Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Pripadnik ste koje religije?

Hriscanske pravoslavne
26
31%
Hriscanske katolicke
5
6%
Islamske
6
7%
Jevrejske
2
2%
Budisticke
1
1%
Budisticke
1
1%
Druge nenavedene
12
14%
Verujem samo u neobjasnjivu Visu silu
13
15%
Verujem iskljucivo u naucno dokazane cinjenice
19
22%
By ...Sitnicava...
Originally posted by iWanna
Ateist/a. Jel zna neko sta je pravilno ateist ili ateista?
Pravilno je i jedno i drugo. Isto kao asket i asketa.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Vespertine
Samo mala ispravka - Klasichni theravada budizam je osnovno Budino uchenje koje nema nikakva religijska obelezhja i to je budizam u najchistijem obliku, a mahajana je budizam koji je poprimio religijske primese iz hinduizma i onaj koji se smatra religijom
BONPO budizam...izvorni, da tako kazemo.

..

Titula BUDA - bukvalni prevod - probudjeni, BUDAN.

..

Tol'ko, moram palim.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Pravoslavni hriscanin..

OF:

Interesantno je koliko je ljudi ateisticno, ne zato sto nema nikakav odnos prema Bogu (sto bi, je l' te, bilo logicno), nego zato sto ima negativan stav prema crkvama (da ne pominjem zabludu mesanja crkve i religije).

Ako krenemo sa aspekta vernika, to sto neko ne priznaje Boga, ne znaci da Bog nece njega priznati. Isto stoji i sa pitanjem raznih denominacija, jer neki imaju stav: ova mi ovo ne dopusta, pa cu preci u onu. Tako nesto funkcionise samo kod politickih partija, jer ako uzmemo da postoji univerzalni moralni zakon, koji razni tumace na razne nacine, necemo se spasiti time sto podrzavamo onu stranu koja nam se svidja, zakon je jedan. Jer da to tako funkcionise, svako bi mogao stvoriti svoj sistem i reci, ja verujem OVAKO i ne podlezem zakonima (pod zakonom ne podrazumevam crkvene kanone i pravila).

Ali to je opet samo stav "vernika".
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Shto se prakse tiche leva strana tantre, kundalini joga i mudre, kako Indijske tako i Japanske. Iako su mi ove druge mnogo teze za izvodjenje.

Shto se teorije tiche, pa uzimam delove iz Kabale, Hermetizma, Alhemije, hindu tekstova, biblije itd.

Verujem da nijedna doktrina ili uchenje nije savrsheno samo po sebi, da poseduje par dragulja ali da to nije to. Tako da sam univerzalista. Nisam od onih koji posecuju hramove, jer verujem da je bog svuda i u svakom. I da nije potrebno da udjem u jednu gradjevinu da bih bio blizi bogu.
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
By XanaX
dakle, nakon dubokog razmatranja, moram reći da osjećam potrebu nekakvog duševnog (vjerskog) života, budući da se dosta toga promijenilo u mom životu...

i dalje se osjećam ateistom, ali počeo sam sudjelovati (nanovo) u nekim familijarnim oblicima koji imaju obilježja vjerskog tj. proslava nekih židovskih blagdana...

općenito bi mi se svidjelo vrijeme prozelitskog judaizma u helenističkom svijetu, tada bih valjda štovao...

mali off: razumijem potrebu nekih da budizam "drže" za filozofsko učenje, ali ne i religiju, no ono što budizam (pa i theravadu) čini religijom, kao i svaku drugu religiju, nije (ne)vjerovanje u boga/bogove, već povezivanje nekog spiritualnog učenja/vjere s ritualima... a u theravadi, iako je sve "anatman", postoje budistički redovnici koji bauljaju po nepalskim selima, bajaju i sl...
By XanaX
to sam se i ja zapitao, davno, davno, kad je anketa postavljena...

forumaš (koji li već) valjda kršćanstvo drži do (uključivo s) velikim shizmom, a kršćanske hereze ga ne zanimaju...

u svijetu trenutno dolazi do raskola anglikanske/episkopalne crkve, mormoni utječu na ishode pol. referenduma, southern baptists poraženi u soc.-konz. ofanzivi na izborima, u Hrvatskoj i Vojvodini evangelici slave 100, 150-godišnjice osnutka itd... but no...
By Simor
Originally posted by XanaX
to sam se i ja zapitao, davno, davno, kad je anketa postavljena...

forumaš (koji li već) valjda kršćanstvo drži do (uključivo s) velikim shizmom, a kršćanske hereze ga ne zanimaju...
Neće dečko da se bakće sa "jereticima". To što ima jedan krajičak Srbije, koji se naziva Vojvodinom, gde luteranstvo i kalvinizam imaju tradiciju i svoje vernike, zapravo nije važno. (Samo 20 godina posle pojave u Nemačkoj, u Vojvodini su počele da se pojavljuju protestantske crkve; naravno, možemo da raspravljamo i o tome šta je zapravo protestantizam i ko u njega tradicionalno spada, itd.)

:vudu:
By XanaX
jasno, rasprava o protestantizmu tj. crkvama reformacijske baštine (prikladniji izraz) je tema za sebe... ako se ne varam, postoje "stari" i "novi" val protestantizma; a onaj se "treći val", po nekima, može također ubrojiti u protestantizam.

kad spomene luterane i kalviniste sjetio sam se svoje prababe - kalvinke - neki njezini rođaci (tj. i moji, ali koji se nisu konvertirali) sudjelovali su, ako se ne varam početkom prošlog stoljeća, u pregradnji stare vukovarske sinagoge u reformacijsku (kalvinsku) crkvu... crkva je inače srušena '50-ih ili '60-ih godina...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ne nameravajuci da offtopikujem, mene bi eventualno samo zanimalo, koji je to "univerzalni moralni zakon" koji neka dominantna ili ne-dominantna konzervativna verska denominacija kao ima a da druge nemaju?

Inache, ON, totalni pripadnik nisam josh bilo koje religije, laik sam, vernik u Dobrog i Poshtenog Boga jesam, bio sam i bicu, potichem iz polu-agnostichkog-polu-hrishcansko pravoslavnog-chetvrtinski-opet agnostichkog-chetvrtinski-jevrejskog bacground-a, simpatizer sam progresivno-hrishcanske protestantske denominacije United Church Of Christ.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Vel boy
totalni pripadnik nisam josh bilo koje religije, laik sam, vernik u Dobrog i Poshtenog Boga jesam, bio sam i bicu, potichem iz polu-agnostichkog-polu-hrishcansko pravoslavnog-chetvrtinski-opet agnostichkog-chetvrtinski-jevrejskog bacground-a, simpatizer sam progresivno-hrishcanske protestantske denominacije United Church Of Christ.

Sad su neke stvari jasnije...:zvezda:
Korisnikov avatar
By Vel boy
In what sense i koje neke stvari jasnije? samo pitam :)
Korisnikov avatar
By mmiki
Sa cime sam ja hteo da se bakcem...? Pa naveo sam neke najvece religije a ostalo razglabajte sami. Ne idu dzabe postovi uz ankete.
Protestantizam mi u trenutku nije pao na pamet.
By XanaX
Originally posted by mmiki
...neke najvece religije...
...Protestantizam mi u trenutku nije pao na pamet.
WAHAHAHAHAHAH... ti to, ono, za ozbiljno? :hypno:
Korisnikov avatar
By mmiki
Sto je meni smorno kad je neko bez razloga negativan.... Izvoli XanaX?
By XanaX
ok, sori. ali, ne znam možeš li ti promijeniti tu anketu, no konstatacija kako si uzeo neke najveće religije i tu zaboravio na protestante, a topic je naslovljen na forumaše na gay-serbiji, onda je totalno profulano izostaviti protestante, a staviti budiste...

nisam negativan, nego se raadi o negativnoj kritici opravdanoj tvojim previdom.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by XanaX

nisam negativan, nego se raadi o negativnoj kritici opravdanoj tvojim previdom.
Amin...:srbin:
Korisnikov avatar
By Danceboy
Originally posted by mmiki
Pripadnik ste koje religije?
Nijedne. :)
Korisnikov avatar
By simarrgL*
^ mora da je bilo bolno :/

ont: trenutno dosta razmisljam o Abraksasu [pre par dana zavrsih Demijana :D ]
inace, ne pripadam ni jednoj religiji
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by ~bubi~
^ mora da je bilo bolno :/

ont: trenutno dosta razmisljam o Abraksasu [pre par dana zavrsih Demijana :D ]
inace, ne pripadam ni jednoj religiji
Pravilno se kazhe/pishe Abrasaks.:wink:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
"The initial spelling of the word as seen on stones was "Abrasax" (Αβρασαξ). The spelling seen today probably originates in the confusion made between the Greek letters Sigma and Xi in the Latin transliteration.In Gnostic cosmology, the 7 letters spelling its name represents each of the 7 classic “planets” (Sun, Moon, Mercury, Venus, Mars, Jupiter, Saturn)."

Mada nije toliko bitno, koliko chinjenica da je u pitanju veoma zanimljiv entitet za meditaciju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!