Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by UlixTo nije religija, to je politika.
Ne verujem u boga i nisam religiozan.
Ali to ne znači da religija u mom životu ne igra nikakvu ulogu, budući da živim u Svrbiji gde popovi sede u upravnim odborima, odlučuju o izgradnji puteva i diktiraju javni moral.![]()
Originally posted by svejednoHmm... ne bih baš rekao. Naravno da ima zatucanih ateističnih fanatika kojima je nauka biblija i kuran, ali su oni ipak manjina. Mislim da je u modernim zemljama većina ipak malo otvorenijeg uma, tipa agnosticizam ili umereni ateizam, dok ćeš u religioznim zemljama kao što su npr. arapske naći toliko religioznih fanatika da se usereš u gaće.
Samo sto licno mislim da je procentualno jednak broj takvih ljudi i medju vernicima i medju ateistima.
Originally posted by Seaman
Dinu na lomacuNeka skonca kao Hipatija
![]()
Originally posted by J...Mislim da je obracanje nekom visem bicu istovremeno obracanje visem delu nas samih, od toga dolazi sigurnost. Npr ako ja moju religiju shvatam kao vezu sa Boginjom i drugim zenama, bilo da su moje babe, prababe, cukunbabe ili zive zene, ja time stalno osnazujem zenski princip u sebi. I u svim situacijama koje se onda dese a u kojima sam naucena da reagujem pokorno, jer je to tako uobicajeno za zene da govore u muskom rodu i da se ne primecuju i da se diskriminisu na razne druge nacine - ja odreagujem jer se osecam dovoljno snaznom da reagujem i dovoljno ubedjenom da reagujem za nesto dobro. E sad ne mora da znaci da osoba mora da bude vernica da bi dosla do te tacke, samo kazem da je to kod mene tako. Zato su pitanja iz prvog posta licna, jer pretpostavljam da svaka osoba koja je vernica ili vernik ima neke pozitivne psiholoske efekte od verovanja pa me je interesovalo koji su.
Nisam religiozna ali...Originally posted by DinaOvo mi je zanimljivo. Naime, postoje neki momenti kada se "molim", to su bili najcesce momenti kada sam bila u opasnosti i oni nisu trajali dugo. E sad, ja pri tome kao neko ko ne zeli da se izjasnjava kao pripadnik bilo koje religije nemam pojma kome se molim i kako to da nazovem ali je to nesto sto mi u tim momentima pruza sigurnost. Kao da se nadam da ce nesto sto je jace od mene da me u tom trenutku spase.
Da li je vezana za vas stil zivota ili se setite da ste vernik ili vernica samo kad ste u problemima
Zanima me da li se to desava drugim ljudima, cak i onima koji sebe ne smatraju vernicima?
I meni su zanimljivi elementi raznih religija ali vise onako istrazivacki, bez ambicije da ih prisvojim i redovno sprovodim neke rituale. Ako bih to radila, ne bih se osecala slobodno, sve je to kalup a to mi smeta.
I svakako da biti dobar ili los covek nema veze sa religijom.
Originally posted by Suncepotpisujem
Ne vezujem religiju za crkvu, popove, stvoritelja sveta.
Ne mislim da je moja religija moja svest. Nije sve svesno.
A verujem valjda, u nekakvu lepotu, dobrotu, i ljubav, koliko god zvucalo pateticno.![]()
Originally posted by Dina
Mislim da je obracanje nekom visem bicu istovremeno obracanje visem delu nas samih, od toga dolazi sigurnost.
Originally posted by MageMisliš kao kad neko prihvati bez pitanja i pogovora da je religija shit i fantazija, a nauka baš cool?
Smatram da je svako ko prihvata sve što mu se servira bez pitanja glup. Za većinu religioznih ljudi, ovo je baš tako. Čast izuzecima, ali oni su zaista retki.
Originally posted by GalatejaVerujem u Boga, a Bog je ljubav, vera i nada. Ne opterećujem druge time. Trudim se šta god da činim ne izostavim ta tri svojstva. Vera mi donosi mir. Trudim se da odagnam taštinu.
Verujem.
Ako bih smrt kontala SAMO kao prelazak organske materije u neorgansku odavno bi me pojela depresija. Tako da je za mene vera lekovitog karaktera. Znate ono kad nešto krene loše i nemoćna si bilo šta da učiniš i onda se ponadam da daće Bog. Ili ako je nešto dobro uzdam se da tako i ostane. Kao što reče Kant, čini mi se, da Boga nema trebalo bi ga izmisliti.
(...)
Mislim da su neke stvari iznad intelekta. Ne znam, jako mi je teško da diskutujem o ovome, kao da hodam po minskom polju. Kad čovek prođe lični pakao i shvati da su ljudi ti koji okreću glavu, da se zvezde na isti način smeše sa postera, da si kao jedinka nemoćna bilo šta da delaš, da ti priroda daruje samo vetar i kišu, ostaje jedino da kažeš sebi proći će, daj mi Bože snage za dalje. I ne, to nije sujeverje već više vera da Bog (ne čikica sa bradom, već šire shvaćen) neće dati da krah bude konačan.
Sećam se, bila sam klinka, kad sam još živela u Sarajevu. Bila sam sa mamom na jednom mostu u sred pucnjave (ne pitajte otkud tad tu, bio je rat) i ni na pred ni nazad. Bilo je užasno. Jedino što mi je ostalo je ta tiha molitva u spasenje. I nekim čudom je bilo dobro.
(...)
Depresija dolazi kao posledica nemoći. Sve te otpevane pesme, napravljeni filmovi, opljačkane banke, završeni fakulteti, rođena deca, delanje čovekovo je težnja da dobijemo moć, bilo da je ona usmerena ka samoaktuelizaciji, finansijama ili čemu god. Vera je jedna od tih težnji da svoju minijaturnost podignemo na viši nivo. A to koliko smo mali vidimo u situaciji kad smo npr. bolesni, kad nam bližnji umiru...
Originally posted by Ulix
Originally posted by MageMisliš kao kad neko prihvati bez pitanja i pogovora da je religija shit i fantazija, a nauka baš cool?
Smatram da je svako ko prihvata sve što mu se servira bez pitanja glup. Za većinu religioznih ljudi, ovo je baš tako. Čast izuzecima, ali oni su zaista retki.
![]()
Originally posted by TheDreamerOvo si jako lepo rekao
Vera je jako bitan element mog zivota, ako ne i najbitniji. Citavog zivota me je mucilo pitanje postojanja Boga, smisla, sustine coveka...To je u potpunosti neutoljiva zedj za onostranim, i ona prozima sve moje druge aspekte, i na neki nacin ujedinjuje. ...
Originally posted by DinaHvala...mada ponekad mislim da bi zivot bio mnogo lagodniji kada ne bi bilo tog osecaja, moguce cak i prazniji, mada za to bas i nisam siguran. Ljudi su adaptibilni, mogu naci zabavu i tucajuci kamen
Originally posted by TheDreamerOvo si jako lepo rekao
Vera je jako bitan element mog zivota, ako ne i najbitniji. Citavog zivota me je mucilo pitanje postojanja Boga, smisla, sustine coveka...To je u potpunosti neutoljiva zedj za onostranim, i ona prozima sve moje druge aspekte, i na neki nacin ujedinjuje. ...
![]()
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!