Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Guion Nerville
Originally posted by Sprinter
Originally posted by Banana

@Sprinter
i video je da je on dobar. onda se na njega ne moze primeniti raselov arg., ili kako si ti rekao ne odlucuje random, niko mu nije reknuo pre.
eto vidiš :smeh: opet isto. on nije mogao da vidi da je dobar, ako ta podela nije već postojala. ako je on kako ti kažeš krenuo da stvara dobro i zlo, jedina logička imlipkacija je random choice ako se za njega tvrdi da je svemoćni tvorac.

(give yourself time, as i did :wink: )
ajd da pokusam opet :kopa:

sprico, sto si isekao prethodni deo koji objasnjava moj zakljucak, je l citas sta sam rekao.

da li je postojala podela na boje (i njihovo imenovanje) pre nego sto je nastala (ljudska?) svest i culo vida, koji ce napraviti tu podelu?

ta podela nije postojala pre nego sto je nastala svest da je osvesti i culo vida.

ako si ti prva bezuzrocna svest koja ima culo vida, i kad se rodis vidis svetlost, vidis tamu, ti ih razlikujes, (pa ih imenujes posle) i nijanse, niko ti nije rekao da ih razlikujes, niti si ti slucajno primetio gradaciju u svetlosti. jednostavno primecujes svojom svescu i 'culom' razlike, na osnovu svojstva sebe samog ti to znas.

ta podela nije postojala pre tebe, ako si ti prva svest koja ima takvo culo, stvoreno je u tebi kao deo tebe, bezuzrocno.

sada zameni sebe sa bogom, culo vida sa culom etike.
bezuzrocno stvoren sa svescu i culom etike

----------------

i cisto da se ne baci nnesto sto sam juce pisao, a citaj ako te ne mrzi

po tebi ili je nesto random izabrano, ili je preuzeto od nekog ranije, a zanemarujes da moze biti osmisljeno i/ili da postoji bezuzrocno (kao i on), 'da je prvobitno osvesceno', pa je imenovano. onog momenta kada je bog u svom svojstvu dobrote video da mu je svaka odluka dobra, onda bez obzira kako je doneo, njegova odluka je dobra po DBK.

I jedna mala basna, mozda ima veze...

"Škorpion i žaba je basna koja se cesto pogrešno pripisuje Ezopu.[1] Prica je to o škorpionu koji pita žabu da ga prenese preko rijeke. Žaba se ispocetka boji da ce je škorpio ubosti, ali škorpion je uvjerava kako ce, ako je ubode, ona potonuti te ce se on utopiti. Žaba potom pristaje; ali je škorpion ipak na sredini rijeke ubode i tako oboje osudi na smrt. Kada ga žaba u samrtnom hropcu upita zašto je to ucinio, škorpion odgovara "Ja sam škorpion, to mi je u prirodi."

da li je skorpion nekoga pitao, ili je to bila random odluka? ili je to vec bilo stvoreno sa njim, u njemu, "u njegovoj prorodi". odlucio je na osnovu svoje prirode.

----

izgleda ti je bitan pojam 'bolje'? kao sto pojam dobro proizlazi iz egzistencije boga sto si progutao nekako, tako pojam bolje moze i iz egzistencije stvari koje nisu ni dobre ni lose. pojam 'bolje' moze biti izveden na osnovu pojmova dobra i zla (loseg/antipod dobrog) i ne bi imao smisla ako ne bi postojalo nesto sto nije ni dobro ni zlo, inace bi sve bilo dualizovano dobro/zlo (a u ovom modelu boga DBK da uzmemo da nije, jer ne bi bilo mesta za pokajanje i ostatak dogme), mada je zapravo za konzistentnost bozije etike nebitno sta ti/ja smatramo 'boljim', jer ga ona sama moze definisati. hajde da uzmemo sta je za tebe 'bolje'? da ne cekam odgovor npr.: nesto je bolje od drugog, ako u sebi ima vise dobrote nego to drugo. ok, bog vidi da neke stvari imaju vise dobrog u sebi nego druge i kaze: nesto je 'bolje' od drugog, ako u sebi ima vise dobrote nego to drugo. dakle, opet vrsi imenovanje pojma.
ako je bog video svoja svojstva i rekao da je to dobro, pritom znajuci da je dobro bolje od lošeg, ta podela je logicki morala da postoji pre njega.

jer da nije postojala, bog ne bi znao da je njegovo svojstvo dobro i bolje od lošeg.
ocigledno da nije morala da postoji, ako je on imenovao pojam 'bolje'.
a ako je bog video svoja svojstva i imenovao ga kao dobro, pošto je on svemocni tvorac i nije bilo niceg da kaže šta je bolje, on je morao da se odluci - da izabere da je dobro bolje od lošeg.
nije izabrao da dobro bude bolje od loseg, nego je tako imenovao pojam 'bolje'.
Korisnikov avatar
By blabla54380
po tebi ili je nesto random izabrano, ili je preuzeto od nekog ranije
da. kada pričamo o prvobnitnom trenutku. da kada pričamo o teističkoj ideji svemoćnog tvorca. te implikacije se odnose na taj momenat, na tu ideju.

a zanemarujes da moze biti osmisljeno i/ili da postoji bezuzrocno (kao i on), 'da je prvobitno osvesceno', pa je imenovano. da je 'buduca' odluka o tome sta je 'bolje' u njemu mozda stvorena zajedno sa njim (bezuzrocno), kao deo njega, kao 'urodjena ideja'. onog momenta kada je bog u svom svojstvu dobrote video da mu je svaka odluka dobra, onda bez obzira kako je doneo, njegova odluka je dobra po DBK.
važni je samo kako ti kažeš "prvobitno osvešćeno", sam čin imenovanja nije bitan, jer je suština u pojmu ne u terminu.

opet isto pričaš, ali isto, kao i u prethodnim postovima. a ja bi opet morao isto da odgovorim. ne vredi dalje da se igramo :D
By Guion Nerville

važni je samo kako ti kažeš "prvobitno osvešćeno", sam čin imenovanja nije bitan, jer je suština u pojmu ne u terminu.
slazem se, to sam i rekao. da je on prvi koji je osvestio te pojmove. prvi koji je to ucinio na osnovu svesti i cula etike sa kojima je stvoren bezuzrocno.

pa i ti isto pricas :lol:

ja cu za kraj igrice reci (pa kako se ko slozi. da pravimo anketu :blenta: ) :

bezuzrocno stvoren sa svescu i culom etike valjda bezi raselovom arg.

ne odlucuje random, niko mu nije rekao. ne znam da li se uklapa u teisticku ideju.

ako si ti prva bezuzrocna svest koja ima culo vida (etike), i kad se rodis vidis svetlost (dobro), vidis tamu (zlo), ti ih razlikujes, (pa ih prvi imenujes posle) i nijanse (bolje/gore), niko ti nije rekao da ih razlikujes, niti si ti 'slucajno izabrao' da je svetlo svetlije od tamnog, primetio si gradaciju u svetlosti na osnovu samog sebe, svoje svesti i cula, i tako znas.
By Guion Nerville
Originally posted by Mage

I da, slobodna volja i izbor takođe ne postoje. To su samo iluzije percepcije.
nisam obratio paznju, u ovome je mozda sustina!

ako je mogucnost izbora postojala kako mi to obicno shvatamo, onda je sprinter u pravu kada kaze da je bog random izabrao, ili mu reknuto.

ako ne postoji, i ako je vec sve odluceno bezuzrocno u njemu sa njim (a bog samo osvestio u sebi tu odluku prvi, pa je doneo), onda stoji ovo sto sam rekao.

zar ne?

somebody say something? :rida:

mozda je neoprezno sa moje strane sto sam se upustao u sve ovo radi igrice :blenta:
Korisnikov avatar
By blabla54380
ako si ti prva bezuzrocna svest koja ima culo vida (etike), i kad se rodis vidis svetlost (dobro), vidis tamu (zlo), ti ih razlikujes, (pa ih prvi imenujes posle) i nijanse (bolje/gore), niko ti nije rekao da ih razlikujes, niti si ti 'slucajno izabrao' da je svetlo svetlije od tamnog, primetio si gradaciju u svetlosti na osnovu samog sebe, svoje svesti i cula, i tako znas.
ovo podvučeno je tvoj opasan problem :D zbog čega je i raselov argument teži za kapiranje.

ako sam ja prva bezuzročna svest, kako mogu ikakvu gradaciju na osnovu samog sebe da primetim, ako ista nije postojala pre mog primećivanja. da bi ja kao prva bezuzročna svest primetio ikakvu gradaciju ili ti podelu, ona mora ili da već postoji ili da je ja uvedem, a pošto sam prva bezuzročna svest nije bilo ničeg da kaže šta je bolje i samim tim ja sam morao random da odaberem šta je bolje. :D

drugo, zar ne misliš da bi rasel pomenuo to, da je takva logika moguća, bolje rečeno ispravna?
By Guion Nerville
@Sprinter
ovo podvučeno je tvoj opasan problem :D zbog čega je i raselov argument teži za kapiranje.

ako sam ja prva bezuzročna svest, kako mogu ikakvu gradaciju na osnovu samog sebe da primetim, ako ista nije postojala pre mog primećivanja.
pa zaboravio si da podvuces i ovo sto sam ti sad stavio boldovano
da bi ja kao prva bezuzročna svest primetio ikakvu gradaciju ili ti podelu, ona mora ili da već postoji
podela ne postoji dok nije osvescena. ne moze podela da postoji bez svesti

boje (zraci raznih talasnih duzina) mozda jesu postojale u svemiru i pre nego sto smo ih mi osvestili pomocu nasih cula, ali nije postojala njihova podela kroz pojmove, jer pojmova nema bez svesti.

tek kada je svest pomocu cula osvestila njih, napravili smo tu podelu.
ili da je ja uvedem, a pošto sam prva bezuzročna svest nije bilo ničeg da kaže šta je bolje
osim mog etickog cula koje je deo mene, nastalo sa mnom u mojoj svesti bezuzrocno, to sam rekao.

u paketu kada je stvoren bezuzrocno, bog je pored svesti (slozicemo se da nema sve svest), dobio i eticko culo

jednako bezuzrocno kao i ta svest, i jednako njegovo, mozemo ga smatrati i delom te svesti (kao sto inace delom nase svesti smatramo nasa moralna nacela)
i samim tim ja sam morao random da odaberem šta je bolje. :D
ne ako to cinis na osnovu tog cula, etickog dela svesti.

medjutim ako uzmemo u obzir, kao sto sam rekao, da

"je vec sve odluceno bezuzrocno u njemu sa njim (a bog samo osvestio u sebi tu odluku prvi pomocu svog cula, pa je doneo)"

i sve je vec odluceno u nama, a mi samo 'osvescujemo' te odluke, kao sto je mage rekao, i ovi linkovi koje sam naveo

tako da je 'izbor' ili 'odluka' u sustini iluzoran pojam

no ti nisi mislio verovatno na takvo odlucivanje kao osvescivanje vec odlucenog (mada ono to jeste zapravo), a verovatno na to teolozi nisu ni mislili, tj. tim postulatom hriscanstva,

i nije se govorilo verovatno o bezuzrocnom etickom culu/odluci u bogu kao deo njega

tako da je rasel, u kontekstu postulata i smisla reci 'odluka' koji je uobicajen ipak po mom misljenju u pravu :wundy:

sto ja pravim druge kontekste je mozda 'filozofsko drkanje', i moj problem, i ne mora biti i tvoj :lol:

i sa tim i bez, postavlja se pitanje svejedno odakle dolazi moralnost, kako je kreirana i zasto?
Korisnikov avatar
By blabla54380
odgovoriću ti koliko grešiš, kad završim kafu, da mi ne presedne :smeh:
Korisnikov avatar
By KiWi
Kako mogu da se učlanim u udruženje ateista srbija?
By Guion Nerville
@Sprinter

:smeh:

samo ti popij kaficu :cuddle:

ima li lepse sta petkom popodne, mesto neceg drugog, pecanja npr., igrati filozofske igrice :dude:
Korisnikov avatar
By blabla54380
(daš meni 350 evra za troškove upisa u registar članova i prvu, godšnju članarinu; pa kad se vratim iz tunisa, dobićeš plastificiranu karticu uruženja)
Korisnikov avatar
By blabla54380
pa i ne moras, ako bas ne zelis i bez preke potrebe, da mi odgovaras :nono:
moram. dok ne vidim:
ok sprinteru, razmišljao sam i danju i pred spavanje i stvarno je nemoguće onako kako sam ja mislio. (ovaj nastavak i ne mora) hvala ti na trudu koji si uložio da objasniš, dugujem ti milku od 300, samo reci koju želiš

sa karamelom.
By Guion Nerville
evo jos jedan primer: zamisli da ljudi nemaju uopste culo mirisa. i onda se rodis ti sprinter, sa culom mirisa. i primetis miris nekog cveta i pomislis lepo. i stanes u krcatom busu nekome ko se znojio ispod miske i nije bas kupao skoro i pomislis: grozno. i tako imenujes lep miris, smrad, znas koji ti je lepsi od drugog itd. niko ti nije rekao da neopran pazuh vise smrdi od mirisa ruze, niti si ti tako random odlucio, nego na osnovu tvog cula, tvoja svest je napravila tu razliku.
Korisnikov avatar
By blabla54380

@Sprinter

ako sam ja prva bezuzročna svest, kako mogu ikakvu gradaciju na osnovu samog sebe da primetim, ako ista nije postojala pre mog primećivanja.
pa zaboravio si da podvuces i ovo sto sam ti sad stavio boldovano
[/quote]

pročitaj ponovo ovu nelogičnu rečenicu:

"ako si ti prva bezuzrocna svest koja ima culo vida (etike), i kad se rodis vidis svetlost (dobro), vidis tamu (zlo), ti ih razlikujes, (pa ih prvi imenujes posle)"

da bi ja razlikovao bilo šta od nečega, ta podela je morala da postoji pre nego što sam ja progledao.

opet, frka sa pojmom i terminom.

kada ja progledam, ja uočavam neku razliku. u nastavku je za mene (lično) nevažno kako ću ja tu razliku da interpretiram.

u tom smislu, a vezano za boje stvar je ovakva:
boje (zraci raznih talasnih duzina) mozda jesu postojale u svemiru i pre nego sto smo ih mi osvestili pomocu nasih cula, ali nije postojala njihova podela kroz pojmove, jer pojmova nema bez svesti.

tek kada je svest pomocu cula osvestila njih, napravili smo tu podelu.
boja, kao elektromagnetni talasi određene talasne dužine je fizički pojam koji ne da je možda, nego sigurno postojao i pre čoveka, odnosno naše svesti. dakle, jedan elektromagnetni talas sa određenom talasnom dužinom, koji se razlikuje od drugog elektromagnetnog talasa manje ili veće talasne dužine, je fizički pojam. uvođenjem naše svesti mi smo terminološki interpretirali te razlike. pa smo jednom elektromagnetnom talasu nadenuli termin crvena, a drugom plava. sve talase koji se nalaze u određenom spektru talasnih dužina smo nazvali vidljivi deo spektra, odnosno boje.

dakle čovek nije osvestio pojmove elektromagnetnih talasa određenih talasnih dužina, jer su oni fizička pojava ili pojam koji bi postojao i bez nas. elektromagnetni talasi su postojali i pre nego što smo mi razvili čula da ih detektujemo, a onda smo ih interpretirali na način na koji smo mi izabrali da ih interpretiramo terminološki.

ili da je ja uvedem, a pošto sam prva bezuzročna svest nije bilo ničeg da kaže šta je bolje
1. osim mog etickog cula koje je deo mene, nastalo sa mnom u mojoj svesti bezuzrocno, to sam rekao.

2. u paketu kada je stvoren bezuzrocno, bog je pored svesti (slozicemo se da nema sve svest), dobio i eticko culo
1. ali, kako je nastala ta podela, to svojstvo gospoda boga lol? kako? dakle ne može podela nečega da postoji tek tako, sama po sebi, jer to onda nije taj pojam. kako je napravljena podela na dobro i zlo kao svojstvo boga, ako je on nije sam podelio?

2. nego, reci mi kako nešto može bezuzročno da se stvori? :D gde je tu logika? :D nešto mi govori da srž tvog nerazumevanja potiče, š'o bi rekli bosanci otale :D da se ti ne šaltaš sa logički mogućeg bezuzročnog postojanja i nemogućeg bezuzročnog stvaranja?
By Guion Nerville
recimo da nije isto "postojanje pojma" i "osvescenje pojma."

medjutim, da pojam ne postoji, ne bi se mogao ni osvestiti. a tek kad se osvesti neki pojam, mozes o njemu diskutovati. tako da preciznosti radi "jer pojmova nema bez svesti." prepravljam u "jer osvescenja pojmova (i svesne podele) nema bez svesti". valjda je zasluga koja se pripisuje bogu da je osvestio pojmove dobra i zla i razlike i "ukazao" coveku na njih. mislim da je vazno da navedemo i definiciju boga. za sada smo koristili da je bezuzrocan od svojstava. da, i culo etike.
1. osim mog etickog cula koje je deo mene, nastalo sa mnom u mojoj svesti bezuzrocno, to sam rekao.

2. u paketu kada je stvoren bezuzrocno, bog je pored svesti (slozicemo se da nema sve svest), dobio i eticko culo
1. ali, kako je nastala ta podela, to svojstvo gospoda boga lol? kako? kako je napravljena podela na dobro i zlo kao svojstvo boga, ako je on nije sam podelio?

2. nego, reci mi kako nešto može bezuzročno da se stvori? :D gde je tu logika? :D nešto mi govori da srž tvog nerazumevanja potiče, š'o bi rekli bosanci otale :D da se ti ne šaltaš sa logički mogućeg bezuzročnog postojanja i nemogućeg bezuzročnog stvaranja?
1. kako je sve nastalo?
pa hriscani kazu da je bog sve stvorio, pa eto i te pojmove. za coveka je bitno da ih je prvi 'osvestio'. eno ti primer sa lepim mirisom i smradom, post iznad.

2. po pretpostavci bog je bezuzrocan, dakle i njegova svest, i eticko culo kao deo njega. nemamo dokaza da nesto ne moze postojati bez uzroka, zar ne?

dobro ne 'stvoren' bezuzrocno, nego 'postoji' bezuzrocno, valjda se razumemo.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ja ti upravo objasnih na primeru boja kako pojam može postojati bez svesti. nisu boje nastale kao fizički pojam onda kada smo ih mi osvestili, mi smo osvestili interpretaciju tih pojmova, kroz naše čulo vida smo ih detektovali i dali tim pojmovima termine, pa je pojam elektromagnetnog talasa te i te talasne dužine koji postoji od kako postoji svetlost, našim osvešćenjem samo dobio termin plava boja. taj isti elektromagnetni talas bi postojao i da život nikada nije stvoren; taj isti elektromagnetni talas - pojam - je možda za neke vanzemaljce drugačije detektovan, možda je vanzemaljcima vidljiv (kao što neke životinje vide) infracrveni deo spektra; ali on postoji kao takav pa postoji, nevezano za to kako ga ko i da li detektuje.
valjda je zasluga koja se pripisuje bogu da je osvestio pojmove dobra i zla i razlike i "ukazao" coveku na njih.
i opet idemo izpočetka :D šta znači kad kažeš bog je osvestio? stvorio? ili interpretirao već postojaće pojmove? :D

što se tiče primera o mirisima, podela na prijatne i neprijatne mirise koju je moja svest napravila je imala na osnovu čega da ih napravi, bog nije imao za dobro i zlo. šta misliš zašto ljudima smrde govna kad ih pomirišu, a muvama ne. zašto nam ne srmdi pečeni leš (roštilj), a smrdi nam leš te iste životinje nađene pored puta? zašto (većinom) cveće ima lepe mirise? priroda emisije i/ili detekcije mirisa kod živih bića je produkt evolucije, koji se postepeno razvijao i koji ima svoju svrhu. naravno da meni niko nije rekao da nešto bolje ili lošije smrdi, već je to odradila moja svest, a na osnovu postepene i kompleksne evolucije tog čula. da je čulo mirisa postalo tek tako, odjednom, i da je u pitanju random c. mogli bi smo se opčinjeni lepotom govana otrovati, pčele možda ne bi oprašivale/razmnožavale cveće itd. osećam da će ovo da te navede na jedno pitanje, pa ću te zamoliti da još jednom pročitaš ovo pre nego što ga postaviš :D i...koncentriši se :D

što se tiče definicije boga, ja kada o njemu govorim, mislim na boga onako kako ga teisti definišu. u suštini kada se govori o pojedinim tzv. velikim pitanjima, nema razlike sa deističkim bogom. teistički bog je dodatno nafilovan mnogobrojnim glupostima i još slađom kontra-argumentacijom :D

evo ovako:

Teist veruje u natprirodnog inteligentnog tvorca koji nakon svog glavnog posla, stvaranja svemira, ostaje i dalje u blizini da bi nadgledao svoje delo i krojio njegovu sudbinu. U mnogim teističkim sistemima verovanja, božanstvo neposredno utiče na živote ljudi. Bog uslišava molitve, prašta ili kažnjava grehove, upliće se u događaje ljudi čineći čuda, brine se zbog dobrih i loših dela i zna kada ih činimo (čak i kada pomislimo na to da ih učinimo).

I deist veruje u natprirodnu inteligenciju, ali onu čiji je posao pre svega bio uspostavljanje zakona koji upravljaju svemirom. Deistički Bog se nakon toga nikada više ne meša, i svakako se ne zanima za ljudske postupke.
Korisnikov avatar
By Vespertine
Ma Bog je mrtav, sinoc sam ga zgazio na parkingu dok sam ishao u rikverc:kosach:
By Guion Nerville

ja ti upravo objasnih na primeru boja kako pojam može postojati bez svesti. nisu boje nastale kao fizički pojam onda kada smo ih mi osvestili, mi smo osvestili interpretaciju tih pojmova, kroz naše čulo vida smo ih detektovali i dali tim pojmovima termine, pa je pojam elektromagnetnog talasa te i te talasne dužine koji postoji od kako postoji svetlost, našim osvešćenjem samo dobio termin plava boja. taj isti elektromagnetni talas bi postojao i da život nikada nije stvoren; taj isti elektromagnetni talas - pojam - je možda za neke vanzemaljce drugačije detektovan, možda je vanzemaljcima vidljiv (kao što neke životinje vide) infracrveni deo spektra; ali on postoji kao takav pa postoji, nevezano za to kako ga ko i da li detektuje.
cemu ovo? gde sam ja sporio da pojam moze postojati bez ljudskog osvescenja? rekao sam na pocetku proslog posta "recimo da nije isto 'postojanje pojma i 'osvescenje pojma.' "nasim osvescivanjem pojam nije dobio samo termin, vec najpre svesnost o njegovom postojanju, a potom ako zelimo i termin. dakle: postojanje pojma, svesnost o pojmu, imenovanje pojma.
valjda je zasluga koja se pripisuje bogu da je osvestio pojmove dobra i zla i razlike i "ukazao" coveku na njih.
i opet idemo izpočetka :D šta znači kad kažeš bog je osvestio? stvorio? ili interpretirao već postojaće pojmove? :D
stvorio i osvestio sta je dobro, lose. mogao da oseti etickim culom i koje ponasanje je dobro, ili lose, i mozda video cemu vodi (mada ne mora sve sto postoji da ima za coveka znacajnu svrhu): npr. paklu ili raju, patnji ili sreci, nekoj karmi, to je posebna tema, ako je to znacenje koje trazis, ako je to interpretativnost o kojoj govoris. mada ne mora sve u univerzumu da ima znacenje koje covek smatra korisnim.

što se tiče primera o mirisima, podela na prijatne i neprijatne mirise koju je moja svest napravila je imala na osnovu čega da ih napravi, bog nije imao za dobro i zlo.

šta misliš zašto ljudima smrde govna kad ih pomirišu, a muvama ne. zašto nam ne srmdi pečeni leš (roštilj), a smrdi nam leš te iste životinje nađene pored puta? zašto (većinom) cveće ima lepe mirise? priroda emisije i/ili detekcije mirisa kod živih bića je produkt evolucije, koji se postepeno razvijao i koji ima svoju svrhu. naravno da meni niko nije rekao da nešto bolje ili lošije smrdi, već je to odradila moja svest, a na osnovu postepene i kompleksne evolucije tog čula.

da je čulo mirisa postalo tek tako, odjednom, i da je u pitanju random c. mogli bi smo se opčinjeni lepotom govana otrovati, pčele možda ne bi oprašivale/razmnožavale cveće itd. osećam da će ovo da te navede na jedno pitanje, pa ću te zamoliti da još jednom pročitaš ovo pre nego što ga postaviš :D i...koncentriši se :D

'koncentrisi se i ti', onda, sprinteru, jer se i ja ponavljam, pa ako ja tebi kupim milku, bogami i ti ces meni jockstrap gace, i to ne bilo kakve. rekoh da je bog to ucinio na osnovu svog etickog cula i svesti, kao sto ti osecas mirise na osnovu svog cula mirisa i svesti. ako si se ti rodio sa tim culom kome je prethodio evolucioni proces, ne znaci da je takav proces postojao kod boga -mozda bi neki teista uskliknuo; pa naravno, kada je savrsen da mu ne treba evolucija!-, cak i ne moze, jer je on bez uzroka. culo postoji sa njim, kao i njegova svest, deo je njega (ili svesti), bezuzrocno. medjutim, primetio si i da culo mirisa moze da posluzi u smislu da ukaze kako da se ponasamo povoljno za nas (da nam ne bude neprijatno, da se ne ugusimo u smradu itd.). hoces reci da to culo ima i neku funkciju. ti sad govoris o svrhovitosti cula? da prenebregnemo npr. da postoje verovatno i izuzetno slatki otrovi, a i mesozderke imaju posebno privlacan miris za muve, pa znamo kako zavrse ako prate svoje 'culo' ( i kod coveka cula mogu biti veoma zavodljiva i voditi u smrt), ako nasa cula (mada nekad i omanu) i imaju svrhu u opstanku coveka, ne znaci da sve mora imati evolutivnu svrhu, ili svrhu prezivljavanja za coveka (da ne ulazim u spekulacije da li njegova svest zaista umire sa njim, ili se 'seli' negde drugde). u tu svrhu podele dobro/lose bi se mozda mogla ukljuciti prica o raju i paklu koju sam pomenuo, ili karma itd., al onda ulazimo u pitanje koja je svrha morala za coveka, cemu i kuda vodi ponasanje po moralu, a to nije neposredna tema raselovog argumenta, a ja bih se na njemu zadrzao.
što se tiče definicije boga, ja kada o njemu govorim, mislim na boga onako kako ga teisti definišu. u suštini kada se govori o pojedinim tzv. velikim pitanjima, nema razlike sa deističkim bogom. teistički bog je dodatno nafilovan mnogobrojnim glupostima i još slađom kontra-argumentacijom :D

evo ovako:

Teist veruje u natprirodnog inteligentnog tvorca koji nakon svog glavnog posla, stvaranja svemira, ostaje i dalje u blizini da bi nadgledao svoje delo i krojio njegovu sudbinu. U mnogim teističkim sistemima verovanja, božanstvo neposredno utiče na živote ljudi. Bog uslišava molitve, prašta ili kažnjava grehove, upliće se u događaje ljudi čineći čuda, brine se zbog dobrih i loših dela i zna kada ih činimo (čak i kada pomislimo na to da ih učinimo).

I deist veruje u natprirodnu inteligenciju, ali onu čiji je posao pre svega bio uspostavljanje zakona koji upravljaju svemirom. Deistički Bog se nakon toga nikada više ne meša, i svakako se ne zanima za ljudske postupke.
ja sam koristio bezuzrocnost i culo etike, sto mi se cini za sad dovoljnim za rupu u raselovom arg., ali nisam siguran da je to i teisticki pogled na boga mislim to culo etike, odnosno deo njegove svesti. u slucaju da nije, a on se obracao teistima, sam i rekao "tako da je rasel, u kontekstu postulata i smisla reci 'odluka' koji je uobicajen ipak po mom misljenju u pravu "
Korisnikov avatar
By blabla54380
cemu ovo? gde sam ja sporio da pojam moze postojati bez ljudskog osvescenja? rekao sam na pocetku proslog posta "recimo da nije isto 'postojanje pojma i 'osvescenje pojma.' "nasim osvescivanjem pojam nije dobio samo termin, vec najpre svesnost o njegovom postojanju, a potom ako zelimo i termin. dakle: postojanje pojma, svesnost o pojmu, imenovanje pojma.
nisi sporio, pitao si se.
daklen, svest o postojanju pojma može postojati ili ne. prisustvo ili odsustvo te svesti ne utiče na postojanje tog pojma.

stvorio i osvestio sta je dobro, lose. mogao da oseti etickim culom i koje ponasanje je dobro, ili lose, i mozda video cemu vodi (mada ne mora sve sto postoji da ima za coveka znacajnu svrhu): npr. paklu ili raju, patnji ili sreci, nekoj karmi, to je posebna tema, ako je to znacenje koje trazis, ako je to interpretativnost o kojoj govoris. mada ne mora sve u univerzumu da ima znacenje koje covek smatra korisnim.
znači, ako je bog stvorio dobro i loše, gde je suštinski važno da je on svemoćni tvorac - bezuzročna svest, on nije mogao da "oseti etičkim čulom" šta je bolje od ta dva, ukoliko ta podela već nije postojala. on kad je stvorio dobro i loše, mogao je da izabere i da loše bude bolje od dobrog, jer nije postojalo ništa da kaže šta je bolje, on je to odredio.

kao sto ti osecas mirise na osnovu svog cula mirisa i svesti. ako si se ti rodio sa tim culom kome je prethodio evolucioni proces, ne znaci da je takav proces postojao kod boga
tačnao sam znao :D
nije sporno da je bog mogao imati čulo mirisa, tj. etike kao neevolutivno njegovo svojstvo. ali je sporno, pošto je svemoćni tvorac i bezuzročna svest, šta je njemu reklo da je bolje, na osnovu čega je on tim čulom zaključio-znao da jedno od drugog? kako je bog mogao da ima svest o podeli dobra i zla i još da je dobro bolje od lošeg, ako ona već nije postojala? to je prosto logički impossibile :)
dalje i opet, ako je ta podela već postojala to znači da bog nije svemoćni tvorac.

dakle,
kad kažeš da je bog stvorio-osvestio dobro i zlo i na osnovu svog etičkog čula odredio šta je bolje, a ne by random choice, ti u stvari impliciraš da je ta podela već postojala.

i još jednom,
ako je bog znao pre nego što je stvorio dobro i zlo,
da je zlo zlo, a dobro dobro, ako je on dakle imao
saznanje-osveščenost o toj podeli, onda to znači
da je dobro i zlo postojalo i pre njega.

(& što se tiče mirisa, nisam osećao potrebu da se objašnjavamo sad i oko lanca ishrane)
By Guion Nerville
znači, ako je bog stvorio dobro i loše, gde je suštinski važno da je on svemoćni tvorac - bezuzročna svest, on nije mogao da "oseti etičkim čulom" šta je bolje od ta dva, ukoliko ta podela već nije postojala.

ali je sporno, pošto je svemoćni tvorac i bezuzročna svest, šta je njemu reklo da je bolje, na osnovu čega je on tim čulom zaključio-znao da jedno od drugog? kako je bog mogao da ima svest o podeli dobra i zla i još da je dobro bolje od lošeg, ako ona već nije postojala? to je prosto logički impossibile :)
pricao sam ti sprinteru o tome, mozda nisi iscrpno citao deo posle basne o 'skorpiji i zabi', kao i onomad u aksiomatici sam pomenuo relaciju 'bolje', i jos posle toga :gotika: naravno da je logicki nemoguce to sto pises da je nemoguce, ali ja to nigde nisam ni tvrdio. naravno da nije mogao da kaze sta je 'bolje' od dobrog ili loseg pre nego sto su oni stvoreni, jer pojam bolje nastaje posto su oni stvoreni (ili istovremeno). kada je stvorio univerzum, i video npr. da ima stvari koje nisu dobre (ni lose), na osnovu svog cula etike, onda je rekao sta je 'bolje' od dve stvari: ono sto ima vise dobrote je proglasio za 'bolje'. dakle pojam 'bolje' nastaje iz pojma dobro/lose, i ne moze pre njihovog nastanka da se postavi pitanje da li je dobro 'bolje' od loseg, da bi uopste moglo da se na to pitanje odgovori.

-----------------------

drugi rukavac bi bio: ok, i da jeste 'random' odluka da je dobro 'bolje' od loseg (mada je pitanje kako je sad definisano to 'bolje' kao pojam, a nije izvedeno iz dobro i lose, al ako sad i apriori zamislim bilo koju tvoju definiciju, a da nema veze sa dobro/lose), to nije bilo cija, nego bozija random odluka :wundy: , a ako je bog video (na osnovu svog cula, ili sopstvenih svojstava koja je imenovao za 'dobra') da je svaka njegova odluka dobra, onda je dobra bila i ta random odluka. i o tome sam pricao. i to sam navodio kao pristup, ali ga ne forsiram posebno zbog postovanja samog smisla pojma 'bolje'. mada se ta dva pristupa mogu objediniti u jedan, i zapravo su mozda ekvivalentni :giggle: ako culo etike korespondira pravilima izvodjenja i kao takva se ne dovode u pitanje jer su bezozrocna u njemu :wundy: na ovo poslednje (a i ispod crte) ne moras da obracas paznju :lol:
Korisnikov avatar
By Mage
Vas dvojica stvarno niste normalni :nope: A onda meni kažu da sam opterećen :smeh:
Korisnikov avatar
By Tungi
Da stvarno,napreduju...Ako nastave ovako,dosegnuce i do spoznaje samog boga.Mozda im se i Hrist prikaze i kaze :"Stanite malo,imam i ja nesto da kazem":lol:
By Guion Nerville
Mage :kiss: ali meni je zabavno, dok traje.

Tungi, pretpostavljam da nisi zamisljao bas ovakve odgovore kada si otvarao temu. :trep:

Mesto da tu voajerisete, pridruzite nam se! Mislim da biste mogli da doprinesete. Ne znate kako je interesantno dok ne probate :pervert:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
(B. Russell)

Sada dolazimo do kasnije faze argumentacije o postojanju boga, koju ću nazvati dobom intelektualnog opadanja. U pitanju je dokaz koji postavljaju teisti, a zove se moralni argument za postojanje boga.

[...]
To je retorička pozicija i retoričko argumentovanje, a njemu je odgovoreno još u VI veku:

Ρήτορας πολυφθόγγους ὡς ἰχθύας ἀφώνους ὁρῶμεν ἐπὶ Σοί
Pred Tobom, retori vični igranju rečima izgledaju kao neme ribe (stsl. Ветия многовещанныя, яко рыбы безгласныя видим о Тебе)

I još:

Νέαν ἔδειξε κτίσιν ἐμφανίσας ὁ Κτίστης ἡμῖν τοῖς ὑπ΄ Αὐτοῦ γενομένοις
Tvorac je pokazao novu tvar, pojavivši se pred nama koji smo od Njega postali (stsl. Новую показа тварь, явлься Зиждитель нам от Него бывшим)

i sl.

Nijedan od ateističkih filozofa nije umeo da izađe na kraj sa ovakvim pozicijama, osim da pribegne nekom obliku trivijalnog racionalizma. Jedini je Kjerkegor bio pošten (i oni koji su gradili na njegovim temeljima), sa svojom formulacijom o "skoku vere" i svime što to implicira.

Drugim rečima, govoriti na tako banalan način o religijskim ubeđenjima kao što to čini ateistički diskurs -- u svojoj osnovi zadrt koliko i bilo koji drugi fundamentalizam -- znači biti vrlo površan, u najboljem slučaju.
Korisnikov avatar
By blabla54380
@banana

da probam ovako :D
zamisli da nemaš ništa, ni univerzum ni boga. i da u tom ništa postoje samo dva nezavisna entiteta, dobro i zlo. pošto nema apsolutno ničega, dobro može biti bolje isto kao što i zlo može biti bolje.

e sad,
ako je ipak bog stvorio ta dva entiteta - dobro i zlo, on je prosto proglasio da dobro bude bolje od zla; ali je isto tako mogao da proglasi da zlo bude bolje od dobrog. što znači da on nije ne znam kako moralan i dobar, već je on by random choice tako odredio.

međutim,
ti kad kažeš da je bog "na osnovu svog čula etike", ti zapravo kažeš da je bog imao svest da je dobro bolje od zla, dakle da je znao da je dobro bolje; jer ako u tom njegovom "čulu etike" nije postojalo to razlikovanje, onda on nije mogao na osnovu njega da proglasi. kako je onda mogao da zna kao svemoćni tvorac - prva bezuzročna svest, da je dobro bolje od zla, ako tu razliku neko pre njega nije napravio?

pročitaj još jednom ovaj deo raselovog argumenta

Ako hoćete da kažete, kao što tvrde teolozi, da je bog dobar, morate reći da ispravno i pogrešno imaju neko značenje koje je nezavisno od božije odluke, zato što su božije odluke dobre, a ne loše, nezavisno od same činjenice da ih je on stvorio. Ako to kažete, moraćete zatim reći da je ispravno i pogrešno nastalo ne samo božijim posredstvom, nego da su oni po svojoj biti, logički prethodili bogu. /b]Mogli biste, ako biste hteli, reći da je postojalo više božanstvo koje je naređivalo bogu koji je stvorio ovaj svet,

može sad makar čokoladica? :smeh:
By Guion Nerville
Angro, mislim da je 'skok vere' kljucan momenat, samo sto mnogi okoreli ateisti naucnici ne shvataju da je takav skok u odredjenom smislu bio potreban i za njihovo zastupanje naucnih teorija, kao i za to da se sve sto postoji moze navodno ukrotiti sredstvima logike. (npr. Gedel se i time pozabavio, i cak dokazao takvu paradigmu logickim sredstvima da ona sama nisu svemoguca, ali avaj, uprkos tome, postoji i ateisticki fanatizam).

Medjutim ovo ne shvatam vise nego obicnom logickom igrom, ne sustinsko bavljenje Bogom. Mogli bismo slobodno da preimenujemo njegovo ime ovde u X, i da diskutujemo da li je X pod odredjenim uslovima logicki mogao postojati.
ako je ipak bog stvorio ta dva entiteta - dobro i zlo, on je prosto proglasio da dobro bude bolje od zla; ali je isto tako mogao da proglasi da zlo bude bolje od dobrog. što znači da on nije ne znam kako moralan i dobar, već je on by random choice tako odredio.

...dakle da je znao da je dobro bolje; jer ako u tom njegovom "čulu etike" nije postojalo to razlikovanje, onda on nije mogao na osnovu njega da proglasi. kako je onda mogao da zna kao svemoćni tvorac - prva bezuzročna svest, da je dobro bolje od zla, ako tu razliku neko pre njega nije napravio?
Sprinteru, zasluzio si cokoladicu svejedno jer mi ovo prija, ali ne i zbog argumenta, zato sto opet ponavljas ono na sta sam ti odgovorio u prethodnom postu. Sprinteru, ako pojam C (relacija) nastaje iz pojmova A i B (ili istovremeno), onda ne mozes da pitas "da li A ima svojstvo C u odnosu na B" pre nego sto su A i B nastali. A,B- dobro, lose, C-bolje. Ako je izmedju dve stvari 'bolja' ona koja ima vise dobrote npr., ako je to sustina pojma bolje. Procitaj jos jednom moj prethodni odgovor, da ne citiram ceo. To pitanje "da li je dobro 'bolje' od loseg" nije moglo da postoji pre stvaranja dobra i zla, ako se relacija 'bolje' definise na osnovu dobro/lose, da bi se na njega uopste moglo odgovoriti.
jer ako u tom njegovom "čulu etike" nije postojalo to razlikovanje, onda on nije mogao na osnovu njega da proglasi.

kako je onda mogao da zna kao svemoćni tvorac - prva bezuzročna svest, da je dobro bolje od zla, ako tu razliku neko pre njega nije napravio?
ali njegovo culo etike upravo pravi to razlikovanje sta je dobro, sta lose, ono je deo njegove svesti, bezuzrocno nastalo sa njim, u njemu. vec sam ti davao primere cula. znao je na osnovu tog cula.

rekoh vec:

kada je stvorio univerzum, i video npr. da ima stvari koje nisu dobre (ni lose), na osnovu svog cula etike, onda je rekao sta je 'bolje' od dve stvari: ono sto ima vise dobrote je proglasio (edit: ili ako hoces nazvao) za 'bolje'.
mogao je mesto termina 'bolje' da iskoristi drugu kombijnaciju slova, ali sustina je u tome sta on znaci, na sta se odnosi. i onda ako je bolje (po sustini pojma bolje) ono sto ima vise dobrote, onda je (i logicki zakljucak) da je dobro bolje od loseg, to nije odluka.
ti kad kažeš da je bog "na osnovu svog čula etike", ti zapravo kažeš da je bog imao svest da je dobro bolje od zla,
Ne kazem da je imao tu svest pre nego sto su stvoreni dobro i zlo. To pitanje: da li je dobro bolje od zla, nije moglo da postoji pre stvaranja dobra i zla.

-------

A ako mislis da pojam 'bolje' ima smisla izvan ravni dobrog/loseg, i ako mislis da ima neka posebna definicija nezavisna i neuslovljena pojmovima dobro/lose, kazi mi sta je da bih mogao da ti odgovorim. pa cak i na slepo, i da ne znam tvoju definiciju, opet je moguce da je takva bozija odluka dobra, onda procitaj i ono ispod crte u mom proslom postu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ako pojam C (relacija) nastaje iz pojmova A i B (ili istovremeno), onda ne mozes da pitas "da li A ima svojstvo C u odnosu na B" pre nego sto su A i B nastali. A,B- dobro, lose, C-bolje.
ali njegovo culo etike upravo pravi to razlikovanje sta je dobro, sta lose, ono je deo njegove svesti, bezuzrocno nastalo sa njim, u njemu. vec sam ti davao primere cula. znao je na osnovu tog cula.
Ako je izmedju dve stvari 'bolja' ona koja ima vise dobrote npr., ako je to sustina pojma bolje. Procitaj jos jednom moj prethodni odgovor, da ne citiram ceo. To pitanje "da li je dobro 'bolje' od loseg" nije moglo da postoji pre stvaranja dobra i zla, ako se relacija 'bolje' definise na osnovu dobro/lose, da bi se na njega uopste moglo odgovoriti.
i šta je ovde logčno? :smeh: apsolutamente ništa.

prvo, da se ne brkaju značenja. dobro-zlo, bolje-loše, ispravno-pogrešno. dobro je bolje od zla, ne može se reći da je dobro bolje od lošeg ili da je dobro ispravno, a pogrešno nije ispravno :)

e sad,
ako je njegovo čulo etike u stanju da napravi tu razliku šta je dobro, a šta zlo; onda je on dobar, jer je na osnovu njega proglasio da je dobro bolje od zla. i sad rasel lepo kaže: "morate reći da ispravno i pogrešno imaju neko značenje koje je nezavisno od božije odluke, zato što su božije odluke dobre, a ne loše, nezavisno od same činjenice da ih je on stvorio. to dalje implicira da su po svojoj biti ispravno i pogrešno morali logički prethoditi bogu, tj. njegovom etičkom čulu; jer nezvisno od činjenice da je njegovo čulo u stanju da napravi razliku, sama bit ispravnog i pogrešnog je moralo imati neko značenje - a to dalje znači da bog nije svemoćni tvorac i prva bezuzročna svest, jer je bit ispravnog i pogrešnog postojalo pre njega.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ti kad kažeš da je bog "na osnovu svog čula etike", ti zapravo kažeš da je bog imao svest da je dobro bolje od zla,
Ne kazem da je imao tu svest pre nego sto su stvoreni dobro i zlo. To pitanje: da li je dobro bolje od zla, nije moglo da postoji pre stvaranja dobra i zla.
naravno, ali ti upravo time što kažeš da je on na osnovu svog čula etike napravio razliku i izabrao, pošto je stvorio dobro i zlo, impliciraš da je on znao da će da izabere dobro, a ne zlo.

pošto je stvorio dobro i zlo, ako nije znao šta će da izabere, onda je to random choice :D
By Guion Nerville
ovde u etickom kontekstu sam koristio lose, zlo, pogresno (dobro, ispravno) kao sinonime. bog kaze da je nesto moralno lose, ili zlo. valjda se svodi na isto. mislim da to i nije tako bitno, ako hoces govoricu dobro/zlo.

i tako ja planiram da odgovorim, al nesto zapinje.
Pitam se:

kako nastaje neki pojam - svojstvo (kao npr. nesto je dobro/lose). tako sto postoji objekat koji ima to svojstvo, i automatski sa njegovom egzistencijom nastaje i to svojstvo? ili moze da nastane i u mislima, vestacki, iako nema egzistenciju? npr. 750onogi covek. da li je to po tebi pojam, iako jos ne postoje 750onogi covek (koliko ja znam)? ako jeste, da li je trenutak nastanka onda kada je osmisljen?

daklen, svest o postojanju pojma može postojati ili ne. prisustvo ili odsustvo te svesti ne utiče na postojanje tog pojma.
I tako ja tebe slusam, razbiram pa sta je onda pojam, i kako i kada nastaje, kad ono...

vikipedija:

Pojam je apstraktna ili uopštena ideja zaključena ili izvedena iz karakterističnih, svojstvenih primera

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D0 ... 0%B0%D0%BC

Dakle, pojam je IDEJA. Ne moze da postoji bez svesti, bez osvescivanja.

Jedna stvar je postojanje objekta koji je mozda postojao pre nastanka pojma koji se na njega odnosi, a drugo je nastanak i postojanje pojma samog.

A kako mi ovde diskutujemo o pojmovima dobro, lose, kako su nastali i kada, ocigledno sam se navozao za dzabe... da ne znam ni o cemu pricam.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!