Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Vidim da ovde na forumu ima istinskih krš?ana pravoslavne crkve, a i drugih. Zanima me da li vjerujete da li je mogu?e da ?e uskoro do?i do sjedinjenja krš?ana , barem pravoslavnih i katolika u jednu crkvu. Od pape Pavla VI do ovo sadašnjeg Benedikta XVI, svaki rimski biskup kao patrijarh zapada, za glavnu zada?u svoje pastirske službe uzima borbu za jedinstvo krš?ana i ponovno sjedinjenje pravoslavnih i katolika, koji su žalosno podijeljeni nakon raskola iz 1054. godine. Taj raskol je najve?a rana na crkvi koja je i danas bolno pristna i izaziva njave?e problema u krš?anstvu. Kako su i katoli?ka i pravoslavna crkva ostale s valjanom apostolskom predajom i naslijeðem, sakramentima, odnosna sv. tajnama, uistinu se može re?i da dijele jednu te istu vjeru. Ostaje pitanje poimanja ustroja crkve, odnosno pitanje papinog primata kao glavnog kamena spoticanja, uz još neke manje problema. Odnosi Rimske crkve sa vaseljenskim i ekumenskim patrijarhatom iz Carigrada su uistinu bratski. Jako loši su s Ruskom, Srpskom crkvom i Jeruzalemskim patrijarhatom. S ostaaim pravoslavnim crkvama su dobri i po meni uistinu slijedi vrijeme uspostave potpunog sakamentalnog jedinstva izmeðu katoli?ke i pravoslavne crkve. Što mislite o tome i je li realno o?ekivat taj veliki i sveti trenutak?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Valjda nece opet da se posvadjaju da li je Isus bog ili bogochovek?

U svakom sluchaju odgovarala je nekome tadasnja podela crkve, sada im ne odgovara i spojice je, za sta imam teoriju, ali nije ni vreme ni mesto :)
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Formalno se ne?e ujedinjavati.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by El GrecoŠto mislite o tome i je li realno o?ekivat taj veliki i sveti trenutak?
Ne verujem. Ne verujem ne veruje, ne verujem.

Suvise razlika, suvise interesa, suvise ovozemljaskog u motivima koji vode ljude. I suvise dugo je tako.

Voleo bih da je drugacije. Hriscanstvo, bez podvarijanti.
By Бреее!!!
verujem u dijalog, saradnju svih konfesija ... ali, ne uskoro i ponovno ujedinjenje katolika i pravoslavaca !!! :yes:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
To je sasvim moguce, ali kao politicka odluka, izazvana nekom vaskolikom opasnoscu po sav hriscanski svet. A bilo bi lepo da to bude jedna crkva. Ipak verujemo u jednog istog boga i Isusa, njegovog sina. A sad sto su neki bili nepismeni pa nisu umeli da procitaju poslanicu kako treba, to bi vec trebalo zaboraviti. Ionako je bilo 1000 i neke godine, znaci pre skoro hiljadu godina.

Sva svadja mi ionako deluje kao spoljasnja forma, bez neke sustinske razlike u poiimanju vere. Mozda i gresim, ali mi se cini da je sve to isforsirano. Bojim se samo da bi nastala svadja oko toga ko bi bio poglavar, Papa ili Vaseljenski patrijarh. Pa kako bi crkve bile organizovane, kao katolichke sada ili kao pravoslavne patrijarsije. Ipak, to su premostivi problemi.

Ja bih voleo da budem pripadnik te jedne, zajednichke, velike hriscanske crkve.
Korisnikov avatar
By ghost
Neznam..volio bih da se svi krcani ujedine u jednu vjeru(jer to i jesmo-jedna vjera).
Mislim da polako ide prema tome i da je prosli Papa puno napravio bas s tim u vezi.
Imam primjere gdje se obred vjencanja bez problema vrsio u crkvi iako je jedan dio para bio pravoslavne vjere(i ostao).Svecenik je toj mojoj frendici doslovno rekao nema to veze,mi smo ista vjera samo je forma drugacija.Da i tako sam saznao da sve sakramente pravoslavni dobivaju krstenjem,dok kod katolika to ide "sporije".
Raskol je glupost i mislim da samo ponos nekih crkvenih glavesina prijeci ujedinjenje.
Korisnikov avatar
By MARQUE
To jednostavno nema šanse da se dogodi niti u bližoj niti u daljnjoj budu?nosti... :zev2:
Korisnikov avatar
By * NajS *
Ne, jerbo smatram da ce se katolichanstwo tek raspadati na crkvice i crkvice u buducnosti!

A opet pravoslavlje moz da dobije nove sanse da se siri! Pogledajte samo vencanje princa Carlsa!

Mislim, koj klinac da se ujedinjujemo sa katolicima! No thanx
To za mene nije religija...:ccn:
By Ахасвер
Originally posted by * NajS *
Ne, jerbo smatram da ce se katolichanstwo tek raspadati na crkvice i crkvice u buducnosti!

A opet pravoslavlje moz da dobije nove sanse da se siri! Pogledajte samo vencanje princa Carlsa!

To za mene nije religija... :ccn:
A kakve veze ima Prin?evo ven?anje sa katolicima i pravoslavnima? :puzzle:
Korisnikov avatar
By El Greco
Originally posted by * NajS *

To za mene nije religija... :ccn:
Nisam skuzio što zeliš re?i osim da ne zelis ujednjenje krš?anstva. Naravno razjedinjeno krš?anstvo vole samo oni koji nemaju veze s temeljnom krš?anskom porukom od Krista, a ta je da bude jedno stado i jedan pastir.
Jadno je pravoslavlje koju sansu vidi u vjen?anju princa Carlsa. Šta je on pravoslavac? Mislis da ?e engleska postati pravoslavana? Ne kuzim'
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ma daj. To je jedino logi?no i pametno rešenje, a u istoriji ljudskog roda logi?na i pametna rešenja nikad prevladala nisu. Ako se i dogodi, dvesto godina zatim rascepi?e se još krvavije nego prvi put (zapravo drugi ako ne zaboravimo old chap Fotija), a narednih hiljadu godina opet se svaðati ko koga ho?e da pounijati.

:alien:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Mislim da nece doci do ujedinjenja Pravioslavne i Rimokatolicke Crkve. Naravno, sta bi bilo lepse nego da je Crkva svugde u svetu zaista jedna, sveta i apostolska, ali do tog istinskog i sustinskog jedinstava nece doci. Previse je razlika. Iako se na prvi pogled cini da te razlike nisu velike, one su tolike da cak ni poimanje Boga nije jednako. Primer-Fillioque za koje se moze reci da je samo razlika od jedne reci u Simvolu vere ipak ima vrlo velike posledice koje se odnose na mnoge sfere vere. Ne zelim sada da se upustam u teoloske rasprave. Istok i Zapad se sustinski razlikuju jer je hriscanstvo nakalemljeno na dva razlicita korena. Sve je to vrlo komplikovano. I Pravoslavna i Rimokatolicka Crkva smatraju da su bastinici izvornog hriscanstva i to je razlog zbog kojeg nikada nece doci do ujedinjenja. Razlike su do danas postale tolike da ih je tesko prevazici.
Sto se unic0rna tice-i Pravoslavni i Rimokatolici Hrista smatraju za Bogocoveka. To o cemu pises odnosi se na monofizite.
Put uspostavljanja ponovnog jedinstva je dug. Raskol se samo formalno desio1054. god. Vekovima pre tog 16. juna 1054.god. se polako punila casa koja se tog dana prelila. Tek pre nekoliko desetina godina pocelo je otopljavanje odnosa izmedju Pravoslavne i Rimokatolicke Crkve. Kao sto je dug periog predhodio raskolu, tako ce dug biti i period do sjedinjenja Crkava.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ne?e da bidne... Piše u apokalipsi da ?e crkve da bidnu razjedinjene i da ?e bit navala lažnih proroka i ?udotvoraca... Pravi ?e biti malobrojni i ne?e ih se mnogo ?uti... Zna?i, nijedna od ovijeh multimilijunskih crkava nije prava... Prava je samo ona krš?anska vjera gdi se kurac s kurcom križa... :zastava:
Korisnikov avatar
By Veverica
Kad se ujedine GSS i SRS ujedinice se i katolici i pravoslavci.
By Gost
Ja verujem da ho?e. Jereti?ke pravoslavne crkve spozna?e svoju obnevidelu oholost, te ?e, zajedno sa ostalim manjim hriš?anskim crkvama, priznati supremaciju jedine istinske apostolske Katoli?ke crkve.

Amen.
Korisnikov avatar
By 2kune
A da mi to skratimo, pa da se lijepo sve krš?anske crkve na brzinu ujedine u islamskoj vjeroispovjesti? :osama: :uljenavatru:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Retardi svaku ozbiljnu temu prosto MORAJU da upropaste
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mahnitu
Retardi svaku ozbiljnu temu prosto MORAJU da upropaste
Imšalah... Ruka božja opet ?e djelovati i o?istiti sve offtopice... :pop:
Gle, ispade ontopic. :smeh:
Korisnikov avatar
By tramp
ili ce svi pod jevrejstvo ... tu je i krenulo razjedinjavanje ... a ja koliko vidim sve se te religije udruzuju kad su gay osobe u pitanju, bez problema odmah se sloze da nas se treba resiti... jedino nikako da se sloze kako :mag:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by tramp
ili ce svi pod jevrejstvo ... tu je i krenulo razjedinjavanje ... a ja koliko vidim sve se te religije udruzuju kad su gay osobe u pitanju, bez problema odmah se sloze da nas se treba resiti... jedino nikako da se sloze kako :mag:
Tako je. Zato ja i jesam za izvorno hriscanstvo.
Svako obrazlaganje nepotrebno, a u vezi gay tematike.
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Ja mislim da treba sve crkve da se ujedine, i da sve ponovo bude kao u 10. veku, dakle pre raskola. Samo tako ujedinjena ce skupiti neophodnu snagu za borbu protiv sekularizacije, i kako ponavlja papa Ratzinger "protiv relativizma i liberalizma". A kud ce svet bez apsolutizma?! :opatica: :uljenavatru:
By Gost
Ja se slažem sa novoinaugurisanim papom -- i ja sam protiv relativizma i liberalizma.

Kao što Katoli?ka crkva otkriva jedinu transcendentnu istinu u delima sv. Thomasa Aquinasa, doctora angelicusa, tako i Karl Marx u Kapitalu postavlja osnove za istorijsku nauku, najsveobuhvatniji proces razumevanja društvenih tokova ?ove?anstva. Istina je jedna, i ona je sadžana u ovim dvema doktrinama. Ne kažem da se one ne mogu menjati, naravno, ali su njihovi bazi?ni principi i dalje neizmenjivi -- to važi za fiziku od Galileja do danas, npr.

Stoga, kao marksista, protiv sam postmoderne relativizacije, specifi?no kroz kritiku "velikih narativa", kao što sam, budu?i komunistom, protivnik liberalizma.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ma da, izvorno krš?anstvo! Tako je!!!
A Isus je izvorno bio peder. Jer da nije zar nebi imao ženu i dicu? Nosio je haljine, ?esto se prao i kupao i mirisao pomastima, sa ženama je stalno razgovarao, i nakon 33-?e mu nije više bilo života...
:zastava:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Dušan Maljkovi?
Ja se slažem sa novoinaugurisanim papom -- i ja sam protiv relativizma i liberalizma.

Kao što Katoli?ka crkva otkriva jedinu transcendentnu istinu u delima sv. Thomasa Aquinasa, doctora angelicusa, tako i Karl Marx u Kapitalu postavlja osnove za istorijsku nauku, najsveobuhvatniji proces razumevanja društvenih tokova ?ove?anstva. Istina je jedna, i ona je sadžana u ovim dvema doktrinama. Ne kažem da se one ne mogu menjati, naravno, ali su njihovi bazi?ni principi i dalje neizmenjivi -- to važi za fiziku od Galileja do danas, npr.

Stoga, kao marksista, protiv sam postmoderne relativizacije, specifi?no kroz kritiku "velikih narativa", kao što sam, budu?i komunistom, protivnik liberalizma.
Smatram da je veoma liberalno relativizirati velike narative, kao što su istine katoli?ke dogme i istine marksizma, poistovje?uju?i ih usporedbom, i tako nespojivo spajati jednim ozna?iteljskim lancem kojem evidentno nedostaju apsolutni subjekti. Jedno je religija koja se spoznajem vjerom, a drugo je znanost koja se spoznaje logikom i eksperimentom. Izjedna?iti ih po pitanju nesumnje u velike narative zna?i vjerovati. A ja npr, znam (a ne vjerujem) da je Galilejeva i Newtonova fizika danas potpuno zastarjela po svojim bazi?nim konceptima ali ne i po svojim rezultatima, i po tome je ona ukomponirana u današnju fiziku i još se koristi u svojstvu tehnike u koju nitko ne sumnja.
:djavo:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by 2kune
Ma da, izvorno krš?anstvo! Tako je!!!
A Isus je izvorno bio peder. Jer da nije zar nebi imao ženu i dicu? Nosio je haljine, ?esto se prao i kupao i mirisao pomastima, sa ženama je stalno razgovarao, i nakon 33-?e mu nije više bilo života...
:zastava:
Na to se i odnosio onaj moj deo price za koji sam rekao ... sta vec.
Nepotrebno za objasnjavati. Needless to say.
Tako nekako.

Mogu misliti koliko je chudno bilo biti neozenjen u 33 i bez dece, kada su o to vreme ljudi vec imali i unuke.
Korisnikov avatar
By Tot
Katoli?ko-pravoslavno priibližavanje ne?e zasmetati o?uvanju tradicije i obreda vezanih za isto?nu i zapadnu crkvu. Otprilike to je jasno i iz stavova Ivana Pavla II da Evropa(a ovaj deo smeta levi?arskim ideolozima) mora disati na dva plu?na krila. Kulturno- verske specifi?nosti bi?e o?uvane a ipak ?emo imati jednu crkvu.

Mislim da si Mahnitu ovim sasvim zadovoljan.

:) )
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Glorfindel

Ja bih voleo da budem pripadnik te jedne, zajednichke, velike hriscanske crkve.
Naravno, i ja. I tvoj stav je stav ve?ine vernika u dve crkve.

:up:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Dušan Maljkovi?
Ja verujem da ho?e. Jereti?ke pravoslavne crkve spozna?e svoju obnevidelu oholost, te ?e, zajedno sa ostalim manjim hriš?anskim crkvama, priznati supremaciju jedine istinske apostolske Katoli?ke crkve.

Amen.
Jedna sveta, apostolska i katoli?ka, a na istoku bi se reklo saborna crkva je nešto što je trn u oku mnogima a poslednjih desetle?a pogotopvo levi?arskim ideolozima. Sve to vreme je komunizam radio na rasturanju organizovanog hriš?anstva. Ne, ne radi se samo o propagandi nego o jasnoj politi?ko- policijskoj devastaciji crkvenih institucija. Pre nego što je uništio jedinstvo Srpske pravoslavne crkve rovare?i po nacionalnim ranama, što za kona?ni ishod ima danasnji pokusaj otcepljenja crnogorske pravoslavne crkve, komunizam je to isto pokusao uraditi na katolui?kom tlu.

Kako im samo smeta ime JEDNE I KATOLI?KE(KATOLI?ANSKE) CRKVE.Ona vekovima ostaje jedna i nerazbucana po etni?kim šavovima dok su njihove ideologije propale.

Neposredno posle rata kard. Alojzije Stepinac je bio pod jakim Titovim pritiskom da odvoji hrvatske katolike od Vatikana te bi tako Broz postao velika figura koja je na?ela jedinstvo Katoli?ke crkve.

Pa i pored svega toga nekima je ?udno što Crkva ne može trpeti komunisti?ku ideologiju pod svojim okriljem kao ni sve krinke te ideologije koje se vuku do danas.

1964. godine desio se istorijski susret carigradskog patrijarha Atenagore i pape Ivana Pavla VI.u Jeruzalemu koji je ozna?io po?etak obnavljanja jedinstva.

"odluka za hodom prema jedinstvu je neopoziva, kao što je neopoziv i Gospodinov poziv na jedinstvo" (Ivan Pavao II, Orientale Lumen 1995. )
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Originally posted by Tot
Katoli?ko-pravoslavno priibližavanje ne?e zasmetati o?uvanju tradicije i obreda vezanih za isto?nu i zapadnu crkvu. Otprilike to je jasno i iz stavova Ivana Pavla II da Evropa(a ovaj deo smeta levi?arskim ideolozima) mora disati na dva plu?na krila. Kulturno- verske specifi?nosti bi?e o?uvane a ipak ?emo imati jednu crkvu.

Mislim da si Mahnitu ovim sasvim zadovoljan.

:) )
Jesam :)

Voleo bih da ?ujem od tebe u kojoj formi zamišljaš jedinstvo crkava.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!