Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

kako zamisljate dusu?

svetlost
5
23%
oblak
1
5%
kao odraz u ogledalu
1
5%
kap
Nema glasova
0%
stih
Nema glasova
0%
nemam dusu
6
27%
nesto potpuno drugacije...
9
41%
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
nemoguce je porediti sa bilo cim drugim. dusa je dusa - nije ni dim, ni stih, ni voda ni svjetlost. Mozda sve to i jos ponesto...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ta ideja o 21 gramu obecavajuca je, humana i sva lepa.
Glasala sam za "Kao nesto sasvim drugo" opciju. Ali za to "nesto drugo" bilo bi mi potrebno najmanje 5 min monologa... Provalila sam svoj mini (ali ne takoobecavajuci, humani i sav lep) sistem. Nazvala sam ga "princip metafizicke iracionalnosti". Ako nekoga sluuuuucajno bude zanimalo o cemu se radi, iskucacu. Ali ovako ne.
Korisnikov avatar
By horus.
Cim je pitanje formulisano "Kako zamisljate dusu" automatski se podrazumeva da dusa postoji. E sad, necu polemisati o tome, jer ne znam da li dusa postoji, ili ne, ali mogu reci da je po meni se moze tumaciti iz 2 ugla:
1.Dusa se moze posmatrati kao monoteisticka komercijalna izmisljotina.
2. Takodje, dusa se moze posmatrati i kao "staka" za prevazilazenje straha od smrti, jer ako imamo dusu, automatski kada budemo umrli, necemo nestati, vec cemo jednostavno nastaviti da postojimo u nekom drugom obliku.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by жњ
niz povezanih impulsa u tvom mozgicu, i to je to. a kad nestane struje to vise nije nista :P

kao sto nisi bio svestan niceg pre svog rodjenja, neces biti svestan ni nakon smrti. finito. bolno ali istinito. sorry hun :alexis:
Rodjenja ili zachecja?
A kako znas da nisi bila svesna dok si bila u stomaku? Ako se ne secas nekih deshavanja koja su se odigrala u nekoj daljoj proshlosti to ne znachi da se ona nisu dogodila, zar ne?
kao cistu svest, a ona nema oblik :astral2:
Nekako je.. ljudski da stvari koje nismo videli i opipali stavimo u poznatu nam kategoriju (meduze i slichno). tak da se slazhem sa tobom :)
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by horus.
Cim je pitanje formulisano "Kako zamisljate dusu" automatski se podrazumeva da dusa postoji. E sad, necu polemisati o tome, jer ne znam da li dusa postoji, ili ne, ali mogu reci da je po meni se moze tumaciti iz 2 ugla:
1.Dusa se moze posmatrati kao monoteisticka komercijalna izmisljotina.
Nik ti je Horus, onda pretpostavljam da se razumesh koliko toliko u egipatsku mitologogiju.. Sta je chuvao Sobek/Sebek, shta je radilo pero Ma'at na vagi i shta je Oziris voleo da radi?
Korisnikov avatar
By horus.
[/quote]
Nik ti je Horus, onda pretpostavljam da se razumesh koliko toliko u egipatsku mitologogiju.. Sta je chuvao Sobek/Sebek, shta je radilo pero Ma'at na vagi i shta je Oziris voleo da radi?
[/quote]

Bog Sobek (Sebek, ili cak Sukos) krokodil, bog voda, cesto personifikacija zla i smrti. Bio je strasno, ali pravedno bozanstvo...
Mnogi su ga poistovecivali sa Sethom, a i sa Gebom.
U Oziriskom kultu bio je oblik koji je uzeo Horus da bi našao delove Ozirisovog tela kad ih je Seth razbacao po Nilu...

Boginja Ma”at (boginja istine i pravednosti, kcerka boga Sunca Ra) na Sudnji je dan stavljala na jednu stranu vage pero sa svoje glave, a na drugu stranu srce pokojnika: ako je vaga bila u ravnotezi dusa je prelazila u blazeni zagrobni zivot gde ce provesti svoju vecnost.

Bog Oziris je kralj Amentija - sveta gde odlaze umrli. Takodje, bio je i simbol plodnosti. Vladar poslednje generacije bogova i simbol besmrtnosti duse.
Sta je voleo da radi?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by жњ
niz povezanih impulsa u tvom mozgicu, i to je to. a kad nestane struje to vise nije nista :P
Nesto uvek mora da pokrece struju..

Sta pokrece tu struju, Amnezija, molim te?

Sta je generator? ..srce, mozda? Sta pokrece srce?

...

Impulsi ne misle..samo omogucavaju misli.

Rasprave radi ;)
Korisnikov avatar
By Sutekh
[/quote]

Bog Sobek (Sebek, ili cak Sukos) krokodil, bog voda, cesto personifikacija zla i smrti. Bio je strasno, ali pravedno bozanstvo...
Mnogi su ga poistovecivali sa Sethom, a i sa Gebom.
U Oziriskom kultu bio je oblik koji je uzeo Horus da bi našao delove Ozirisovog tela kad ih je Seth razbacao po Nilu...

Boginja Ma”at (boginja istine i pravednosti, kcerka boga Sunca Ra) na Sudnji je dan stavljala na jednu stranu vage pero sa svoje glave, a na drugu stranu srce pokojnika: ako je vaga bila u ravnotezi dusa je prelazila u blazeni zagrobni zivot gde ce provesti svoju vecnost.

Bog Oziris je kralj Amentija - sveta gde odlaze umrli. Takodje, bio je i simbol plodnosti. Vladar poslednje generacije bogova i simbol besmrtnosti duse.
Sta je voleo da radi?
[/quote]

Pa da, to je ono shto volim da prochitam :)

Ono shto sam mislio pod postavljenim pitanjem je: Idea o dushi nije monoteistichka izmishljotina. Ideja o dushi predatira monoteizam. Poshto se tifonijanska struja u Egiptu zavrshila, na scenu je stupio, takoreci drugi eon. Oziris/Izis :down: Izida je "zatrudnela" od strane Ozirisovog duha dok je stajala/lezala/klecala pored njegovog kovcega.. Ceo taj period ima suvishe paralela sa drugom religijom, a ja neshto ne volim plagijatore :)

Na osnovu chega su Sobeka povezivali sa Setom? Mislim da znam, ali hocu da chujem.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by polarlicht4.1
Zanima mene. :blush:
Ova ideja pala mi je na pamet kada mi je najbolji drug rekao da je njegova majka razmisljala o abortusu usled ogromnih problema sa trudnocom.
Dakle, sve sam koncipirala na osnovu prividne “svakodnevnice” zivota. Ako bih vizuelizovala svoju ideju, zamislila bih sve ljude unutar nekih staklenih kugli (nisu aure, vec...) kako se medjusobno sudaraju. Tacka preseka uvek je jedna, sto znaci da mi, realno, odasiljemo tek mali deo naseg Bica drugima.
Primera radi:
-(molim, ignorisite odvratnocu primera) Moji roditelji su se upoznali jer su imali sanse za to. Zaljubili su se. Tokom jednog od ko zna koliko seksualnih cinova, ja sam zaceta. E sad, taj seks je pao zato sto su u TOM trenutku TE DVE osobe imale osnova i mogucnosti za to... Preovladala je jedna od hiljadu kombinacija, i mene je spucao bas taj hromozom (sa biologijom ne stojim najbolje)... Mogao je neko da upadne u sobu, ili gde vec, ....moglo je da se desi bilo sta ali tog dana tog meseca te godine moj otac je ejakulirao u moju majku (WHAT THE FUCK AM I WRITING?!).
- To vazi za sve slucajeve na ovom svetu.
-Svi mi, rodjeni miloscu tog necega, dalje smo se socijalizovali i ostvarivali poznanstva. Sad u kombinaciju opet upada slika sa staklenim kuglama. A treba u vidu imati Coveka i poredak, dakle mnostvo sudara, kontakata koje svaki pojedinac prima.
-Kompleksniji smo nego sto i sami sebi priznajemo, nego sto bilo ko van naseg sopstvenog sistema moze pojmiti.

Sve sto se u medjuljudskim odnosima desava je jedno malo cudo. A kako ovim svetom operise tih nekoliko milijardi malih cuda (jedinstvo u mnostvu= Cudo), svet zapravo uredjuje ono. Nepojmljiva koincidencija, tj. Metafizicka iracionalnost.
Mozda Karavadjo ne bi bio karavadjo da nije bio tamo i tada, da nije upoznao sve likove iz kafana (ovo, naravno, jeste sekundarni factor slucajsnosti). A bez njega svet bi bio isti.
By Çâðê_DUP
Cista dusa ima snaznije orudje za samozigosanje. I njeno najcrnje dno svetluca odsjajem najskupocenijeg nakita. Cista dusa voli jutra (sad sebi zvucim kao Paulo Coelho, tj Paulo Koljach :D )
Dusa me asocira na OBLAK.
Ispraca mesec koji izlazi iza tog tmurnog, gustog nocnog oblaka, i gubi se na ivici zazharenog horizonta i tada mozemo da udahnemo prvo ukrstanje zrakova zapaljene lopte. I kad dusha udahne, oseca se miris istopljenog celika.
Oblaci. Strateski rasporedjeni vodnici nasih dusa, spareni drazesni simboli nasih iluzija, snova koje (ako nas ne slomi nerazumevanje i ne nadjemo u sebi samima dovoljno snage i melema za zavijemo ranu, pretacemo u realnost (na opste iznenadjenje drustva koje svoju malogradjanstinu mesha sa filosofskom pragmaticnoscu i navodnim skepticizmom) :grom:
Korisnikov avatar
By horus.
[/quote]

Na osnovu chega su Sobeka povezivali sa Setom? Mislim da znam, ali hocu da chujem.
[/quote]

Seth je formirao trijadu sa Sobekom i Neithom.
A kasnije je Sobek pomogao Horusu da ubije Setha.
Korisnikov avatar
By horus.
Ono shto sam mislio pod postavljenim pitanjem je: Idea o dushi nije monoteistichka izmishljotina. Ideja o dushi predatira monoteizam. Poshto se tifonijanska struja u Egiptu zavrshila, na scenu je stupio, takoreci drugi eon.
U pravu si, ali samo donekle. Sam koncept duse je razradjen u monoteizmu, jer se dodaje nova kljucna stavka za dusu, a to je koncept raja i pakla.
Korisnikov avatar
By Dina
The1whowished,
zanimljivo :) Mada ja imam drugaciju "teoriju" a ona dolazi od toga sto sam vise puta slusajuci price o susretima iz kojih su kasnije proistekla deca stekla utisak da nema slucajnosti, da se susreti sa drugim dusama desavaju kao prema nekom "zadatku" koga se ljudi ne secaju. Ali on je "dat" bas sa tim dusama - zato su bas te osobe i bas ta deca i zato se ne desi nista nepredvidjeno...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Ono shto sam mislio pod postavljenim pitanjem je: Idea o dushi nije monoteistichka izmishljotina. Ideja o dushi predatira monoteizam. Poshto se tifonijanska struja u Egiptu zavrshila, na scenu je stupio, takoreci drugi eon.
U pravu si, ali samo donekle. Sam koncept duse je razradjen u monoteizmu, jer se dodaje nova kljucna stavka za dusu, a to je koncept raja i pakla.
Nismo se razumeli. Imam tendenciju da se ne objasnim najbolje. Elem, u monoteizmu, tj hrishcjanstvu konkretno je stavljen akcenat na nagradu koja navodno treba da sledi posle zhivota, ukoliko je individua poshtovala odredjene zapovesti, zhivela po odredjenim normama itd. Koncept dushe je razradjen u monoteizmu radi lakshe kontrole ljudi. Slika pakla je delimichno izvuchena iz:
In Norse mythology, Hel (sometimes Anglicized or Latinized as Hela) is the ruler of Hel, the Norse underworld. This word is the root of the English word hell. Hel's hall is named Eliudnir. When Odin became aware of the existence of Loki's children, he banished them to remote places. Hel he cast down to her realm in the underworld and gave her authority over all those in the nine worlds who do not die gloriously in battle but of sickness or of old age.
.

Devet krugova? Zanimljivo, zar ne?

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Hel_(being)

Svaka politeistichka religija je u svom predanju imala neku vrstu nagrade koja bi sledila nakon ovog zhivota.. Bilo da je to ponovno sastajanje sa precima, bilo da je to vracanje u utrobu velike majke, bilo da je to prekid samsare ili shta god. Nigde nisam spomenuo da se egipcani verovali, da ce, kada umru da plutaju vecno na plisanim oblacima dok im heruvimi pevaju. Taj koncept i strah od bozije kazne u obliku koji je zastupljen kod danashnjeg monoteizma nije imao veze sa politeistichkim.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!