Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Simor
Cime god se bavili Adam i Eva, samo da primetim da u citatima koje je naveo kal zakath nema kontradikcije, posebno ako se pre 17. stiha druge glave Knjige Postanja, procita 16. stih iste glave iste knjige.
Korisnikov avatar
By gari
Nema kontradikcije, jer se prvo kaže-ima jabuka a posle nema?
:eya: :grin: :misici:
Korisnikov avatar
By jukie
Ma ja i dalje mislim da to nije prava kazna nego prelazak na slede?i nivo... kao kad deca po?nu da kukaju kako u prethodnom razredu nisu morali da rade nešto (npr. pišu pisana slova, sami smišljaju pitanja za vežbu pred kontrolni) pa im kažeš da su sada veliki i da sada to moraju da rade jer im je sada to lako, a oni povi?u ALI TO NIJE FEEEER!!!!
By fencysmurf
dakle zaista, i zaista i zaista... i ovo je kraj svih krajeva ...

ljudi ovde, izgleda, ucestvuju u topicima samo da bi verbalno izdrkavali sto god im je natucano u glavu, bez tako jebeno i ocigledno bilo kakve zelje da nesto novo saznaju , bez kritickog osvrta na receno, napisano, citirano ili eventualno iskoriguju svoj stav e dokaze li im se da su pogresili... i to je tako prokleto jadno ....

ako ti lepo covek kaze i uputi te:
Originally posted by Simor
Cime god se bavili Adam i Eva, samo da primetim da u citatima koje je naveo kal zakath nema kontradikcije, posebno ako se pre 17. stiha druge glave Knjige Postanja, procita 16. stih iste glave iste knjige.
...koliko moras da budes intelektualno jadan, bedan, ubog, prost, skotan, sirot, ogranicen, hendikepiran, nesretan; koliko moras biti kreten, idiot, imbecil, mombril, krembil, natasa jovanovic i miloljub albijanic zajedno, pa da odmah ispod napises :
Originally posted by gari
Nema kontradikcije, jer se prvo kaže-ima jabuka a posle nema?
koliko? puno, prepuno, hiperpuno, megapuno?
Korisnikov avatar
By gari
Iju, šta mi sve /ne/ re?e. Pa, ja sam samo potvrdio da u Bibliji nema kontradikcije jer je prvo re?eno ima jabuka. Posle toga je re?eno-nema jabuka jer su:pojedene, odnešene negde, prodate...šta ja znam? Ne razumem zašto se lik iznad mene toliko rasrdio? Pa dobro, ako ?e to doprineti miru u ku?i-eto priznajem, ima kontradikcija u Bibliji. Zadovoljan?
:hvala: :djavo: :osama:
By Simor
Originally posted by fencysmurf
dakle zaista, i zaista i zaista... i ovo je kraj svih krajeva ...

ljudi ovde, izgleda, ucestvuju u topicima samo da bi verbalno izdrkavali sto god im je natucano u glavu, bez tako jebeno i ocigledno bilo kakve zelje da nesto novo saznaju , bez kritickog osvrta na receno, napisano, citirano ili eventualno iskoriguju svoj stav e dokaze li im se da su pogresili... i to je tako prokleto jadno ....
Trend vaspostavljanja gluposti i neznanja, kao nadasve cenjenih svojstava u Srbalja, je nezaustavljiv. Melje sve pred sobom...
By fencysmurf
no dobro, ako je za neku utehu , bar je pauli dobio novog drugara u svom obdanistu bersmisla....
Korisnikov avatar
By svejedno
offtopic-Originalna Tora i nas Stari zavet se umnogome razlikuju.
U Tori se chak, jevreju preporucuje da, ako je okruzen zenama nejevrejskog porekla i svojom setrom, uzme svoju sestru i sa njom izrodi decu, tj da ne mesa jevrejsku krv, dok u starom zavetu sledi kazna kamenovanjem za onoga ko nacini rodoskrvnuce.

Tako da ko nije citao (a nisam ni ja, samo neke delove) Toru, ne sme misliti da je zna kroz Stari zavet.

Sad, stari zavet, doduse, za razliku od novog je slicniji Tori u tom smislu da Boga prikazuje kao veliku, osvetoljubivu i mocnu silu cija moc jeste MOC, dok novi savet ublazava istog Boga i pokazuje njegovu moc kao Ljubav.

ontopic- Prvi greh..
U sushtini, cinici nisu na losem tragu kada izgovore chuveno: 'a sto je onda Bog postavio to drvo bas u centru raja?'

Zabranjeno voce..A tu ispred tebe... To je bezobrazno iskusavanje.

Alegorijski smatra se da prvi greh, jabuka znanja predstavlja izgnanstvo iz raja zbog samog znanja jer 'neznanje je blazenstvo', a ljudi su znanjem, svescu dobili i svet o bolu, patnji, odnosu medju polovima itd.

Tako da prvi greh, u Bibliji jeste i radoznalost, ali u Bibliji Adam i Eva su zavedeni da ga pocine, dakle nije njihov izbor vec njihovo nasedanje na prevaru (zmiju koja je ponudila jabuku chesto poistovecuju sa Lilit, Adamovom sestrom i prvom zenom po jevrejskom predanju)
Chudna stvar je, kao i sa Kaionom i Avelom, da Bog u tom trenutku, po prici, nije znao sta se desava.
Jos u raju. A Bog bi trebalo da predstavlja sve, svaki molekul postojanja.

To je, po meni, slicno padu Lucifera jer predstavlja prvo suprotstavljanje Bozjijoj volji, pa makar i bilo na prevaru.

Starozavetni Bog je surov i osvetoljubiv.

Ljudi su, kao i Pali andjeo zbog neposlusnosti izopsteni iz raja.
I ljudi su Bozije 'Najblistavije delo', kao sto je Lucifer bio najblistaviji andjeo, tako da se ja u zadnje vreme poigravam idejom da poistovetim ljudsku rasu sa Luciferom iz predanja.

Zbog protivljenja 'Velikom Strumpfu' - kako jedan moj drug naziva Boga (ovo bi moglo biti zanimljivo fancy-ju) - oba su proterana i oba su najblistavija Bozija bica.

P.S. Odlichnan si paradox primetio, Belle, jer ako chovek nije imao znanje, nije mogao znati da chini greh. Ali kazem, po prichi guja ih je zavela, tako da to i nije bila njihova ODLUKA.
Korisnikov avatar
By gari
Eto, sve vreme pišem o tome, ali ne mogu da ostanem živ od nekih kvazi-teologi?ara tipa "fencysmurf" i "Simor". Je li, da niste vas dvojica napisali Stari zavet? Ili samo povremeno *rete dijamante i *dite ambroziju?
:temperatura: :maska: :sniff:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by jukie
Originally posted by kal zakath
Originally posted by jukie
Da, ali ovo su bile posebne jabuke bez koštice, koje nisu imale seme, i zato adam nije smeo da ih jede...
Misliš nakon što je jadni Adam proveo verovatno godine, daju?i imena svim milijonima životinja koje je bog stvorio (da ne bi netko mislio da se u raju nije radilo), trebao je da se po?ne baviti i botanikom, pa da izu?ava, koje vo?e ima koštice, a koje ne?
Pa trebalo je da napravi malo bolji raspored, pa da se recimo prepodne malo bavi botanikom a poslepodne zoologijom...
:smeh:

Elem, ja licno smatram za potpuno neprihvatljivu tezu da su postojala samo dva praroditelja, tj. Adam i Eva. To bi celokupno danasnje covecanstvo dovelo u rodbinske veze, a da ne pominjem sto da je i sama Biblija veoma incestuozna. Kako? Pa lepo. Imamo samo Adama i Evu. Zena i muskarac. Dobijaju dva sina (naravno, niste valjda ocekivali krave) i so far so good. A onda, jedan od sinova dobija sina. Sto bi znacilo...imamo tri muskarca (Adama i njegove sinove) i jednu zenu (Evu), i jedno detence. Jel treba da posebno napominjem da je Eva, osim sto je rodila sinove Adamu, rodila sina i sopstvenom sinu?
Ljudi koji se bave tumacenjem biblije skloni su tvrdnji da je Adam ziveo 900 godina :deda: :smeh: , sto naravno da nije slucaj, odnosno pojavljivanju nekih toboze novih plemena, zanemarujuci cinjenicu da je drug gospodin bog stvorio SAMO I SAMO Adama i Evu.
Korisnikov avatar
By gari
Pa naravno, svi smo mi incestuozni po praroditeljima. Trebalo bi zakonom zabraniti *ebanje. Ina?e, svi odosmo u zatvor.
:kafa: :mete: :fuckbed:
By XanaX
Nekoliko napomena:

Dio nesporazuma oko Tore i Starog zavjeta proizlazi iz cinjenice da se Tora sastoji od nekoliko dijelova, medju kojima je najvazniji Tanakh ili pisana Tora. Upravo je taj dio Tore "prepisan" u Stari zavjet...
Takodjer, pisana Tora, odnosno Tanakh, kao i Stari zavjet, dozivjela je dosta izmjena tijekom povijesti, pa su jos i u Srednjem vijeku razlicite zid. zajednice imale "razlicite" Tore...
Stari zavjet je prvo nastao kao los grcki prijevod pisane Tore, da bi ga se onda nadopunjavalo, ispravljalo, a mnoge stvari su i izbacivane.
Zatim, mnoge stvari koje se pripisuju pisanoj Tori, potjecu iz Talmuda. I Lilit, koja se u krs. Bibliji spominje samo kao nekakva demonica, prema Talmudu je prva Adamova zena, prije Eve. Lilit je, prema Talmudu odbila Adama i napustila raj, a zatim postala "majka-demonica" radjajuci djecu razl. demonima...
Zmija, koja navodi na grijeh Adama i Evu, kasnije se moze prepoznati u Luciferu tj. Sotoni koji se na par mjesta tako i imenuje.
Prvotni grijeh, kojeg je lijepo opisao Sv. Augustin, u biti je neophodan za ontoloski niz Starog zavjeta: sva patnja i bol, koju ljudi imaju priliku iskusiti tijekom zivota, ima svoje opravdanje u prvotnom grijehu tj. ljudskoj oholosti.
I da, Kain i Abel nisu imali djecu s vlastitom majkom, Evom, vec s "drugim" zhenama, koje se misteriozno pojavljuju u Genezi. No, to je tipicno za Stari zavjet - naprosto, to sto neke stvari nisu zapisane, ne znaci da se nisu dogodile...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by XanaX
I Lilit, koja se u krs. Bibliji spominje samo kao nekakva demonica, prema Talmudu je prva Adamova zena, prije Eve. Lilit je, prema Talmudu odbila Adama i napustila raj, a zatim postala "majka-demonica" radjajuci djecu razl. demonima...

I da, Kain i Abel nisu imali djecu s vlastitom majkom, Evom, vec s "drugim" zhenama, koje se misteriozno pojavljuju u Genezi. No, to je tipicno za Stari zavjet - naprosto, to sto neke stvari nisu zapisane, ne znaci da se nisu dogodile...
Meni se tu jako svidela ona National Geographic pri?a o molekularnom Adamu, gde je on bio neki najinteligentniji ?lan ljudskog plemena od koga smo mi nastali. Onda bi mojim daljim razmišljanjem ti demoni bili strana ljudska plemena i/ili neandertalci, od kojih mi nismo nastali.
Mislim, ja se jako nadam da su Lilit, Kain i ostali emigranti živeli dugo i sre?no u svojim novim zajednicama iako nisu doprineli našem geneti?kom materijalu, kao što ni ja ne nameravam da ostavim svoj geneti?ki zapis za slede?u generaciju.
Korisnikov avatar
By Wind_girl
Originally posted by Belle
Ok, Adam i Eva osladise se jabukom i tako pocinise prvorodni greh, zbog kojeg je covek proklet za sva vremena. Plod sa Drveta Znanja dao je coveku razum. Ali, tek je onda mogao da napravi razliku izmedju dobra i zla. Znaci li to da prvobitni greh nikad nije ni pocinjen? Dobri Bog kaznio je coveka iz ciste pakosti. Narugao mu se kontradiktornom zabranom u svetu tajnu znanja. :njanja:
Svidja mi se taj zakljucak i slazem se sa tim.A i besmisleno je tvrditi da su Adam i Eva nasi praroditelji jer bi svi bili braca i sestre.Funny thing:kad sam pitala nekog zagrizenog hriscanina rekao je da su SVI MOGLI DA SE RAZMNOZAVAJU BEZ IKAKVOG REDA DOK SE NIJE "NAKOTILO"DOVOLJNO LJUDI DA BI TAKVO RAZMNOZAVANJE POSTALO NENORMALNO!!I,citiram:Da,svi smo mi braca i sestre,ali duhovno"!Kakva gomila gluposti. :wtf: :psiholog:
Korisnikov avatar
By Wind_girl
Zamalo da zaboravim: Po hristjanstvu Nije sigurno da li je to zabranjeno voce bila jabuka ili neko drugo!
By fencysmurf
Originally posted by MinaHarker
Elem, ja licno smatram za potpuno neprihvatljivu tezu da su postojala samo dva praroditelja, tj. Adam i Eva. To bi celokupno danasnje covecanstvo dovelo u rodbinske veze, a da ne pominjem sto da je i sama Biblija veoma incestuozna. Kako? Pa lepo. Imamo samo Adama i Evu. Zena i muskarac. Dobijaju dva sina (naravno, niste valjda ocekivali krave) i so far so good. A onda, jedan od sinova dobija sina. Sto bi znacilo...imamo tri muskarca (Adama i njegove sinove) i jednu zenu (Evu), i jedno detence. Jel treba da posebno napominjem da je Eva, osim sto je rodila sinove Adamu, rodila sina i sopstvenom sinu?
Ljudi koji se bave tumacenjem biblije skloni su tvrdnji da je Adam ziveo 900 godina :deda: :smeh: , sto naravno da nije slucaj, odnosno pojavljivanju nekih toboze novih plemena, zanemarujuci cinjenicu da je drug gospodin bog stvorio SAMO I SAMO Adama i Evu.

a evo i onih koji su skapirali samu poentu price o adamu i evi....
Korisnikov avatar
By Wind_girl
Originally posted by fencysmurf

a evo i onih koji su skapirali samu poentu price o adamu i evi....
That's a damn good point!:deda:And another thing:Nisu oni imali samo dva sina,imali su oni josh kcerki i sinova koji su se medjusobno...hmm...Znate vec!Koja gomila bulllShitts.
Korisnikov avatar
By gari
Originally posted by Wind_girl
Zamalo da zaboravim: Po hristjanstvu Nije sigurno da li je to zabranjeno voce bila jabuka ili neko drugo!
Pa naravno da nije bila JABUKA nego-MUŠMULA. Zato sada muškarci nemaju Adamovu jabu?icu, nego Adamovu mušmulicu.
:zacepi: :oklagija: :sigh:
Korisnikov avatar
By Wind_girl
Originally posted by gari
Pa naravno da nije bila JABUKA nego-MUŠMULA. Zato sada muškarci nemaju Adamovu jabu?icu, nego Adamovu mušmulicu.
:zacepi: :oklagija: :sigh:
Objasni to nekim hriscanima.Neki od njih tvrde tako,sta ja znam...Kad bolje razmislim,teorija je stvarno glupa.Koji kiks...
By fencysmurf
hajmo jos jednom , treba biti intelektualnog mobilijara recimo "fer diskutanata" pa skapirati pricu o Adamu i Evi kao o prvim te jedinim ljudima na zemlji u vreme kada se prica desava...

ali ok... as if it matters...
Korisnikov avatar
By gari
Ne treba baš sve doslovno shvatati što se piše u Starom Zavetu. Ima tu puno alegorija, zabrana, pretnji...Imajte u vidu da je ta knjiga bila namenjena nepismenim ljudima i da su im je tuma?ili isto tako nepismeni sveštenici. Knjiga je u suštini pretnja i prvi Zakon koji su ljudi dobili od jednog Boga pa se moralo malo zavesti i reda. Prvorodni greh je, simboli?no, saznanje sa drveta dobra i zla. Kao, do tada, Eva i Adam su živeli u blaženom neznanju i onda u trenutku kad shvatiše-Bog ih jednostavno šutnu iz Raja da se mu?e i pate na ovom svetu. Elem, ja sve više verujem da je Bog bio u pravu i da su najsre?niji oni najsiromašniji duhom. Blaženo neznanje.

:luda: :cupakosu: :alikako:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
A mozda behu banana i dve shljive? :smeh:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ako zanemarino slede?i logi?ki sled Bog ne postoji--->Nisu postojali Adam i Eva---->ne postoji prvi greh mogao bih samo da se zahvalim Bogu što nas je isterao iz svog raja i što je negde zablentavio dok je zmija nagovarala Evu, a Eva Adama da uzme tu jabuku. Da tako nije bilo bili bismo samo bezumni goli idioti koji se ne bi razlikovali od drugih životinja u tom hipoteti?kom Edenu.
Korisnikov avatar
By gari
Pa u tom blaženom neznanju /blago siromašnima duhom njihovo je Carstvo Nebesko/ bili bismo batr ma??ice sre?niji nego sada. Šta imamo od saznanja, samo patnju i želju za još više znanja, i još i još i još...A to sve vodi ka patnji.

:leviathan: :smilegrin: :shrug:
Korisnikov avatar
By Val
A mozda behu banana i dve shljive? :smeh:
:lol: :lol: :lol: A otkud bash shljive? :smeh:
Korisnikov avatar
By gari
Pa, ako nisu šljive, onda uz bananu bolje idu kokosovi orahi.

:cobanica: :pivce: :shok:
By SUNNY B
Originally posted by ForeverYoung
A zašto polaziš od (ne)?injenice da su Adam i Eva postojali?!

Bog, a samim tim ni greh o kojem pri?aš, NE POSTOJE!
greh i te kako postoji. uglavnom se zove krivicno delo.

o bogu ne bih ovako sabajle....
By жњ
Originally posted by Belle
Ok, Adam i Eva osladise se jabukom i tako pocinise prvorodni greh, zbog kojeg je covek proklet za sva vremena. Plod sa Drveta Znanja dao je coveku razum. Ali, tek je onda mogao da napravi razliku izmedju dobra i zla. Znaci li to da prvobitni greh nikad nije ni pocinjen? Dobri Bog kaznio je coveka iz ciste pakosti. Narugao mu se kontradiktornom zabranom u svetu tajnu znanja. :njanja:

:up:
By Çâðê_DUP
Pakost, nego sta .... I malo narcizma, ne da mu se zameriti, ipak je on stvorio ovaj kukavni svet ....

Ovo me podseti na Sabata, citiram monolog Fernanda Vidala Olmosa iz "O junacima i grobovima" (Izvestaj o Slepima)

"Tako sam razradio niz teorija, jer mi se pomisao da nama upravlja neki svemoguci, sveprisutni i dobrostivi Bog cinila tako suprotna svemu da cak nisam ni verovao u mogucnost da je neko ozbiljno shvata".

1.Bog ne postoji

2. Bog postoji i on je obican nitkov

3. Bog postoji, ali ponekad spava; njegovi kosmari su nas zivot

4.Bog postoji, ali povremeno ima nastupe ludila ; ti nastupi su nas zivot

5. Bog nije sveprisutan i ne moze biti svugde. Ponekad je odsutan. U drugim svetovima? U drugim stvarima?

6. Bog je obican sinji kukavac, suocen s problemom suvise slozenim, koji prevezilazi njegove snage. Bori se s materijom, kao umetnik sa svojim delom. Katkad mu podje za rukom da bude Goja, ali je uglavnom jad i beda

7. Bog je porazen, pre pocetaka Istorije, u boju sa Knezom Tame. Pretvoren u navodnog djavola, Bog je uvekoliko izgubio od ugleda, jer mu se pripisuje da je stvorio ovaj kukavni svet

ERNESTO SABATO

Our 3 cents :D
Korisnikov avatar
By gari
U stvari, u svim ovim postavkama, Bog je u gubitku. To jest, nisu tvoje nego Ernesta Sabata. Sad, da li ovaj to nabroji svoje mane ili mane Boga pitanje je sad. Zašto bi Bog morao da u svakom trenutku objašnjava svojim kreaturama šta mu je cilj? Da li umetnik mora svakom posetiocu izložbe slika detaljno da objašnjava, ili pisac da prepri?ava ?itaocu šta je hteo da kaže? Ne verujem.

:setnja: :superheroj: :misici:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!