Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By switchon1234
Nisam citala nikad o ovoj temi, ali po nekom mom misljenju bi religija bila kada bi coveku bilo vazno da zna u sta veruje, tj. da onome u koga/sta veruje da neko ime. Svaka religija mora da se bazira na veri i definisano je u sta se veruje i zasto i pod kojim 'uslovima'.
A druga je stvar kada neko sebe zove religioznim, a veru mozda i nema.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Vera je osecaj, verovanje da postoji visha sila/neshto.

Religija je konkretizovanje, ogranichavanje i dozvolicu sebi, pomrachenje i silovanje vere.
Korisnikov avatar
By colorado
meni su to sinonimi. mada potpuni sinonimi skoro da i ne postoje. voleo bih da mi neko objasni razliku.
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by unic0rn
Vera je osecaj, verovanje da postoji visha sila/neshto.

Religija je konkretizovanje, ogranichavanje i dozvolicu sebi, pomrachenje i silovanje vere.
upravo tako. :up:
sama potreba da se vera materijalizuje u nesto konkretno vec dovoljno govori o plitkosti tog uma.
religija sa svojim tumacenjima dodje nesto slicno kao slikovnica detetu koje bez slika ne bi moglo da shvati sustinu price.
Korisnikov avatar
By colorado
u prevodu, vera jeste, a religija nije individualna stvar?
Korisnikov avatar
By 2kune
Vjera je spoznajna kategorija pojedinca a ne prost osje?aj.
Religija je pak porez na tu (a i ve?inu ostalih) spoznajnu kategoriju pojedinca. :giggle:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by colorado
u prevodu, vera jeste, a religija nije individualna stvar?
Tako nekako.

Vera bi bilo da osoba X veruje da postoji neka uredjenost, uzrochnoposledichnost, postoji neobjashnjivo i neshto shto nije pod kontrolom zhivih bica.

Religija je dakle konkretizovanje toga, da je uredjenost nastala recimo od Boga, koji je sve stvorio, svime upravlja, sve vidi, mozhe da podavi ceo svet ukoliko mu se sopstvena kreacija ne svidi. To se i dalje konkretizuje, Bog je chovekolik, pricha, radi drvenariju, isceljuje, gine da bi iskupio chovechanstvo. Propisuje i norme "ne ubij, ne kradi, ne svedochi lazhno, ne chini preljube, ne pozheli nishta shto je tudje, ..."
Korisnikov avatar
By EYA
Bog je chovekolik, pricha, radi drvenariju, isceljuje, gine da bi iskupio chovechanstvo. Propisuje i norme "ne ubij, ne kradi, ne svedochi lazhno, ne chini preljube, ne pozheli nishta shto je tudje, ..."
ja mislim da on i pije, i to cesto :cut:
nije da ga okrivljujem, i ja bih da sam na njegovom mestu :pivce:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Ima i drugih religija osim hrishcanstva, islama, a s ovom tvojom izjavom uopshte nisu zahvacene, hindu, budizam, new age religije...etc.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Pojam religija obuhvata vise elemenata, a vera je jedan od njih.

Ostali elementi religije su: spoznaja, postovanje, moralnost, blazenstvo i kult. Znaci vera nam daje spoznajuodradjenih vrednosti (postovanje, moralnost, blazenstvo), a veru izrazavamo kroz kult (molitve, bogosluzenja, obredi)

p.s.

ovo se moze primeniti na svaku religiju, razlika je samo u tumacenju i predstravljanju pomenutih pojmova, na pr. moralnost ne shvatamo svi isto.
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Mislim da ne postoji 'zvanicna' razlika, to jest da neki misle ovako, neki onako... Za mene licno, pojam religije sadrzi dozu ritualnosti, a ta ritualnost ima za cilj stupanje u blizi kontakt sa nekom visom silom.

Vera, s druge strane, je za mene uverenost da postoji ta neka visa sila, "nesto vise", nesto sto nije spoznatljivo samo culima a izvedeno je iz osecaja a ne naucnog induktivnog ili teorijskog deduktivnog postupka. Recimo, potrebna je vera da bi se mislilo da covek ima 'dusu'.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Definitivno nemogu da se nazovem vernikom, jer logiku i spoznaju onostranog stavljam u prvi plan, a onda nema toliko mesta za slepu veru, vec za znanje.
Ali bih mogao religiju nazvati teorijskom verom, u nekim sluchajevima i iskustvenom.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Vera je ono sto pretpostavljamo da je tako, iako nemamo dokaze da smo u pravu. Recimo, mozemo da verujemo da u svemiru postoji inteligentan zivot, kao i da postoje kucni gnomi, ili neka visa sila, Bog, isl. I individualna je stvar.
Religije su sistemi verovanja. Cesto instuticionalizovane u vidu crkava, hramova, kultova, znaci, veceg broja ljudi. Sto odmah stvara mogucnost za manipulaciju drugim ljudima i to je ruzno.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja vjerujem forumašima i njihovim postovima. Kako da iz toga napravim religiju? :bubblegum:
Korisnikov avatar
By svejedno
Vera je stvar licne individualnosti, a religija licne pripadnosti.
Razlika je u tome sto je vera, prava, iskrena stvar, pa makar verovali da vam je toster najbolji prijatelj, ili Bog, tako da ostaje uvek na licnom nivou, ma kakva iskustva imali.
Religija je tu da kaze da se Toster obratio i drugima.

[quote]Originally posted by MinaHarker
Religije su sistemi verovanja. Cesto instuticionalizovane u vidu crkava, hramova, kultova, znaci, veceg broja ljudi. Sto odmah stvara mogucnost za manipulaciju drugim ljudima i to je ruzno.
[quote]
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by 2kune
Ja vjerujem forumašima i njihovim postovima. Kako da iz toga napravim religiju? :bubblegum:

Pa sad, jedinstvenog recepta nema. Dok jedni teeoreti?ari kažu, da pomaže šetanje po vodi, pretvaranje coca-cole i hamburgera u nešto jestivo, ustajanje od mrtvih, drugi kažu da je to uzdizanje u nebo, tre?i kažu da se ne može bez pokojeg genocida, ?etvrti bi samo sedeli pod drvetom, peti...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by kal zakath
Pa sad, jedinstvenog recepta nema. Dok jedni teeoreti?ari kažu, da pomaže šetanje po vodi, pretvaranje coca-cole i hamburgera u nešto jestivo, ustajanje od mrtvih, drugi kažu da je to uzdizanje u nebo, tre?i kažu da se ne može bez pokojeg genocida, ?etvrti bi samo sedeli pod drvetom, peti...
Wooow! Idemo nekim redom jel... Ve? sam se šeto po vodi pa ništa... Pa?e, i picigin sam igrao... :cekam:
Pretvaranje CC i hama u nešto jestivo, ustajanje od mrtvih, uzdizanje u nebo i sl. pokriva dobra crta koke... :crta: Done, pa opet... :nesiguran:
Genocida bilo i bit ?e... Sjedenja bilo i bit ?e... Samo drve?a biti ne?e... :no:
Enihau, ništa nije rezultiralo žuðenim ishodom... :obesen:
Možda je nužna kakva žrtva? :eureka:
Molim dobrovoljce da istupe... :sekirica:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Wooow! Idemo nekim redom jel... Ve? sam se šeto po vodi pa ništa... Pa?e, i picigin sam igrao... :cekam:
Pretvaranje CC i hama u nešto jestivo, ustajanje od mrtvih, uzdizanje u nebo i sl. pokriva dobra crta koke... :crta: Done, pa opet... :nesiguran:
Genocida bilo i bit ?e... Sjedenja bilo i bit ?e... Samo drve?a biti ne?e... :no:
Enihau, ništa nije rezultiralo žuðenim ishodom... :obesen:
Možda je nužna kakva žrtva? :eureka:
Molim dobrovoljce da istupe... :sekirica:

E pa sad. Religija nije baš egzaktna nauka. Ponekad radi ponekad ne.
Žrtve definitivno nisu loša ideja.
A jel si napisao neku knjigu? Što nerazumljiviju to bolje.
Kažu da nije loše i napadati ostale "nazovi religije".
Korisnikov avatar
By 2kune
A ne, ne furam se ja na objavljene religije... Ma kakva knjiga?! :odbij:
Moja religija bit ?e više šamanska: svakome po tableticu! :superheroj:
Korisnikov avatar
By kal zakath
A ne, ne furam se ja na objavljene religije... Ma kakva knjiga?! :odbij:
Moja religija bit ?e više šamanska: svakome po tableticu! :superheroj:

Pa šta onda o?eš? Idi pronaði neko drvo, morskog puža, glistu, proglasi jih božanstvom, pronaði neke travke, izmiksuj jih, organiziraj žurku, orgiju, šta god i evo ti kunizam.
By fencysmurf
religija je institucionalizovana vera.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by kal zakath
Pa šta onda o?eš? Idi pronaði neko drvo, morskog puža, glistu, proglasi jih božanstvom, pronaði neke travke, izmiksuj jih, organiziraj žurku, orgiju, šta god i evo ti kunizam.
Kakvog crnog morskog puža, drvo, glistu??? :oklagija:
Imam ja ugraðenog pitona za takove potrebe... :kralj:
Neka ga ðeca obožavaju, paze i maze... A on ?e se dizati nad materjalnim... U sfere ?istih užitaka... :superheroj:
Treba njega omladini... Dostojno je i pravedno... Pravo i spasonosno... :pop:
By SUNNY B
[quote]Originally posted by svejedno
Vera je stvar licne individualnosti, a religija licne pripadnosti.
Razlika je u tome sto je vera, prava, iskrena stvar, pa makar verovali da vam je toster najbolji prijatelj, ili Bog, tako da ostaje uvek na licnom nivou, ma kakva iskustva imali.
Religija je tu da kaze da se Toster obratio i drugima.!

ajd sad ...ti i ja bi trebalo da osnujemo jednu politicku partiju s obzirom na to da su nam ideologije iste.... mislim, jel mogu jednom da se ne slozim sa tobom?

:up:
Korisnikov avatar
By svejedno
YO SUUUUNYYYYYY!!!
De si kuuleru?

Pazi, ja sam vec u akcijama, organizujem i religiju i stranku i Drustvo Ljubitelja Udruzenja.
Ovi gore mlate praznu slamu, ja timcu i radim.

Skracenica stranke je x-tra.
Znaci exer i trava.

Salim se..
Ne znam, mozes, slobodno da se ne slazes sa mnom.
Ali nema potrebe. Ja sam u pravu. :)

Pozdrav cooleru
Korisnikov avatar
By elastica
Za mene religija je samo jos jedna institucija u sluzbi represije i drzanja naroda u mraku,kontroli i neznanju,bez razlike o kojoj religiji se radi. Vera je vec nesto sasvim drugo.Ne postoji vera samo kao vera u Boga vec i kao vera u sebi,u svojim osecanjima,sposobnostima i tako dalje. Koju cemo religiju odabrati,to je individualno.:angel:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!