Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By EYA
Premeštanje je jedno od onih lukavstava kojima se i nesvesno služimo kako bismo sebe što uspešnije zavarali. Tako svoja ose?anja prebacujemo sa njihovog stvarnog i dubokog uzroka na neki površniji, bezopasniji, bezna?ajniji.

Uzmimo primer ?oveka koji je kivan na svoje pretpostavljene jer ga zapostavljaju, jer nedovoljno cene i nedovoljno pla?aju njegov rad a koji istovremeno izbegava da svesno doživi ovu ljutnju jer ne želi da se upušta u sukobe koji ga iz raznih razloga plaše. Njegova ljutnja jeste potisnuta, ali nije nestala, nije isparila. Naprotiv, ostaje u njemu i vreba priliku da sebi naðe oduška na nekom drugom mestu i nekim drugim povodom. Tamo gde je bezopasnije i gde se ?ovek ose?a sigurnijim.

Povod može postati bilo šta, bilo kakva sitnica. ?ovek, recimo. može prasnuti zbog kakvog prodavca koji mu se ?ini nedovoljno ljubaznim i koji ga razdražuje jer mu izgleda da ga nedovoljno uvažava.

Osoba koja se ose?a nedovoljno uvaženom ?e ?esto biti prili?no razdražljiva ali ?e svoj jed po pravilu ispoljavati povodom bezna?ajnih stvari. Drugi ponekad pokušavaju da takvoj li?nosti skrenu pažnju da u?estalost i žestina njenih ljutnji daleko prevazilaze povode zbog kojih se ispoljava, ali se ova ukazivanja ne prihvataju. Osoba jednostavno ose?a da duboko u njoj vrije bes i da ga nekako mora iskaliti jer ?e u protivnom pu?i. A nema hrabrosti da svoju ljutnju iskaže na pravom mestu.

Svako od nas može uo?iti mnoštvo ovakvih primera svugde oko sebe. Uzmimo samo brojne ljudi koji praskanjem po ku?i izlivaju svoj gnev prouzrokovan nipodaštavanjima kojima su izloženi van ku?e. Ili bar onim što doživljavaju kao nipodaštavanje.

Krenemo li korak dalje, vide?emo da takvi ljudi ?esto nipodaštavaju sami sebe i da izbegavaju da dožive samonipodaštavanje, premeštaju?i ga van sebe, kao nešto što dolazi spolja.

Ili uzmimo one ljude koji sebi otvoreno priznaju da su nezadovoljni svojim izgledom i koji ulažu orgomne napore i troše prili?no para da taj izgled poprave kako bi prikrili da su zapravo nezadovoljni ne?im drugim. Nekim svojim neuspesima ili ?ak jednom opštom neostvarenoš?u. Ili ljude koji se boje pasa, groma, razbojnika, ludaka koji ih može napasti, kako bi izbegli da se suo?e sa ?injenicom da se boje sebe samih.

Ljudi su skloni da, u ime samokontrole, potiskuju svoja ose?anja. Kod premeštanja je izvorno ose?anje doživljeno ali je izvu?eno iz svog stvarnog okvira i preba?eno u neke sasvim druge okolnosti.

Premeštanjem, dakle, pokušavamo da zavaramo sebe kako bismo pobegli od problema koji nas zastrašuju i neophodnosti da te probleme rešavamo.
Korisnikov avatar
By jukie
wow, a mislio sam da je ovo tema o problemima sa gradskim prevozom :evilgrin:
Korisnikov avatar
By gari
Baš interesantna tema, samo ne bih to nazvao "transportacijom" a možda se u psihologiji to sada tako zove, ko bi ga znao. Sada sam umoran a tema teška, sutra kad malo razmislim ima da komentarišem obavezno.
:slinavko:
Korisnikov avatar
By EYA
meni je samo taj naziv delovao atraktivno, a u ovom folderu moras imati bombastican naslov da bi uopste neko otvorio temu :D

btw, u originalu, tamo odakle je preuzeta, se zvala : PREMESTANJE
Korisnikov avatar
By gari
Da, mislim da se to u psihologiji zove "projekcija". Ljudski um se tako štiti od težih ošte?enja nervnog sistema, tako što premešta ili projektuje, tako da problem koji je trenutno nerešiv ostavlja za kasnije. Mnogi nau?nici su tako došli do epohalnih otkri?a i to obi?no u snu. Naime, pošto se u snu vrši skladištenje podataka iz kratkotrajne /dnevne/ memorije i vrši skeniranje "diska" tada ljudski um dolazi i do odgovora na pitanja koje svesno nije moglo da se razreši. Tada se koristi više od onih 10% mozga, svakodnevnih 10%.
:grin:
Korisnikov avatar
By tramp
jao i ja sam mislila da ima veze sa prevozom - juce sam se zaglavila skoro 2 sata u podzemnoj i tako sam lepo uzivala - javila na posao da kasnim bar sat vremena i onda sela i citala i bas mi bilo super - nadala se da ce opet danas da se zaglavi, bas mi se svidja ova knjiga o Goetheu i pozoristu u Weimaru a tek kisica koja sljapka po krovu i prozoru ... mmm...

e da - zove se projekcija i ako cemo slusati psihoanaliticare to je jedan od odbrambenih mehanizama i kao i svaki drugi odbrambeni mehanizam sluzi svrsi i moze biti i cesto jeste zloupotrebljen ili preupotrebljen

ono sto mi smeta u postavljenom tekstu su dve stvari - fokusira se na osobu van nas samih (sve do zadnje recenice), svi mi u ovom ili onom trenutku "premestamo" a tekst nas salje da gledamo u druge a ne sebe ...

drugo ima mi nekako osudjujuci odnos prema "premestacu" kao da je to nesto sto on/a bira da radi a ne kao da je to "normalan" proces unutar ljudske psihe, "premestanje" u ovom tekstu meni zvuci kao poremecaj a ne kao mehanizam ....

konacno tekst pretrpostavlja da je problem koji je izazvao "premestanje" resiv - dakle govori o nekim relativno svakodnevnim problemima, ali ima problema koji su van naseg dometa i ako je projekcija jedini nacin da se sacuvamo od raspada sistema bar na neko vreme - zasto da ne

PS Svi primeri projekcije dati su negativni - sta recimo kod osoba koje ne mogu da imaju decu a zele ih pa se posvete radu u domu za nezbrinulu decu i "projektuju" svoje zelje na taj posao ili neko ko recimo ne moze da pomera ruke pa izmisli program za registrovanje glasa
Korisnikov avatar
By gari
Ja u svom postu to nisam postavljao kao neko "negativno" projektovanje. Sve to ima veze i sa energetskim ?vorovima u našem telu a koji su svi povezani sa kosmi?kom energijom koju svakodnevno primamo. Ti ?vorovi se poklapaju sa našim žlezdama sa unutrašnjim lu?enjem a koje sve nisu u medicini ni objašnjene dovoljno tj. njihova uloga u našem organizmu. Recimo hipofiza ima dosta ?elija koje podse?aju na ?elije oka a ipak nema tu ulogu u našem organizmu. Zato ga i zovemo tre?e oko. E sad, kakve to ima veze sa "projektovanjem". Ima utoliko što neko ko je za to izvežban tj. nau?en, tj. samonau?en može po volji projektovati svoju energiju i premeštati je sa jednog mesta u našem umu na drugo ili poja?ati ili oslabiti neku od energetskih ?vorova /?akri/. Dakle, primarna energija koja je utemeljena u prvoj ?akri, može se "transformisati" tj. projektovati i poja?ati energiju drugih, slabijih ?akri. Sve je to tako komplikovano, da se ne usuðujem ni da zapo?nem na tu temu, pogotovo što ve? postoji tema o ?akrama. Najgore je projektovati svoje probleme na druge ljude.
:povez:
Korisnikov avatar
By tramp
@gari - ja sam govorila o eyinom tekstu sa pocetka teme a ne tvom odgovoru kad sam rekla da je negativan prema projektovanju - a inace i nisam govorila o cakrama nego o odbrambenom mehanizmu - o cakrama i njihovoj vezi sa projekcijama ne znam nista (a nesto nisam bas ni preterano zainteresovana da bih sad trazila vise podataka o njima, bar ne sad) pa ne mogu da o njima komentarisem
Korisnikov avatar
By EYA
tacno je da projektovanje uvek ima odbrambenu svrhu.
ali cesto pribegavamo tom mehanizmu iz proste lenjosti da se suocimo sa zivotom i svim preprekama koje se pred nas postavljaju, pa tako ispada da koristimo telohranitelja i kad na zurku idemo i onda sami sebi uskracujemo radost zivota, radost suocavanja i pobede, a onda samo projektovanje ne da nas ne stiti od stresa vec ga potiskujuci jos i pojacava i toliko zapetljava problem da mi posle i ne umemo da ga pronadjemo i resimo, a to je negativno.

nema ni potrebe raspravljati o ovom mehanizmu u onim slucajevima kada je upotrebljen da nas sacuva od nepredvidljivih zivotnih situacija za koje nismo ni bili pripremljeni pa nam olaksava omogucujuci kompenzaciju, vec iskljucivo o svim onim momentima kada ga patologija u nama zloupotrebljava i time nas cini jos bolesnijiom i nestabilnijom osobom.
Korisnikov avatar
By gari
Mislim da niko svesno ne privegava tom mehanizmu, osim onih koji su vežbali neku od tehnika /recimo TM, jogu itd./. Naša podsvest automatski uklju?uje odbrambene mehanizme a bez svesnog u?eš?a / kao kad se suo?imo sa nekom smrtnom opasnoš?u pa nas navala adrenalina uko?i/. Te mehanizme ne možemo ni izbe?i ni isklju?iti, pa mislim da niko svesno ne beži od problema nego pokušava da ih razreši ali kad oni, po oceni naše svesti, nisu razrešivi, po?inje "projektovanje" problema a što sve može dovesti i do teških bolesti.
:P
Korisnikov avatar
By EYA
osim onih koji su vezbali ?
znaci da se uz vezbu mogu svesno kontrolisati ti mehanizmi (ili izbe?i ilii isklju?iti ili ukljuciti)

tacno tako.

o tome i pricam. treba raditi na sebi, a ne bezati od realnosti i potiskivati probleme... zivot nece postati lepsi ako mi zatvorimo oci.
moramo zeleti i raditi na tome! da bi svet bio bolji, prvo moramo promeniti sebe, neprekidno se popravljati, jer sve sto ne stima u nasim zivotima tek je posledica naseg neznanja i neslazenja u odredjenim situacijama.
Korisnikov avatar
By gari
este, ali malo je onih koji znaju za to. Bilo bi veoma intereantno staviti u neku stresnu situaciju osobe koje su vežbali recimo TM, jogu ili druge tehnike kontrole podsvesnog i svesnog i one koji ne poznaju te tehnike. Ovi koji su vežbali bili bi spremniji da izmene stres u svoju korist tj. da transormišu negativna ose?anja u pozitivna /recimo kroz pisanje, slikanje, muziku itd./ a ovi drugi bi reagovali negativno i imali bi posledice zbog toga. Ponavljanjem stresne situacije, meðutim uvežbani bi sve više iskoriš?avali ose?anje neprijatnosti i bili sve kreativniji dok bi i ovi drugi jednostavno po?eli da se navikavaju na stres dok ne bi postali potpuno apati?ni i neproduktivni, kako se i dogodilo sa našim narodom posle svih stresova u prošlom i ovom veku. Devedeset odsto ljudi postalo je apolutno apati?no i delimi?no autisti?no.
:psiholog:
Korisnikov avatar
By EYA
svidja mi se ideja o tom experimentu.
nema potrebe da ga namerno izazivamo, dovoljno je zivot sam po sebi experiment koji je upravo potvrdio takve rezultate.

zasto tako malo ljudi uopste pozeli da pocne da vezba mentalne tehnike ?
Korisnikov avatar
By gari
?ini se da jesmo bili u takvom jednom eksperimentu. Da li ga je neko namerno izazvao da bi pratio reakcije ljudi i potom to analizirao-ne znam. Znam samo da je šezdesetih godina SSSR negde u Ukrajini postavio ogromnu antenu koja je stalno emitovala signal od 8 herca /frekvencija zemlje je oko 5 herca/. Kako je signal pokrivao više od polovine Evrope, došlo je do talasa masovnih samoubistava i raznih psihi?kih poreme?aja zbog signala koji je bio razli?it od frekvencije zemlje. Vrlo brzo su otkrili odakle signal dolazi pa su Rusi prestali da ga emituju, ali je tim eksperimentom /koji je naravno bio za vojne potrebe/ dokazano da se na psihu ljudi može uticati sa daljine samo jedenostavnim emitovanjem signala koji dovodi do psihi?kih poreme?aja. Kasnije su nastavili sa eksperimentima te su "postavili" iza normalnog TV signala drugi signal koji dopire samo do podsvesti /nešto sli?no silva metodi/ i tako su neke vlade uticale na ishode izbora a neke kompanije su pove?ale prodaju svojih proizvoda na taj na?in. I to je vrlo brzo otkriveno, meðutim-ko zna gde su sada stigli sa takvim eksperimentima i ko zna na koji na?in sada uti?u na nas i kakvim sve metodama.
:teletabisi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!