Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Angelina777
Originally posted by allexa37
Nemam potrebu draga upuštati se u ovakve diskusije...hvala na pozivu,samo vi nastavite.
ali kakva je to diskusija, ako nema suprotstavljenih misljenja? Uzmi neki Denikenov pasus koji je po tebi bogohuliteljski. Volela bih da znam zasto ga tako dozivljavas.
Shvataš li mila da nemam volje,nemam želje ni potrebe...ne trebam vadit pasose,vidim šta pišeš.
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Originally posted by Machkodlak

Narcis

Ljubite se... Ijubi bližnjega svoga kao samog sebe... to su parole pod kojima kršćanske crkve od
početka do danas šire svoje učenje u narodu. Zašto i kako to da čita-telji Biblije ne uviđaju da je
Isus nesumnjivo bio Narcis i da se on, premda je trebalo da bude primjer, nije pridr-žavao tih
kategoričkih imperativa? Naime, Isus kaže:
»Tko više Ijubi oca ili majku nego mene, nije me dostojan. Tko više Ijubi sina ili kćer nego mene,
nije me dostojan« (10, 37). Može li se sve to usuglasiti s »riječju Božjom«, ili Sinu Božjem treba
Ijubav?
Nekako mi je skroz nelogicno ovo da je hrist narcis....
Biblija pokusava da objasni kako mi prvo moramo da naucimo da volimo i postujemo sebe pa onda sve ostale. Koliko ja kapiram (a mozda sada strasno lupam), crkva nas uci da mi svi treba da pronadjemo prvo hrista u sebi i mislim da kada kaze "tko vise ljubi majku ili oca nego mene, nije me dostojan", misli na nas same. :nesiguran:
pa vise se mislilo na to da bog apriori zeli da bude najvoljeniji, mi treba da volimo njega najvise na svetu. u starom zavetu je tako iskusavao ljubav Avrama, koliko se secam, parafraziram: 'ako me volis, prikolji sina'. slicno je iskusavao Jova, upropastio coveka nacisto, samo da bi video da li ce da ga voli i ako mu salje nesrecu, pa kad je video da ga i dalje voli, laknulo mu! a to je ucinio na nagovor djavola, sto znaci da su bog i djavo cesto saveznici u Svetome pismu, dva lica istog novcica.
A sta ako se i taj deo tumaci kao sto si rekla?
[qoute]Tacno. U Bibliji jedan pojam ima vise znacenja, biblija je skroz alegorijska. Npr, rec Jerusalem, znaci i nebeska domovina, i zemaljski grad, i pravedna dusa. Znaci ti tekstovi ne ukazuju na istinu na jedan nedvosmislen nacin, stoga se u tome da pronaci i nesto filosofije.[/quote]
I te price o avramu verovatno treba da se shvate na drugaciji nacin i tu u prvom planu nije sigurno dogovor Boga i onog sa rogicima. (biblija je pisana ljudskom rukom). Iskusavanje Avrama jeste malo groteskno opisano ali sigurno ne treba da se tumaci da je Bog tiranin koji proverava svog roba. Pa to ne bi bilo ni u interesu crkve, jer su oni hteli da ga priblize veri a ne da ga udalje...
Korisnikov avatar
By Vel boy
ma u redu je ljudi,ja sam tek obična grešnica koja se trudi biti bolja.....ja vjerujem u takvog Isusa i to je moja intimna stvar.
svako ljudsko bice (od najponiznijih do najsamopovladjujucih) je greshnik.
zato je Isus i preuzeo na sebe golgotu i kalvariju kao simbolika otpusta ljudskih greha.
medjutim, osnovno nachelo Biblije je : "Ne radi drugome ishta od onoga shto nebi hteo/la da se tebi radi". Pitanje je koliko se mnogi desnicharski "vernici" te konzervativna crkva pridrzavaju ovog nachela.....
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Vel boy
ma u redu je ljudi,ja sam tek obična grešnica koja se trudi biti bolja.....ja vjerujem u takvog Isusa i to je moja intimna stvar.
svako ljudsko bice (od najponiznijih do najsamopovladjujucih) je greshnik.
zato je Isus i preuzeo na sebe golgotu i kalvariju kao simbolika otpusta ljudskih greha.
medjutim, osnovno nachelo Biblije je : "Ne radi drugome ishta od onoga shto nebi hteo/la da se tebi radi". Pitanje je koliko se mnogi desnicharski "vernici" te konzervativna crkva pridrzavaju ovog nachela.....

da,ok....."Sve što želite da ljudi čine vama,činite i vi njima! u tome je sav zakon i proroci" Evanđelje po mateju......... Velika je razlika između Starog i Novog Zavjeta....i najučeniji teolozi smatraju da su dosta priča u S.Z mitovi,npr. priča o vavilonskoj kuli i masu drugih....ono što je bitno u S.Z su 10 Božijih zapovjedi i nagovještaj dolaska mesije...a tih istih 10 zapovjedi koje je Isus Krist je pretvorijo u dvije:
1. Ljubi Gospoda boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojim i svim umom svojim.
2.Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe.

Novi zavjet je savršeniji od Starog u poimanju ljubavi i prema bogu i prema bližnjemu.To nije čudno,jer se u N. zavjetu i sam Bog savršenije u svom licu otkrio i savršenijeg čovjeka stvorio i pokazao.
Bog se pokazao kao ljubav:otac,Sin i Duh Sveti.Postavši Bogočovjek,Cin Božiji je pokazao i otkrio da je čovjek stvoren da bude nešto savršenije od čovjeka.da bude bogočovjek.
A za poimanje i stvaranje istog,neophodna je dubina i širina vjere i beskrajna ljubav.

Isus je dao zapovjed da volimo druge kao sebe ali je On svojm primjerom pokazivao da druge,bližnje voli više no sebe kroz svoje poniženje i smrt na križu....položio je dušu svoju za nas.
To je jedno od "pravila" savršene ljubavi:ljubav koja ne trži svoje...o tome ima u bibliji:Oda ljubavi.
Korisnikov avatar
By Vel boy
i, hajde ti to sve objasni, draga moja, papi ratzinger-u, raznim svecenicima (npr. vjekoslavu lasicu, sudcu, bakovicu, zarku gavrilovicu...), patrijarsima itd.....!

te svim desnicharskim politicharima koji u ime krshcanstva/hrishcanstva propovijedaju ochitu samovladivost, mrznju, licemjerje i netoleranciju!

ali, da li si ti sama svjesna toga?
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Vel boy
i, hajde ti to sve objasni, draga moja, papi ratzinger-u, raznim svecenicima (npr. vjekoslavu lasicu, sudcu, bakovicu, zarku gavrilovicu...), patrijarsima itd.....!

te svim desnicharskim politicharima koji u ime krshcanstva/hrishcanstva propovijedaju ochitu samovladivost, mrznju, licemjerje i netoleranciju!

ali, da li si ti sama svjesna toga?

"Sveci ne hodaju po zemlji".......svjesna sam ja mnogo čega a ponajviše sam usredotočena na svoju grešnost,ne u smislu da sam preokupirana samo time jer je moj Bog , milistiv Bog ............živim po principu;ne sudi ili izvadi prvo brvno iz oka svog pa gledaj trun u oku bližnjeg ....i tako dalje.
Njihov grijeh je njihov a ne moj...nisu oni ustanovili Crkvu nego sam Isus Krist......i kome je data veće vlast,data mu je i veća odgovornost......nije na meni da im sudim niti da se bavim njhivim grijesima i životima.
Ako su mi baš toliko zanimljivi ili ako sam baš zabrinuta za sve loše što neko radi,mogu jedino da se pomolim za njega.
Korisnikov avatar
By Vel boy
...nisu oni ustanovili Crkvu nego sam Isus Krist......
kako to dokazujesh? odakle?
Ako i jeste, dragi Isus Krist/Hrist sigurno nije mislio na ono shto je postala nakon Njega.
Originally posted by allexa37i kome je data veće vlast,data mu je i veća odgovornost......
kamo srece....
Originally posted by allexa37nije na meni da im sudim niti da se bavim njhivim grijesima i životima.
ali, sigurno prvi oni se bave tvojim/nashim/bilo chijim.... samo ne njihovim....

Originally posted by allexa37Ako su mi baš toliko zanimljivi ili ako sam baš zabrinuta za sve loše što neko radi,mogu jedino da se pomolim za njega.
Slazem se.
Ali, se treba znati i odbraniti proporcionalno njihovim prvim i nichim izazvanim napadima na nas.
Jer, nachelo Biblije je i "Pomozi sam sebi da bi ti i Bog pomogao". U tom se nachelu vrednuje samoodbrana i samopomoc pojedinca kada je potrebna.
I neka moja samoodbrana i samopomoc bude moj najveci grijeh. Shta cu, obichno sam ljudsko bice, drugachije ne mogu niti znam. Bitno je da drugog prvi nikada ne napadam. A, dragi Bog sve vidi i zna. I drago mi je zbog tog.
Korisnikov avatar
By Val
[Ipak je Biblija najčitanija knjiga na planetu i znase čija su mišljenja,tj. tumačenja najpriznatija.

Mislim da cju i ja morati da je prochitam nekom prilikom. Ovo je lektira za onu temu: Shta radite dok ste u wc-u? :serlok:

Pustite ljude da veruju i nastavite svojim putem. Nisam sigurna, ali se nadam da cjemo se ipak sresti kad umremo. :dedamraz:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!