Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
Nope, tu si u pravu. Svest ostaje neobjašnjena i ne znam čak ni kako da se započne njeno objašnjavanje... :sigh:
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Pa nema ubedljivog tehnološkog načina da dokažemo svesnost, a ona može biti i kontinualna varijabla tj. neka bića mogu biti manje ili biše svesnija od drugih. Potvrda samospoznaje putem mirror testa nije dovoljna. Povinelli je tobože odbacio samospoznaju šimpanze testovima socijalne inteligencije. On tvrdi da one nisu svesne tuđeg uma, pa tako ni sopstvenog, jer prose hranu dok im asistent prilazi s kofom na glavi?! Ali šta sa životinjskom mimikrijom? Čega je svestan ubogi Vijetnamski štapić? Svestan je grančice, svestan je sebe i svestan je ptice i podrazumeva se - razlike između to troje. Zna/oseća/svestan je da nije grančica, ali figurira tako, jer ptica vreba grančice, nego Vijetnamske štapiće. Ili svest o tome crpi iz nekog spoljnjeg, nadređenog izvora?

Slika
Korisnikov avatar
By Mage
Mislim da ta buba nije svesna da koristi mimikriju :lol: Kontam da sve što ona zna je da treba da dođe tu i bude jako mirna i čeka plen. Mislim da je sve što rade insekti potpuno instinktivno. Međutim, neki vid fenomenološke svesti verovatno postoji, u smislu da ta buba dobija neke informacije o spoljašnjem svetu iako nema nervni kapacitet da se "dublje" pozabavi šta se oko nje zapravo dešava :lol:

Tj. hoću da kažem da ta buba verovatno ima samo fenomenološku svest.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Kao i covek, samo sto su covekova cula i neuralna mreza naprednije, pa nam daje vecu fenomenolosku svest x]
Korisnikov avatar
By _LuKa_
O Bože mege! Pročitaj još jednom. Ja ne tvrdim da će insekt dohvatiti štap i šešir i početi da peva! Možda i ima primarnu svest, i sposoban je za qualiu ali ne možemo znati, što reče Nagel "Kako je to biti" - insekt. No, to ne objašnjava mimikriju. Ne radi se o individualnoj bubi pa ni o vrsti nego o principu. Šta je instikt po tebi? Kažeš "čeka i vreba plen" - na osnovu kog to nedefinisanog iskustva zvanog instikt? Ili inprinting? Odakle TO dolazi i gde se nalazi/generiše? Niko i ne pomišlja na pristupnu svest, svest višeg reda koja referencira sadržaj primarne svesti do primarne semantike uključujući osećaj selfa, kada je u pitanju ova buba. No opet, uslovno rečeno, ona je "svesna" da nije grančica ali je oponaša. Evolucija nije odgovor na ovaj problem. Odakle jedan primitivan organizam pozajmljuje to iskustvo?
Korisnikov avatar
By Mage
Znam da nisi mislio da ta buba razmišlja o filozofiji postojanja i svesti :lol: Samo mislim da insekti generalno gledajući sve rade refleksno, kao što ti ili ja kada se opečemo refleksno povlačimo ruku ;) Mi ne razmišljamo o tome, jednostavno to uradimo.

Mislim da evolucija ipak jeste odgovor na pitanje odakle toj bubi sposobnost za mimikriju, ali ja se naravno i dalje slažem sa tobom da ta buba nešto "oseća" i "doživljava" (tj. postoji qualia). Mislim da čak i mikroorganizmi imaju qualiu u određenom stepenu jer se i kod njih ponašanje zasniva na senzornoj percepciji kao npr. kretanje u smeru svetlosti, hranjivih materija itd :)
Korisnikov avatar
By Incubus
Kao što je neko gore naveo jezik je bitan momenat u razvoju lične kontemplacije i upijanja onoga što nazivaju ''svijet oko nas'', jer užasavajuća misao je da ne samo doživljaje i iskustva u interakciji sa materijalnim već i naše razum tj. segment misaonog određuje jezik, ne možemo da mislim mimo jezika. Kako da promišljam čovjeka ako on već u mom indexu nije okarakterisan kao čovjek, ljudsko biće, homo-sapiens etc.
Onda se postavlja hermeneutičko pitanje, malo prošireno- Da li i kako mogu da svojim mišljenjem (koje je ograničeno jezikom) dobijem bar osnovne elemente za konstruisanjem bilo kakve ideje u razumu?
I opet ćemo doći do potpunog relativizma, jer ako ne postoji mogućnost sigurne spoznaje nečega kao takvog onda možemo svi da imamo različite impresije a da opet niko ne bude u pravu, jer to gore navedeno plavo je možda nama potpuno jezički ili čak razumski nedokučivo.
Ali opet, dokle bi došao Dekart da je sumnjao u svoju sumnju :) .
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!