Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Da li si ateista?

Da, ateista sam.
46
47%
Ne, vernik sam.
30
31%
Nesto trece.
22
22%
By Ulix
Svakako da jesam.
Vudi Alen jednom rece: To you I'm an atheist; to God, I'm the Loyal Opposition.
Korisnikov avatar
By gari
Ako dobro vidim-sve sami ateisti. Ima jedan koji slavi ,,nikoldan,, a ne veruje u Boga? Šta li onda slavi i zašto slavi? Zbog tradicije? Srpski narod u svojoj tradiciji ima verovanje u Boga sve dok nisu došli komunisti i zabranili Boga /hriš?anskog/ a proglasili svoga imperatora za Boga, pa su mu bleeeejali i blejali dok se nije skamenio tamo u Vatikanu. Da budem jasniji, mislim na Druga Titu. Mislim da ste svi vi ovde koji ste se izjasnili kao ateisti upravo izašli iz tog njegovog buðavog i memljivog šinjela. Verovanje ne mora da ima veze ni sa dogmom, ni sa crkvom a ni sa popovima...Mogu da razumem stav ve?ine ovde prema SPC zbog agresivnog istupanja pojedinih sveštenika u odnosu na gay i lesbo zajednicu, no to nema nikakve veze sa verom i vernicima. Smatram to pomodarstvom-kao ,,ja sam gay i ne verujem u Boga jer me crkva i Bog zbog toga osuðuju,,.Mislim da je to zabijanje glave u pesak i upravo zato i uprkos svemu verujem u Boga jer ne smatram da sam manje vredan u o?ima Boga jer sam gay. A o dobru i zlu i o tome može li Bog da spre?i ?injenje zla ili ne može, drugom prilikom. A ni stvaranje nije tako prosta stvar, kako to neko misli...
Korisnikov avatar
By Moa
Pa po meni bit verovanja i nije u crkvi,popovima i necemu materijalnom,cela stvar oko verovanja je da li verujes u Njega a ne u crkvu i ne znam ni ja kakve bakrace.Zadnjih 2 veka katolicka crkva je postala cisto idolopoklonstvo a ne prava religija.Kod njih se vise postuje taj deo da se mole nekom kipu i da idu u crkvu,znaci zgradu nego da veruju bilo gde.
Da,vernica sam,ali na ovaj gore navedeni nacin,ne treba mi prostorija da bih bila sa Bogom.
Korisnikov avatar
By spliff
vernik sam, ali ne podrzzavam spc... velika je razlika izmedju crkve i boga
:pivce:
By Simor
Ateista sam; ne verujem u boga, i (organizovane) religije dozivljavam kao ceste neprijatelje slobode. Naravno, ne i jedine neprijatelje slobode. Vec sam negde napisao da ne odbacujem judeo-hriscansku tradiciju (kao i druge tradicije), da tu ima puno elemenata koji vode ka slobodi, ali, kao sto rece Erih From, tu nedostaje jos jedan element - odricanje od boga i uspostavljanje coveka kao bica samog u svetu, ali bica koje se u tom svetu moze osecati kao kod kuce.

Tu su fenomenalne reci hriscanskog mistika, dominikanca, Majstera Ekharta (opet From navodi):

To sto sam covek,
zajednicko mi je sa svim ljudima,
sto vidim i cujem
i jedem i pijem
u tome sam isti sa zivotinjama.
Ali to sto sam ja samo je moje,
i pripada meni
i nikome drugom,
nijednom drugom coveku
ni andjelu ni Bogu,
osim ukoliko sam jedno sa njim.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by gari
Srpski narod u svojoj tradiciji ima verovanje u Boga sve dok nisu došli komunisti i zabranili Boga /hriš?anskog/ a proglasili svoga imperatora za Boga, pa su mu bleeeejali i blejali dok se nije skamenio tamo u Vatikanu. Da budem jasniji, mislim na Druga Titu. Mislim da ste svi vi ovde koji ste se izjasnili kao ateisti upravo izašli iz tog njegovog buðavog i memljivog šinjela. Verovanje ne mora da ima veze ni sa dogmom, ni sa crkvom a ni sa popovima...
Kao da sam ja pisao. Mislim, sinjeli i ostale price.

Kupper se slaze sa Garijem:)
By Ulix
Originally posted by gari
Ako dobro vidim-sve sami ateisti. Ima jedan koji slavi ,,nikoldan,, a ne veruje u Boga? Šta li onda slavi i zašto slavi? Zbog tradicije? Srpski narod u svojoj tradiciji ima verovanje u Boga sve dok nisu došli komunisti i zabranili Boga /hriš?anskog/ a proglasili svoga imperatora za Boga, pa su mu bleeeejali i blejali dok se nije skamenio tamo u Vatikanu. Da budem jasniji, mislim na Druga Titu. Mislim da ste svi vi ovde koji ste se izjasnili kao ateisti upravo izašli iz tog njegovog buðavog i memljivog šinjela. Verovanje ne mora da ima veze ni sa dogmom, ni sa crkvom a ni sa popovima...Mogu da razumem stav ve?ine ovde prema SPC zbog agresivnog istupanja pojedinih sveštenika u odnosu na gay i lesbo zajednicu, no to nema nikakve veze sa verom i vernicima. Smatram to pomodarstvom-kao ,,ja sam gay i ne verujem u Boga jer me crkva i Bog zbog toga osuðuju,,.Mislim da je to zabijanje glave u pesak i upravo zato i uprkos svemu verujem u Boga jer ne smatram da sam manje vredan u o?ima Boga jer sam gay. A o dobru i zlu i o tome može li Bog da spre?i ?injenje zla ili ne može, drugom prilikom. A ni stvaranje nije tako prosta stvar, kako to neko misli...
Moj ateizam (govorim iskljucivo u svoje ime) nema veze sa tim sto sam peder. Ateizam nije pomodarstvo. Pomodarstvo je hriscanstvo.
Srpski narod ima tradiciju verovanja u boga, ali je i pored toga svaki religiozni Srbin vise paganin nego hriscanin, jer veliki deo tih religioznih Srba nije ni procitao Sveto pismo, niti zna neku molitvu napamet (ali vazno da svi nose brojanice, bez toga se ne moze), vazno da se na groblje nose kolaci i da se ne radi nedeljom. Vera u boga, u Srba, bila je uvek i jos uvek je primitivna.
(Ako je komunizam doneo nesto dobro, to je masovni ateizam.)
Korisnikov avatar
By gari
Moj teizam takoðe nema veze sa gay opredeljenjem. Ako sam opredeljen. Potpuno se slažem da je verovanje Srba još uvek na niovu mešavine paganstva i hriš?anstva. ?ini se da Sveti Sva nije dobro obavio svoj posao. To paganstvo koje se uvuklo na mala vrata i pomešalo sa hriš?anskim obi?ajima, ve?ina sveštenika i podržava jer im to ide u korist. Komunizam nije doneo ateizam nego novu veru u Boga na Zemlji otelotvorenog u Velikom Voði koji sve kontroliše i sve vidi. Ateizam na srpski na?in je u stvari nova vera u neprikosnovenog Voðu. Dobro se se?am one masovne histerije kada je Stari umro /posle šest meseci natezanja, te ho?u, te ne?u/.
:kuca:
Korisnikov avatar
By EYA
Srbi su se pokazali tek kad su izmislili Slobu i Miru.

Tito je bio Bog na zemlji, ali je zaista cesto hodao zemljom.

Sloba je hodao iskljucivo TV Dnevnikom.

Licno smatram da razne istorijske prilike ne uticu bitnije na sustinsku veru u coveku.
Pravi vernici veruju i u ratu i u miru, u izobilju, ali i u nemastini.

Ovi sto se savijaju kako vetar duva, pa kad im spoljne okolnosti ne idu naruku, oni brojanicu oko ruke nosenu kao modni detalj pocnu cvrsto stezati u molitvi, e takve mogu nazvati samo licemernim primitivcima.
A to nije problem samo kod Srba !
Korisnikov avatar
By gari
Nemoj molim te da mi pominješ taj PAR-NEPAR. Oni i jesu dokaz da Srbi nisu normalan narod. Dok se cela Evropa ujedinjavala mi smo vodili nekakve srednjevekovne ratove za teritorije. I gde smo stigli? Kao u ono poslovici-ko ho?e ve?e izgubi i ono iz vre?e. Ne znam ni gde mi je država, ni ko je vodi, ni gde je vodi, ni sam ne znam gde sam...
:rafal:
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Nisam ateista, ali sam zadrti antiteista! :) )
Korisnikov avatar
By Zoe
Da, ja sam ateista.
By Çâðê_DUP
Ja sam citavog zivota bila ateista, pa sam onda upala u fazu agnosticizma, kao da nisam sigurna, ali shvatila sam da sam ipak-ATEISTA. (razlozi koje me mrzi sad da elaboriram) Ipak, u sebi nosim jednu, sasvim drugaciju vrstu duhovnosti, koja nije religiozne prirode niti ima sa njom bilo kakve dodirne tacke. Mozda je to kreativna energija)
Korisnikov avatar
By Aradija
a sta vernik kao samo hriscanski vernik?
jbt to je diskriminacija :namig2:
Korisnikov avatar
By Dina
Aradija,
pa ne pise da je hriscanski vernik... bilo koji vernik...

Inace, nisam ateista. Ali ne mogu da kazem ni da sam vernica, u klasicnom smislu te reci. U nekom slobodnijem shvatanju onda da.
By Çâðê_DUP
Stvaranje sveta razmisljanjem jednog ateiste

Gore negde na nebeskom svodu Raj.
Gospodu Bogu dosadno samom, resio da se malo zabavi.
U cvetnim livadama bese i gomila blata koja ga inspirisa.
Poceo je da vaja coveka.
Malo se isprljao, ali ako.
Promislio malo i nastavio dalje.
Natrpao, pardon, stavio organe za koje je mislio da su neophodni.
Pola od toga je kvarljivo.
Zubi su tako nekvalitetni da su morali da se vade uz najvece muke, pre vremena.
Zamena=skljocava proteza. Ochi su morale da se pomazhu staklima.
Uskoro ostala vadjena svega, da ne nabrajam.
To vadjenje datira u civilizaciji, pre samo beshe umiranje.
Neko ce reci, ala je ovo skrabalo duhovito, a mrtvi, pre vremena, ostaju nemi.

Ah, setih se kakve je muke prvi covek istrpeo kada mu je vadjeno rebro i od njega stvorena zena.
Zar nije od blata i ona mogla biti izvajana?
Zasto to? :puzzled:
Stvoritelj je mogao samo da mahne rukom i sve to da stvori.
Pitam se zasto ih je kasnije izbacio ia raja zbog jedne pisljive jabuke.
Pitam se, pitam se...

Ah, ne mogu da prestanem.
Moje je misljenje da smo postali od majmunam za koje se ne zna kako su postali, jer nisu bili delo vajara.
Znam da danas u savremenom svetu ima dosta majmuna i zveri u ljudskom obliku.
Izvinjavam se zivotinjama, one su plemenitije.
Izvinjavam se coveku izuzetku.

Ah, vracam se na temu razmnozavanja. Ne smem ni da mislim, a kako da napisem. Strah me je od lomache.

Ah, behu isterani iz raja sa recima "idite i mnozite se se", ali kako? kad aih bese samo dvoje. Izrodise se od to dvoje belih, zuti, crveni i crni.

Ah, da se vratim na prvi greh covekov.
Znam, ali necu reci ko je pogresio.
Rodise se Kain i Avelj.
Kain je ratar. Gde je i kako svoje zito dobio u haosu na zemlji, ne zna se.
Avelj, pastir. Cuva bozije ovchice i jaganjce.
Mora da ih je muka naterala da prinesu zrtvu svome stvoritelju.
Svako je dao svoj trud. Kain zito, Avelj jagnje.
Gle cuda, bogu se vise dopade Aveljeva zrtva i tako zavadi bracu.
Stavimo ruku na srce, svako bi izabrao jagnje kao dar.
Narocito gurmani, mesozderi.
Stoga, oprostimo bogu.
Ah, sta dalje bese.. Kain ubi brata Avelja iako nije bio kriv.

Nesto o zapovestima bozijim.
Ne mislite valjda da su listovi papira padali sa neba ili ploce kamene na kojima se pisalo.
To je covek pametan pisao da urazumi narod, da ne cini greh i zlocine. Ko se drzi nazovi bozijih zapovesti, to je pravi i bez greha covek.
Ne ljutite se, vernici, kad ovo citate i ne smejte se.
Razmisljajte.
Ima nas mnogo dobrih, ali malo, da bi pobedili.

Odbrana ateizma

Jedan covek (radnik) na banderi popravlja struju.
Ne ide mu lako.
Psuje boga pa ga rastura.
Svaka druga rec mu je psovka.
Pitam da li je vernik.
Kaze: Da
Pa zasto ga psuje?
Rece: moram
Vernici najvise grde boga.
Ateist ne veruje, pa ga i ne grdi.
Ateistima je Bog Milosrdje, a Svetac je Dobar Covek.

Licemeri stave prilog crkvi i izlaze sretni misleci da su im svi gresi oprosteni.
Postujem prave vernike, ne vredjate se. Navodim citat iz biblije: blago siromasnima duhom, njihovo je carstvo nebesko.

Ja mislim da je samo mali covek (beba) cist.
Porastu, razvijanjem uma dolazi gore navedeno.
Svako izabere sta je za njega najbolje/

Ateista je shiban, shiban nedacama i po telu i po umu, a ostatak uma koristi za razmisljanje: ima li necega "gore", kad se ljudi na zemlji tako muche?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Crkva jeste i uvek ce biti provajder za boga...

a meni ne treba provajder.. ja imam svoju

direktnu konekciju .....
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja izgleda o tome uopste nisam temeljno razmisljala (verovali ili ne)....ali ne verujem u boga, a prema crkvi sam potpuno indiferentna...takoreci, nisam clan nijedne nevladine organizacije.
Korisnikov avatar
By Hys.
ja sam smuti pa prospi, malo hriscanka, malo vestica, malo budistkiNja...
Biram ko na pijaci sta mi se gde svidi i to stapam u svoju percepciju sveta i duhovnosti :)
Korisnikov avatar
By Dina
Devokice,
tako i ja nekako :) Ja sam to nazvala - vernica u slobodnijem shvatanju te reci...
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Dino, dekadentkinjo i reakcionarko! Smućkala si raznovrsna praznoverja i to zoveš verom? To je samo transideološki šund zvan NEW AGE, ništa više, pravljen kao mamipara za bogate Zapadnjake koje bi malo spiritual upgradea, ignorišuči realnu materijalnu katastrofu u kojoj žive milijarde na planeti. Taj miš-maš nije ništa drugo nego spiritistički izraz sitnoburžoaske klasne pozicije i kao takav treba biti ukinut i to revolucionarnom društvenom praksom koja će okončati klasnu podelu, obezbediti svima jednake materijalne uslove za (samo)razvoj, nasuprot jeftinoj spiritualnosti namenjenoj samo srednjoj i višoj klasi, koja takođe participira u ekploatatorskoj kapitalističkoj ekonomiji!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!