Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Myself
Deja vu (deza vi, franc. vec vidjeno) je dozivljaj
koji se sastoji u tome da nam se novo iskustvo ili
nov prizor cini kao nesto poznato, vec
vidjeno i prozivljeno.
Frojd objasnjava da je ovde rec o obmani
secanja koja je nastala usled toga sto nas novi
utisak ili neki njegov deo podseca na
neki "zaboravljeni", potisnuti dozivljaj.
Ovaj novi opazaj aktivira i ozivljava izvestan
po necemu slicni a do tada nesvesni utisak,
fantazam ili san, sto izaziva iluziju jednom
vec dozivljenog.

http://www.psihoterapija.co.yu/deja_vu.html

Bas sam pre neki dan razmisljala i palo mi na pamet da stavim na Forum (nisam znala gde ali...evo ovde), jer mi se desilo da sam bila kod bake i sve je izgledalo kao da se vec desilo...

Ne znam da li je tema vec bila, ali bih volela da cujem/vidim Vasa misljenja.
Korisnikov avatar
By EYA
postojala je ranije tema o tome, al sad sam pegledala i verovatno je obrisana :(

desava mi se, par puta godisnje, da dozivim taj trip.
kod mene je to izuzetno jak osecaj, pa danima posle nosim pecat istog.
uvek se osetim kao izbacena iz svog tela, pomerena malo od sebe same, pa i taj dozivljaj i jeste i nije moj. i onda kasnije pokusavam da se sastavim i nekako dodjem do logicnih zakljucaka o tome sta se u stvari desilo. jos nikad nisam uspela da se u potpunosti slozim sa bilo kojim zakljuckom do kojeg sam dosla sama ili procitala negde.
Korisnikov avatar
By spark
i ja se secam ove teme od ranije... desava mi se ponekad... spuki.

najupecatljivije do sad, jedna sahrana i jedna kupovina u prodavnici na moru...
Korisnikov avatar
By Skyen
svima dobro poznat fenomen - ali kako ga objasniti. prosto - on nastaje kao posledica kuršlusa u prenosu impulsa izmeðu paralelnih svetova. kao što je pokazano (reference u nekom drugom izdanju), mi svi živimo paralelne živote koji imaju svoje vremenske odrednice. posto je vremenski okvir koji poznajemo kontinuum samo u našoj paraleli, apsolutno vreme je u stvari samo subjektivna predstava dimenzije u kojoj smo trenutno svesni svog postojanja. ali kako dokazati da smo mi baš sada ovde? i kako dokazati da druge paralele postoje? i ako postoje, zašto smo mi uvek u jednoj istoj? ali to je opet samo subjektivnost, iluzija koja nam omogu?ava da zadržimo kontinuitet u obavljanju svakodnevnih obaveza. mi slobodno fluktuiramo, žive?i istovremeno sve mogu?nosti pojma život. sa svakim novim jutrom, mi možemo biti u nekoj drugoj paraleli (kako druga?ije objasniti rupe u se?anju, iracionalna ponašanja nas i naših bliskih, velike promene raspoloženja ili fenomen nesporazuma, koincidencija, prepoznavanja nekih na prvi pogled nepoznatih ljudi...)
mogu?nosti su bezgrani?ne, a veština se usvaja, kao i svaka druga - :teg:
Korisnikov avatar
By Myself
Izvinjavam se ako sam ponovila temu (a verovatno jesam jer je se secate).

Ne znam... Uvek sam "kopcala" da moji deja_vu-i meni pokazuju kako sam na "pravom putu" (kao...ja prozivljavam nesto vec zacrtano, predvidjeno, sudbonosno, a to mi je potvrda...).

Sve je to tako zacudjujuce i zbunjujuce... i ostavlja strasan utisak kada se desi.
Korisnikov avatar
By Dina
Ranije mi se desavalo cesce... Ali mene to uopste ne plasi, kao i druge pojave koje bi se mogle nazvati neobicnim, naprotiv volim kad se desavaju. To mi samo govori da je svet zanimljiviji nego sto na prvi pogled izgleda, da mnogo toga ostaje neobjasnjivo ili je "nategnuto" objasnjivo.
Korisnikov avatar
By Mars
Fiziolozi to tumace na drugi nacin, nikakvi paralelni svetovi.

Usled kasnjenja impulsa kroz ocni nerv izmedju oba oka (kod vecine ljudi) informacija o upravo vidjenom pre dodje do mozga i uskladisti se kroz jedno oko. U trenutku kada se "to isto" probije do mozga, ali drugim putem, nas mozak to uporedi sa prvim, koje je vec postalo secanje. Cesce se javlja u trenucima umora.

Paralelni svetovi naravno da postoje (ako neko to zna, onda smo to ja i Molder), ali moguce da ovde nije to u pitanju.

Moje pesme. Moji snovi. Marsovo dupe.
http://www.mk.co.yu/Prikazi/AJN_prikaz.html
Korisnikov avatar
By gari
Ve? viðeno je naše se?anje na ranije živote u kojima smo bili pa nam je to se?anje "obrisano" novim raðanjem. Meðutim, neki delovi se?anja na prošle živote ostaju u našoj podsvesti koja je povezana stalno sa kolektivnim nesvesnim. Kada se dogodi da imamo isti doživljaj ili naiðemo na predeo u kome smo ve? nekada bili pojavljuje se taj ose?aj ve? viðenog. Ne verujem u objašnjenje o kašnjenju signala iz jednog oka.
:hmm:
Korisnikov avatar
By Draco
Originally posted by Myself
Izvinjavam se ako sam ponovila temu (a verovatno jesam jer je se secate).

Ne znam... Uvek sam "kopcala" da moji deja_vu-i meni pokazuju kako sam na "pravom putu" (kao...ja prozivljavam nesto vec zacrtano, predvidjeno, sudbonosno, a to mi je potvrda...).

Sve je to tako zacudjujuce i zbunjujuce... i ostavlja strasan utisak kada se desi.
Da i ja sam to tako slicno kontala, samo ne da sam na pravom putu nego da je TAJ trenutak bitan za nesto u mom zivotu.. A onda je do mene doprlo naucno objasnjenje koje je i Mars naveo i kojim sam apsolutno zadovoljna.

Sva druga objasnjenja su kjut i ima ih mali milion, ali ipak je nauka najlogicnija u ovom slucaju.

Mada, onda se javlja jedan drugi problem - bar kod mene. Prilikom deja vu/a ja unapred znam i dijalog/e tj. nije samo vizuelni vec i audio dozivljaj..

Ali i to se objasnjava malo vecim kurslusom tj. zabagujem cela.. :duh:
Korisnikov avatar
By Cruiser
Otkud uvek taj antropocentrizam kad god ne mozemo nesto racionalno da shvatimo? .... Mozak ne uspe da razume sebe i svoje funkcionisanje, pa krene da lamentira i konstruise o paralelnom (!) vremenu i ponovljenim zivotima.

Vreme i njegov protok nicim ne zavise od ljudi, a ljudskom mozgu vreme samo pomaze da organizuje svoje dozivljaje.

To sto je svakodnevica cesto monotona i sto veliki broj dozivljaja ne "inspirise" dovoljno mozak da ih on i zapamti, ne znaci da kod ponavljanja slicnog stimulansa, pod nekim uslovima (umor, euforija i sl.) iz neke "prasnjave" arhive mozga ne moze da izleti dejavu-secanje.

Dakle, secanje na zaboravljeno... pa samim tim sto pre svesno nismo mogli da dopremo do tog secanja, vec samo pod uticajem nekog dozivljaja, cak i slicne situacije mogu nam se uciniti ponovljenim....
By Ulix
Desava mi se retko i ne znam kako da ga objasnim (osim kao "iskakanje osiguraca" u mozgu). Dopada mi se taj osecaj.
By Ulix
Originally posted by gari
Bože Ulixe a ja sam mislio da ti ni u šta ne veruješ? Otkuda sada da se kod tebe pojavljuje "deja vu"? Prosto sam zaprepaš?en jer ovde prvi put priznaješ da postoji transcendetalno /joj polomih jezik na ovoj re?i/.
:yay:
Dok ti ucis da izgovoris tu tesku, stranu rec, da ti objasnim: ne verujem u tvoju naopaku teoriju o fleshbeckovima iz proslih zivota, dopada mi se do osecanje ali ga objasnjavam malo prizemnije.

Ne priznajem nista, kao sto vidis.
Korisnikov avatar
By Mars
...Ali nam je pored toga pruzen uvid u fascinantnu cinjenicu da te ovde neko smatra Bogom.

Marsovo dupe - za one koji zele najbolje
http://www.yellowcab.co.yu/
Korisnikov avatar
By KiWi
Ja sam siguran da sam pre par dana postavio poruku o ovome.. ali nisam siguran da li je na ovoj temi... idem da vidim, pa ?u se vrnem... a znam sigurno da je o Deja vu jer sam napisao podosta ... (ina?e, retko pišem kratke poruke)

---------------------------------------------------------------------
Kasnije dopisano:

Uh .. dobro je.. nije Deja vu, stvarno sam napisao... da se ne bih ponavaljao, koga zanima nek vidi ovde:

>> Poruka! <<
Korisnikov avatar
By switchon1234
Moje tumacenje deja vu-a je otprilike isto kao Skyenovo! Paralelni svetovi. Postojanje mnogih zivota koji se razlikuju u tome sto smo u nekim momentima doneli drugacije odluke a u nekima bas iste. ' vak - kada se desi deja vu, to mozemo protumaciti kao jaz izmedju 2 zivota .

Deja vu mi se desava skoro svaki dan...

A sa teorijom da je deja vu secanje na prosle zivote-> nije mi bas prihvatljivo jer ponekad deja vu ide zajedno sa vizijom sta ce se desiti. Tako da bi to vec bilo secanje na buduce 'zivote'/desavanja.
Korisnikov avatar
By gari
Eto Ulixe, neko je osuðen da u?i selog života a neko se, Boga mi, rodi ve? nau?en! Što je teorija naopaka, ne znam? A kako to objašnjavaš "malo prizemnije"? Ina?e, uvid u kolektivno nesvesno /za Freyu/ podrazumeva i prošlost i sadašnjost i budu?nost.
:ugriz:
By Ulix
Dolazi do pogresnog usmeravanja informacija koje dolaze iz retine, pa jedan deo podataka iz oka kracim putem dodje do zone za vid, pa kad informacija dodje "redovnim" putem, preko tractus opticusa, imas utisak da si vec video ono sto je pred tobom.
Ne mogu da se zakunem da ovo zapravo ovako funkcionise, ali sam to procitao negde na netu. Meni ovo ima smisla, jer postoje brojne kolaterale od tractus opticusa, pa je sve ovo moguce.

:yay:
Korisnikov avatar
By gari
To je ve? napisao Mars. Kojim to "kra?im putem" može da stigne informacija iz oka do mozga osim o?nim nervom? Ti, ?ini se, studiraš medicinu-gde si to nau?io da informacija iz oka može nekim drugim putem da stigne do mozga? To je nešto "najnovije"? Pitaj tamo nekog profesora anatomije kojim to putem sve može svetlost tj. informacija o svetlosti da stigne do mozga.
:smirk:
By Ulix
To je ve? napisao Mars. Kojim to "kra?im putem" može da stigne informacija iz oka do mozga osim o?nim nervom? Ti, ?ini se, studiraš medicinu-gde si to nau?io da informacija iz oka može nekim drugim putem da stigne do mozga? To je nešto "najnovije"? Pitaj tamo nekog profesora anatomije kojim to putem sve može svetlost tj. informacija o svetlosti da stigne do mozga.
:smirk:
Gari, informacija krece iz n. opticusa (a on krece iz jednog od slojeva retine), i odlazi, tim nervom, do opticke raskrsnice (chiasma opticum). Tu se delimicno ukrsta i nastavlja kao tractus opticus. Tr. opticus ima mnogo bocnih grana jer se opticki put ne zavrsava samo u jednom delu mozga (sulcus calcarinus i cuneus), zaduzenom za vid, vec odredjena vlakna moraju da odlaze do, npr. epifize, zbog regulisanja cirkadijalnog ritma, zatim postoje "precice" zahvaljujuci kojim mozes brzo da reagujes na neke iznenadne drazi, itd. Nemam zivaca da ti nabrajam kuda sve odatle odlaze vlakna, moraces prosto da mi veruje na rec ili da uzmes neki dobar udzbenik anatomije CNS-a (sto noviji to bolji).
Ne pricam napamet tek tako, sve to crno na belo pise u udzbenicima anatomije. Sustina je: nije to bas tako jednostavno kako pise u decjim enciklopedijama. :D
:crkla:

Pitao sam jednog asistenta danas i on kaze da se to tako objasnjava, ali da tacan put nije poznat. I rest my case.
Korisnikov avatar
By gari
Fiziologija nema nikakve veze sa ose?anjem "deja vu", te tako tvoje objašnjenje /vrlo stru?no za jednog studenta prve godine/ uopšte ne registrujem. Malo bolji fiziolozi /u svetskim razmerama/ nisu to mogli da objasne, a nekmoli ovi naši "kasapi". Pogledaj ti malo bolje u te "de?je enciklopedije" koje meni preporu?uješ, moždatamo naðeš nešto interesantno /1000 zašto-1000 zato/.
:oklagija:
Korisnikov avatar
By ivanazuh
God, kako su neki ljudi nacitani ovde... :sleep:
Korisnikov avatar
By EYA
i ovo prepucavanje mi dodje kao VEC VIDJENO :misli:
Korisnikov avatar
By Skyen
Ina?e, uvid u kolektivno nesvesno /za Freyu/ podrazumeva i prošlost i sadašnjost i budu?nost.
ovo mi malko nije jasno? kako ostvarujemo uvid, ako je nesvesno? i kako moze da podrazumeva nesto sto se jos nije odigralo? i kako uopste moze da podrazumeva, na osnovu kojih principa?
Korisnikov avatar
By gari
Jao, sve "kolari?u-pani?u, vrtimo se sami?u". Meni je ve? dosadno da sve ovo objašnjavam. Nesvesno se projektuje kroz svesnost ili u obliku simbola koje možemo tuma?iti kako ho?emo, ili kroz snove, ili kroz "deja vu" gde nas nešto samo podse?a da smo ve? videli i doživeli a nemamo stvari uvid i stvarno iskustvo da se to dogodilo.
:chestram:
Korisnikov avatar
By EYA
sam si kriv sto se vrtis, uvek ti na raznju, a ostali se smenjuju cim se najedu pecenog vola :mljac:

popusti malo, i prekini da se postavljas u ulogu dezurnog prosvetitelja!
By Ulix
Fiziologija nema nikakve veze sa ose?anjem "deja vu", te tako tvoje objašnjenje /vrlo stru?no za jednog studenta prve godine/ uopšte ne registrujem. Malo bolji fiziolozi /u svetskim razmerama/ nisu to mogli da objasne, a nekmoli ovi naši "kasapi". Pogledaj ti malo bolje u te "de?je enciklopedije" koje meni preporu?uješ, moždatamo naðeš nešto interesantno /1000 zašto-1000 zato/.
:oklagija:
Nema svrhe svadjati se sa nekim ko bira misticizam pored zdravog razuma, te zvanicno kapituliram, nemam strpljenja ni vremena ni zelje da te vadim iz tvojih religioznih zabluda.
Korisnikov avatar
By gari
Da znaš da nema svrhe, jer ja sam u pravu. Kakav misticizam, kakav zdrav razum? Šta je zdrav razum? Ve?ina nau?nika baš zbog tog "zdravog razuma" je u svoje doba imala probleme sa svojim savremenicima. Svi su oni tada bili, po tvojim kriterijumima zdravog razuma, ludaci. Nemoj ti mene ništa da vadiš iz religioznih zabluda, nego pogledaj malo oko sebe, postoji još nešto osim onih leševa na kojima se u?ite anatomiji. I uopšte mi se ne sviða to što potpisuješ kapitulaciju. Ja baš volim borbene ljude kakav si bio. Sada si me razo?arao, a daleko smo otišli od teme koja glasi "Deja vu" i nismo sve to apsolvirali. Šteta, više volim pametnog "neprijatelja" nego glupog prijatelja. Nedostaja?eš mi...Šmrc...
:peva:
Korisnikov avatar
By Skyen
Jao, sve "kolari?u-pani?u, vrtimo se sami?u". Meni je ve? dosadno da sve ovo objašnjavam. Nesvesno se projektuje kroz svesnost ili u obliku simbola koje možemo tuma?iti kako ho?emo, ili kroz snove, ili kroz "deja vu" gde nas nešto samo podse?a da smo ve? videli i doživeli a nemamo stvari uvid i stvarno iskustvo da se to dogodilo.
:chestram:
axaaa, oki, sad mi je jasnije, fala lepo
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Meni je interesantno što svi zapravo možete biti u pravu jer za argumente koristite razli?ita merenja, da ne kažem babe i žabe.
Ja sama nemam formirano mišljenje okolo ove materije, puno je teorija a istina ipak nedoku?iva; samo znam da se dešava ali ne znam kako. Deja vu, još jedna od onih (meni) nesaznatljivih stvari koju ni ne pokušavam da racionalno odgonetnem, samo ose?am.
Sve što znam jesu nagaðanja i pitanja.
Teorija opti?kog impulsa mi je najutešnija i najprihvatljivija ali njome ne mogu da si objasnim prekognitivni deja vu? Ili mogu, kao da tada telo/?ula/impulsi brzaju u vremenu i prostoru, ali to mi onda ka?i i upliv u jezero kolektivnog nesvesnog i krstarenje paralelnim svetovima i.
U gomili kockica velike slike, svoj subjektivni odgovor nalazim samo u pitanju, u velikoj nesavršenosti ljudskog uma i ?ula, u zapitanosti nad našim antropocentrizmom i samozaljubljenoš?u.
Uvek se, što se ti?e deja vu fenomena, iznenadim kad ugledam reprizu i ne razmišljam previše, samo gledam i radujem se ?udesnosti i nepredvidivosti života.
:peva:
Korisnikov avatar
By gari
Ma, sve je to samo "opti?ka varka" kao fatamorgana u pustinji, gde se zbog vrelog vazduha prelama svetlost i na nebu iznad pustinje se projektuje neka oaza i tako to. Eto, možemo i tako objašnjavati neke pojave. Ve? viðeno, na žalost, ne možemo, jer nema vrelog vazduha, niti paralelnog nerva, kako to Ulix pokuša da objasni. Ko doživi-pri?a?e...
:puzzle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!