tako sto ce se navuci na dop onda... :nazdravlje:
A na stranu sto bi nestalo dilera, a i zavisnici se vise ne bi vukli po ulicama i haustorima, spopadajuci ljude za novac i sta sve ne...

Mislim ok, nije ni to resenje, ali ovakvim stanjem kakvo je trenutno, ama bas nista se ne postize.
Pa jebote, i alkohol je apsolutno legalan, cigarete takodje, pa do pre par godina je mogao Bensedin da se kupi za 30 din. :nope:

-
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Ulix
Odakle ti ideja da je legalizacija droge nemoralna?!
Odakle ti ideja da je drogiranje nemoralno?!
Nemoralno ce od sada postati moja omiljena rec. Nemoralno je pusiti cigare, jer ja to ne cinim. Nemoralno je drogirati se jer ja to ne cinim. Nemoralno je voziti kola jer ja to ne cinim. Nemoralno je voleti Sagala, jer ga ja ne volim. Nemoralno je slusati turbo folk jer ga ja ne slusam. Nemoralno je ne voleti Baha, jer da ja volim. Itd.
Eh, da... nemoralno je i moralisanje.
:no:
exactly....
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by SouthSide
Pa zasto ne bi bilo u redu, ko god hoce neka radi sa sobom sta mu je volja, pa niko time nije ugrozen, nicija prava... sta, javni moral, ili neka 'opsta drustvena dobra', a niko i ne ume tacno da objasni sta to ona podrazumevaju. Ja bih legalizovao sve, pa ako neko zeli da se sjebe tako sto ce se navuci na dop onda... :nazdravlje:
A na stranu sto bi nestalo dilera, a i zavisnici se vise ne bi vukli po ulicama i haustorima, spopadajuci ljude za novac i sta sve ne...

Mislim ok, nije ni to resenje, ali ovakvim stanjem kakvo je trenutno, ama bas nista se ne postize.
Pa jebote, i alkohol je apsolutno legalan, cigarete takodje, pa do pre par godina je mogao Bensedin da se kupi za 30 din. :nope:

-

Tako je, samo sto ce, ako se legalizuje droga, klinci za dzeparac moci da se dobro "urade"....
Korisnikov avatar
By spliff
pod 1 duvanje nije droga
pod 2 bolje da se urade nego da piju vinjak u shkolskom dvorishtu
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Trava je prirodni opijat (listovi biljke canabis) dok je heroin cista hemija, sto svakako znaci da trava jeste manje stetna nego heroin.
Mislim da bi se legalizacijom maruhuane doprinelo samo da njenom prodajom profitira drzava a ne pojedinci, uvoznici i dileri. Legalizacijom bi se verovatno povecala i potrosnja.
Ipak, moj licni stav je da droge treba da ostanu ilegalne, kao sto mislim da i antidepresive ne treba davati bez recepta, i kao sto ne treba maloletnim licima prodavati cigarete i alkohol. Mada, svako moze da radi sa svojim zivotom sta zeli, a onaj ko stvarno zeli da dodje do heroina, naci ce nacin da to i uradi, bila trava legalna ili ilegalna.
Korisnikov avatar
By Zooey
Kada bih se sve droge legalizovale, mislim da bi bilo manje ovisnika droge. A po mom misljenju je puno zdravije ponekad duvati travu, nego svaki dan pusiti naprimjer po dve kutije cigara. Ili svaki dan lociti alkohol. Ili gledati televizor 8 sati na dan. Ili igrati playstation 5 sati na dan. i tako dalje i tako dalje...
By жњ
droga je droga; i zavisnost od lakih droga se smatra bolescu bas isto kao i zavisnost od jakih droga (mada ova podela ne bi trebala da postoji).

vutra nije laka droga! i ona stvara zavisnost, i ona sjebava, samo sporije! ako niste znali, samo dve vrste droga vas mogu uvuci u stanje paranoje a to su gandza i esid. da li covek na vutri moze da funskionise punim kapacitetom isto kao i kad je trezan (da uci, da obavlja posao)? e pa, ne moze!

znam ljude koji su se od duvanja poklosharili i izgledaju kao da se bodu u venu; znam ljude kojima su ekseri toliko pojeli mozak da su sad retardirani, a neki su cak jedva u stanju da hodaju i govore u isto vreme (zamislite kako izgleda otici u posetu drugu u mentalnoj ustanovi)! A s druge strane, znam pajdomane koji su ostali i lepi i citavi u glavi. nekako tu nema pravila. pametan proba, iskusi, uziva i ostavi, a budala propadne! zakon prirode, tak ti je to...
By жњ
e da,

drogu bi definitivno trebalo legalizovati, ali samo pod jednim uslovom!

Da se uvedu droga-testovi u skole, fakultete, na radna mesta, pa ko voli nek izvoli :up: Sistem zemalja koje su legalizovale: Bodi se, duvaj i gutaj kol`ko hoces, ali posao i dobru platu neces imati!
By Ulix
Originally posted by GrMi_ZEka
e da,

Da se uvedu droga-testovi u skole, fakultete, na radna mesta, pa ko voli nek izvoli :up: Sistem zemalja koje su legalizovale: Bodi se, duvaj i gutaj kol`ko hoces, ali posao i dobru platu neces imati!
To je gore nego da je ilegalna. Drogiraj se, slobodno, al znaj da ces biti zigosan. Lepo... Hajde onda da obelezimo javno te osobe, recimo da nose traku na ruci, mozda slovo srama (na celu, recimo?). Da svaki moralni, cisti gradjanin moze da ih udari po glavi, po zelji. :bic: :rafal:

Legalizovati - da. Ali bez ovakve ucene.
By жњ
Originally posted by Ulix
e da,

To je gore nego da je ilegalna. Drogiraj se, slobodno, al znaj da ces biti zigosan. Lepo... Hajde onda da obelezimo javno te osobe, recimo da nose traku na ruci, mozda slovo srama (na celu, recimo?). Da svaki moralni, cisti gradjanin moze da ih udari po glavi, po zelji. :bic: :rafal:

Legalizovati - da. Ali bez ovakve ucene.

covece, drogiran covek ne moze obavljati odgovorne poslove (a svaki posao je odgovoran), i pri tom ugrozavati firmu u kojoj radi i od koje dobija pare. ne samo to, zamisli naduvanog vozaca autobusa ili radnika u nuklearnoj elektrani, zamisli nadrogiranog bankara koji ne zna gde i kome uplacuje pare, zamisli nadrogiranog lekara?????? pa na sta bi to licilo????

ovo sto sam napisala oko drug-testova u firmama je prihvacena praksa svuda na zapadu!
By Mudolog
Mnogi zamishljaju legalizaciju marihuane kao da ce sutra moci da idu ulicom i duvaju. Na sretju pa ce dotle zabraniti i prdeze van prebivalishta.
Osnovano sumnjam u argumentovanost ljudi koji reshenje svojih poblema vide u legalizaciji droge koju konzumiraju.
Tu na lichnome planu nije resheno maltene nishta.

:egzorcist:
Korisnikov avatar
By jukie
covece, drogiran covek ne moze obavljati odgovorne poslove (a svaki posao je odgovoran), i pri tom ugrozavati firmu u kojoj radi i od koje dobija pare. ne samo to, zamisli naduvanog vozaca autobusa ili radnika u nuklearnoj elektrani, zamisli nadrogiranog bankara koji ne zna gde i kome uplacuje pare, zamisli nadrogiranog lekara?????? pa na sta bi to licilo????
Zamisli nadrogiranog djaka u školi...
By Storm
Moral je oblik društvene svesti koji predstavlja sistem pravila ili normi zasnovanih na shvatanju dobra i zla, koje regulišu odnose ?oveka prema društvu, drugim ljudima i sebi samom, na taj na?in što ih se ljudi pridržavaju bez obzira na sankcije.
Mislim da je upravo moral jedna od klju?nih re?i u vezi sa drogama.

Razvijena narkomanija je jedno od najtežih oboljenja i u fizi?kom i u psihi?kom smislu. Jedno od centralnih ošte?enja je razaranje morala kod te li?nosti - jedina preokupacija takve osobe je da doðe do droge, po svaku cenu. Bukvalno kao zombi. Njegovo ponašanje je krajnje nemoralno prema sopstvenoj okolini - od porodice i drugih bliskih osoba koje su svakodnevno zlostavljane, pa do potpuno nepoznatih ljudi koje može da pokrade ili uradi im nešto još gore.

A ako gledamo svet "polu-narkomana" (uslovno re?eno, u nedostatku boljeg termina), tj ljudi koji nisu u stadijumu razvijene narkomanije nego eksperimentišu sa drogama ili veruju da je to sve u granicama ok hedonizma, oni ipak imaju odgovornost da svoje uživanje ne promovišu naokolo. ?ak i pod pretpostavkom da ?e njihova avantura sa drogama imati sre?an rasplet, ipak ima ljudi koji ne?e tako sre?no završiti sa drogama. Zato je nemoralno aktivno promovisati droge.

Na kraju bih postavio jedan odli?an link, o gay tipu, koji se odvikavao od alkoholizma i narkomanije, u?estvovao je u Real World Chicago.
http://www.planetout.com/news/feature.h ... th/mental/
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Storm
Razvijena narkomanija je jedno od najtežih oboljenja i u fizi?kom i u psihi?kom smislu.
Mislim da je alkoholizam bar duplo teze oboljenje i 100 puta veci drustveni problem. U oba smisla. U celom svetu.

O tome ponesto, na zalost, znam. U oba slucaja.

Btw, link koji si postavio, tj sajt je odlican.
Korisnikov avatar
By gari
Kupper je potpuno u pravu. Ne vidim da je alkohol manje opasan od "trave" a ima ga na svakom koraku, još ga i reklamiraju. Isto važi i za cigarete. Ispitivanja su pokazala da "trava" ima mnogo manje štetnih sastojaka nego cigarete a konzumiranje trave izaziva samo blagu euforiju i ništa više. Dakle, bolje je da neko uzima travu /koja se nešto više i ne smatra opasnom drogom/ nego da "duva lepak" koji je itekako štetan ili da se "šprica". Daleko je bolje legalizovati "travu" koja eto na neki na?in spre?ava drogiranje težim drogama. Šta ke moralno a šta nemoralno, društvo postavlja norme. Ono što je za ve?inu prihvatljivo to je i normalno. Po kriterijumima ovog društva i svi mi ovde smo nemoralni...

:friends: :mljac: :smeh:
Korisnikov avatar
By svejedno
Legalizovati marihuanu. Vidi, ljudi duvaju. Mnogo ljudi. I pocinju sa 12 -13 god, (ja npr) sto je slozice te se, prerano. i u adolescenciji se lakse prelazi sa trave na teze stvari.
A kada bi bila legalizovana, ljudi bi do nje dolazili uglavnom legalnim putem, i to posle 18-te. A tada mozak drugacije radi. I hemijski sastav mozga je drugaciji, i malo se vise razmislja.
Dalje, kvaalitet te trave bi bio proveren, drzava bi legalno uzimala novac na to, i svima lepo.
naduvana osoba moze da radi sve poslove. Sve zavisi od osobe. kao i sa neduvachima.Mada
Da li bi to smanjilo procenat dopasha, nisam siguran. Verovatno.
Ali trava ce biti legalizovana, uskoro. Prostitucija ponovo, itd. Previse ljudi duva, nezaustavljivo je.
I mnogo je drugacija prica od dopa, tako da da, manje zlo u ovom slucaju.
Korisnikov avatar
By tramp
ne vidim uopste oko cega se dize tolika zbrka oko trave - pre pijani izazovu neku frku nego naduvani
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Kupper
Originally posted by Storm
Razvijena narkomanija je jedno od najtežih oboljenja i u fizi?kom i u psihi?kom smislu.
Mislim da je alkoholizam bar duplo teze oboljenje i 100 puta veci drustveni problem. U oba smisla. U celom svetu.

O tome ponesto, na zalost, znam. U oba slucaja.

Btw, link koji si postavio, tj sajt je odlican.
Upravo, mada to ne cini travu i duvanje manje rizicnim i opasnim. Zapravo, legalizacijom postoji sansa da se te dve bolesti izjednace. Elem... oni koji su imali problema sa alkoholom znaju koliko je tesko drzati se dalje od te supstance kada svi u tvojoj okolini posezu za casom, kada ti je to dostupno u svakoj trafici.
Sa druge strane, ilegalne supstance, tipa trave i ostalih opijata, se ne nalaze upakovane u lepe kutijice i poredjane na polici specijalno namenjenoj bas za to, niti postoje bilbordi na stanicama, uz puteve, ne reklamira ih TV.
By SUNNY B
Originally posted by tramp
pre pijani izazovu neku frku nego naduvani
tisina tamo! :oklagija:
By SUNNY B
Originally posted by svejedno
Legalizovati marihuanu. Vidi, ljudi duvaju. Mnogo ljudi. I pocinju sa 12 -13 god, (ja npr) sto je slozice te se, prerano. i u adolescenciji se lakse prelazi sa trave na teze stvari.
A kada bi bila legalizovana, ljudi bi do nje dolazili uglavnom legalnim putem, i to posle 18-te. A tada mozak drugacije radi. I hemijski sastav mozga je drugaciji, i malo se vise razmislja.
Dalje, kvaalitet te trave bi bio proveren, drzava bi legalno uzimala novac na to, i svima lepo.
naduvana osoba moze da radi sve poslove. Sve zavisi od osobe. kao i sa neduvachima.Mada
Da li bi to smanjilo procenat dopasha, nisam siguran. Verovatno.
Ali trava ce biti legalizovana, uskoro. Prostitucija ponovo, itd. Previse ljudi duva, nezaustavljivo je.
I mnogo je drugacija prica od dopa, tako da da, manje zlo u ovom slucaju.
:up:
Korisnikov avatar
By gari
Trava ili ne-pitanje je sad? Iz diskusije sam zaklju?io da je ve?ina za to da se trava legalizuje i da država ubire svoj porez na travu, baš kao i na duvan i na alkohol...Eto, zabranjeno je reklamiranje cigareta i alkohola a ovi izgiboše na TV sa "rogonjom" i "mudonjom". Ili pivo ne spada u alkohol? Cigarete isto, na sve strane kao štetne, izazivaju rak plu?a i grla a ovamo na sve strane se modernizuju fabrike duvana, samo lete milijarde cigareta...Zašto se onda i marihuana ne bi legalizovana kada ima manje štetno dejstvo od duvana i izaziva samo blagu euforiju /u zavisnosti od broja popušenih.../.

:ribica: :gubitnik: :mazi:
Korisnikov avatar
By Gothrose
Statistika je pokazala da je Holandija drasti?no smanjila broj zavisnika od heroina legalizujuci travu.
Holandjani nisu legalizovali vecj dekriminalizovali travu...Postoji bitna razlika izmedju te dve stvari,mislim da smo pisali zilion puta :drama:
Trebalo bi malo vishe paziti na terminologiju...
Uzasno mi smeta izraz "nemoralan"...To bi onda znachilo da je minimum 70% populacije "nemoralno" jer konzumira travu...
Isto mu dodje i sa "dekriminalizacijom" trave(koju stalno potenciram)...Tako gledano-poistovecjivanjem trave i heroina isti taj postotak ljudi(koji konzumiraju travu) je stavljeno izvan zakona-shto nikako nije u redu...
Originally posted by gari
Trava ili ne-pitanje je sad? Iz diskusije sam zaklju?io da je ve?ina za to da se trava legalizuje i da država ubire svoj porez na travu, baš kao i na duvan i na alkohol...
Yup...a to o chemu pishesh je upravo ono o chemu ja pishem-dekriminalizacija...
Da...ali ovde bi trebalo postaviti i pitanje da li je trava zaista toliko "zlo"...

:lukavi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!