Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Da li verujete u duhove i paranormalne stvari?

Da
31
62%
Ne
19
38%
Korisnikov avatar
By krpica
:hipnotizer:

" The human imagination... has great difficulty in living strictly within the confines of a materialist practice or philosophy. It dreams, like a dog in its basket, of hares in the open ." John Berger
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by J...

Ljudi vole sve da racionalizuju da ne bi morali da se nose sa necim sto ne poznaju i sto ih plasi.
Upravo je obrnuto: mistifikacija, ne racionalizacija.

Početak svih verovanja i religija leži u čovekovom strahu od prirode i nemogućnosti da se objasne neke osnovne pojave u njoj.
By J...
Originally posted by Mars

Početak svih verovanja i religija leži u strahu od prirode i nemogućnosti da se objasne neke osnovne pojave u njoj.

Slazem se. Ali zasto ti onda ipak kazes da verujes u duhove, samo sto ne ostavljas mogucnost da oni mogu imati ista sa nama (a to bi bilo prilicno za ocekivati ako su vec tu negde oko nas)?
Korisnikov avatar
By Mars
Zato što imam prilično nisko mišljenje o ljudima kao bićima i mislim da duhovima (kada bi postojali) sigurno ne bismo bili interesantni za mešanje, za kontakt, za preklapanja - uslovljena greškom ili ne. Zato što mislim da su ljudima data ova čula koja imamo, da prodremo do nekih granica materije i energije i dalje ne.

Zato što je kosmos beskrajan i večit, a mi smo ovde tako kratko i tako privremeno, sa sve našim teorijama, pretpostavkama, pojmovima - duhovi, svetovi, preklapanje svetova...da mi sve to dođe malko besmisleno...
By J...

Zato što imam prilično nisko mišljenje o ljudima kao bićima i mislim da duhovima (kada bi postojali) sigurno ne bismo bili interesantni za mešanje, za kontakt, za preklapanja - uslovljena greškom ili ne. Zato što mislim da su ljudima data ova čula koja imamo, da prodremo do nekih granica materije i energije i dalje ne.

Zato što je kosmos beskrajan i večit, a mi smo ovde tako kratko i tako privremeno, sa sve našim teorijama, pretpostavkama, pojmovima - duhovi, svetovi, preklapanje svetova...da mi sve to dođe malko besmisleno...

Vecini ljudi nisu interesantne npr. bube ali ukoliko im se teritorije "preklope" ljudi ih obicno ubiju bez mnogo razmisljanja.
Postoje i oni ljudi koji vole da izucavaju bube pa ih onda presuju i zabadaju iglama za stiropor. :jbg:

Samo se ti tesi. :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Moram da se tešim, razumi me, inače bih poludeo od ideje da mi se neki duhovi tu motaju po sobi i krevelje ispred nosa - a da ja nisam ni svestan toga. A još manje da mogu da preduzmem nešto.

Ovako mi bolje, ćuti...

:blenta:
Korisnikov avatar
By Mage

Zato što je kosmos beskrajan i večit
Samo jedna mala ispravka: Univerzum po sadašnjim podacima nije ni beskrajan ni večit. Imao je početak, imaće i kraj i tada će se iz njega ili roditi novi univerzum ili će sve u njemu prestati da postoji ili će postati hladan i beživotan za celu večnost :)

Naravno, to su samo naučna nagađanja, ali opet interesantna. No, da se vratim temi... Ja smatram da je većina toga o duhovima i paranormalnom (ako ne i sve) izmešljeno iz dva razloga:

1) Čovek se plaši smrti pa mu je ideja da nastavlja da postoji kao duh primamljiva
2) Čoveku je realnost dosadna pa voli da je mistifikuje (human imagination ;) )
Korisnikov avatar
By Mars
I ta teorija je rezultat ne sve moćnijih teleskopa koji mogu da prodru sve dublje i dublje u kosmos (tj. vreme) - već čovekove nesposobnosti da shvati pojam beskonačnog. Kao i to da nešto može da nema početak i takođe može da nema kraj.

Mislim da je nekako bezobrazno prepotentno da ljudi na ovom nivou, sa svojim kratkim boravkom na Zemlji procenjuju Kosmos. Jer i pored svih znanja koje imamo, od strukture atoma, gena pa do svemirskih letova - ipak je tu još milion puta više onog nepoznatog i neotrkrivenog.
Korisnikov avatar
By blabla54380
duhovi ne postoje. paranormalne stvari ne postoje. postoje samo stvari koje jos uvek nismo otkrili ili do kraja objasnili. kad neke stvari budemo otkrili ili do kraja objasnili covek i dalje nece moci da levitira, da prolazi kroz zid itd. a vi koji ste doziveli paranormalne stvari imali ste samo manji ili veci nadrazaj na korteks, tako da nemojte previse da se lozite na to.
Korisnikov avatar
By sing&dunum

Upravo i ja to mislim. :)
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ne verujem, gluposti neopevane...

Ako je iko mogao da vidi duha i sl. onda sam to ja, tako da su to ljudske izmisljotine..
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Sprinter

duhovi ne postoje. paranormalne stvari ne postoje. postoje samo stvari koje jos uvek nismo otkrili ili do kraja objasnili. kad neke stvari budemo otkrili ili do kraja objasnili covek i dalje nece moci da levitira, da prolazi kroz zid itd. a vi koji ste doziveli paranormalne stvari imali ste samo manji ili veci nadrazaj na korteks, tako da nemojte previse da se lozite na to.
Hehe... Nemoj biti tako siguran u to što tvrdiš. I ja sam recimo bio zabezeknut nekim radikalnim fizičkim teorijama koje su itekako empirijski dokazane i danas već ustaljene iako čovekov um nikako ne može da ih racionalno razume i objasni :)

Primer su ti generalna relativnost i kvantna mehanika koje su dve strašno radikalne i nepojmljive teorije (a ipak tako tačne i precizne). Kvantna mehanika bi ti recimo dozvolila da prođeš kroz zid ali bi ti šansa za uspehom bila izuzetno mala :D

Ljudski um je naravno ograničen i samim tim su mu neke stvari nepojmljive i neshvatljive, što naravno ne znači da su manje stvarne ili tačne.

Skromnost ljudi... Budite svesni koliko toga ne znate, ne razumete i ne možete čak ni da pojmite! ;)
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ja vam ozbiljno kazem, a vi se sprdajte do sutra.. Necu uopste da ulazim u detalje.. :kafa:
By J...
Originally posted by Zwezdica

Ja vam ozbiljno kazem, a vi se sprdajte do sutra.. Necu uopste da ulazim u detalje.. :kafa:
Mene ozbiljno interesuje jer nisam razumela jesi li videla duha ili nisi? :duh:
By Orion
Ni ja nisam skontao ono ''Ako je iko mogao da vidi duha i sl. onda sam to ja.''

Na osnovu čega neko može da kaže da bi baš on/a trebao/la da vidi to nešto pošto u suprotnom toga nema?
Jedino ako živiš na groblju pa si na neki način okružena mestom za koje se veruje da je 'sklonište' duhovima i sličnim bićima pa kao...ako tamo nema, nema nigde. A i tad to ništa ne znači.

Uostalom, nije ni bitno, reče Zwezdica da ne planira da ulazi u detalje pa ne moramo ni da vodimo diskusiju o tome. :)
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Verujem. Davno je bilo, u pocetku sam samo prisustvovao spiritualistickim seansama a kasnije sam sam ih i sam (nesmotreno) praktikovao. Da li su to poruke kolektivne podsvesti, projekcija sopstvene podsvesti, fragmenti realnosti neke druge dimenzije - ne znam? Znam da se kroz zakone klasicne fizike ne moze objasniti samostalno pokretanje npr. plasticnog cepa boce, casice i sl. "alata" osim ako ne verujemo u telekinezu. Sit sam se nacavrljao sa "njima" u pocetku smislenom pa sve nebuloznijom konverzacijom. U sustini, uverio sam se da je moguce ali ne bih preporucio nikome.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by _LuKa_

Verujem. Davno je bilo, u pocetku sam samo prisustvovao spiritualistickim seansama a kasnije sam sam ih i sam (nesmotreno) praktikovao. Da li su to poruke kolektivne podsvesti, projekcija sopstvene podsvesti, fragmenti realnosti neke druge dimenzije - ne znam? Znam da se kroz zakone klasicne fizike ne moze objasniti samostalno pokretanje npr. plasticnog cepa boce, casice i sl. "alata" osim ako ne verujemo u telekinezu. Sit sam se nacavrljao sa "njima" u pocetku smislenom pa sve nebuloznijom konverzacijom. U sustini, uverio sam se da je moguce ali ne bih preporucio nikome.
A da nisi možda uzimao neku psihodeliju pre toga? :spliff:
Korisnikov avatar
By Tungi

Moram da se tešim, razumi me, inače bih poludeo od ideje da mi se neki duhovi tu motaju po sobi i krevelje ispred nosa - a da ja nisam ni svestan toga. A još manje da mogu da preduzmem nešto.

Ovako mi bolje, ćuti...

:blenta:
E tek sto se meni kezio jedan pre 4 godine:uplasen:

:drama:
Korisnikov avatar
By Mage
Onda bi možda ozbiljno trebao da odeš kod lekara. Ne zezam te, moja keva je šizofreničar i non stop čuje glasove. Pre nego što je počela sa lečenjem to je bilo toliko strašno da se tripovala kako je demoni siluju i čak je doživljavala orgazme. Posle su joj ustanovili da ima epileptično žarište koje izaziva takve halucinacije... Nije se sa time zezati ozbiljno ti kažem.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Originally posted by Mage

Onda bi možda ozbiljno trebao da odeš kod lekara.
Tesko da bih 20-tak ljudi koji su to radili, neki u istoj seansi kada i ja, mogao nagovoriti da odu na terapiju kod nekog ko ne zeli da se uveri u ovaj fenomen - pa tako ne moze prosudjivati. Ovo nije bila jos jedna story of a haunted house. Nisam ni ja verovao dok nisam usao u to. Sta da ti kazem, probaj pa ces prosuditi! Dotle je sasvim u redu da me smatras narkomanom, sizofrenikom, alkoholicarem ma sta god...:nokti:
Korisnikov avatar
By Mage
Nisam hteo da te vređam samo mi je jako teško da poverujem u tako nešto. Kažem ti šta mi je sve keva pričala kad je bila u ludilu... A postoji i nešto što se zove masovna psihoza ;) Tipičan primer ti je recimo religija :uplasen:
Korisnikov avatar
By Dina
Mage,
to sto je u nesto tesko poverovati, ne znaci da i ne postoji ;)

Nadam se da je tvojoj mami vec bolje. Ali cak i za ono sto mi zovemo psihickim bolestima ja sam cula i alternativna vidjenja, da npr ti glasovi u nekoj dimenziji zaista postoje, samo vecina ljudi nije u stanju da ih cuje. Naravno, nisam ja protiv medicine i da bi to trebalo usvojiti i da ljudi ne treba da se lece ako medicina kaze da su bolesni, daleko od toga. Samo nisam ni za jedan pogled koji sve propisuje i moguce i nemoguce, i ispravno i neispravno, suvise smo mi mali i nasa znanja mala da bismo sve to znali sa sigurnoscu.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Dina

suvise smo mi mali i nasa znanja mala da bismo sve to znali sa sigurnoscu.
Da, bas tako. Neke stvari su nepojmljive tako nesavrsenim bicima kao sto su ljudi. Uvek ce i biti takvih stvari, koje ljudski mozak jednostavno ne moze pojmiti. Neke stvari mozemo samo intuitivno osecati ali ni to nije znanje... A gde su tek stvari koje ni intuicija ne moze dosegnuti... koje su izvan cak i tog opsega...

Odgovorila sam da verujem, mada ne bas u duhove kao takve, u smislu da posle smrti neciji duh zivi i dalje na zemlji (u to ne verujem), ali u neke druge stvari da, i u "paranormalno", tj. mislim da je Morgan to lepo rekao jos na pocetku ove teme--da to uopste nisu para/ili ne/normalne sposobnosti, vec da su normalne, samo su retke pa ih vecina ljudi ne moze razumeti ili ne veruje da one zaista postoje
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!