- 20 Sep 2005, 21:19
Bhagavad-gita, poglavlje 8, stih 17:
Po ljudskom proracunu, Brahmin dan traje hiljadu milenijuma, a toliko traje i njegova noc.
'Trajanje materijalnog univerzuma je ograniceno i manifestuje se u ciklusima koji se nazivaju kalpe. Kalpa je jedan Brahmin dan koji se sastoji od hiljadu ciklusa cetiri yuge ili doba po imenu: Satya, Treta, Dvapara i Kali.
U Satya-yugi vlada vrlina, mudrost i religija i nema neznanja i poroka. Ta yuga traje 1 728 000 godina.
U Treta-yugi se pojavljuje porok i ona traje 1 296 000 godina.
U Dvapara-yugi vrlina i religija sve vise nestaju, a porok se povecava. Ta yuga traje 864 000 godina.
Na kraju, u Kali-yugi (sadasnjoj yugi koja traje vec 5 000 godina) prevladavaju sukobi, neznanje, bezboznost i porok, a prava vrlina gotovo da ne postoji. Ova yuga traje 432 000 godina.
U Kali-yugi porok se do te mere povecava da se na kraju yuge sam Svevisnji pojavljuje kao Kalki avatara, ubija demone, spasava sledbenike i zapocinje novu Satya-yugu.
Proces se potom ponavlja.
U jednom Brahminom danu, ove cetiri yuge se smene hiljadu puta, a isti broj yuga predstavlja jednu njegovu noc. Brahma zivi stotinu takvih 'godina' i onda umire.
Po zemaljskom proracunu, tih 'stotinu godina' iznosi 311 triliona 40 milijardi zemaljskih godina.
Po tom proracunu, Brahmin zivot izgleda fantastican i beskrajan, ali s gledista vecnosti, kratak je poput bleska munje.
U Uzrocnom Okeanu ima bezbroj Brahma koji se pojavljuju i nestaju poput mehurica pene u Atlanskom okeanu. Brahma i njegova kreacija su deo materijalnog univerzuma i stoga se stalno pojavljuju i nestaju, tj. cak ni Brahma nije oslobodjen procesa radjanja, umiranja, starosti i bolesti. .....'
Bez namere da vas uvlacim u moj ili neznamciji 'trip', evo da i ja dam svoj doprinos na temu ima li Boga ili ne...
Nasa nevolja je (a i nije) sto smo tako sklepani da nismo bas sposobni da sagledamo kompletan vremenski kontinuum vec samo sicusne fragmente u kojima jesmo.
Pa ako je verovati Vedama, jednim od najstarijih svetih spisa, naravno da Boga (u Kali-yugi) nema.
@Morgan, daj ljudima prevod. Hriscanstvo jeste odgovor palima za doba Kali-yuge. Nas um je danas toliko sveden da jedino sto moze da razume jeste hriscanstvo, a i to jedva. Haribol!
@gari, sto se forumasha tice, ne bih potcenjivala... procitas stotinu knjiga i prica, pa od mnostva formiras svoju.