Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Koje ste svete sakramente primili?

1.Krstenje
13
72%
2.Sveta pricest
Nema glasova
0%
3.Ispoved
1
6%
4.Potvrda
Nema glasova
0%
5.Bolesnicko pomazanje
Nema glasova
0%
6.Svestenicki red
1
6%
7.Zenidba
3
17%
By Ulix
Originally posted by fencysmurf
da, my point exactlly*.

zato sam i pitao kako izgleda potvrda :D

----
prevod za paulija

my point exactlly - eng. - upravo ono sto zelim reci
Ispravka za Fencysmurfa:

Pravilno se pise: my point exactly.
Jedno l.

:)
By fencysmurf
Originally posted by Ulix
Originally posted by fencysmurf
da, my point exactlly*.

zato sam i pitao kako izgleda potvrda :D

----
prevod za paulija

my point exactlly - eng. - upravo ono sto zelim reci
Ispravka za Fencysmurfa:

Pravilno se pise: my point exactly.
Jedno l.

mea culpa, , mea maxima culpa.*

copy/paste je cudo! pa se ponovi greska dva puta ;)

prevod za paulija

* mea culpa - lat. - moj greh, moj najveci greh. Deo ispovedne formule koji se izgovara u toku nedeljne mise rimokatolicke crkve.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Kupper
@Alexandrus Magnus - dopada mi se kako si, koristeci malo reci, sasvom jasno i dobro pojasnio kako izgleda miropomazanije.
Sveta tajna miropomazaNJA (ne miropomazaNIJA) se obavlja zajedno sa sv.tajnom krstenja. U samom cinu, odmah po krstenju, novokrstenoga svestenik pomazuje svetim mirom* po celu, grudima, ocima, obrazima, ustima, rukama i nogama uz reci: Pecat dara Duha Svetoga.

Sto se tice pricesca u pravoslavnoj crkvi, svako ko posti 4 velika posta i svaku sredu i petak, moze se pricestiti na svakoj liturgiji u toku godine, naravno ako je spreman (o tome sta znaci biti spreman za pricesce, drugom prilikom.

*posebnim uljem koje pripremaju svi episkopi jedne pomesne crkve, kod nas se to radi u patrijarsiskoj kapeli u bg. Cin mirovarenija (pripreme sv. mira traje 4 dana, od velikog ponedeljka do velikog cetvrtka, dakle, nedelja koja predhodi Vaskrsu) kod nas je obavljen dva puta od drugog svetskog rata, drugi put 1995. god
Korisnikov avatar
By Mars
A cemu to opsesivno prevodjenje Pauliju??

"Radikalni hamas je jedno, a Marsovo dupe nesto sasvim drugo"
(drevna persijska poslovica)

http://www.yachtworld.com/
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Alexandrus Magnus
@Alexandrus Magnus - dopada mi se kako si, koristeci malo reci, sasvom jasno i dobro pojasnio kako izgleda miropomazanije.
Sveta tajna miropomazaNJA (ne miropomazaNIJA) se obavlja zajedno sa sv.tajnom krstenja. U samom cinu, odmah po krstenju, novokrstenoga svestenik pomazuje svetim mirom* po celu, grudima, ocima, obrazima, ustima, rukama i nogama uz reci: Pecat dara Duha Svetoga.

Sto se tice pricesca u pravoslavnoj crkvi, svako ko posti 4 velika posta i svaku sredu i petak, moze se pricestiti na svakoj liturgiji u toku godine, naravno ako je spreman (o tome sta znaci biti spreman za pricesce, drugom prilikom.

*posebnim uljem koje pripremaju svi episkopi jedne pomesne crkve, kod nas se to radi u patrijarsiskoj kapeli u bg. Cin mirovarenija (pripreme sv. mira traje 4 dana, od velikog ponedeljka do velikog cetvrtka, dakle, nedelja koja predhodi Vaskrsu) kod nas je obavljen dva puta od drugog svetskog rata, drugi put 1995. god
Da, moja greska - moropomazanje.

A pricesce - pa vidis, ja se svake godine pricestim za Uskrs a postim samo dve nedelje pre. Secam se da mi je jedne godine pop rekao da je dovoljno i nedelju dana (moze i na ulju)...Znam sta bi trebalo ali praksa je drugacija.
By fencysmurf
Originally posted by Mars

A cemu to opsesivno prevodjenje Pauliju??

.... na njegov zahtev, e da ne bi pravio problem nad sopstvenim rupama u obrazovanju ....

.... pogledati temu o nefer diskutantima i sta je sve potrebno da bi neko bio "fer" diskutant....
Korisnikov avatar
By Kupper
A sto se tice sakramenta ili tajne...i sa tim sam imao problem bar do osnovne skole. kad ti jedan roditelj pravoslavne vere, drugi katolicke a ti jako mali....nista nisam razumeo, tj. sve mi je to bilo isto.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

A pricesce - pa vidis, ja se svake godine pricestim za Uskrs a postim samo dve nedelje pre. Secam se da mi je jedne godine pop rekao da je dovoljno i nedelju dana (moze i na ulju)...Znam sta bi trebalo ali praksa je drugacija.

To sto bi trebalo, nazalost, je danas gotovo nemoguce postici, kanoni su vrlo jasno kazu da, na primer, muskarac i zena koji zive zajedno, a nisu u crkvenom braku, su u stvari u konkubinatu i njima sledi epitimija (zabrana pricesca) od 5 godina. Isto tako svi koji su u zavadi i nisu trazili oprostaj od ljudi koje su uvredili ili ozalostili ne mogu prici pricescu.

Koliko se nas, prema ovome, zaista pricescuje kako treba. Neki kanoni su prevazidjeni, na pr. ko ozeni glumicu bivao je odlucen od crkve u staro vreme.

Tako da sta god neki ovde mislili o tome da crkva je prevazidjena i zastarela, ona se prilagodjava vremenu u kojem je, mozda ne brzinom kojom bi to neupuceni zeleli, ali evidentno da promene postoje.
Korisnikov avatar
By Kupper
....muskarac i zena koji zive zajedno, a nisu u crkvenom braku, su u stvari u konkubinatu i njima sledi epitimija (zabrana pricesca) od 5 godina.
Sto se dogodilo mojim prijateljima pre cetiri godine.

Epitimija????? Moram da zapamtim jer nisam cuo ranije a i nisam toliko potkovan kao ti.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

Epitimija????? Moram da zapamtim jer nisam cuo ranije a i nisam toliko potkovan kao ti.
pa logicno je da teolog bude potkovan time, jelte :smilegrin:
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Zibro
moji nisu hteli da me krste , zbog toga se svakodnevno zgrazavala jedna nasa pobozna komsinica , i tako jednog dana kada ju je moja majka zamolila da joj pricuva dete
( tj cetvorogodisnjeg mene ) dok se ne vrati sa pijace ... komsinica me zgrabila , odvela u crkvu i krstila ... keva je po povratku kuci nasla poruku , dete je na krstenju vracamo se brzo !!!!! i eto tako sam ja krstena dusa , steta sto sam bio isuvise mali a komsinica tj kuma se odselila pre nego sto je i malo poboznosti uspelo da predje na mene
Nije ni cudo sto mnogi krivo shvataju hriscanstvo kad postoje osobe kao sto je ta tvoja komsinica. Takve osobe nisu vernici vec fanatici. Uzas! :bljak:
Korisnikov avatar
By Kupper

pa logicno je da teolog bude potkovan time, jelte :smilegrin:
Vrlo je logicno:)
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Tot
Daliborka, buduci da nisi otisla na gay.hr. gde je vecina u predispoziciji da prima Sv. Sakramente ovde je trebalo da postaviš pitanje o Svetim tajnama. Tek kada Sveti otac dodje u Srbiju i dodatno otopli odnose izmedju crkava moglo bi se posttaviti pitanje na ovakav nacin ali ni tada ne jer je to u suprotnosti sa intimnoscu koji ti cinovi podrazumevaju, bar za mene.

Tako ti mogu reci Daliborka da si ovaj put nevidjeno neoriginalna i da kradeš tuða(ve? viðena) proseravanja, pa ti ja u Whitsonian stilu porucujem(a i Sloba je voleo da porucuje svima izuzev Miri): proseravaj se bar originalno!
Ja se izvinjavam ako sam negde pogresila i nehotice povredila necija verska osecanja, ali imala sam najbolje namere.
:blush:
Korisnikov avatar
By M M and I
Da, sto se krstenja tice imao sam srecu da sam mogao sam tu odluku da donesem.
Ja nisam mogao da biram.
:(
Imao sam mogucnost da biram i od svega ponudjenog sam izabrao da ne izaberem ama bas nista...mislim se, koji ce mi sve to :neznam:
By Ulix
Originally posted by M M and I
Da, sto se krstenja tice imao sam srecu da sam mogao sam tu odluku da donesem.
Ja nisam mogao da biram.
:(
Imao sam mogucnost da biram i od svega ponudjenog sam izabrao da ne izaberem ama bas nista...mislim se, koji ce mi sve to :neznam:
Pa ni ja ne bih izabrao da me krste, koji ce mi to kad sam celog zivota bio ateista.

Moji roditelji i danas tvrde da to nije bilo zbog mene, nego zbog njih. E, pa evo vam mama i tata: :prst:
Korisnikov avatar
By elastica
Nista od navedene liste i nemam ni nameru nista da realizujem od toga.Neka,hvala.Samo da pitam teta Daliborku od kad je zenidba deo Svetih Sakramenata?Ma daj tetka ne lupaj i molim te skloni sedmu tacku sa liste.Bljak! :zacepi: :neto:
Korisnikov avatar
By M M and I
Jos uvek...nista od navedenog...i tako ce biti i dalje....
By fencysmurf
Originally posted by elastica
Nista od navedene liste i nemam ni nameru nista da realizujem od toga.Neka,hvala.Samo da pitam teta Daliborku od kad je zenidba deo Svetih Sakramenata?Ma daj tetka ne lupaj i molim te skloni sedmu tacku sa liste.Bljak! :zacepi: :neto:
sto jel ti mislis da vencanje nije sveti sakrament?

:evilwait:
Korisnikov avatar
By Escobar
1 2 i 3. Mada jedan (i jedini) put dok sam se ispovedao, svesteniku je za vreme ceremonije ispao krst iz ruke....:excorcist:
Korisnikov avatar
By svejedno
Ja sam krsten sa neke dve godine, i iako to nije bila moja odluka i cak ne verujem da bih istu doneo, ne vidim zasto bi mi to smetalo?

Ako ste ateisti, to je samo jedno kupanje u crkvi, ako niste hriscani opet ne moze da vam smeta.

Primio sam i pricest par puta, to jeste bila moja odluka i postio sam sa razlogom, duboko licnim.

Iako sebe ne smatram hriscaninom, ne smatram ni hriscanske obicaje glupim.

A svaka crkva, svaka sinagoga, svaki moguci hram jeste kuca Bozija, ali i ceo svet je, za nekoga ko smatra sebe vernikom na bilo koji nacin, ili da kazemo - za nekoga ko sebe ne smatra ateistom il agnostikom - kuca Bozija.

Hramovi su posveceni, ali svet - shuma npr, bez mnogo 'dokaza' o civilizaciji, meni zna da bude i 'svetije' mesto od hrama.
Korisnikov avatar
By gari
Daliborka se /na žalost/ upokojila, a da li je pre toga primila poslednju pričest i da li je održano opelo /tj da li joj je pronađeno virtuelno telo/ ne zna se. Pokoj joj virtuelnoj duši.

:P :durenje: :potapsava:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Brojevi 1, 2, 3.
Pricest i ispoved vise puta.
Drago mi je i zbog 1. i zbog 2. i zbog 3. stavke.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Samo prvu i drugu stavku. Za trecu nikad nisam imao muda, ali planiram uskoro.
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Nista od navedenog.... Ali vencanje, tj. zenidba u gradjanskom, a ne crkvenom smislu te reci - zasto da ne - jednom kada udjemo u Evropsku Uniju............... Jednom........ Mozda........... Nekako.............. :cvece: :love: :love: :cvetduga:
Korisnikov avatar
By svejedno
Sto se tice stavke 3, ja ne verujem da bih zaista bilo kom popu ispovedao svoja dela, bilo dobra ili losa.

Pop je pop, ali pop je covek.

Sta dobijam time, ja ne mogu da skapiram. Mozda nesto ne uspevam da pojmim, jednostavno, mozda ne kapiram na pravi nacin, ne znam.

Naravno, ljudi koji smatraju da je to njima nesto sto im je neophodno ili potrebno su skroz ok i nemam nista protiv toga, samo nije my cup of tea.

Pre bih otisao kod psihijatra sto se toga tice.

Nekako mi je bitnije da je covek sa te strane iskren prema samom sebi.
Korisnikov avatar
By gari
Da, sveštenik je čovek ali onog trenutka kada na sebe stavi "insignije" tj. epitrahilj ili obuče svečanu odeždu on je onda produžena ruka Boga i kroz njega govori Bog. No, kako su se i sveštenici iskvarili, ja nemam poverenje ni u jednoga i ne verujem da između sebe ne pričaju o tome šta im je ko ispovedio /mada time čine težak greh i mogu biti ekskomunicirani iz Crkve/. Više volim da svoje tajne poverim nekome u koga imam poverenje /prijatelju/ nego nekom zvaničnom licu koje nema nikakve emocije naspram mene i to ga se mnogo i ne tiče jer samo obavlja ono za šta je plaćen.

:eevil: :cookie: :nunchake:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Ništa, ali hoću da se ja i moj dečko venčamo u nekoj velikoj beogradskoj crkvi. Možda u Hramu Svetog Save.
Ne zezam se.
By fencysmurf
Originally posted by Phoenix
Ništa, ali hoću da se ja i moj dečko venčamo u nekoj velikoj beogradskoj crkvi. Možda u Hramu Svetog Save.
Ne zezam se.
a ako decko bude musliman?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!