Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by just_meNe verujem da ga posedujemo svi.
Kod nekih se on (strah) samim tim, javlja ranije, kod nekih kasnije.. ali svi ga posedujemo.
Originally posted by ...Sitnicava...Ovo je greška... Ovaj rad, što će mi ga objaviti baš i govori o odnosu religije i smrti. Budizam i te kako prožima strah od smrti. To se najbolje vidi kroz običaje sahranjivanja, kojima sam ja u svom radu pridao bitan značaj. Nisi pogrešila kada si rekla da je smrt preporod, ali si izostavila da u budizmu, učenici teže tome da ne budu više rođeni. Plaše se karme koja će odlučiti o ishodu njihove smrti. Plaše se budisti puta koji ih čeka kada umru... I te kako je strah prisutan...
...Jer u budizmu je, recimo, ukorenjeno shvatanje smrti kao preporoda, ponovnog počinjanja, pa bih rekla da, sudeći po tome, mnogi Budisti na smrt gledaju kao na stepenik više, dakle, da je se ne plaše...
Originally posted by ...Sitnicava...Hahahah, carice! Ja se plašim da pitam koje su to situacije
Sve u svemu, razmislila sam o -tebi i naučnicima- i palo mi je na pamet jedno 10 strašnih situacija koje nikako nisam mogla da svedem na strah od smrti.
![]()
Originally posted by just_meKoncept BITNOSTI smrti/rodjenja je svakako prisutan, ali ne i strah...bar ne po 'ucenju budizma'.
Originally posted by ...Sitnicava...Ovo je greška... Ovaj rad, što će mi ga objaviti baš i govori o odnosu religije i smrti. Budizam i te kako prožima strah od smrti. To se najbolje vidi kroz običaje sahranjivanja, kojima sam ja u svom radu pridao bitan značaj. Nisi pogrešila kada si rekla da je smrt preporod, ali si izostavila da u budizmu, učenici teže tome da ne budu više rođeni. Plaše se karme koja će odlučiti o ishodu njihove smrti. Plaše se budisti puta koji ih čeka kada umru... I te kako je strah prisutan...
...Jer u budizmu je, recimo, ukorenjeno shvatanje smrti kao preporoda, ponovnog počinjanja, pa bih rekla da, sudeći po tome, mnogi Budisti na smrt gledaju kao na stepenik više, dakle, da je se ne plaše...
Originally posted by ...Sitnicava...Budizam je 'ateisticka religija'..xe, budizam je pun protivrecnosti.
Evo sad baš čitkam nešto o Budizmu i smrti i nalazim informacije koje su antipod jedna drugoj. Čini mi se da sve te priče sa kolena na koleno dospeju do nas u verziji koja više nema sponu sa istinom.![]()
Jebote, jedan izvor kaže "Budisti se bave tumačenjem posthumnog života", drugi kaže "Budisti se ne bave onostrani životom" i sve tako. Ma dodjavola.
Originally posted by svejednoTi si samo zagrebao po površini. Pogledao si manifestno a nisi obratio pažnju na latentno. O čemu govori karma, ako ne o sudu. Karma je vaga, ona meri dela i daje ishod. Ona je sudija. Nirvana je konačna prsuda. U pravu si, ne plaše se budisti nirvane. Nirvana je raj, oni se pakla plaše, koji se ogleda u ponovnom rađanju i proživljavanju telesnih muka...
Originally posted by just_meKoncept BITNOSTI smrti/rodjenja je svakako prisutan, ali ne i strah...bar ne po 'ucenju budizma'.
Strah od karme je nesto nepojmljivo u budizmu, jer je karma osnovni zakon, koji bi mogao da se poveze sa osnovnim zakonom fizike - akcija-reakcija.
..
Ne postoji STRAH od karme niti ponovnog radjanja.
Karma 'postoji' pa postoji. Tu je svaki sekund.
..
Tezi se nirvani, ali ne iz straha. Zapravo, uz strah je nemoguce dostici nirvanu.
Jer ako se plasimo necega, to znaci da ZELIMO nesto drugacije od toga.
..
Budizam uci oslobadjanje od SVIH zelja. Samim tim i od strahova.
..
Sad sam se razmahao, jasno...sve u svemu, ne postoji strah od karme, karma je osnovni zakon koga se, na kraju krajeva, ne vredi plasiti.
A razni budisti, kao i svi ljudi, se svakako plase smrti.
Neki, mozda, ne ,)
..
Ali BUDIZAM kao..hm..filozofija, jer nije potpuno religija..nema strah od smrti u svojoj sustini.
Ima kontradiktornu teznju za oslobadjanje od teznji ,)
..
Nije cilj prestati umirati/radjati se, vec doci do neceg drugog.
Ne zato sto je smrt nesto lose, vec zato sto je to drugo nesto bolje.
Originally posted by just_meKarma jeste vaga, ali nije nikakav sudija.
Ti si samo zagrebao po površini. Pogledao si manifestno a nisi obratio pažnju na latentno. O čemu govori karma, ako ne o sudu. Karma je vaga, ona meri dela i daje ishod. Ona je sudija. Nirvana je konačna prsuda. U pravu si, ne plaše se budisti nirvane. Nirvana je raj, oni se pakla plaše, koji se ogleda u ponovnom rađanju i proživljavanju telesnih muka...
"...Dok je u ranije pomenutim religijama svrha vere i života na zemlji kroz odricanje, konačno oslobođenje kroz vaskrsnuće ili večni život, u Budizmu je sasvim suprotno. Budisti teže da se na zemlji pokažu dovoljno dobrim kako se ne bi ponovo rodili. Može se reći da sve do sada pomenute religije imaju dve zajedničke stvari, a to je da se život nastavlja posle smrti i da u ovom životu trebamo živeti što je moralnije moguće, kako bi smo uživali u nagradi koja sledi... ...Budizam govori o reinkarnaciji – ponovnom rađanju. Reinkarnacija je posledica karme. Karma je svestan čin koji proizilazi iz želje. Dobar čin će nas dovesti do boljeg ponovnog rađanja, a loš čin do lošijeg. Da bi se prekinuo krug ponovnog rađanja, mora se pratiti i poštovati osmostruki put ispravnih: gledišta, želja, govora, ponašanja, načina zarađivanja za život, nastojanja, namera i kontemplacije. Kada se savlada svih osam koraka, dostiže se nirvana. Nirvana je konačno spasenje, koje se postiže mudrošću o prolaznosti duha ili sopstva, kako se još naziva. (Hamilton, 2003:143)"
"Budino učenje, a ujedno i učenje budizma danas, sadrži četiri istinie:
Prva je da život podrazumeva patnju (dukkha na jeziku pali, kojim su pisani budistički sveti spisi – izraz koji, preciznije, ima suprotno značenje od blagostanja. Najbliže njegovom pravom značenju bilo bi ’nezadovoljavajuće stanje’). Druga kaže da su izvor patnje želja i žudnja, treća da se patnja može prekinuti suzbijanjem želje i četvrta da se to može postići ako se sledi osmostruki put dhamma (na sanskriptu dharma) – put budizma. To dovodi do postizanja nibbane (na sanskriptu nirvana), stanja blaženosti u kome su želje ugasle.[Hamilton, 2003:142)"
Originally posted by svejednoPa ne baš... Nepoznat ti je recimo život bez prstiju...
Samo nepoznatog?
Xe, da me neko zaveze i kaze mi sad cu da ti odsecam prst po prst..i vec mi je jedan odsekao, znam osecaj, nije kakodakazem..nepoznat.....joj, sto bih se plasio.
,)
..
Salim se, da, ljudi povezuju strah od smrti sa strahom od nepoznatog.
Ja smrt povezujem sa radjanjem, ali to su samo neki moji tripovi ,)
Originally posted by svejedno
Ja se npr. plasim da opet vadim umnjak. Prvi put nisam znao koliko boli. Nisam se plasio. Sada znam. Sad se plasim ,)
Originally posted by DinaDa, mislim da to proizlazi iz toga sto se ljudi vezuju za svoj "identitet", a nekako zaboravljaju da je on, kao i sve, podlozan promenama.
Mozda ima veze sa prethodnom pricom ali mozda i nema toliko... tek mene jako nervira kad neko kaze - vise bih voleo/la da umrem nego da ostanem invalid posle neke nesrece. Mozda je to strah od poznato/nepoznatog - zna osoba kako izgledaju hendikepirane osobe ali njihov zivot meri svojim sadasnjim merilima. U svakom slucaju, nekako mi je diskriminisuce to, mada sam imala prilike da cujem to i od osoba koje ne bi trebalo da su diskriminatorne...
Inace zivot moze biti bogat bez obzira na neki hendikep ovakav ili onakav. Mislim da je zivot mnogo strasniji sa hendikepom u glavi, pri tom ne mislim na ljude sa mentalnim oboljenjima nego na navodno zdrave a mracne i ispunjene mrznjom, ili pakosne i zavidne...Inace na osnovu tvojih postova delujes mi kao prilicno zrela osoba.
Originally posted by svejednoMa šta je tu nepoznato - umreš i nema te!
Salim se, da, ljudi povezuju strah od smrti sa strahom od nepoznatog.
Originally posted by DinaLjudi su skloni da pričaju razne gluposti dok ih život ne dovede u tu situaciju. Onda se predomisle.
Mozda ima veze sa prethodnom pricom ali mozda i nema toliko... tek mene jako nervira kad neko kaze - vise bih voleo/la da umrem nego da ostanem invalid posle neke nesrece....
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!