Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by Magene.
@Sutekh: ja mislim da bih pre ubio sebe nego svesno sebe zaglupljivaoBiti glup ne znači biti srećan. Zašto? Zato što život ne miluje nikog, bio on glup ili pametan
![]()
Originally posted by Popeye
pa i nisu neka pitanja.![]()
Originally posted by simarrgL*pročitaj knjigu prva tri minuta i knjigu poslednja tri minuta, nećeš znati konačanu istinu, ali ćeš bar znati dokle smo dogurali u odgovoru na ta pitanja i biće ti nekako jasnije, sobzirom da je u pitanju naučno popularna literatura pisana za široke narodne mase.
cesce se zapitam kako je univerzum nastao i da li je beskonacan, ako nije - koliki je onda? i tako..
Originally posted by SmallTownBoy_91jednom me je jedan lik priupitao, zašto planete nisu kockaste. tako da bih tebi preporučio neku knjigu o teoriji evolucije, ne bi li ti bilo jasnije zašto smo mi danas ovakvi kakvi jesmo, a nismo nikako mogli da budemo drugačiji.
Ja se svaki dan pitam, zasto mi? Zasto ljudi? Zasto ne nekakve kocke, koje idu nepreglednim prostranstvima i ne govore? Bilo bi mnogo bolje...
Originally posted by Sprinter
ont.
postoji jedno uvreženo mišljenje međ psiholozima i drugim naučnicima da smo mi genetski predoređeni za dualizam, a sklonost ka tome jelte vodi u teizam, a na kraju u religiju ovu ili onu. 'problem' davanja simsla i uopšte postavljanje takvih pitanja je nešto što vučemo iz detinstva (ima dosta .pdf radova i knjiga na tu temu na netu).
nekako bi trebalo da obrazovanjem i razvijanjem kritičkog mišljenja u nekom trenutku ontološkog razvoja dođemo od intuitivnih teista do čoveka koji se "divi prelepom vrtu i neverovatno lepim cvetovima, a da se pritom ne pita da li ispod postoje vilenjaci".
moja teorija (što će biti moj doktorski radte knjiga koja će biti posvećena magetu lol) jeste da na tom putu stoje mehanizmi odbrane koji sprečavaju, u manjoj ili većoj ili apsolutnoj meri, da se kritičko mišljenje (i sve ono što uz to ide) u čoveku ustali kao jedini krajnji "proizvod" obrazovanja i korišćenja inteligencije.
to je naravno privremeno, jer explozija razvoja nauke i tehnologije poslednjih decenija je jednostavno prebrza za proces evolucije koja je ultra spora. tako da je vrlo verovatno da će jednog dalekog dana biti besmisleno pitati se zašto sam ovde i koja je moja svhra.zbog cega besmisleno? odakle to sledi? iz pomenutog razvoja "kritickog misljenja"? raznovrsnost filozofskih pogleda na svet ne dolazi izvorno od logickih "kritickih" rukavaca, pocetni parametri su cesto razliciti pogledi na zivot, a onda se iz njih razvija teorija.
Originally posted by SprinterZnam za Raselov cajnik, i ne vidim direktnu vezu sa temom, najpre jer se tema ne bavi prevashodno egzistencijm Boga. To bih ti rekao i za ovo:
možda ce ti jasnije biti ako procitaš teoriju leteceg cajnika koji orbitira oko naše zemlje, potraži na netu. cak su mu i skulpturu digli.
s obzirom da ne razumeš razliku, primera radi, izmedu dokazivanja da bog ne postoji i dokazivanja nemogucnosti da bog postoji, ne mogu na poslednji pasus da odgovorimAko je to nadovezivanje na Raselov cajnik, pretpostavljam da si mislio na "nemogucnost dokazivanja", a ne na "dokazivanje nemogucnosti" ?
kriticko mišljenje je sušta suprotnost mehanizmu odbrane, tako da naravno da nije.Mozda malo sire treba posmatrati termin "mehanizmi odbrane"
ne postoji više racionalnih pristupa problemuko je ulazio u spor oko toga? mada kad smo vec tu, pa bogami postoji razlika izmedju npr. Borovog modela atoma, i kvantno-mehanickog, izmedju euklidske geometrije koja se prvobitno pripisivala svemiru, do vremeprostor kontinuuma, cak i u medicini postoji cesto neslaganja oko tacnog uzroka odredjenih fenomena, pa se formira vise mogucih teorija itd.
u principu da pokušam, otkrice gravitacije je "obesmislilo" pitanje zašto planete ne mogu biti kockaste.Da pretpostavim, uz napredak nauke racunas da ce doci do nekog "otkrica" koje ce na slican nacin "obesmisliti" pitanja u uvodnom postu? Najpre, ne bih rekao da je otkrice gravitacije "obesmislilo" pitanje, nego je dalo odgovor u aktuelnom fizickom modelu. Pitanje se tice konkretnih fizickih svojstava tela. Zatim, da li ce do nekog otkrica doci mozemo spekulisati. Najzad, postavljena pitanja na ovoj temi nisu u tom domenu (kao npr. pomenuta svojstva tela), o tome sam govorio. Psihicki procesi se istrazuju pomocu psihickih procesa, zato psihologija nema neke uobicajene odlike drugih nauka jer posmatrac nije u klasicnom smislu razdvojen od objekta posmatranja, posmatranje procesa menja sam taj proces (tu doduse ima paralela sa kvantnom mehanikom koja je danas postala izgleda posebno intrigantna i filozofima). O toj promeni, kao svrsi postavljanja pitanja iz uvodnog posta sam i govorio. Samo zapitanje o sebi i pokusaji odgovora mogu dovesti do promena u coveku koje nekad moze osetiti. Pritom, logicki procesi nisu jedini psihicki procesi.* Nisam se ogranicio samo na nauku, a zasto obrazlozio sam u postu (ovom i prethodnom**)
Originally posted by SprinterSprićo, ti ćeš meni posvetiti knjigu?
moja teorija (što će biti moj doktorski radte knjiga koja će biti posvećena magetu lol
Originally posted by Sprinteri onda ti meni kazes da filozofske igrice zamenim pecanjem...
čajnik ima veze sa tvojim pitanjem o vilenjacima, a što je bio moj odgovor na pitanja iz prvog posta
drugo, ne računam. kažem da je vrlo verovatno da će biti tako, svakako da ne mogu biti siguran"na osnovu cega izvodis taj racun verovatnoce na polju ljudske duse?
što se tiče dokazivanja, nije na nauci da dokazuje da nešto ne postoji niti to može da radi, ali bi mogla da dokaže da nešto ne može da postoji.valjda vidis kontradikciju u toj recenici
tome zašto čovek traži odgovore i zašto ga neke stvari muče je druga tema, u osvni toga su mehanizmi odbraneali si tvrdio da "kriticko mišljenje je sušta suprotnost mehanizmu odbrane", a zapravo jeste vid odbrane (kriticko misljenje jeste alat za trazenje nekih odgovora), raspoloziv coveku
svi ostali pristupi se u samoj suštini ne razlikuju od bajki i ne vode nikuda. ništa, ali ništa osim nauke jednostavno nema instrumente da traga za odgovorima na "velika" pitanja.samo nauka, recimo multidisciplinarni pristup medicine, molekularne biologije, hemije, fizike etc. može recimo dati odgovore na pitanja biti dušezanimljivo sto nisi pomenuo psihologiju? ona je po definiciji nauka o dusi, neraskidiva sa filozofijom, kao i nauka uopste. mislim da bi svaki naucnik posebno trebalo da se obrazuje u tom smislu... treba da zna domete svoje nauke, da zna da neka pitanja, pa ni odgovori nisu potpuno u njenom domenu (mada ostre granice medju naukama ne postoje).
@**racionalni odgovori na sva pitanja leže u nauci. da li ćemo mi biti sposobni da odgovorimo na sve, ne znam. verovatno će postojati neka pitanja koja će nas mučiti stalno. svakako da ne mogu da predvidim šta će biti ovde za 3000 godina, ali mogu da znam da je to jedini način da bar pokušamo odgovoriti na njih, a da ti odgovori ne budu u rangu vilenjaka, odnosno čajnika.
Originally posted by Mage
Originally posted by smaug
![]()
filozofske igrice na tu temu je trošenje vremena, koje bi mogao da iskoristiš za recimo pecanje.i nauka je trosenje vremena. ne volim da pecam.
Originally posted by Magenevažno je da li se merne veličine menjaju u zavisnosti od čina merenja, jer to ne menja racionalnost naučnog pristupa. nauka je ta koja otkriva i koja je otkrila da je zemlja okrugla, da se okreće oko sunca, da se sunce okrece oko centra galaksije...nauka je ta koja je otkrila koliko je veliki do sada poznati kosmos. iako mnogo znamo, još uvek ima mnogo toga da otkrivamo, naučnim pristupom, a onda će se vrlo verovatno odgovori na mnoga ili možda sva "velika" pitanja sami prikazati.
Elem, da se nadovežem na vašu raspravu... Slažem se sa bananom da su filozofija i introspekcija neophodne prilikom traganja za odgovorima na ovakva pitanja. Razlog predstavlja sama priroda tih pitanja. Banana je lepo rekao da sam čin merenja menja merenu veličinu, nešto što se u nauci zna od pamtiveka. A sem toga, pitanja o kojima ovde pričamo su lična, subjektivna, dok bi nauka trebalo da je objektivna. Mislim da Sprićo ne možeš posmatrati objekat odvojeno od subjekta i u tome leži problem: kako objektivno opisati subjektivno? Nikakve neurofiziološke teorije ti neće dati odgovor na ono fundamentalno pitanje "zašto uopšte postoji subjektivni doživljaj?" odn. zašto komunikacije između neurona izazivaju "doživljaje"![]()
Originally posted by SprinterHm?
onih praznina koje filozofe, a posebno teologe još uvek održavaju u životu.
Originally posted by SprinterBićeš neprijatno iznenađen kad vidiš da neurolozi i psihijatri odgovor na to pitanje sve više traže u socijalnom konstrukcionizmu, umesto da odu da pecaju.
i za kraj, trenutno ne znam zašto bol osećamo kao bol, ako si na tu vrstu problematike pitanja osećaja mislio, ali saznaću![]()
Originally posted by Dirrtyjao, kako volim kad tako pricas, jasno i bez mistifikacije i glorifikacije coveka...tok tu mi drti, jea :horny:
Kao što već rekoh, kazaće nam se sve kad crknemo...
Originally posted by SprinterUpravo
@mage
ne može čovekova svrha da bude lično pitanje odnosno subjektivna kategorija, osim u slučaju da je polazna pretpostavka da je svaki čovek zaseban kosmos i da postoje onoliko univerzuma koliko ljudi
Originally posted by Sprinter
- što je naravno: debilno.
Originally posted by Ulixverovatno kao što smo bili iznenađeni kako je kant "potukao" argumente u prilog postojanju boga, da bi uveo novi argument o moralnosti. kenj kenj.
Originally posted by SprinterBićeš neprijatno iznenađen kad vidiš da neurolozi i psihijatri odgovor na to pitanje sve više traže u socijalnom konstrukcionizmu, umesto da odu da pecaju.
i za kraj, trenutno ne znam zašto bol osećamo kao bol, ako si na tu vrstu problematike pitanja osećaja mislio, ali saznaću![]()
![]()
![]()
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!