- 07 Mar 2006, 23:38
Vatimo objasnjava kako se od šezdeset osme na ovamo srozala mogu?nost kolektivnog dozivljaja i objasnjava kako je u celom ovom procesu opadanja opštih vrednosti otkrivanje duše postalo ponovo mogu?e. Sasvim mi se to ?ini logi?nim jer smo u tom kratkom vremenskom periodu prisustvovalui slomu iluzija i kolektivnih vrednosti dok se istovremeno otvorio prostor za sagledavanje sustinskih a to znaci individualnih vrednosti.Došlo je do krize volje za globalnom promenom.Neki procesi kao npr. demitizacija,desekralizacija,delegitimizacija, autoriteta doveli su do odredjenih polsedica.Rekao bih da je intelekt izvukao izvesne lekcije. Danas više ne možemo verovati u spasenje sveta, u nau?ni pozitivizam,koncept unilinearne istorije je deplasiran. Kako se meni ?ini postala su o?ita dve pojave: više nam ne može biti servirana "istina" i skloni smo prepuštanju, nekoj vrsti sveopšteg relativizma koji u masovnoj kulturi nalazi svoju estetsku pozadinu.
Stekli smo jedan ironi?an odnos prema vrednostima u potroša?kom društvu ali u onoj meri u kojem smo se poistovetili sa njim delegitimirali svoje unutrašnje potrebe.Vrlo mi je interesantna Vatimova opservacija da je borba za gay prava postala deplasirana onoga momenta kada je je našla svoju realizaciju u svetu tržišta.Drugim re?ima od svih ideala kojima je recimo gay pokret težio ostvaruje se ponajviše gay parada.
Ali Vatimov ukupni pogled nije pesimisti?an. Sekularizacija sa svim njenim aspektima , sa lekcijama koje smo nau?ili od šezdeset osme pokazuje da nam više ne može biti servirana "istina" . Ja ovde vidim poverenje u vlastite unutrašnje snage da se osmisle glavne vrednosti, da se one ne traže na nivou kolektivnih entiteta ni društvenih iluzija. Potroša?ko društvo je ?ini mi se svima dalo do znanja da mu nudi samo jednu maestralnu iluziju i to je to. Više se ne zavaravamo, ne tražimo Erlebnis(totalni doživljaj), u vremenu "dovršenog nihilizma".
I pošto su nau?ni pozitivizam i marksizam postali neodrživi,?ime je ateizam izgubio filozofsko opravdanje ukinuta je poslednja mogu?nost idolatrije, ovoga puta nauke i drugih modernih koncepata. Jasno je sa religiozne ta?ke gledišta da se ovim ukidanjem vanjskih pokušaja ostvarivanja totaliteta osnažuje pokret ka unutra.Jer individua ima snage da ostvari svoju zrelost, da se izbori za nezaviisnost i približi svojoj duši pa se onda na novi na?in postavi prema svetu u kome živi. Zapravo pojedinac u sasvim novim uslovima može da ostvari religiozni stav i, što mi se ?ini veoma bitnim,iz vlastitih snaga To je pravi odgovor na vreme u kome zivi.On može po?i iz svoje intelektualne zrelosti.Nacija, klasa, rasa,gurui i razni potroša?ki idoli teško da ga mogu zavarati.On može biti slobodan uklju?uju?i i ostvarenje svojih ljudskih potencijala u kojoj god seksualnoj orijentaciji.
"?ini mi se da se u godinama što su slijedile prisustvovalo vrlo važnoj pojavi, koju bih nazvao ponovnim otkri?em duše. U smislu da je postšezdesetosma otkrila da rast pojedinca i povijest svijeta ne idu bok uz bok. Koji je bio vrhunac šezdesetosmaške iluzije? Da sam ja, kad sam se oslobaðao svojih seksualnih tabua, to ?inio i u interesu ?ovje?anstva. Ne samo da se to pokazalo krivim nego je zapadno društvo bilo sposobno da na ova o?ekivanja odgovori na perverzan na?in.
Što zna?i da je potroša?ki mentalitet postao masovan. U svakom smislu. Tako su mnoga o?ekivanja osloboðenja, na primjer seksualnih manjina, pronašla svoje mjesto i svoje zadovoljstvo upravo u svijetu tržišta. A u onaj mjeri u kojoj su to pronašla, u toj su se mjeri i delegitimirala. Postala su stvari za koje se više nije vrijedilo boriti. Otuda rastu?a pažnja prema drugiin kategorijama: vlastita unutrašnjost, vlastita duša."
- Djani Vatimo