Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By DIONIS
Reporter Glasa, borave?i na Svetoj Gori, "otkrio" neobi?ne i zanimljive detalje
Karadži? i Mladi? u podrumu Hilandara
Pomo? pristiže, ali mnogi više obe?avaju nego što i urade. I vlada u Beogradu mogla bi još više da pomogne, Kari?i nisu dali ništa. Engleski princ ?arls je dolazio, ali nije doneo ništa, samo je obe?ao neku donatorsku ve?eru
U drevnom podrumu manastira Hilandar na Svetoj Gori, dok je kušao rakiju od koje se, kažu, "duže živi i bistrije misli", reporter Glasa je minulog vikenda neo?ekivano "otkrio" Radovana Karadži?a i generala Mladi?a, ali samo na velikom posteru zalepljenom na jednoj od ba?vi. Meðutim, pre ulaska u podrum, od sekretara manastira oca Vasilija ?uo je i ovu pri?u.

- Ovih dana, u Jerusalimu na Hristovom grobu, prilazi mi ?ovek i pita me da li sam sa Hilandara. Kaže mu da jesam, a on me pita - znam li ko je zapalio Hilandar. Gledam ga za?uðen i on nastavlja. Zapalila ga je tajna britanska služba jer ste dovodili decu iz Bosne i ranjenike, a sumnjaju i da krijete Karadži?a i Mladi?a?! Pitam ga ko je on i šta radi, a on mi samo odgovorio da je gr?ki komandos, da ne želi više ništa da mi kaže, okrenuo se i nestao u masi...

Tajna manastirske rakije

- Nisam podrumar, ali kažu mi da se u ovu našu rakiju stavlja oko trideset raznih trava. A kada izlazi iz tabarke, prolazi kroz jabuke, beli i crni luk i, na kraju, kroz ?umur i zato nema kiseline i blagotvorna je i lekovita ako se pije umereno... Ve?inom smo u postu, uglavnom pasulj, krompir, masline i maslinovo ulje. Subotom i nedeljom na trpezi je riba, ponekad i gibanica - kaže otac Vasilije.

U?K na Dušanovom krstu

Neposredno pre prošlogodišnjeg požara na drvenom krstu cara Dušana nadomak Hilandara osvanuo je napis U?K. Bratstvo Hilandara posumnjalo je da su to mogli napisati jedino neki iskušenici Albanci kojih ina?e ima u obližnjem priobalnom gr?kom manastiru Eksvigmen u kojem borave ortodoksni Ziloti koji ne priznaju Vaseljenskog patrijarha. Na njihovom manastiru je natpis "Pravoslavlje ili smrt". Brodom iz Jelizasa preko luke ovog manastira reporter Glasa je minulog vikenda stigao do Hilandara. Na Dušanovom krstu više nije bilo onog U?K, a po re?ima oca Petra, starešine hilandarskog metoha na Kakovu, "istraga je pokazala da su to napisali iskušenici Albanci, Ziloti".

Otac Vasilije re?e da je ostao zbunjen, a na naše pominjanje pri?a da su to mogli uraditi i Albanci, samo kratko re?e:
- Svašta je mogu?e. Jedino ne verujem da Albanaca ne može biti meðu majstorima ovde, jer Grci to sigurno ne bi dozvolili"!

Izvinjavaju?i se grupi niških zanatlija koji su manastiru darivali vredne poklone i duborezanu vladi?ansku stolicu koja ?e zameniti dosadašnju koja datira s po?etka 18. veka, što posle požara manastir nema uslove da goste prima i na konak, otac Vasilije je pozvao na po ?ašicu rakije, uz vodu sa bunara Svetog Save i ratluk. U Hilandaru je ina?e sada oko 40 monaha.

- Do Vavedenja bi?e mesta za devedeset, a sa onom ku?om koja se još zida, bi?e oko 200 mesta za goste. Ukupna šteta od požara procenjuje se na oko 25 miliona evra. Obnova je ubrzana i mogla bi trajati i ?itavih dvadesetak godina. Pomo? pristiže, ali mnogi više obe?avaju nego što i urade. I vlada u Beogradu bi mogla još više da pomogne, Kari?i još nisu dali ništa. Engleski princ ?arls je dolazio, ali nije doneo ništa, osim što je najavio da ?e praviti nekakvu donatorsku ve?eru. Više daju i daruju obi?ni, pa i nepoznati ljudi. Jedan Rus sa Kavkaza, koji kaže da trguje naftom, doneo je 50.000 evra i zamolio da ga i ne pitamo za ime - kaže otac Vasilije.

Hilandar je zadesio veliki požar i 1722. godine i tada je izgorelo sve ono što je sada ostalo. Obnavljan je gotovo 150 godina, a ne bi, možda, ni tada da 1896. godine nije došao kralj Aleksandar i darivao 3.000 dukata.

- ?udesno je da se vatra u najnovijem požaru zaustavila kod biblioteke i najvrednijeg manastirskog blaga. Sada se još radi na obnovi krovova i radnici su, uglavnom, iz Gr?kog "Kedaka", njih pedesetak. Radili bi i naši, možda brže i bolje, ali ne daju im vize. Istovremeno, gr?ki arhitekti insistiraju da sve bude kao nekad, u milimetar i od istog materijala kao nekad, mada smo mi hteli da se ugraðuju i neki sigurniji materijali - kaže za Glas otac Vasilije. Dodaje da "para za sada ima" i da se obnova radi po projektu Zavoda za zaštitu spomenika Srbije, po projektu Mirka Kova?evi?a koji je prakti?no svaki dan tu meðu graditeljima.

On ina?e odbija tvrdnje da je požar mogao nastati od napuklih odžaka koje su raniji restauratori manastira "prevideli".
- Bog ?e sveti znati zašto je sve ovo izgorelo, a posle desetak dana u plamenu je bilo i preko tridesetak srpskih bogomolja na Kosovu. Da se vidimo kakvi smo i da se više molimo Bogu - kaže otac Vasilije ispra?aju?i reportera Glasa do manastirskih kapija.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Meni je bitnija poslednja re?enica
By Gost
Originally posted by DIONISreporter Glasa je minulog vikenda neo?ekivano "otkrio" Radovana Karadži?a i generala Mladi?a, ali samo na velikom posteru zalepljenom na jednoj od ba?vi.

sjajno...
Korisnikov avatar
By KiWi
Nije neo?ekivano.... i ima logike.. pitanje je još šta ?emo sad sa tim saznanjem, kad smo do njega došli...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
:seljache:
Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada...
Korisnikov avatar
By Mars
Mislim da ce ih Crkva proglasiti za svece, a na pomenuti pozar se pozvati kao na chudo koje im pripisuje.
Korisnikov avatar
By Mars
Pa tako vec neka formulacija... Velikomucenik ili nesto slicno.

Ali sveci sigurno. To sto se Crkve tice...

A plus penzije i odlikovanja njihovim potomcima na zasedanju Skupstine Republike Srbije (pardon-Beograda) 2055.
Korisnikov avatar
By ogibogi
Originally posted by DIONISreporter Glasa je minulog vikenda neo?ekivano "otkrio" Radovana Karadži?a i generala Mladi?a, ali samo na velikom posteru zalepljenom na jednoj od ba?vi.

ma... mislim:hmm:
Korisnikov avatar
By ogibogi
Originally posted by Mars
Pa tako vec neka formulacija... Velikomucenik ili nesto slicno.

Ali sveci sigurno. To sto se Crkve tice...

A gde si to cuo nekakav komentar crkve o njima, daj podeli sa nama izvor te informacije:cekam:
Korisnikov avatar
By gari
Blago siromašnima duhom-njihovo je carstvo nebesko. Dionis je postavio temu i dao neke informacije do kojih je on došao...Da li je bio ozbiljan ili se šalio, ne znam, ali postovi na ovu temu su zaista jadni. Zar je mogu?e da niko nije sposoban da sastavi više od dve-tri cini?ne re?i na ovu temu? Pa, da se kod mene zaplila komšijina štala ja bih se više zainteresovao za to. Prosto neverovatno...Kakve bede od ljudi, da ti se zgadi.
:piski:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!