Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Goldentouch
Na danashnji dan Punog Meseca budisti se sechaju tri najznachajnija dogadjaja u zhivotu Buddhe: rodjenje, probudjenje i konachno utrnuche (parinibbana).

Njegov zhivotni put nadahnuo je mnoge ljude da nadju reshenje zhivotne zagonetke, oslobodjenje od nezadovoljstva, i radost zhivljenja bez trnja gneva, mrzhnje, pohlepe, i iluzije trajnog sopstva koje svojim mnogostrukim rukama gnjavi zhiva bicha.

Svima zhelim puno radosti!

:mazi: :mazi: :mazi: :mazi:

Narochite dobre zhelje upuchujem m.. , Super Mariu i wroomu
Korisnikov avatar
By Tot
Koristim priliku da te pozdravim i drago mi je da si objavio ovu temu. Lepo je da ovde imamo jednog primernog sledbenika plemenitih Budinih principa. Iz onih budisti?kih tekstova koje si objavljivao a i iz drugih tvojih stavova i imaju?i elementarna znanja o Budizmu veoma poštujem tvoje duhovne teznje.

:bye:
Korisnikov avatar
By wroom
1. Birth :
According to the legends about this birth, the baby began to walk seven steps forward and at each step a lotus flower appeared on the ground. Then, at the seventh stride, he stopped and with a noble voice shouted: "I am chief of the world, Eldest am I in the world, Foremost am I in the world. This is the last birth. There is now no more coming to be."

Slika

2. Enlightenment :

Having defeated Mara, Siddhartha spent the rest of the night in deep meditation in the cross-legged lotus posture under the bodhi tree.

During the first part of the night, he gained the knowledge of his former existence. During the second part of the night, he attained the superhuman devine eye to see all the planes of existence dying and rebirth. In the last part of the night, he came to the realization of the Four Noble Truths. His mind was emancipated, ignorance was dispelled, knowledge arose, darkness retreated and light appeared. Thus at the age of 35, in the full moon night of May, Siddhartha attained the Supreme Enlightenment and became the Buddha.

Slika

3. Maha Parinibbana ( Buddha's Death ) :

The Buddha was born as a prince under a tree, gained Supreme Enlightenment under a tree and wandered about India for 45 years giving, His Teaching to the world, and finally passed away at the age of eighty at Kusinara under a tree as a human being.

Slika
Korisnikov avatar
By wroom
Originally posted by Suculento
Svima zhelim puno radosti!
:mazi: :mazi: :mazi: :mazi:
Narochite dobre zhelje upuchujem m.. , Super Mariu i wroomu
hvala, Suculento, i tebi sve najdivnije:astral2:
Korisnikov avatar
By Moa
Ako bih mogla da uletim na ovu temu pa da dam svoje vidjenje budisticke religije.Buda presvetli nije verovao ni u jednog Boga,verovao je da covek sam treba da tezi otkrivanju tajni prirode i samog sebe a sada veruju u njega kao u Boga.Kontradiktorna religija prilicno,desio se placebo efekat koji ne verujem da je Buda zeleo da se desi.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Dušica
Ako bih mogla da uletim na ovu temu pa da dam svoje vidjenje budisticke religije.Buda presvetli nije verovao ni u jednog Boga,verovao je da covek sam treba da tezi otkrivanju tajni prirode i samog sebe a sada veruju u njega kao u Boga.Kontradiktorna religija prilicno,desio se placebo efekat koji ne verujem da je Buda zeleo da se desi.
:up:
Do te tachke sam simpatizirao budizam a onda sam saznao da je Buda bog.

Srecan praznik..
Korisnikov avatar
By wroom
Originally posted by unic0rn
:up:
Do te tachke sam simpatizirao budizam a onda sam saznao da je Buda bog.

Srecan praznik..
a druge vere koje imaju boga ili bogove kao nisu uredu???what's wrong with God??? :lood: :offtopic:
Korisnikov avatar
By unic0rn
ja kazem da nisu u redu...

many things r wrong with god(s)...
By Goldentouch
Originally posted by Dušica
Draga Dushice,
U potpunosti je tachno da Buddha nije verovao u Boga niti je tome poduchavao ljude jer je svojim iskustvom uvideo prirodu takvih koncepata da su rodjeni iz straha i zhelje za kontinuitetom postojanja, bez obzira koliko suptilno da se oko toga shije rech i logika.
Svakako, osnovni moto kojim je ljude podsticao jeste "Ehi passiko!" ili "Dodji i vidi!" jer chovekov um ne mozhe da se oslobodi sumnje verujuchi u neshto, kao shto vera ne mozhe da reshi matematichku jednachinu.
Iz Puta Ispravnosti mogao bih da dodam njegove rechi:
"Svako je sam svoje utochishte, a i ko bi drugi to mogao biti. Uchinite od sebe ostrvo koje nishta ne mozhe potopiti."
Takodje se kazhe sledeche:
"Buddhe pokazuju put ali vi morate sami da ga predjete"
"Uchenje Probudjenih je kao upiranje prstom u Mesec"

Koliko god da je Buddha bio plemenit chovek on je samo chovek.

Odavanje poshtovanja u budistichkim hramovima iako podsecha na rituale kod drugih religija sushtinski se razlikuje u svojem cilju. Niko nikog ne obozhava jer je to beskorisno.
Pokreti i radnje su simbolichne i sluzhe kao podsetnici:
Klanjanje treba da se suprotstavi lazhnom osechaju ponosa i uobrazhenosti, to nije gest predaje i prepushtanju nekoj vishoj sili.
Poklanjanje cvecha simbolishe odricanje i darezhljivost, njihov miris podsecha na prijatnost Uchenja koje je prijatno na pochetku, sredini i u svojem kraju.
takodje vazhi i za mirishljave shtapiche.
Buddhine slike su Uchenje u slici, jer njegove slike odishu smirenoshchu, takodje, one nisu prikaz njegovog stvarnog izgleda.

Svakako, sve ove stvari su samo instrument a ne cilj, odrazhavaju potrebe choveka da komunicira sa svojim unutrashnjim neotkrivenim osobinama i potencijalima.
Niko ne mora da radi te stvari da bi se prosvetlio jer se ono ostvaruje Prodornim uvidjanjem u prirodu fenomena radechi sa njihovim univerzalnim karakteristikama.
Shto budisti u shali kazhu: "Buddhi nisu potrebni mirishljavi shtapichi da bude srechan".
Buddha je bio svestan raznolikosti ljudskih mentalnih sklonosti i osobina i simbolichno se kazhe da je Uchenje izrazio na 84000 nachina kako bi izashao u susret toj raznolikosti.

Vozilo je nebitno, vazhno je stichi do cilja.

ali ako nekome prija da se vozi u sharenim kolima zamirisanim i toplim ne vidim razloga da uzdizhem odbojnost i da sudim o tome smatrajuchi da je ono neodgovarajuche.
Chak i lekar zna da se isti lek ne mozhe primeniti na svakog. Svako je bolestan na svoj nachin.

Hvala ti na tvojem komentaru i zhelim ti svako dobro, neka su sve prepreke razumevanju uklonjene.

:blush: :sunce: :blush: :sunce:
Korisnikov avatar
By Moa
Drago Suculento,prepreka ka razumevanju nije bilo jer o budizmu ne znam puno tako da mi je tvoj post doneo novo znanje a za ucenje nikad nemam prepreka i volim da ucim posebno o religijama.Hvala ti :bye:
Korisnikov avatar
By switchon1234
Sa malo kasnjenja da vam i ja pozelim sve najlepse !

Dali ste lepa objasnjenja!
Budhine misli
Ne vjerujte zato sto tako kaze neki stari spis, ne vjerujte ni zato sto je takva vjera vaseg naroda, vjera kojoj su vas ucili od djetinjstva; vec o svakoj stvari dobro razmislite. I vidite li da je na dobro drugima, vjerujte u tu stvar, zivite je i pomozite drugima da je zive.
Samo ova recenica pokazuje koliko je on bio velik i prosvetljen covek,i mislim da sa ovom recenicom svi treba da se vodimo kroz religijski zivot.Da sagledamo sve aspekte svih religija do kojih mozemo da dodjemo i izaberemo koja najvisa odgovara nama kao bicu.
Budhine misli
Nikad se mrznja ne uklanja mrznjom. Samo blagost brise svaku mrznju. To je zakon vjecan i nepromjenjiv.
Budhine misli
Zivimo, braco, sretno, i ne mrzimo one koji nas mrze.
Da su neki nasi politicari znali ove misli koje je izrekao jedan od najvecih umova sveta koji je ikada ziveo mogli su nas postedeti patnje i uzasa koje smo doziveli u ratovima skorasnjim.Isto naravno vazi i za sve svetske lidere.
Budhine misli
Neko moze pobjediti hiljadu ratnika na bojnom polju, ali se ne moze mjeriti sa pobjednikom koji je sama sebe pobjedio.
Budhine misli
Slusaj onoga koji ti je upozorio na tvoje mane kao da ti je otkrio najvece blago.
Ove dve misli su za mene veoma povezane.U prvoj pronalazim kontekst koji mi govori da ako pobedis svoje mane,strahove,vrline,postajes uzvisenije bice na vecoj duhovnoj razini,samim tim bolji covek koji ne radi nista iz interesa i sve sto radi radi za sebe i na sebi da bi drugi mogli da uci na njemu.Kad se dodje do toga da ucis od nekog drugog bica da bi postao bolje ti onda dolazi do izrazaja druga recenica,da ne treba biti previse ponosan i da svo znanje od koga god mozes treba upijati.

Kakvi su vasi komentari na ove velike Budhine misli,kako ih vi tumacite?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Sa malim zakashnjenjem zelim puno srece, zdravlja i ljubavi Budhi i da nam se uskoro ponovo inkarnira ako ne u fizichkom obliku onda u obliku mira i ljubavi.
Korisnikov avatar
By gari
Sa velikim zakašnjenjem pridružujem se...Moa, sve te Budhine poruke se u potpunosti poklapaju sa porukama ljubavi koje je kazivao Isus Hrist. Re?i pomirenja, ljubavi i nade. To me jako radue kad otkrijem u nekoj od religija elemente druge. Samo, kad bi svi tako mislili...
:friends:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!