Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Ulix
Ne verujem u boga i nisam religiozan.

Ali to ne znači da religija u mom životu ne igra nikakvu ulogu, budući da živim u Svrbiji gde popovi sede u upravnim odborima, odlučuju o izgradnji puteva i diktiraju javni moral. :katemoss:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Ulix

Ne verujem u boga i nisam religiozan.

Ali to ne znači da religija u mom životu ne igra nikakvu ulogu, budući da živim u Svrbiji gde popovi sede u upravnim odborima, odlučuju o izgradnji puteva i diktiraju javni moral. :katemoss:
To nije religija, to je politika.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne vezujem religiju za crkvu, popove, stvoritelja sveta.

Ne mislim da je moja religija moja svest. Nije sve svesno.

A verujem valjda, u nekakvu lepotu, dobrotu, i ljubav, koliko god zvucalo pateticno. :sunce:
Korisnikov avatar
By Seaman
Dinu na lomacu :lol: Neka skonca kao Hipatija :zvizdi:
Korisnikov avatar
By Mage
Ja verujem da sam ja bog :evilgiggle:

:lol:

Sad ozbiljno: Ta man'te me religije, bežim od te reči ko đavo od krsta! Religija zaglupljuje, zatvara um i daje ti odgovore na sva pitanja kako ti jadan ne bi morao da naprežeš svoje zakržljale ganglije i razmišljaš sopstvenom glavom. Naravno, odgovori koje ti daje religija su totalni bullshit, ali koga zabole :wundy:

A inače najviše volim kad mi kažu da je moja religija nauka ili da ja nekako verujem u nauku što nema blage veze sa životom. Niti je nauka nešto u šta možeš "verovati", niti ja puno poverenja u nju polažem. Nauka je oruđe, sistem opisivanja, model itd itd. Ko zna kakvo je "pravo" stanje stvari ako ono uopšte i postoji nezavisno od nas...

Tako da... Ne, neka hvala religiji i svim ostalim vidovima intelektualnog i emocionalnog zaglupljivanja. Ja biram da mislim :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Ali ni religija ne postoji da bi se verovalo u to sto je napisano. To mu najbukvalnije dodje skroz sporedna stvar - ponekada i nepotrebna.

Odn, i religija je upravo 'orudje'. Za ljude koji zagrebu po celoj toj stvari malo dublje od popova u upravnim odborima.

..

Naprotiv, vecina religija se naziva i disciplinama - zato sto je potreban izvestan napor da bi covek npr meditirao, dosao u to i to stanje uma etc. u zavisnosti vec od toga koja disciplina te interesuje.

..

Npr, dokazano je, u laboratorijama, da budisti mogu da regulisu sopstvenu telesnu temperaturu.

Tebi to deluje kao bezanje od umnih napora? Posto u tom procesu ne rade nista na fizickom planu.

..

Religija je zapravo najumnija covekova tvorevina.

Po meni, jel (ocigledno ,)

..

Druga stvar je sto postoje ljudi koji sve - religiju, muziku, filmove, politicku korektnost, demokratiju, etc. etc. - koriste da bi manipulisali drugim ljudima i sto ima ljudi kojima ne pada na pamet upravo da misle o dubljem znacenju svega toga sto se desava oko njih, niti sta stvarno pise u tim textovima koje olako odbacuju.

pS. pored toga, jel ti to kazes da su npr. ljudi u ovoj temi koji su naveli da su pripadnici neke religije glupi?
Korisnikov avatar
By Mage
Smatram da je svako ko prihvata sve što mu se servira bez pitanja glup. Za većinu religioznih ljudi, ovo je baš tako. Čast izuzecima, ali oni su zaista retki.

p.s. Ti većinu svojih stavova o religiji zasnivaš na budizmu, koji baš i nije reprezentativna religija i mnogi ga uopšte i ne smatraju religijom već životnom filozofijom ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
OK, tu se vec slazemo.

..

Samo sto licno mislim da je procentualno jednak broj takvih ljudi i medju vernicima i medju ateistima.

..

pS. hm...ne vecinu mojih stavova o religiji...izucavam manje-vise sve religije...i nemam preterano lose misljenje ni o jednoj, iako imam skoro iracionalnu tendenciju da vise cenim starije religije...

..ali budizam je religija od onih koje sam proucavao koja meni licno najvise lezi, to je vec istina .)
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by svejedno

Samo sto licno mislim da je procentualno jednak broj takvih ljudi i medju vernicima i medju ateistima.
Hmm... ne bih baš rekao. Naravno da ima zatucanih ateističnih fanatika kojima je nauka biblija i kuran, ali su oni ipak manjina. Mislim da je u modernim zemljama većina ipak malo otvorenijeg uma, tipa agnosticizam ili umereni ateizam, dok ćeš u religioznim zemljama kao što su npr. arapske naći toliko religioznih fanatika da se usereš u gaće.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ da, ali to nema veze sa samim religijama, vec sa manipulatorskim 'genom covecanstva' i sa krivljenjem originalnih reci & poruka.
I sa 'mentalitetom ovce' drugog dela covecanstva.

..

Isto kao sto se vode ratovi u ime 'mira' u ovo nase, prosveceno, doba.

Well bomb democracy into ure country i to ,)

..

Zanimljiva stvar, sto se tice tih manipulacijama religijama & sl, je npr da je Hitler smatrao Islam savrsenom religijom iz prostog razloga sto ima koncept Dzihada, svetog rata.

Vise puta je napisao da bi bilo savrseno da su Nemci muslimani.

...

I mene ...mnogo... interesuje sta o tome misle mali naci-fasisti koji danas 'prate Hitlerov put' i mrze muslimane ,)
Korisnikov avatar
By Dina
Opet skrecete sa teme :cupakosu: Pitanje ovde nije sta mislite o vernicima a sta o ateistima, niti religija - slobodna tema... Tema ima jasno postavljena pitanja u prvom postu i interesuju me vasi odgovori na njih ako ih imate ili ako o tome razmisljate. Hvala!
Originally posted by Seaman

Dinu na lomacu :lol: Neka skonca kao Hipatija :zvizdi:
:bic:

Moglo bi da se krene sa Mazom, da ne uskace ovde sa nekim doskocicama i posalicama, nego da odgovori na pitanja koja sam postavila :zvizdi:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by J...

Nisam religiozna ali...
Originally posted by Dina
Da li je vezana za vas stil zivota ili se setite da ste vernik ili vernica samo kad ste u problemima
Ovo mi je zanimljivo. Naime, postoje neki momenti kada se "molim", to su bili najcesce momenti kada sam bila u opasnosti i oni nisu trajali dugo. E sad, ja pri tome kao neko ko ne zeli da se izjasnjava kao pripadnik bilo koje religije nemam pojma kome se molim i kako to da nazovem ali je to nesto sto mi u tim momentima pruza sigurnost. Kao da se nadam da ce nesto sto je jace od mene da me u tom trenutku spase.

Zanima me da li se to desava drugim ljudima, cak i onima koji sebe ne smatraju vernicima?

I meni su zanimljivi elementi raznih religija ali vise onako istrazivacki, bez ambicije da ih prisvojim i redovno sprovodim neke rituale. Ako bih to radila, ne bih se osecala slobodno, sve je to kalup a to mi smeta.

I svakako da biti dobar ili los covek nema veze sa religijom.
Mislim da je obracanje nekom visem bicu istovremeno obracanje visem delu nas samih, od toga dolazi sigurnost. Npr ako ja moju religiju shvatam kao vezu sa Boginjom i drugim zenama, bilo da su moje babe, prababe, cukunbabe ili zive zene, ja time stalno osnazujem zenski princip u sebi. I u svim situacijama koje se onda dese a u kojima sam naucena da reagujem pokorno, jer je to tako uobicajeno za zene da govore u muskom rodu i da se ne primecuju i da se diskriminisu na razne druge nacine - ja odreagujem jer se osecam dovoljno snaznom da reagujem i dovoljno ubedjenom da reagujem za nesto dobro. E sad ne mora da znaci da osoba mora da bude vernica da bi dosla do te tacke, samo kazem da je to kod mene tako. Zato su pitanja iz prvog posta licna, jer pretpostavljam da svaka osoba koja je vernica ili vernik ima neke pozitivne psiholoske efekte od verovanja pa me je interesovalo koji su.

Na neki nacin religija jeste povezivanje sa opstim i zato rituali jesu propisani, koriste se iskustva mnogih ljudi iz proslosti. To na neki nacin jeste oduzimanje slobode jer ja ritual moram da izvedem prema wiccanskim propisima, osnovni tok, naravno da mogu da unesem nesto svoje. Ali postoje propisi kako se to cini, kojim redom, sta treba od alata da bude tu, kako se zavrsava. To jeste neko oduzimanje slobode i meni je posto sam nedisciplinovana nekad tesko da tu nesto izvodim, pa uzmem samo citam pa se kroz to opet zainteresujem... Ali kroz to neko oduzimanje slobode u ritualu dolazi do vece slobode u zivotu uopste, bar tako ja gledam. Religija meni omogucava vecu kolicinu energije, vecu snagu da kad je potrebno reagujem i kad nije ne reagujem, zastitu od raznih energetskih vampira i usmerenost na ciljeve koje ja zelim, a to opet zadovoljstvo dalje povecava energiju :)
By LeDeNa_
Naucni um razmislja u stilu:" Tek kada vidim dokaze, verovacu."
Religiozni, spiritualni um razmislja drugacije:" Verujem, pa cu videti!"

I kada je rec o religijskim stvarima i pitanjima, mislim da je ovaj drugi um u prednosti nad nevernim Temama razuma, jer je vodjen intuicijom koja naslucuje stvari pre nego sto ih sazna.

Istorija hriscanstva je prepuna zloupotreba Hristovih ucenja i crni se od sramote, ali uprkos tome, Isus ostaje Reka Tajne. Izvornu religiju treba traziti u Isusovim recima, ispovestima monaha, ekstazama prosvetljenih mistika i fascinantnim zivotima ostvarenih Ucitelja i ostalih retkih dusa koje su zrtvovale ceo svoj zivot potrazi za Istinom, i takodje u onim retkim i dragocenim trenucima samoce kada se vracamo sami sebi i svom Sopstvu.... Sve na ovom svetu ima svoju tamnu i svetlu stranu, i sve je zloupotrebljavano zarad ljudskih slabosti i neznanja, pa i religija.

Mislim tako...

Sad drvlje i kamenje na mene :)

p.s.Mozda Dina nisam dala sve odgovore na tvoja pitanja ali moracu da procitam sve pa da se ukljucim u vasu raspravu...

:)
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Sunce

Ne vezujem religiju za crkvu, popove, stvoritelja sveta.

Ne mislim da je moja religija moja svest. Nije sve svesno.

A verujem valjda, u nekakvu lepotu, dobrotu, i ljubav, koliko god zvucalo pateticno. :sunce:
potpisujem
svaku rech
By J...

Mislim da je obracanje nekom visem bicu istovremeno obracanje visem delu nas samih, od toga dolazi sigurnost.

Da, to je taj psiholoski proces, mehanizam koji se aktivira na razne nacine, obicno nekim oblikom religijskog rituala, proces jacanja psihicke snage potrebne u kriznim periodima, smirivanje strahova, jacanje volje da se uspe u necemu, istrajnost, uverenost u ispravnost onoga sto se cini, osecaj pripadnosti itd.
By Ulix
Originally posted by Mage

Smatram da je svako ko prihvata sve što mu se servira bez pitanja glup. Za većinu religioznih ljudi, ovo je baš tako. Čast izuzecima, ali oni su zaista retki.
Misliš kao kad neko prihvati bez pitanja i pogovora da je religija shit i fantazija, a nauka baš cool? :smug:
Korisnikov avatar
By Galateja
Pisala sam ranije na sličnoj temi pa da se ne ponavljam:
Originally posted by Galateja

Verujem.
Ako bih smrt kontala SAMO kao prelazak organske materije u neorgansku odavno bi me pojela depresija. Tako da je za mene vera lekovitog karaktera. Znate ono kad nešto krene loše i nemoćna si bilo šta da učiniš i onda se ponadam da daće Bog. Ili ako je nešto dobro uzdam se da tako i ostane. Kao što reče Kant, čini mi se, da Boga nema trebalo bi ga izmisliti.
(...)
Mislim da su neke stvari iznad intelekta. Ne znam, jako mi je teško da diskutujem o ovome, kao da hodam po minskom polju. Kad čovek prođe lični pakao i shvati da su ljudi ti koji okreću glavu, da se zvezde na isti način smeše sa postera, da si kao jedinka nemoćna bilo šta da delaš, da ti priroda daruje samo vetar i kišu, ostaje jedino da kažeš sebi proći će, daj mi Bože snage za dalje. I ne, to nije sujeverje već više vera da Bog (ne čikica sa bradom, već šire shvaćen) neće dati da krah bude konačan.
Sećam se, bila sam klinka, kad sam još živela u Sarajevu. Bila sam sa mamom na jednom mostu u sred pucnjave (ne pitajte otkud tad tu, bio je rat) i ni na pred ni nazad. Bilo je užasno. Jedino što mi je ostalo je ta tiha molitva u spasenje. I nekim čudom je bilo dobro.
(...)
Depresija dolazi kao posledica nemoći. Sve te otpevane pesme, napravljeni filmovi, opljačkane banke, završeni fakulteti, rođena deca, delanje čovekovo je težnja da dobijemo moć, bilo da je ona usmerena ka samoaktuelizaciji, finansijama ili čemu god. Vera je jedna od tih težnji da svoju minijaturnost podignemo na viši nivo. A to koliko smo mali vidimo u situaciji kad smo npr. bolesni, kad nam bližnji umiru...
Verujem u Boga, a Bog je ljubav, vera i nada. Ne opterećujem druge time. Trudim se šta god da činim ne izostavim ta tri svojstva. Vera mi donosi mir. Trudim se da odagnam taštinu.
Korisnikov avatar
By Sunce
Galateja, super ti je avatar. I ja sam ga jedno vreme imao, bas takav. :)
Korisnikov avatar
By Galateja
Hvala, Mili i Sunce. :kiss:
Sunce, nisam znala da si imao isti avatar. :)
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
verujem u Boga na jednom krajne apstraktnom i meni nemogucem za pojasnjenje nivou. to je onaj trenutak kad, recimo, na ispitima dobijem pitanja koja sam naucila pored mnostva onih koje nisam, i kazem - sreca, a pomislim - ima Boga :) ne verujem u zagrobni zivot niti bilo sta slicno. religijske podele ne uticu na mene ( ali su religijske podele samo paravan sveopste medjusobne mizantropije, kao i sve druge podele medju ljudima ). sta jos? ne znam, od srednje nisam diskutovala o ovakvim temama :)
Korisnikov avatar
By Loni
Moja religija je mašinizam.

Stanovište, po kome će čovek proizvesti veštačku inteligenciju, mnogo pametniju od čoveka.
Danas imamo sjajne pretraživače, kompjutere koji igraju dobar šah, ali još nije to to.

Oko 2100 biće stvoreni kompletni veštački umovi koji će biti sve pametniji i pametniji.

Kao takvi oni će imati najbolje odgovore na sve, pa i na pitanja o životu i smrti, univerzalnom moralu i pravdi...
Stiven Bekster i Artur Klark pisali su o tome.

No dok veštačka inteligencija ne zaživi punim plućima, ostaje nam samo da pravimo koncepcije da li onostrano izgleda ovako ili onako.
Unaprediti neku od tih koncpecija do nivoa ,,sigurne istine'' mi je grozno i podseća na Aleksandru Janković i slične (Postoji samo božja pravda).

Religije mi nisu drage upravog zbog tog monopola nad moralom i ispravnošću, koji nameću.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Ulix
Originally posted by Mage

Misliš kao kad neko prihvati bez pitanja i pogovora da je religija shit i fantazija, a nauka baš cool? :smug:
:yes:
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Vera je jako bitan element mog zivota, ako ne i najbitniji. Citavog zivota me je mucilo pitanje postojanja Boga, smisla, sustine coveka...To je u potpunosti neutoljiva zedj za onostranim, i ona prozima sve moje druge aspekte, i na neki nacin ujedinjuje. Ali ne pripadam nijednoj crkvi. Ne smatram nijednu boljom od drugih, ili da je jedan Bog pravi, a svi drugi lazni. Pokusavam da crpim direktno sa izvora, iz samih svetih knjiga svih naroda, pa bila to Biblija, Kuran, Zohar ili Himne Rigvede nebitno je, bitno je da se oseca neki drugi vazduh iz njih, u odnosu na ostale knjige. Moglo bi se reci da sam meta-religiozan.
Korisnikov avatar
By Torry
nisam vernik mada jesam krstena, i nemam nikakvih afiniteta prema Bogu, crkvi, molitvama itd

mada nikad ne gledam takodje ljude prema tome, svako ima svoj izbor da li ce verovati ili ne, ali ne gotivim verske fanatike

u okruzenju poznajem ljude koji bi se potukli zarad svojih ubedjenja, pa zato kazem ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by TheDreamer

Vera je jako bitan element mog zivota, ako ne i najbitniji. Citavog zivota me je mucilo pitanje postojanja Boga, smisla, sustine coveka...To je u potpunosti neutoljiva zedj za onostranim, i ona prozima sve moje druge aspekte, i na neki nacin ujedinjuje. ...
Ovo si jako lepo rekao :)
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Originally posted by TheDreamer

Vera je jako bitan element mog zivota, ako ne i najbitniji. Citavog zivota me je mucilo pitanje postojanja Boga, smisla, sustine coveka...To je u potpunosti neutoljiva zedj za onostranim, i ona prozima sve moje druge aspekte, i na neki nacin ujedinjuje. ...
Ovo si jako lepo rekao :)
Hvala...mada ponekad mislim da bi zivot bio mnogo lagodniji kada ne bi bilo tog osecaja, moguce cak i prazniji, mada za to bas i nisam siguran. Ljudi su adaptibilni, mogu naci zabavu i tucajuci kamen :) among other things :)
Korisnikov avatar
By Incubus
Apsolutni duh je moja religija, recimo. Ili ta dijalektika, eto.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!