Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by Tot
Pošto, vidim, voliš Borhesa i postavila si temu o njemu(možda i tamo nešto napišem), dao bih ti njegov odgovor na ovo pitanje. Ogledala su bila jedna od njegovih preokupacija..

Ogledalo- H. L. Borhes

Kada sam bio dete, strahovao sam da će mi ogledalo
pokazati tuđe lice ili neku bezličnu
slepu masku što skriva
nešto bez sumnje užasno. Bojao sam se
i da će nemo vreme ogledala
iskočiti iz svakodnevnog toka
čovekovih časova i prihvatiti
u svom neodređenom prividnom okrilju
nova bića i oblike i boje.
(Nikome nisam rekao, dete je stidljivo).
Ja se sada bojim da je ogledalo zatočilo
pravi lik moje duše,
ozleđene senkama i gresima,
onaj što ga vidi Bog, a možda vide i ljudi.

(Istorija noći, 1977)

[/quote]

Da, hvala ti na Istoriji noci...Borges se pretvara u privid, relativizuje, licni identitet ponistava pomocu udvajanja...umnozavanja ili povracaja..Smatra JA kao prividnu igru odraza..svaki covek je drugi (sveki covek u trenutku dok cita Jorge Luis Borges-a JESTE Jorge Luis Borges), svaki covek, svi ljudi, sto je isto kao i kad se kaze NIKO.

Borhes je moj omiljeni pisac, voleo bih da nastavimo diskusiju na toj temi :)
a ta osobina, ovom piscu svojstvena da snažno misaono dramatizuje svoje opsesije i udahne u njih emociju koja je odveć često i pogrešno smatrana knjiškom i apstraktnom, daje jedan proživljeni odgovor i na tvoje pitanje.
Postoje pisci (a po meni svaki pisac ima neku svoju opsesiju, zbog koje i pise) koji umeju da pisu iskljucivo o svojim opsesijama. Takav je I Sabato, govoreci: "Na srecu ili nesrecu (po mene) umem da pisem jedino takvu prozu" (cini mi se da je ovo naveo u Abadonu, parafraziram;)

Da, volim Borhesa jer je eklektik koji iz bogatog fonda svoje erudicije bira ideje, motive, teme, likove, od poznatog, tudjeg pravi svoj literarni svet, oblikovan na originalan nacin. On je pisac koji je stvorio sintezu urodjene mastovitosti i stecenih enciklopedijskih znanja kreativno iskoriscenih.

I jos da dodam..ogledalo..kao personifikacija nepoznatog..:ogledalce:
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By Pauceti
Po jednom pseudobudistickom ucenju univerzum se ogleda u kapljici vode.

Previse sam poceo da pratim Narcisa, jos cu zavrsiti ko Eho.
Tako da sam presudio sebi:
If I never see another reflection again, it will be too soon.
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by Dina
Posto je vec FireGox navodio nase obicaje evo jedan spanski (Spanija :love: )... Tamo postoji verovanje da ako spavate sa ogledalom ispod jastuka sanjacete buduceg muza/zenu.

E, super - ovo cu da isprobam veceras!!! ;)

Nego, po pitanju ogledala - ogledalo se zaista moze tumaciti i kao prolaz ili most, odnosno spona za onostrano, za htonski svet.

Jedna od stvari koju mi je baka najvise branila je da se gledam nocu u ogledalo.
Dakle, posto nocu vlada princip onostranog (Mesec, tama - omogucuju mesanje i kontakt oba sveta!), izgleda da je u ovom slucaju pogled u ogledalo tabuisan upravo da bi se izbegao lican kontakt sa htonskim svetom, i time kultno oneciscenje osobe na ovom svetu.

Dalje, u vlaskim posmrtnim obicajima ogledalo je imalo veliku ulogu - na ritualima tipa "deljenje ora" (igranje kola kao pocast i zrtva pokojniku) pokojnikov bliski srodnik nosi i ogledalo, u koje treba da udje lik pokojnika, te se smatra da i on (pokojnik) na taj nacin ravnopravno sa zivim ljudima ucestvuje u ritualu. Ogledalo je ovde kako most ka onom svetu, tako i zastupnik pokojnika u dimenziji ovostranog (komunikacija je dvosmerna)...

Elem, a da li ste culi onu "urbanu legendu" gde je devojka nocu zapalila svece oblikujuci njima krug, te sela ispred ogledala u centar kruga... Videla je svoj nadgrobni spomenik sa tacnim datumom smrti... :uplasen:

I dosta ljubavne magije se cini uz pomoc ogledala... Sve se nesto resavam da li da pocnem.... :giggle:

AAAAAAA!!! SAD MI PROSLA OOOGROMNA BUBASVABA KROZ KUCUUUU!!!! :shocked: :rida:

...tako mi i treba kad pomisljam na ljubavnu magiju.... :eviltrep: :doh:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Elem, a da li ste culi onu "urbanu legendu" gde je devojka nocu zapalila svece oblikujuci njima krug, te sela ispred ogledala u centar kruga... Videla je svoj nadgrobni spomenik sa tacnim datumom smrti... :uplasen:
ne verujem u ovo, ali bas zvuci seksi :sweet:

ponekad pomislim da sam kao ateista/agnostik uskracen za mnogo toga

:budilnik:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by Dina
Posto je vec FireGox navodio nase obicaje evo jedan spanski (Spanija :love: )... Tamo postoji verovanje da ako spavate sa ogledalom ispod jastuka sanjacete buduceg muza/zenu.
A ako sluchajno smrskamo ogledalce u snu jel se to rachuna da tje nam prvih 7 godina braka sa tom osobom biti nesretjne? :cupakosu:

Ne znam za magijske aspekte ogledala. Nisam se time bavio. Znam da u Alisi sluzi za prelaz u drugi svet, u Kanterberijskim prichama ima motj da pazi na kraljevstvo, kod Hari Potera da pokaze najdublje zelje posmatracha...
E da, znam za jednu magijsku upotrebu ogledala. Ukljuchuje chiste majice, ugljen...uglavnom, u ogledalu se pokaze lik osobe koja vam je bacila chini. :uplasen: (imam bash zaludne komshinice)

Ako nishta drugo volim ga jer znam ko je vampir a ko nije :D A i zbog Venerinog efekta :ogledalce:
Korisnikov avatar
By svejedno
A ti znas sta je Venerin efekat?

I Venerino/Afroditino ogledalo?

Laz.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by svejedno
A ti znas sta je Venerin efekat?

I Venerino/Afroditino ogledalo?

Laz.
Ja ne znam

Sta je to?

:ogledalce:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Venerin efekat - po Velaskezovoj slici gde Venera lezi na krevetu i gleda u ogledalo koje drzi andjelchitj. Zapravo ne gleda u sebe vetj u posmatracha slike. Neshto slichno chime se cice sluze dok popravljaju shminku u kafitjima da osmotre okolinu i ulov :D

Ja sam mislio na to, a sad ako ima josh neki efekat ja se izvinjavam :sesir:
Korisnikov avatar
By svejedno
Afrodita je imala ogledalo koje sve stvari/ljude/bogove cini lepsim/najlepsim.

Jednostavno.
Korisnikov avatar
By Zoe
Ju, jbt, koja tema....... :hmm:
Razmislicu o svemu sto ste napisali, sad mi je vec pokasno.....
Ja se ne gledam dugo u ogledalu (na cemu sam sebi cak cestitala - nisam sujetna :D ), ali sam primetila da izgledam drugacije u ogledalu a drugacije ovako.......tj.,jos neki su to primetili.....i drugacije na fotografiji.
U svakom slucaju, u ogledalu sam sama sebi lepsa, pa se sokiram kad se vidim na fotkama.......:lol:
Korisnikov avatar
By Zonche!
A kako ti mila znas kako izgledas "ovako"? Mozes cirkuski da izvadis oko i pogledas se i uporedis sa odrazom u ogledalu ili sa fotografijom?
Korisnikov avatar
By Zoe
Rekoh: drugi su to primetili. Gledali su me u ogledalu i ovako.
Go away.......
Korisnikov avatar
By Zonche!
Originally posted by Zoe
Go away.......
You go away I was here first :lol:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Zonche
A kako ti mila znas kako izgledas "ovako"? Mozes cirkuski da izvadis oko i pogledas se i uporedis sa odrazom u ogledalu ili sa fotografijom?
EMINEM:

'You want me to watch my mouth?/
How?/
Take my fuckin' eyeballs out/
& turn them around?/
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!