Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Da li verujete u duhove i paranormalne stvari?

Da
31
62%
Ne
19
38%
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Tungi

Ma kakva operacija...Ja sa tim imam problem(istina manje ucestaliji sada) od 11 godine,ima naznaka i u genetici...I slozio bih se sa tim medicinskim gledistem,da se nisam uverio u suprotno.
kako si se uverio u suprotno, kad ti tamo fino piše da su halucinacije uobičajena pojava koja prati ta stanja? scary jeste, al' duhovi nisu. i mene je drkao isti sindrom tokom puberteta (along with otprilike svaki mogući sleeping disorder osim narkolepsije) i znam da ume bit' vrlo realistično i osećaj je stvarno grozan... al' svejedno nisu duhovi. :)

u tom smislu, mislim da ti je deželaš dao dobar savet.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
'su to i tebi kojekakve utvare pokazivale zube? :giggle:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Lepa Krepa

Ma kakva operacija...Ja sa tim imam problem(istina manje ucestaliji sada) od 11 godine,ima naznaka i u genetici...I slozio bih se sa tim medicinskim gledistem,da se nisam uverio u suprotno.
kako si se uverio u suprotno, kad ti tamo fino piše da su halucinacije uobičajena pojava koja prati ta stanja? scary jeste, al' duhovi nisu. i mene je drkao isti sindrom tokom puberteta (along with otprilike svaki mogući sleeping disorder osim narkolepsije) i znam da ume bit' vrlo realistično i osećaj je stvarno grozan... al' svejedno nisu duhovi. :)

u tom smislu, mislim da ti je deželaš dao dobar savet.

Ja ne znam da l je duh,ali je bio VEOMA ziv u jarko crvenom dzemperu i stajao na pola metra od mene,ne znam kako moze biti haludza...Objektivno svestan,sebe,stvari oko sebe,zavese na prozoru,stola i razbacanih stvari,znam tacno kako je sta stajalo...Gledao kao sto sad gledam,jasnu sliku i priliku "doticnog",a noc pre toga sam spavao na levom boku i probudilo mi "drndanje",otvorivsi oci ugledao sam samo noge koje se klate ispred mene...Ne mogu to da nazovem halucinacijom,ili samo pukim snom,kad to nije!
By J...

Ja ne znam da l je duh,ali je bio VEOMA ziv u jarko crvenom dzemperu i stajao na pola metra od mene,ne znam kako moze biti haludza...Objektivno svestan,sebe,stvari oko sebe,zavese na prozoru,stola i razbacanih stvari,znam tacno kako je sta stajalo...Gledao kao sto sad gledam,jasnu sliku i priliku "doticnog",a noc pre toga sam spavao na levom boku i probudilo mi "drndanje",otvorivsi oci ugledao sam samo noge koje se klate ispred mene...Ne mogu to da nazovem halucinacijom,ili samo pukim snom,kad to nije!

Znam o cemu govoris sad kad si ovako opisao, svaku stvar u sobi si video sasvim jasno sve isto kao i kad se probudis, samo sto si video i coveka u sobi. Isto tako se i meni jednom dogodilo ali sam mu ja rekla da se nosi odakle je dosao i uspelo je, otisao je. Nije se vise vracao. :molise:
Samo sto je ovaj bio izgleda neki dobar, kao da me je molio da ga ne teram. Posle mi bilo zao. :qqlele:

Postoje naravno i medicinska objasnjenja za tu pojavu i verujem da moze biti neka vrsta halucinacije u polusnu.

A zanimljive su mi i ove mitoloske price slicnog sadrzaja kod svih naroda u vezi ove pojave, koje su pomenute u tekstu na linku koji si postavio. Moglo bi se tu svasta istrazivati. :cita:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

Nego, nije valjda da mi niko ne veruje za one fotke? Ovaj put zaista nije fotoshop, bila sam i sama shokirana par dana nakon sto sam ih videla. Sad mi je samo zanimljivo. :)
Korisnikov avatar
By Tungi
E pa to vidjenje razlicitih kultura je mene jos vise uzdrmalo:uplasen:
Korisnikov avatar
By Mage
Fascinantno... Vidiš ima dosta ljudi kojima se to dešava, no po mom iskustvu su uvek u pitanju neki mentalni poremećaji. Moja keva je šizofreničar i imala je trip da su je silovali demoni! Znači kada je ona to meni opisivala ja nisam mogao da verujem! Ona je toliko bila opširna i detaljna da čovek pomisli da je to zaista bilo stvarno. I dan danas je ona ubeđena da to nije bila haludža jer je bilo toliko STVARNO da ona kaže da je nemoguće da je umislila nešto toliko realno i opipljivo. Kaže da je bilo isto kao da te siluje stvarna osoba, sve senzacije su bile tu: dodir, ukus, miris, bol, slika, zvuk... i na kraju je čak doživela orgazam. Kaže da joj se nešto užasnije u životu nikada nije desilo i od tada "zna" da postoji satana.

Uznemirivajuće zaista, ali ja i dalje mislim da su to neki moždani poremećaji bez obzira koliko realni izgledali. A čekaj Tungi, tebi se to dešava samo kada se budiš ili stalno?
Korisnikov avatar
By Tungi
Sta sam ja ili J...,shizofrenicni?

Ne....Ne desava mi se sada to;ali da,desavalo mi se kad se probudim.
Korisnikov avatar
By Mage
I baš je bilo tako stvarno?

Meni se jednom desilo da sam se probudio paralizovan a iznad mene duh moje keva (koja je živa hvala bogu). Nisam mogao ni da vrištim jer mi je i glas bio paralizovan. Onda me je posle par sekundi prošla paraliza i krenuo sam da se derem na sav glas dok nisam sve u kući probudio... Tu je negde taj "duh" i nestao. Znači živ sam se usrao... :uplasen:
By J...
Originally posted by Mage

Uznemirivajuće zaista, ali ja i dalje mislim da su to neki moždani poremećaji bez obzira koliko realni izgledali.
Na kraju, zar je zaista bitno da li su u pitanju "mozdani poremecaji" ili mozda neki drugi svet u koji se slucajno zaluta?

Ja volim za sve da trazim objasnjenje i nikad sebe ne bih ubedila u nesto da je ispravno i zaista istina samo na osnovu svog verovanja. Znaci, ja ne znam sta je to, znam da moze da bude ovo ili ono a sto je najbitnije, znam da to nikad ne smes pustiti da upravlja tvojom realnoscu jer ti onda nema spasa. Ne smes da imas nikakve emocije prema tome a ponajmanje strah, samo racionalan pristup.
Korisnikov avatar
By Mage
Slažem se sa tobom... Meni je oduvek bilo fascinantno (da ne kažem zastrašujuće) koliko neke halucinacije (ako to zaista jesu) mogu biti realne. Prosto mi je čudno da nešto bude toliko realno i koherentno a da zapravo nije stvarno :misli: Ako se vodimo idejom da su halucinacije moždani poremećaji, logično bi mi bilo da su haotične, nekoherentne, bez smisla ili reda... Čudno mi je da neki poremećaj daje toliko jasnu sliku nečega, da ga čovek doživljava kao neosporivu istinu! Ako je nešto u glavi kvrcnulo, zar ne bi bilo logično da slika postane čudna i nekoherentna, a ne jasna i specifična? :misli:

Možda je promenjeno stanje svesti neophodno da bi se videle neke stvari koje "normalan" čovek ne može da vidi? Možda mi to stanje nazivamo bolest a da ono to zapravo nije? Ne znam, može biti svašta...
Korisnikov avatar
By Tungi
A da ja recimo vidim tebe i kazem haluciniram,mozda si i ti halucinacija,sta mislis?:kgcs3:
By J...
Verovatno je razlika u tome sto halucinacije ne ostavljaju fizicke posledice po telu a stvarni ljudi ako te napadnu mogu da ostave.

Mada kazu da i tokom hipnoze ako se hipnotisanom sugerise da dobija npr. udarce on moze da pomodri na sugerisanom mestu. :neznam:

Ne znam kakav je slucaj s psihickim bolesnicima po tom pitanju. :misli:
Korisnikov avatar
By Mage

A da ja recimo vidim tebe i kazem haluciniram,mozda si i ti halucinacija,sta mislis?:kgcs3:
Pa... ceo svet je ionako samo u našoj glavi :)
Korisnikov avatar
By Tungi
Pa autosugestija je izuzetno jaka...Nije cudno sto i posednutost dovode u vezu sa tim..Frustracije,potiskivanje emocija itd.Mada mi je opet nepojmljivo da neko sebi "autosugestivno"-moze da nanese telesne povrede(?!) u toku recimo hipnoze...
Korisnikov avatar
By Mage

Pa autosugestija je izuzetno jaka...Nije cudno sto i posednutost dovode u vezu sa tim..Frustracije,potiskivanje emocija itd.Mada mi je opet nepojmljivo da neko sebi "autosugestivno"-moze da nanese telesne povrede(?!) u toku recimo hipnoze...
Meni je isto fascinantan i placebo efekat, koji funkcioniše na principu autosugestije. Baš sam čitao negde da postoji i fiziološka osnova za placebo. U nekim slučajevima funkcioniše, a u nekim ne...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

prvi put kad se meni to desilo, videla sam rođenog ćaleta kako stoji pored vrata i smeška mi se. ja ga zbunjena upitam šta je bilo - on se samo smeška. ja njemu "tata?", on i dalje ćuti. ja sva zbunjena krenem da se pridignem u krevetu, a on - puf - nestane.

bila sam prilično mala i totalno se istraumirala, naročito kad sam se uverila da je čoek sve vreme čvrsto spavao i nije se bavio nikakvim šetkanjem, smeškanjem i nestajanjem.

tako da, k'o što rekoh, zna da bude vrlo realistično.

a to što vidiš sve stvari oko sebe onako kako realno i stoje isto nije ništa čudno. fazon je u tome što im tvoj mozak samo pridoda još jednu sliku.
By Ulix

Ako je nešto u glavi kvrcnulo, zar ne bi bilo logično da slika postane čudna i nekoherentna, a ne jasna i specifična? :misli:

A zašto ti je to logično?
Korisnikov avatar
By He_Marlene
Pre mi se desavalo dok spavam da me uhvate neke ruke i prodrmaju kazu nesto na uvo i kad se okrenem na drugu stranu tamo nema nikoga.Uzasna iskustva....
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Ulix

Ako je nešto u glavi kvrcnulo, zar ne bi bilo logično da slika postane čudna i nekoherentna, a ne jasna i specifična? :misli:

A zašto ti je to logično?
Pa zar nije logično da mozak u zdravom stanju ima jasnu i koherentnu sliku svog okruženja? Informacije iz svih čula dolaze nesmetano, interpretiraju se kako treba i daju jasnu i koherentnu sliku. Sa druge strane, ako neki sistem u mozgu ne radi kako treba, zar neće slika o stvarnosti postati čudna i izvrnuta... kao da nešto nije u redu? Nekako mi nije logično da zdrav i bolestan mozak mogu da proizvedu sliku iste koherentnosti. Logičnije mi je da će u slučaju bolesnog mozga izgledati kao da slika nije potpuna, nešto fali ili stvari jednostavno nemaju smisla. Ne verujem da stvarnost i halucinacija mogu izgledati podjednako stvarno. Halucinacija nije u skladu sa ostalim informacijama iz čula i samim tim ne može biti podjednako stvarna.
By J...

Ne verujem da stvarnost i halucinacija mogu izgledati podjednako stvarno.

Pa i sam si naveo iskustva koja je imala tvoja majka. Ocigledno da mogu.
By Ulix

Pa zar nije logično da mozak u zdravom stanju ima jasnu i koherentnu sliku svog okruženja? Informacije iz svih čula dolaze nesmetano, interpretiraju se kako treba i daju jasnu i koherentnu sliku. Sa druge strane, ako neki sistem u mozgu ne radi kako treba, zar neće slika o stvarnosti postati čudna i izvrnuta... kao da nešto nije u redu? Nekako mi nije logično da zdrav i bolestan mozak mogu da proizvedu sliku iste koherentnosti. Logičnije mi je da će u slučaju bolesnog mozga izgledati kao da slika nije potpuna, nešto fali ili stvari jednostavno nemaju smisla. Ne verujem da stvarnost i halucinacija mogu izgledati podjednako stvarno. Halucinacija nije u skladu sa ostalim informacijama iz čula i samim tim ne može biti podjednako stvarna.
Meni to nije uopšte tako logično, ali me mrzi da elaboriram, zašto i kako, pošto čekam tenis. :serena1:

Problematično je, čini mi se, to kako ti zamišljaš "bolestan" mozak.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by J...

Pa baš mi je zato to jako čudno i zastrašujuće :uplasen:

Kako onda razlikovati halucinaciju od stvarnosti?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by J...

Pa baš mi je zato to jako čudno i zastrašujuće :uplasen:

Kako onda razlikovati halucinaciju od stvarnosti?
Koje stvarnosti? Cije stvarnosti?

Zajednicke stvarnosti?

..

Ne postoji stvarnost. Postoje samo halucinacije.

Neke su zajednicke.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Lepa Krepa

prvi put kad se meni to desilo, videla sam rođenog ćaleta kako stoji pored vrata i smeška mi se. ja ga zbunjena upitam šta je bilo - on se samo smeška. ja njemu "tata?", on i dalje ćuti. ja sva zbunjena krenem da se pridignem u krevetu, a on - puf - nestane.

bila sam prilično mala i totalno se istraumirala, naročito kad sam se uverila da je čoek sve vreme čvrsto spavao i nije se bavio nikakvim šetkanjem, smeškanjem i nestajanjem.

tako da, k'o što rekoh, zna da bude vrlo realistično.

a to što vidiš sve stvari oko sebe onako kako realno i stoje isto nije ništa čudno. fazon je u tome što im tvoj mozak samo pridoda još jednu sliku.

Ako uzmemo one "podatke" iz wikipedije i kako druge kulture gledaju na to,u sta veruju,onda mogu reci da postoje ljudi koji se radjaju u krvavoj "kosuljici",odnosno placenti,u nasem narodu poznati kao "zduhaci ili nocnice",koji ni sami nisu svesni gde im dusa luta...Spavaju dok tebe "uznemiravaju",i isto tako poznata narodna da im nesto treba reci(doci ces sutra da trazis to i to,uglavnom belo) i pojavi se sutradan na vratima,trazi,moli te za nesto..To moze biti komsija,prijatelj,bilo ko...Nateran da dodje tu.Samo ga treba odbiti.:ves:
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Fizičar Wolfgang Pauli, nobelovac, je rekao takođe:
"Izgleda da se psiha Iz unutrasnjeg centra kreće prema napolje, u smislu ekstraverzije - u fizički svet." :deda:
Korisnikov avatar
By gossip
zasto citam ovakve teme pred spavanje? xD lol
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!