Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Bombina
he he generalno mars lepo kaze ....i svi koji su pravoslavci i mogu imati a drugi ne,mada je receno boriti se s snagu i bez slabosti
problem je uciti veronauke
Korisnikov avatar
By IceBerg
ukoliko ljudi koji predstavljaju instituciju su homofobichni isl... ne znachi da je ta institucija utemeljena na homofobiji... mislim da le alexandrus magnus to lepo pojasnio... i mislim da je nakad zvanichni stav crkve, zapravo zvanichni stav pijedinih krugova ljudi u datom trenutku zbog potrebe shirokih masa... i da se u nekim ovakvim institucijama nekada s pravom i iz opravdanaih razloga iznosi *zvanichni* stav koji se ne temelji na svetim spisima...
Bog ne mrzi svoja stvorenja!!!
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by Alexandrus Magnus

Takodje moram da kazem da NE postoji kanon koji homoseksualce ekskomunicira iz crkve. (Ovo neznanje posebno zameram)

Ja sam ubedjen da sam kod Sv. Vasilija Velikog citao o tome...
no nije ni bitno:comingout:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Upravo 15-godisnja epitimija je pravilo sv. Vasilija Velikog, a potvrdio ga je Trulski sabor svojim 38. pravilom...

ccc:tushe:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Veoma zanimljiv stav, svidja mi se sto je tako dobro obrazlozen...

Prosto me navodi da preispitam svoje vidjenje stvari...
Korisnikov avatar
By Daliborka
Daliborka Mileusnic - Srpkinja, pravoslavka i lezbejka.
:pionir:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Teta Daco, naveli ste nacionalnu i versku pripadnost, kao i seksualnu orijentaciju..

Nedostaje samo politicko opredelenje :)
Korisnikov avatar
By Daliborka
Naprednjakinja ( clanica Srpske napredne stranke ).
:srbin:
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by Alexandrus Magnus
Upravo 15-godisnja epitimija je pravilo sv. Vasilija Velikog, a potvrdio ga je Trulski sabor svojim 38. pravilom...

ccc:tushe:
Khm... 5-6 Sabor je i najzanimljiviji i najprakticniji...

bocni me bocni :bic:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
ccc...

Trulski je bio pomesni :P

da te bocnem?!

ali to je 15 godina epitimije, zar vredi toliko? :D
Korisnikov avatar
By mili86
ali, zar Trulski nije tzv. Peto-Sesti sabor odrzan izmedju Petog i Sestog u Trulskoj dvorani, koja je valjda poznata po stubovima???
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
qq

prvi - Nikeja
drugi - Carigrad
treci - Efes
cetvrti - Halkidon
peto-sesti - carigrad
sedmi - Nikeja

A pomesnih je bilo 16... Zasto je spojen peti i sesti... i kada i kako se odrzavao?
ali upropastismo temu... kolega

poslacu ti "dokumente vaseljenskih i pomesnih sabora" nau2u :P
Korisnikov avatar
By mili86
aman... nismo se razumeli... nisam ja nigde napisao da je trulski bio vaseljenski... samo da je praktican, tj da ima niz primenljivih odluka koje se ticu crkvenog zivota

*** post izmenjen od strane moderatorke zbog offtopica
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Pa Trulski se najvise tice 'prizemnih' stvari i uredjuje upravo svakodnevna pitanja koja su u to vreme bila aktuelna, samim tim pominju i 'nas' :) jer smo uvek aktuelni...

*** post izmenjen od strane moderatorke zbog offtopica
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By mili86
@ Aca Veliki
A sta uraditi sa nepokajanim covekom koji je s' drugim muskarcem ili skotom zgresio ???
ili sta uciniti ako se greh ponovi nakon izdrzane epitimije?
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by IceBerg
ukoliko ljudi koji predstavljaju instituciju su homofobichni isl... ne znachi da je ta institucija utemeljena na homofobiji... mislim da le alexandrus magnus to lepo pojasnio... i mislim da je nakad zvanichni stav crkve, zapravo zvanichni stav pijedinih krugova ljudi u datom trenutku zbog potrebe shirokih masa... i da se u nekim ovakvim institucijama nekada s pravom i iz opravdanaih razloga iznosi *zvanichni* stav koji se ne temelji na svetim spisima...
Evo sad ćemo znati, ako to do sad nismo, da li je i crkva utemeljena na homofobiji ili će homofobija tek postati njeno stanovište.
KOMISIJA ZA BIOETIKU
BEOGRAD - Sabor poglavara i najviših predstavnika svih 14 pravoslavnih crkava, koji je održan u Istanbulu na poziv vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, odlučio je da se osnuje svepravoslavna komisija za pitanja bioetike, prenosi Beta.
Kako prenosi Verska informativna agencija, dokument je u ime Srpske pravoslavne crkve potpisao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Buduća komisija za bioetiku obradiće pravoslavno učenje o kloniranju, eutanaziji, transplantaciji organa, “surogatnom materinstvu”, kao i o abortusu, kontracepciji, homoseksualizmu.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drus ... vo-ukratko
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Daliborka
Daliborka Mileusnic - Srpkinja, pravoslavka i lezbejka.
:pionir:
I nemate nikakav problem sa tim, jel tako? I bas vas briga za nikejske sabore, peti, sesti i sedmi? Fala bogu.

Ljudi imaju tu neku cudnu potrebu da stvari nepotrebno komplikuju, sigurno ste primetili...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
hvala za vest

takva komisija vec postoji u gpc (link ovde), bave se pretezno abortusom, kloniranjem, presadjivanjem (valjda stemovima?) i eutanazijom, "izazovima nanotehnologije" i sl. ali jos nema nista zvanicno o homoseksualnosti.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Paki
Originally posted by IceBerg
Evo sad ćemo znati, ako to do sad nismo, da li je i crkva utemeljena na homofobiji ili će homofobija tek postati njeno stanovište.
KOMISIJA ZA BIOETIKU
BEOGRAD - Sabor poglavara i najviših predstavnika svih 14 pravoslavnih crkava, koji je održan u Istanbulu na poziv vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, odlučio je da se osnuje svepravoslavna komisija za pitanja bioetike, prenosi Beta.
Kako prenosi Verska informativna agencija, dokument je u ime Srpske pravoslavne crkve potpisao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Buduća komisija za bioetiku obradiće pravoslavno učenje o kloniranju, eutanaziji, transplantaciji organa, “surogatnom materinstvu”, kao i o abortusu, kontracepciji, homoseksualizmu.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drus ... vo-ukratko
Како Педерска информативна служба (ПИС) сазнаје, СПЦ је извесно већ неколико месеци утемељена на хомофобији, а не може се са сигурношћу утврдити колико дуго већ у основним и средњим школама шири таква своја учења...
Полност

Један велики изазов који се јавља услед усвајања извесних психолошких погледа на људски живот- потпомогнут од стране медија, економских шаблона и других социјалних преокупација- је тај да секс постаје један од очигледних централних брига и преокупација овог друштва Пансексуалност је прилично агресивна - и директно удара на слободу сваке личности. Црква је свесна потенцијала које полност пружа и у исто време је прилично осетљива у вези извртања Црква је одувек сматрала да је полност божански дата димензија људског живота које право испуњење и остварење има у браку. Циљ брака је испуњење љубави између супружника као и размножавање. На свако оскудевање склапања брака или на пораст тзв. дивљих бракова (који постају некакав статусни симбол модерног друштва) Црква гледа као на грех. Они воде ка извесном деперсонализовању личности у сексуалном и емотивном односу пара просто зато што општи пристанак - која захтева супружањску чистоту и аскетску борбу која треба да буде на првом месту - често изостаје. Исто тако Црква гледа у вези разних деградација људске сексуалности као што су: промискуитет, проституција, хомосексуалност, педофилија ... на које гледа као на изопачавање људске полности. Црква са своје стране зна да су многи пали у сексуалне грехе и позива на покајање и обнову живота оне који их признају. То се врши на св. тајни исповести .

Ка чему треба тежити је указивање на светотајинској перспективи брака као и на целомудрености. Љубавна веза између двоје особа супротних полова представља најприснију заједницу (која је последица емоције, разумевања и страсти између две личности) те стога има тајинску димензију. Полни односи у браку између мужа и жене представљају један аспект заједничког узрастања у љубави и јединству. Међутим, ту везу мора карактерисати и аскетска борба . Са друге стране треба побити нека погрешна мишљења која владају у вези сексуалности. Изнова треба открити потенцијале целомудрености; оно што се од многих сматра биолошки нужним, за мушкарчево-женино здравље није са медицинске тачке гледишта битно за његово-њено здравље или опстанак. Није очигледно ни да је полни живот неопходан за психо-физичко здравље жене или мушкарца мада је супротно мишљење веома раширено у друштву. Штавише, целомудреност има за жене и неке предности: мање су подложне оболевању рака материце, сиде или других полно преносивих болести. Свака расправа о браку такође мора још укључити и помен о светим супружницима које Црква прославља а који нам могу послужити као пример идеалног брака и остваривања полности.

http://www.spc.rs/sr/bioetika_na_casovi ... ke_nastave
Korisnikov avatar
By Paki
Још неколико информативних линкова:

Међународни уговор Академије СПЦ за уметности и консервацију са Православним богословским факултетом из Прешова, Словачка
http://www.spc.rs/sr/medjunarodni_ugovo ... _fakulteto

"БОГ НАС ГЛЕДА ЉУБАВЉУ"
(каже Епископ браничевски др Игњатије, у емисији "Вера,нада,љубав")
http://www.spc.rs/News/Intervju/ignjatije_c.html

Грех или животни стил
http://pravoslavlje.spc.rs/tekst.php?t=1263

Хомосексуалност и насилно судство
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/920/tek ... o-sudstvo/
Korisnikov avatar
By Jonatan
Magnuse, Magnuse :-)

,,O savrsenstvu hriscanstva i nesavrsenosti hriscana,, je napisao, ako me secanje dobro, sluzi Nikolaj Berdjajev ;-) A ipak sam ja bio veliki hartofilaks ;-) hehe

Ali svejedno-knjiga je fantasticna :-)

Ima par kanona koji odredjuju kazne za muskarce koji upraznjavaju sex sa muskarcima, ali mislim da ni jedan ne pominje iskljucenje iz crkve. Kad se naspavam napisacu ovde jedan traktat na ovu temu ;-)
Korisnikov avatar
By Jonatan
I moram da ispravim jos jednu veliku gresku.

Vaseljenskih sabora je bilo 7. Peti i sesti su bili u Carigradu, a posto nisu doneli ni jedan kanon da bi se resila prakticna pitanja sazvan je Trulski sabor koji je doneo cini mi se 102 kanona, a posto je on bio na neki nacin dopuna petog i sestog sabora nazvan je peto-sesti.
Korisnikov avatar
By neny
Originally posted by Paki
Још неколико информативних линкова:

Међународни уговор Академије СПЦ за уметности и консервацију са Православним богословским факултетом из Прешова, Словачка
http://www.spc.rs/sr/medjunarodni_ugovo ... _fakulteto

"БОГ НАС ГЛЕДА ЉУБАВЉУ"
(каже Епископ браничевски др Игњатије, у емисији "Вера,нада,љубав")
http://www.spc.rs/News/Intervju/ignjatije_c.html

Грех или животни стил
http://pravoslavlje.spc.rs/tekst.php?t=1263

Хомосексуалност и насилно судство
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/920/tek ... o-sudstvo/

pitam se samo do koje mere jedno bice moze biti autodestruktivno,pa da dobrovoljno dozvoli da mu ovakvi rukovode duhovnim zivotom?!
ja ne nzam ja bi stvarno pre sebi glavu odseko nego uso u crkvu.
tako destruktivno,tako nisko,tako podlo,tako udara na onu najnizu negativnu emociju u coveku,vraca ga u destruktivni copor kome je jedino na pameti kako da unisti one koji nisu "nasi".
ne mogu da shvatim da 90% ljudi moze da daje poverenje ovakvom necemu.sta god da su heteroseksualci,homoseksualci ili sta vec .
pa ovo je strasno tu ljudi valjda i dok vode ljubav ne misle na tu osobu pored sebe,nego u glavi imaju bradonje.
tako ogavno,gorko,destruktivno,tako razarajuce,prosto vam izjeda dusu.
nije ni cudo sto zivimo u ruljokratiji.jer srbijom zaista vladaju rulje.

kad sve ovo procitam mogu samo da zamislim kako je bilo svim onim ljudima koji su tvrdili da je zemlja okrugla,da se zemlja okrece oko sunca,kako je i sta bilo u njihovim dusama.koji cemer,koja bol.
stvarno nema boga,da ga ima sigurno ne bi dozvolio sve ove i ovolike gadosti toj kriminalnoj organizaciji koja se zove crkva.
ajd bar ove normalne drzave ,imaju bar sekularnost,pa znas da taj mrak ne moze da izadje na ulice i bude validno tretiran.a ovde kada znas da je sve to zaprvo nasa surova stvarnost,to boli,to izjeda,to lomi dusu.
pitam se samo dokle?sta je potrebno jos da uradi crkva ,sto do sad nije uradila pa da taj pakao prestane?
ovde je religija ideologija.svako se moze pozvati na to i izivljavati se nad vama.dokle?kolko je jos ratova,stradanja,patnji potrebno da bi se nesto shvatilo?
cemu sve to?
zar je moguce da 90% ljudi u ovoj zemlji zeli da finansira dobrovoljno vozni park ovim gadovima?
dal je moguce?
ima li kraja tom zlu?
jel je to tolko tesko shvatiti?
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Jonatan
I moram da ispravim jos jednu veliku gresku.

Vaseljenskih sabora je bilo 7. Peti i sesti su bili u Carigradu, a posto nisu doneli ni jedan kanon da bi se resila prakticna pitanja sazvan je Trulski sabor koji je doneo cini mi se 102 kanona, a posto je on bio na neki nacin dopuna petog i sestog sabora nazvan je peto-sesti.
Visokopocitajemi kolega,

zar je neko tvrdio drugacije po pitanju broja sabora, rekao sam da je POMESNIH sabora bilo 16, bar onih koje navodi Nikodim Milas u svojoj knjizi o saborima.
Ali i dalje odgovorno tvrdim da je Trulski bio pomesni, a ne Vaseljenski.

Sto se tice knjige, gotovo sam siguran da sam u pravu, ali ne zamerite ako nisam...

Az nedostojin...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by mili86
@ Aca Veliki
A sta uraditi sa nepokajanim covekom koji je s' drugim muskarcem ili skotom zgresio ???
ili sta uciniti ako se greh ponovi nakon izdrzane epitimije?
Pa vrlo prosto: ko ne pokaze plodove pokajanja, epitimija se produzava...

Ako ponovo zgresi, ponovo podleze istoj osudi...
Korisnikov avatar
By mili86
Znaci, deda me nece ekskomunicirati.... jupiiii:trampolina:

:fuck: :harmonika:

opet odosmo u lagani off... jadna mala Dina
Korisnikov avatar
By queeria
E a sada malo o odgovornosti gej pravoslavaca za homofobične stavove SPC.

Ja kao nevernik patim zbog homofobičnih stavova SPC i njenih sveštenika, koji inspirišu razne nacističke, fašističke i klerikalno-desničarske organizacije.

Kao nevernik nemam jaku poziciju iz koje bih mogao da kritikujem stav SPC, kao što ga ima gej pravoslavac, ali kao što je poznato gej pravoslavci su gej u svoja četiri zida a pravoslavni su svuda.

Sve dok tolerišu i prećutkuju homofobične stavove svoje crkve, ja ih smatram delimično odgovornim za takav stav SPC. Počistite svoje dvorište, kad se već nalazite u tom dvorištu.
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by queeria
E a sada malo o odgovornosti gej pravoslavaca za homofobične stavove SPC.

Ja kao nevernik patim zbog homofobičnih stavova SPC i njenih sveštenika, koji inspirišu razne nacističke, fašističke i klerikalno-desničarske organizacije.

Kao nevernik nemam jaku poziciju iz koje bih mogao da kritikujem stav SPC, kao što ga ima gej pravoslavac, ali kao što je poznato gej pravoslavci su gej u svoja četiri zida a pravoslavni su svuda.

Sve dok tolerišu i prećutkuju homofobične stavove svoje crkve, ja ih smatram delimično odgovornim za takav stav SPC. Počistite svoje dvorište, kad se već nalazite u tom dvorištu.
ja sa gay svuda, ja sam pravoslavac svuda i u mom okruzenju nema homofoba sa zastavom spc
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!