Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Sutekh

Err..
Odakle ti ideja da je samoubistvo chin mentalno obolele osobe? Navedimo depresiju kao primer onda, koji se takodje mozhe svrstati pod mentalnu bolest. Kad bi se svi depresivni ljudi ubili, ne znam koliko bi nas ostalo.

A stav... Malo cju da se igram, necje da ti smeta, nadam se. Izbacicju rech "samoubistvo" i dodacju "homoseksualnost"

Inace, homoseksualnost je delo psihicki poremecene osobe iliti mentalno obolele i zato se ne moze tretirati kao slobodan cin necije volje, vec kao posledica bolesti. Da ne pominjem 'homoseksualni gen' koji neko dobije kao poklon rodjenjem, a koji svakako postoji.

Pa dobro, poznajem i ja par porodica gde je neko izvrshio samoubistvo, a ostali ukucjani ne..

:skola:
A odakle tebi ideja da sam ja rekla da je svaka depresivna osoba samoubica ili da je homoseksualizam bolest?! E, svasta.
Isto tako sam govorila o samoubilackom genu a :skola: je tebi potrebna da DOBRO PROCITAS napisano. Dalje je potreban intelekt da se shvati. Minimalan.
Korisnikov avatar
By Sutekh
U jee :lol:

Nisi rekla da je svaka depresivna osoba samoubica, vecj si rekla da je samoubistvo delo mentalno obolele osobe, to jest psihichki poremecjene (tvoje rechi). Pa ajde, zanima me, ako si u mogucjnosti, da podelish samnom tvoje reference pa cjemo dalje prichati o tome.

Nije homoseksualizam, vecj homoseksualnost. Jesi li mozhda psiholog ili psihijatar po struci?

Igrao sam se malo sa tvojim postom, jer je napisan u krajnje obrazovskom fazonu.
:skola:
By polarlicht4.1
Originally posted by Myself
Inace, samoubistvo je delo psihicki poremecene osobe iliti mentalno obolele i zato se ne moze tretirati kao slobodan cin necije volje, vec kao posledica bolesti.
Ne bih mogao da se složim. Šta ćemo onda sa samoubistvom kao političkim protestom? Dosta budističkih monaha je iz upravo tih razloga izvršilo samoubistvo. Ili sa đainima? Samoubistvo izgladnjivanjem je jedan od najreligioznijih činova za njih. Pa onda treba pogledati istoriju grčke i rimske filozofije...
Da ne pominjem 'samoubilacki gen' koji neko dobije kao poklon rodjenjem, a koji svakako postoji.
A onda postoji i "sebični gen", pa ovakav, pa onakav...Biologizam je strašno siromašno gledište za objašnjavanje ljudskih postupaka.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Ne bih mogao da se složim. Šta ćemo onda sa samoubistvom kao političkim protestom? Dosta budističkih monaha je iz upravo tih razloga izvršilo samoubistvo. Ili sa đainima? Samoubistvo izgladnjivanjem je jedan od najreligioznijih činova za njih. Pa onda treba pogledati istoriju grčke i rimske filozofije...
Verovatno su i ti monasi psihichki oboleli, to jest psihichki poremecjeni :roflmao:
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Sutekh
Verovatno su i ti monasi psihichki oboleli, to jest psihichki poremecjeni :roflmao:
Da. Jesu, kao i svaki ubica. Ne osudjujem. Komentarisem.
Korisnikov avatar
By Dina
Ali Myself to jednostavno nije tacno. Neke ubice su psihicki oboleli a neki nisu. Posle sudjenja ovi prvi ce zavrsiti u bolnici, a drugi u zatvoru.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by Dina
Ali Myself to jednostavno nije tacno. Neke ubice su psihicki oboleli a neki nisu. Posle sudjenja ovi prvi ce zavrsiti u bolnici, a drugi u zatvoru.
:hug:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Nesporazum je nastao kod stavljanja znaka jednakosti izmedju dva razlichita termina. S toga, jel mozhe neko da mi objasni razliku izmedju mentalno obolele (npr depresivne) i psihichki poremecjene (npr pedofilija) osobe?
Korisnikov avatar
By Dina
Kod ubica se gleda da li je bio uracunljiv, svestan svojih postupaka i sl. Znam to zato sto je jedini ubica koga sam ja licno poznavala (nije tada bio ubica niti je neko to slutio) bio prvo osudjen na neki boravak u bolnici i to kratko vreme, kao nije bio uracunljiv. Inace, ubio je devojku, pa su roditelji te devojke tuzili visem sudu pa su ga opet procenjivali i na kraju utvrdili da je mogao da normalno rasudjuje. Tako je zavrsio u zatvoru.

Kod samoubica mi se cini da je jos siri raspon ljudi. Nikako mi se ne cini da bi se svi mogli "podvesti" ni pod obolele ni pod poremecene osobe. Veliki broj ljudi dok su jako mladi pokusa samoubistvo. Recimo moja mala sestra od ujaka je spremala prijemni za srednju skolu i razmatrala kolika je visina stana da skoci ako ne upise u zeljenu skolu. Inace je vukovac i na kraju je od mogucih sto imala 99 bodova :drama: Ali ujna je sve vreme priprema nije ostavljala samu u kuci jer mladima u tom uzrastu svasta pada napamet. Takodje sam skoro cula slucaj da se ubila devojka od sesnaest godina jer je pala godinu.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by polarlicht4.1
Da naravno. Nekako ne znam kako bismo stoike mogli da "smestimo" u mentalno poremecene ;)
By polarlicht4.1
Da naravno. Nekako ne znam kako bismo stoike mogli da "smestimo" u mentalno poremecene ;)
Upravo je to bila i poenta. A da ne pominjem Fukoa i njegove studije kao što su "Istorija ludila u doba klasicizma", "Psihijatrijska moć" ili "Nenormalni". Samo prelistavanje bi dovelo do toga da se sa vrlo velikom rezervom barata (da ne kažem bacaka) terminima kao što su "ludilo", "mentalno poremećeni" ili "psihički oboleli". No dobro... :sigh:
Korisnikov avatar
By Myself
E, ovako. Prvo da se izvinim Sutekh-u sto mu povredih osecanja.
Drgo, napisala sam 'ubice' umesto 'samoubice'. Kada je ubistvo u pitanju vrlo malo psihicki obolelih ljudi su ubice, mada se i o tome moze raspravljati.

Ostalo sam rekla i mislim da je tako. Ako neko iz politickih razloga okaci oko sebe 10kg eksploziva i digne se u vazduh, mislim da mu fali koja daska u glavi i je prosao 'program' koji praktikuju sekte ili sl.'organizacije'. Jos cete reci da je normalan covek koji sedne u automobil bombu i uleti u hotel pun gostiju?! Mislim da bi svaki taj koji prezivi, odnosno ne uspe u tom poduhvatu, dobio dijagnozu i bio upucen na lecenje.

Jos jednom. Svako ima pravo da skonca kako zeli. Da li ce da se ubije ili ce da ceka, njegova stvar. Ne osudjujem. Komentarisem.
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by polarlicht4.1
STOIKE?!!
.....................................................................
copy/paste
'Stoici su pripadnici stoicizma. Oni pripadaju etičkom razdoblju helenističko-rimske filozofije.
Svaki stoik tvrdi da su najbitnije - moralna vrednost čoveka i njegov duševni mir. Oni se suprotstavljaju atomistima, koji tvrde da je ceo svet, pa i mi sami, sačinjen od atoma. Stoici su u sebi ljudi snažne prirode. Oni trpe iskušenja života ma kakva da su. Kažu da nijedan veliki mudrac nije postao mudar a da prethodno u sebi nije pronašao duševni mir.
Četiri vrline stoika su: razboritost, hrabrost, pravednost i umerenost.
Njihovo učenje naziva se stoicizam. Najvažniji pripadnici stoicizma bili su Zenon iz Kitiona (336-264.g.p.n.e), Hrizip (281-208g.p.n.e), Seneka (4p.n.e-65.n.e) i Marko Aurelije (121-180.g.n.e). Svi oni trpe iskušenja života.
Stoici, takođe i tvrde da sve u svetu ima veze sa nečim.
Temeljno pitanje tog vremena bilo je: da li mudrac može postići svoj duševni mir?
Seneka kaže: "Nije siromašan onaj koji malo ima, nego onaj koji žudi više". Takođe stoici kažu: "Koliko ću živeti to je stvar tuđe volje, ali od mene zavisi da dokle god živim živim kao čovek". Tim rečima oni potvrđuju činjenicu da siromašan čovek može biti mnogo pametniji i bogatiji od onog bogatog ukoliko ga nadmašuje mudrošću i duševnim mirom.
Stoici razrađuju prvi ideju kosmopolitizma (svetskog građanstva). Oni tvrde da i među robovima ima pametnih ljudi. Smatraju da svi ljudi trebaju da budu jednaki, bili oni slobodni ili ne.
Stoička je škola razrađivala velike teme i velika pitanja. Njihova filozofija je u delovanju a ne u proučavanju. Stoici su prvi razradili temu o slobodi i pravu jednog čoveka.'
...............................................................
Stoici nisu vrsili samoubistva. Njima to nije 'svojstveno'.

Isto tako, ma koliko se ja 'divila' nekom tamo budisti koji je izvrsio samoubistvo kao politicki cin ili cin protesta, on je definitivno za psihijatrijsku procenu i utvrdjivanje dijagnoze.
Korisnikov avatar
By Dina
Myself,
Stoici su smatrali da je covek gospodar svog zivota i da moze da izvrsi samoubistvo. Koliko se secam i Zenon i Seneka su izvrsili samoubistvo. Necu da ti copy/pastujem ni odakle, polagala sam to na ispitu, morala sam silom prilika da ih dooobroo izucim i sasvim sam sigurna da su imali takav stav (mada ne i ko je sve od njih izvrsio samoubistvo, ali to je nebitno). Inace, nezavisno od ispita pise to kod Koplstona, a pretpostavljam i u svim bitnijim i malo detaljnijim knjigama o kojima se o njima pise.
By polarlicht4.1
Ostalo sam rekla i mislim da je tako. Ako neko iz politickih razloga okaci oko sebe 10kg eksploziva i digne se u vazduh, mislim da mu fali koja daska u glavi i je prosao 'program' koji praktikuju sekte ili sl.'organizacije'. Jos cete reci da je normalan covek koji sedne u automobil bombu i uleti u hotel pun gostiju?! Mislim da bi svaki taj koji prezivi, odnosno ne uspe u tom poduhvatu, dobio dijagnozu i bio upucen na lecenje.
Toliko toga leži u pozadini ove tri rečenice da su potrebne strane i strane da se sve analizira. Ali da izdvojim samo glavne crte. Naime, u jednom dahu ti svodiš složene istorije borbe i (ne)razvoja na Zapadne psihičke modele koji su ukorenjeni u buržoaskoj heteroseksualnoj porodici i njenoj dinamici, isključuješ pitanja političke ekonomije i "prevođenja" kultura, pokušavaš da ovladaš strahom i nesigurnošću pred oblikom nasilnog političkog otpora pribegavajuči banalnosti taksonomije i pokazuješ na koji način se preklapaju apstraktni modeli psihološkog ispitivanja sa modernim apratima moći.

I ne, ja ne opravdavam ubijanje nevinih ljudi zarad nekog političkog ili religioznog cilja, ali ih i ne osuđujem na taj način.
Korisnikov avatar
By Myself
Da li bi bio ljubazan da mi jos jednom objasnis kakvu si poruku ovim nabacanim floskulama hteo da preneses? Satima, okruzena silnim prirucnicima i leksikonima, pokusavam da pronadjem neki smisao u ovom tvom kazivanju, ali bez uspeha. Da li bi mogao da definises sta su to Zapadni (sa velim Z) psihicki modeli i na koji su to nacin oni ukorenjeni u heteroseksualnoj porodici, ali samo burzoaskoj, i zasto samo burzoaskoj. Sta, zatim, znaci dinamika jedne porodice i cime se ona karakterise? Iz cega ja to iskljucujem pitanje politicke ekonomije i kako je ona uopste povezana sa samoubilackim nagonom? Govorila sam negde o rentabilnosti ili produktivnosti samoubistva?
Nije isto smatrati da je necije delo posledica lakseg ili tezeg oblika psihickog poremecaja i osudjivati ga zbog toga. Nigde nisam spomenula da osudjujem poriv za samoubistvom vec da smatram da takav poriv zahteva tretman od strane strucnjaka.
Korisnikov avatar
By Deity Marduk
Govorila sam negde o rentabilnosti ili produktivnosti samoubistva?
Morao sam ovom recenicom da se pozabavim.Nije mi bas jasno to sa produktivnoscu?Btw.extra sam alergican na istu,buduci da je svima poznato to potenciranje str6tera kako gay osoba nije produktivna (bioloskii/reporoduktivno).Tako da sam uvek pazljiv kad upotrebljavam tu rec.O kakvoj produktivnost samoubistva mo ovde pricamo? :rebus:
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Deity Marduk
Govorila sam negde o rentabilnosti ili produktivnosti samoubistva?
Morao sam ovom recenicom da se pozabavim.Nije mi bas jasno to sa produktivnoscu?Btw.extra sam alergican na istu,buduci da je svima poznato to potenciranje str6tera kako gay osoba nije produktivna (bioloskii/reporoduktivno).Tako da sam uvek pazljiv kad upotrebljavam tu rec.O kakvoj produktivnost samoubistva mo ovde pricamo? :rebus:
Sta da ti objasnim? Covek se frlja izrazima u kontekstu koji ocito ni sam ne razume. Pomenula sam produktivnost, rentabilnost, a zaboravih i ekonomicnost, kao osnovne principe politicke ekonomije, pa me je zanimalo da mi objasni kakve veze politicka ekonomija ima sa samoubistvom u njegovom postu. Dobro nije poceo da objasnjava i istoriju razmene robe za robu, pa pojavu novca kao 'robe nad robama', pa koefiocijent obrta itd. odnosno sve ono sto izucava politicka ekonomija, a po njemu ima veze sa samoubistvom i mojim postom koji je citirao.
By polarlicht4.1
Sta da ti objasnim? Covek se frlja izrazima u kontekstu koji ocito ni sam ne razume.
Srećo, možeš lepo da napišeš da ne razumeš umesto ovog. Ali to tebi služi na čast. Osim toga pokazuje i tvoje neznanje. Kako bilo, ja da ti budem Ćirilo i Metodije neću, pogotovo kad se diskusija vodi na ovako niskom nivou. Uzmi čitaj Fukoa možda ti se nešto i objasni. :sesir:
Korisnikov avatar
By Myself
Za Polarlajta:

Da li bi bio ljubazan da mi jos jednom objasnis kakvu si poruku ovim nabacanim floskulama hteo da preneses? Satima, okruzena silnim prirucnicima i leksikonima, pokusavam da pronadjem neki smisao u ovom tvom kazivanju, ali bez uspeha. Da li bi mogao da definises sta su to Zapadni (sa velim Z) psihicki modeli i na koji su to nacin oni ukorenjeni u heteroseksualnoj porodici, ali samo burzoaskoj, i zasto samo burzoaskoj. Sta, zatim, znaci dinamika jedne porodice i cime se ona karakterise? Iz cega ja to iskljucujem pitanje politicke ekonomije i kako je ona uopste povezana sa samoubilackim nagonom? Govorila sam negde o rentabilnosti ili produktivnosti samoubistva?
Nije isto smatrati da je necije delo posledica lakseg ili tezeg oblika psihickog poremecaja i osudjivati ga zbog toga. Nigde nisam spomenula da osudjujem poriv za samoubistvom vec da smatram da takav poriv zahteva tretman od strane strucnjaka.

Hajde, forumski Cirilo, posto si namerno ili slucajno prevideo ovaj post, evo ti prilike da iskazes sve sto si naucio citajuci Fukoa. Lepo sam te pitala da objasnis ovo sto si napisao jer granice mog skromnog intelekta ne dosezu (verovatno me j*be ovaj Fuko) dotle da razumem kontemplativne radnje 'vako kompleksnog uma poput tvog. Moram da priznam da je svaki tvoj novi post, novi intelektualni izazov za mene. Ne mislis da je krajnje nehumano da odbijas da mi pojasnis ovaj svoj oksimoron? Zar nisi ti taj koji se zalaze da ne treba osudjivati ljude ni zbog cega: kako zbog zelje za suicidom tako i zbog 'neobrazovanosti'? S ozbirom na takav stav, ne preostaje mi nista drugo nego da zakljucim da i ne znas odgovore na pitanja koji si sam postavio ili odnekud prepisao. Mislim da i sama rec 'svetlost' u tvom nick-u ukazuje na to da treba da prosvetljujes ljude a ne da ih diskriminises po bilo kom osnovu pa makar to bili i slabi mentalni kapaciteti.

I jos jedna molba: Sta preporucujes od Fukoa iz zbog cega? Ukratko i svojim recima.

Pozz
By polarlicht4.1
Hajde, forumski Cirilo, posto si namerno ili slucajno prevideo ovaj post, evo ti prilike da iskazes sve sto si naucio citajuci Fukoa.
Svakako. Upravo sam nameravao da iskucam 100 strana teksta sitnog proreda samo za tvoje zadovoljstvo. Umesto toga, iako sam svestan da te lišavam svog genija, mogu ti preporučiti da čitaš Fukoa. Šta tačno, pogledaj niže.
Moram da priznam da je svaki tvoj novi post, novi intelektualni izazov za mene.
Osećanja su uzajamna. Stalno ponavljaš da su samoubice slučaj za "stručnjake" ali nigde ne videh bar nagoveštaj argumentacije za takav stav uz sav intelektualni napor koji ne beše mali.
S ozbirom na takav stav, ne preostaje mi nista drugo nego da zakljucim da i ne znas odgovore na pitanja koji si sam postavio ili odnekud prepisao.
A ja prosto ne mogu da se povratim od originalnosti i dubine tvojih uvida u problematiku.
Mislim da i sama rec 'svetlost' u tvom nick-u ukazuje na to da treba da prosvetljujes ljude a ne da ih diskriminises po bilo kom osnovu pa makar to bili i slabi mentalni kapaciteti.
Pravo sam ti oličenje Dasein-a, šta ćeš, pa sva svetlost istine bivstovanja prosijava kroz mene.
I jos jedna molba: Sta preporucujes od Fukoa iz zbog cega? Ukratko i svojim recima.
"Nenormalni" - kako bi videla otkud se pojavila heteoseksualna porodica u ovoj diskusiji i na koji način nastaje kategorija "devijantne" individue (u koju si, htela ne htela, uključila samoubice, ubice, teroriste, budističke monahe, dug je spisak).

"Psihijatrijska moć" - kako bi videla kakve veze ima psihijatrija sa društvenom moći, kao što naslov kaže, i da se ti "stručnjaci" na koje se toliko pozivaš ne bave nekom objektivno datom stvarnošću nego je još puno toga u igri.

Možeš tu negde dodati i "Hermeneutiku subjekta" samo zato što je zanimljivo štivo. A i vodim se onim - što knjiga ima više strana, to mora da je bolja. :sweet:
Korisnikov avatar
By Tot
...
Nisam čitao ovu temu pa ne znam šta je tačno ovde predmet tvog spora sa polarichtom. No svakako ne verujem da je tvoja prva asocijacija na samoubistvo devijacija. Problem koji svi imaju sa rešavanjem tog problema i pri formulisanju stava je psihijatrijski aspekt koji teži psihijatrizaciji. Postoji suicidalnost recimo kod teške depresije ali znaš da je problem mnogo širi.

Dakle možemo se suočiti sa samoubistvom na hiljadu nivoa. Samoubistvo je elaborisano u književnosti. Ovde je negde Dina navela razne suicidalne pisce. To je i ozbiljan filozofski problem. O Katonovom samoubistvu su istoričari mnogo pričali.

Savet pri čitanju je da se zaobiđe taj psihijatrijski diskurs ako je ikako moguće, odnosno da se malo stavi po stranu. Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića je svojevremeno objavila sjajnu studiju Morisa Pengea: "Dragovoljna smrt u Japanu". To je nešto najbolje što sam pročitao na tu temu. Ima još naslova; mislim ako hoćeš nešto direktno o tome jer se naslovi koje je naveo Polaricht,iako bitni, tiču suicida posredno.

Ako nisi, nađi članke o Mišimi i čitaj njegove romane. Misli o dragovoljnoj smrti su tamo elaborisane. Pripovetka Patriotizam je samo jedan primer. Kreni sa Ispovešću maske.

Biće mi drago kada se jednom ti, ja i naše lepše polovine sretnemo da pričamo o Mišimi.
Korisnikov avatar
By Myself
Daj, bre!
Najbolje bi bilo u sledecim raspravama da navedem koju literaturu da procitaju forumasi, pa da znaju o cemu pricam, jer to nisam znala da objasnim u mojim postovima, a mozda nisam ni procitala. Jel'?!

Govorila sam o samoubistvu danas, nisam nikog osudjivala zbog toga vec samo konstatovala to sto jesam u mojim postovima i to sto mislim.

P.S. Izvinjavam se zbog kasnjenja odgovora. Nisam bila na zemlji.
By polarlicht4.1
Najbolje bi bilo u sledecim raspravama da navedem koju literaturu da procitaju forumasi, pa da znaju o cemu pricam,
To uopšte nije tako loša ideja. Čisto da znam ko to piše o "samoubilačkom genu" i teroristama-samoubicama kao "psihički obolelima" pa da u širokom krugu zaobilazim dotične autore. :bubbles:

P.S. Izvinjavam se zbog kasnjenja odgovora. Nisam bila na zemlji.
Ništa zato. Bitno da si se vratila pa da možemo nastaviti sa konstruktivnim dijalogom. :giggle:
Korisnikov avatar
By Myself
Za polarlichtt4.1 (u poverenju) - Ne vredi da ti preporucim nekog autora, jer ni tog 'tvog' nisi razumeo i ne znas da objasnis, pa da ne gubim vreme. Nisam bas ubedjena ni da si ga procitao sem da si, sto bi rekli Bosanci, gugl'o po internetu i nesto nasao. No, dobro (mogli bi ovako u nedogled).

Opet to nije bila tema vec da li je samoubica uvek samoubica itd. (procitati prvi post 'postavljacice' teme Myself). Ako jos neko ima da kaze nesto na ovu temu, neka kaze sad ili nek' zauvek cuti. :pop:
Korisnikov avatar
By Schveca
teshko pitanje i teshka diskusija... ne mislim da se sva samoubistva mogu generalizovati na ovaj nachin, pa da mi sad kao trazimo krivce... Negde postoje negde ne.. definitivno postoje neke crte lichnosti koje samoubice poseduju, pa se zato i odluchuju na to... recimo apatija, nizak prag tolerancije na frustraciju, depresija(koja i nije crta lichnosti vec je depresija u pravom obliku psihichki poremecaj), pesimizam itd. itd..
Naravno ima primera gde je neko drugi kriv kao u tekstu ispod:

Samoubistvo zlostavljane učenice

Varšava -- Tragična sudbina tinejdžerke iz Gdanjska koja nije izdržala
šikaniranje u školi je potreslo celu poljsko društvo.

Ministar
prosvete Roman Gjertih najavio je da će maloletne izgrednike i
nasilnike ubuduće izolovati u specijalne škole. Četrnaestogodišnju Anu
su krajem prošle nedelje na času poljskog jezika, kada je nastavnica
morala da se na ceo čas udalji, uhvatila petorica dečaka iz razreda,
položili su je na klupu, svukli i simulirali pred svima silovanje.
Jedan je mobilnim telefonom snimio svih tih 20 minuta ponižavanja
Ane. Njene drugarice su samo mlako pokušale da je odbrane, niko nije
pozvao učitelja iz susednog razreda koji je bio zadužen da ih nadzire,
a većina razreda se slatko smejala.
Ana nije roditeljima kazala šta se tačno desilo, u petak nije došla
u školu, a u subotu je majka u Aninoj sobi našla njeno telo.
Za skandalozno šikaniranje u gimnaziji u Gdanjsku i samoubistvo
vešanjem, poljski mediji su saznali tek posle skoro nedelju dana, kada
je istragu u školi započela policija.
Cela Poljska je od juče u šoku kako je nešto takvo uopšte moglo da
se desi, zašto niko nije pozvao nastavnike u pomoć, a niko ni
nastavnici nije rekao šta se zaista desilo kada se vratila na čas.
Policija je privela svu petoricu vinovnika, međutim, s obzirom da
još nisu stariji maloletnici ne prete im ni zatvor, ni redovni sud, a
specijalni porodični sud će odlučiti da li će biti smešteni u popravni
dom.

Izvor: FoNet, B92

Medjutim, otkrivene su i neke pravilnosti kad se radi o samoubistvima, kao shto su:
da se godisnje ubije 2.5 puta vishe musskaraca nego zena...
da se u mestima gde se posstuje CELIBAT ljudi tri puta vise ubijaju...
I da je stopa samoubistva ZNATNO manja u uslovima rata..
I da Jevreji imaju najmanju stopu samoubistva....

takodje Emil Dirkem, koji je bio posvecen istrazivanju ovog fenomena, kao i drushtvenih okolnosti koji utichu na samoubistva, i da li postoji neka pravilnost... napravio je podelu samoubistava:
*Egoistichko samoubistvo
*Anomichno samoubistvo
*Alutristichko samoubistvo
*Fatalistichko samoubistvo

tako da... nema tu generalizacije... sve zavisi od sluchaja do sluchaja...
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Da li je samoubistvo uvek samoubistvo?
Da li je ucenjivac koji je doveo do samoubistva ucenjene osobe ubica i da li je to ubistvo? Da li su roditelji ili prijatelji, muzevi, zene ili rodbina ubice samoubica?
Nadam se da ste shvatili.
P.S. Pocela sam da razmisljam o ovome jer sam citala neke postove u Kaficu, a povodom samoubistva dvoje mladih ljudi.
Po meni samoubica je samoubica i tu nema izuzetka. Svako je odgovoran za sebe, sem ako se ne dokaze da je neko bio labilna lichnost i da je namerno navedena na samoubistvo... Tada je po meni 3 persona kriva
Korisnikov avatar
By Doxar
Originally posted by Deity Marduk
Moguce da je to vezano i za moj avanturizam,ali zasita smatram da je samoubistvo (bez uticaja okoline)lican izbor.
Ovo je nemoguce. Svi smo pod uticajem okoline.

Inace, samoubistvo je delo psihicki poremecene osobe iliti mentalno obolele i zato se ne moze tretirati kao slobodan cin necije volje, vec kao posledica bolesti. Da ne pominjem 'samoubilacki gen' koji neko dobije kao poklon rodjenjem, a koji svakako postoji. Poznajem jednu porodicu gde su i otac i sin zavrsili zivote vesanjem, u otprilike istim godinama zivota.
Ali, ovo ni psihijatrija ne tvrdi.
Nije sporno da su mentalne bolesti jedan od bitnih faktora udruženih sa suicidom, ali sam po sebi taj fenomen nije nužno manifestacija bolesti. A u tom, ajd da kažem, nepsihijatrijskom prostoru se, zaista, odluka o samoubistvu svodi na lični izbor.
Učio sam o ovim stvarima i prvi put čujem za samoubilački gen. Doduše, određeni biološki markeri postoje i mogu biti nekakva predispozicija, ali su svakako nedovoljni za potpuno objašnjenje.
I slažem se sa gore navedenim stavovima da je biologistički okvir nekompletan i samim tim isuviše štur za jasnije sagledavanje ovog problema. Jer da ga ima, on bi taj odgovor jasno ponudio. Što znači da je problem mnogo širi od nekakvih neurohemijskih ili receptorskih specifičnosti u mozgu.
Još ovo da dodam, neverovatan mi je bio podatak da je statistički veća verovatnoća stradanja od sopstvene ruke, nego od ubistva. Mada, kako se procenjuje da 2000 ljudi dnevno na svetu izvrši samoubistvo, nije ni čudo.
Korisnikov avatar
By Dina
Istraživanje obavljeno nad 1900 učenika Univerziteta u Montrealu pokazalo je da tinejdžeri koji se deklarišu kao gej, lezbejke ili biseksualci, ili oni koji nisu sigurni u svoju seksualnu orijentaciju, imaju veći rizik da počine samoubistvo.

Ipak, mladi koji su imali seksualna iskustva sa istim polom, a za sebe smatraju da su heteroseksualci, nemaju takav rizik, odnosno šansa da počine samoubistvo je ista kao i kod celokupnog stanovništva.

"Iznenađujuće je, ali u skladu sa prethodnim istraživanjima, da veliki broj mladih koji su imali seks sa istim polom, ili ih privlače osobe istog pola ne smatraju sebe homoseksualnim, već heteroseksualnim", kaže ko-autor istraživanja Dr Richard Montoro.

"Ovi učenici i studenti nemaju nikakav rizik od toga da počine samoubistvo, odnosno, ne veći od populacije u globalu. To samo pokazuje da je odnos društva prema pojedincu koji se identifikuje kao gej, lezbejka ili biseksualac taj koji stvara probleme toj osobi", kaže se u saopštenju istraživanja.

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=61
By XanaX
Evo, samo ukratko - (ovo sam već pisao na nekom drugom forumu) - o samoubojstvu, ubojstvu, zločinu i "koliko su drugi krivi). Ne kažem da je ovo primjenjljivo za sve situacije, no dobro:

(web-stranica s Parashom - nešto kao tjedno čitanje dijela Tore, Tanakha...)

komentar je na engleskom, radi se o Amerikancima:

But this week’s parasha carries not only a condemnation of those who are malicious but also delivers a warning to those who witness evil and do nothing to stop it..

Detailing the ceremony of Egla Arufa, or decapitated calf, Moses speaks of a particular form of sacrifice a community could perform to atone for bloodletting it was not able to stop

Even if the community’s members are innocent of the murder itself, by failing to prevent it they are nonetheless tainted with endless guilt...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!