@Dirrty i tintily: Ja imam podeljeno mišljenje što se tiče prirode vanzemaljskog života. Sa jedne strane mislim da život po defoltu prati evuluciju koja je veoma slična onoj na Zemlji. Evo 2 primera zašto:
1. Molekuli od kojih je izgrađen život (na bazi C) su prisutni i u vasioni (aminokiseline, lipidi itd.) i često padaju na Zemlju sa kometama. Pored toga, organski molekuli (na bazi C) imaju ogromnu kompleksnost i diverzitet, što je preduslov za život. Molekuli na bazi Si i nekih drugih elemenata nemaju toliki diverzitet i kompleksnost kao oni na bazi C i nisu nikada nađeni u svemiru, niti pali na Zemlju sa kometama.
2. Neke evolutivne karakteristike, kao što su npr. oči su nastale nezavisno kod različitih vrsta čiji je zajednički predak bio slep! Čovek i hobotnica imaju skoro pa identičnu strukturu oka, čak su i molekuli koji učestvuju u fotrecepciji isti, a zajednički predak nije imao oči! Slučajnost? Ne bih baš rekao...
Sa druge strane, mislim da je možda ipak moguć život koji je totalno drugačiji od ovog na Zemlji. Ako su uslovi drugačiji (temperatura, pritisak, zračenje...), možda je i hemija drugačija pa samim tim neki molekuli koji nisu pogodni za život pri zemaljskim uslovima, ovde postaju pogodni... Ko zna.
Istina je negde tamo