Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mariška
Učinak društva se ne sastoji samo u ulivanju fikcija u našu svest, već i u sprečavanju sticanja svesti o stvarnosti.
Ovaj sistem dejstvuje kao društveno uslovljeni filter: iskustvo ne može dospeti u svest ako ne uspe da prođe kroz ovaj filter.

Pre svega, moramo uzeti u obzir da se mnoga iskustva ne daju lako svesno percipirati. Bol je fizičko iskustvo koje je možda najbolje podešeno svesnoj percepciji (...) ali kad se radi o tananijem ili složenijem iskustvu, kao što je posmatranje orošenog ružinog pupoljka, rano ujutru, dok je vazduh još prohladan a sunce se rađa i ptica peva - pokazuje se da se u nekim kulturama ovo iskustvo lako svesno doživljava, dok u savremenoj zapadnoj kulturi to isto iskustvo obično neće dopreti do svesti jer nije dovoljno "važno" ili "značajno" da bi bilo zapaženo. Da li će tanana afektivna iskustva dopreti do svesti zavisi od toga u kojoj se meri takva iskustva neguju u određenoj kulturi. Postoje mnoga osećajna iskustva za koja izvestan jezik nema odgovarajuće reči, dok drugi jezik može obilovati rečima koje izražavaju ova osećanja. U engleskom jeziku, na primer imamo samo jednu reč - love - koja služi za osećanja koja idu od naklonosti do erotske strasti i do bratske i materinske ljubavi. U jeziku u kojem različita emocionalna iskustva nisu izražena različitim rečima skoro je nemoguće da čovekova iskustva dopru do svesti, i obratno. Opšte uzev, može se reći da retko dospeva do svesti ono osećanje za koje jezik nema posebnu reč.

Drugi vid filtera koji omogućuje svest jeste logika, koja u određenoj kulturi usmerava ljudsko mišljenje. Kao što većina ljudi pretpostavlja da je njihov jezik "prirodan", a da drugi jezici samo upotrebljavaju različite reči za obeležavanje istih stvari, tako pretostavljaju i da su pravila koja određuju ispravno mišljenje takođe prirodna i univerzalna, da je ono što je nelogično u jednom kulturnom sistemu, nelogično i u ma kom drugom, jer se protivi "prirodnoj" logici. Dobar primer ovog stava jeste razlika između aristotelovske i paradoksalne logike.
Aristotelovska logika se zasniva na zakonu istovetnosti, koji tvrdi da je A - A, na zakonu protivrečnosti (A nije ne-A) i na zakonu isključivanja srednje mogućnosti (A ne može biti A i ne-A). Aristotel je tvrdio da je "nemoguće da jedna stvar istovremeno pripada i ne pripada istoj stvari i u istom pogledu ... ovo je najsigurnije načelo."
Suprotnost aristotelovske logike jeste ona koju bi mogli nazvati paradoksalnom i koja postavlja da se A i ne-A uzajamno ne isključuju kao predikati X. Paradoksalna logika je preovlađivala u kineskom i indijskom mišljenju, u Heraklitovoj filosofiji, i opet, pod imenom dijalektike, u misli Hegela i Marksa.

Ukoliko izvesna osoba živi u kulturi u kojoj se ne sumnja u ispravnost aristotelovske logike, njoj je neobično teško, ako ne i nemoguće, da bude svesna iskustava koja protivreče aristotelovskoj logici, te su, sa stanovišta kulture kojoj ta osoba pripada, besmislena.

Treći vid filtra (pored jezika i logike) jeste sadržina iskustava. Svako društvo isključuje misaono uobličavanje, doživljavanje i izražavanje izvesnih misli i osećanja. Postoje stvari koje ne samo što se "ne čine", već se čak "ne smeju ni pomisliti". Na primer, u ratničkom plemenu čiji pripadnici žive od ubijanja i pljačkanja pripadnika drugih plemena može postojati pojedinac koji se gnuša ubijanja i pljačke. Ipak, sasvim je neverovatno da će on biti svestan ovog osećanja, jer bi to bilo nespojivo sa osećanjem čitavog plemena; svest o ovom nepodudarnom osećanju dovela bi ga u opasnost da se oseti potpuno izdvojen i ostrakiziran. Zato bi pojedinac s takvim osećanjem gnušanja verovatno razvio psihosomatski simptom povraćanja, umesto da dozvoli osećanju gnušanja da prodre do njegove svesti.

Dolazimo, dakle do zaključka da su svest i nesvesnost društveno uslovljene. Ja sam svestan svih svojih osećanja i misli kojima je dozvoljeno da se probiju kroz trostruki filter (društveno uslovljenog) jezika, logike i zabrana (društvenog karaktera). Iskustva koja ne mogu da se profiltriraju ostaju izvan svesti, tj. ostaju nesvesna.

Ova analiza dovodi do zaključka do kojeg je Karl Marks došao formulisavši problem svesti ovako: "Ne određuje svest ljudi njihovo biće, već obrnuto, njihovo društveno biće određuje njihovu svest."

(Erih From: Psihoanaliza i zen budizam)

Svrha Novogovora je bila ne da samo da sredstvo kojim bi se izražavala filozofija i duhovne navike sledbenika englsoca nego da onemogući sve ostale načine mišljenja. Namera je bila da, kad Novogovor bude prihvaćen jednom zauvek a Starogovor zaboravljen, svaka jeretička misao - to jest, misao koja bi bila u neskladu s principima englsoca - bude doslovno nepomisliva, bar u onoj meri u kojoj zavisi od reči.

Novogovor je bio zamišljen ne da proširi nego da suzi krug pojmova dostupnih ljudskoj misli, i toj svrsi je posredno koristilo smanjivanje broja reči na minimum.

Najveća teškoća koju su imali sastavljači rečnika novogovora nije bila u izmišljanju novih reči nego u tome da tačno utvrde šta novoizmišljene reči znače; to jest da utvrde koje grupe ostalih reči one ukidaju samim svojim postojanjem.

Novogovor se razlikovao od većine ostalih jezika upravo po tome što mu se rečnik svake godine sužavao umesto da se širi. Svako sužavanje je predstavljalo dobitak, jer što je izbor manji, manje je i iskušenje da se razmišlja.

Predrevolucionarna književnost se mogla podvrći samo ideološkom prevodu - to jest, izmenjivanju kako smisla tako i jezika. Uzmimo na primer onaj dobro poznati stav iz Deklaracije nezavisnosti:

Za očigledne istine držimo da su svi ljudi jednaki stvoreni, da ih je Tvorac nekim neotuđivim pravima obdario, i da se pravo na život, slobodu i traženje sreće među tim pravima nahode. Da se radi ostvarenja tih prava među ljudima vlade postavljaju, čija moć potiče iz saglasnosti onih kojima vladaju. Da je, kad god koja vlada počne tome na štetu raditi, pravo narodno da izmeni je ili ukine, i novu vladu postavi...

Ovaj stav se nikako ne bi mogao prevesti na Novogovor, a da se pri tome očuva prvobitni smisao. Najpribližniji prevod bi se sastojao u tome da se ceo taj stav sažme u jednu jedinu reč, zlomisao.

(Džordž Orvel: 1984.)
Korisnikov avatar
By horus.
verujem da misao moze postojati nezavisno od jezika... jezik je instrument komunikacije kojim se ujedno i proces razmisljanja olaksava, a i ubrzava, jer vremenom sve postaje reflexna akcija...

neko je gore rekao da nesto moze reci samo na engleskom, a da mu na srpskom misao gubi smisao ( :drama: )... posredstvom globalizacije kultura engleskog govornog podrucija se namece usled konstantnog "bombardovanja" , te se mozak asimilira, jer mu je lakse da prihvati odredjenu kovanicu u izvornom obliku, nego da je prevodi... cool je kul, nije hladno... ali ovo vec zalazi u domen lingvistike, jer ima veze sa prodorom tudjica u neki jezik...

nego, nesto sam razmisljao, sta je sa ljudima koji se radjaju kao gluvonemi, ili pak izgube sluh jako rano... :hmm:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by horus.
nego, nesto sam razmisljao, sta je sa ljudima koji se radjaju kao gluvonemi, ili pak izgube sluh jako rano... :hmm:
i oni imaju svoj jezik--jezik znakova, koji je jednako ziv kao bilo koji "govorni" jezik, odnosno ima svoja pravila, menja se, razvija se po tim pravilima, itd.

mozda ako ima na forumu ljudi koji znaju jezik znakova mogu da ti objasne nesto sto te interesuje. ja mogu samo nacelno da ti kazem da jezik znakova ima iste principe kao "govorni" jezici

a moje bi pitanje bilo: sta je sa slepima? oni na primer ne mogu da zamisle sta je to mesecina, iako znaju tu rec--dakle jezik ovde nije "veci" od misljenja, tj. iako imas neku rec u svom jeziku, ne mora da znaci da tu rec mozes da pretvoris u misao....... zato sam ja stanovista da covek svoje misli pretvara u jezik, a ne obratno.......
Korisnikov avatar
By Mariška
Kad je oslepeo, engleski pesnik Džon Milton je izjavio:

Duh je sam svoj gospodar; on u sebi može
Raj stvoriti od pakla, pakao od raja.

Napoleon i Helen Keler savršeno ilustruju Miltonovu misao. Napoleon, koji je imao sve za čim čovek može žudeti - moć, bogatstvo i slavu - izjavio je na Sv. Heleni: "Nikada u životu nisam doživeo šest sretnih dana", a Helen Keler, slepa i gluvonema devojka je rekla: "Život je prekrasan."

(Dejl Karnegi: Kako zaboraviti brige i naći zadovoljstvo u životu)

Misliti se jamačno može i bez jezika. Malo dete sigurno ne misli putem jezika, jer ga ne zna, ono, pretpostavljam, misli u slikama i osećanjima. Jezik dolazi kasnije (govorni jezik, različiti jezici znakova - gluvonemih, matematički, hemijski itd.). Jezik, kao i logika, služi sistematizaciji misli. Dakle, kad je u pitanju mišljenje, i jezik i logika su samo pomoćni instrumenti. Mišljenje postoji i bez njih. Ali misli uglavnom ne dolaze same od sebe, niti su same sebi svrha. One obično dolaze potaknute nekim spoljašnjim i unutrašnjim iskustvima, koja mi našim mislima objašnjavamo. Jezik nam pomaže u sistematizaciji spoljašnjih i unutarnjih iskustava: osećanja, opažaja,
glasova, dodira itd. Zatim nam logika pomaže da donesemo odgovarajuće zaključke. Vrlo je teško misliti ako nemamo jezik da imenujemo ono o čemu mislimo, niti logiku da zaključujemo. Nije nemoguće, ali mislim da je vrlo ograničen spektar stvari o kojima se može tako misliti. Takođe mislim da slepilo i gluvonemost predstavljaju prilično veliki hendikep kada je mišljenje u pitanju, prosto zato što značajno otežavaju sticanje iskustava (pre svega spoljašnjih), sticanje svesti o stvarnosti. I kad nismo slepi i gluvonemi nije lako postati svestan (o tome sam pisao u prethodnoj poruci), a kamoli kad imamo tako težak hendikep.

No, ono gde mišljenje bez jezika po mom mišljenju ima svoju istinsku ulogu, jeste u povezivanju racionalnog (logičko mišljenje uz pomoć jezika) i emocionalnog (osećanja). U tom spoju, u toj povezanosti, rađa se istinska
kreativnost...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by nsBeckie
i oni imaju svoj jezik--jezik znakova, koji je jednako ziv kao bilo koji "govorni" jezik, odnosno ima svoja pravila, menja se, razvija se po tim pravilima, itd.

mozda ako ima na forumu ljudi koji znaju jezik znakova mogu da ti objasne nesto sto te interesuje. ja mogu samo nacelno da ti kazem da jezik znakova ima iste principe kao "govorni" jezici

a moje bi pitanje bilo: sta je sa slepima? oni na primer ne mogu da zamisle sta je to mesecina, iako znaju tu rec--dakle jezik ovde nije "veci" od misljenja, tj. iako imas neku rec u svom jeziku, ne mora da znaci da tu rec mozes da pretvoris u misao....... zato sam ja stanovista da covek svoje misli pretvara u jezik, a ne obratno.......
Jezik znakova "prati" jezik koji mi govorimo, tj to je isti jezik. To zakljucujem iz npr dnevnika b 92 gde se ceo dnevnik prevodi na jezik znakova. A i ovako znam, kad sam gledala negde, ovako se kaze sunce, pa ovako nesto drugo itd.

Sto se slepih tice... pa ni mi nismo videli marsovce ali imamo neki lik pred ocima kad se to izgovori ;)

Inace mislim da verovatno jeste hendikep na neki nacin u smislu prilagodjenosti sveta ljudima sa odredjenim culima. Ali ja se uvek setim reci jedne gluve devojke koja je kad se ispostavilo da moze da se operise i cuje to odbila. Celog zivota je bila gluva i u svojoj glavi je smislila najraznovrsnije zvuke i smatrala je da bi se razocarala kada bi cula raspon zvukova koje je zaista moguce cuti. Sem toga secam se da smo ucili da mi cujemo samo neke zvuke odredjene vrednosti, sve iznad toga i ispod toga mi ne cujemo iako ti zvuci mozda postoje. Tako da iz nekog ugla i za neko bice bi mi mozda bili hendikepirani...
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Dina
Originally posted by nsBeckie

Jezik znakova "prati" jezik koji mi govorimo, tj to je isti jezik. To zakljucujem iz npr dnevnika b 92 gde se ceo dnevnik prevodi na jezik znakova. A i ovako znam, kad sam gledala negde, ovako se kaze sunce, pa ovako nesto drugo itd.

Sto se slepih tice... pa ni mi nismo videli marsovce ali imamo neki lik pred ocima kad se to izgovori ;)

Inace mislim da verovatno jeste hendikep na neki nacin u smislu prilagodjenosti sveta ljudima sa odredjenim culima. Ali ja se uvek setim reci jedne gluve devojke koja je kad se ispostavilo da moze da se operise i cuje to odbila. Celog zivota je bila gluva i u svojoj glavi je smislila najraznovrsnije zvuke i smatrala je da bi se razocarala kada bi cula raspon zvukova koje je zaista moguce cuti. Sem toga secam se da smo ucili da mi cujemo samo neke zvuke odredjene vrednosti, sve iznad toga i ispod toga mi ne cujemo iako ti zvuci mozda postoje. Tako da iz nekog ugla i za neko bice bi mi mozda bili hendikepirani...
about mesecini i marsovcima ( :giggle: ) o necemo sto nikada nismo detektovali culima kojima se to nesto detektuje ( :doh: ) mozemo da stvorimo spostvenu sliku na osnovu informacija koje vremenom prikupljamo drugim culima...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!