Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Primeval
Zdravo narode.
Hteo bih da vas pitam koje je vaše generalno mišljenje o
paganizmu? Imate li predrasude? Predznanje? Želite da
znate nešto više pa biste ovde prodiskutovali? Da li verujete
u njegovo postojanje ili ono po vama nije religija?

I naravno, ko su pagani ovde na forumu. : :right:

Pozdravljam!
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by Magnovey

I naravno, ko su pagani ovde na forumu. : :right:

Pozdravljam!
me me me :B
Zdravo narode.
Hteo bih da vas pitam koje je vaše generalno mišljenje o
paganizmu? Imate li predrasude? Predznanje? Želite da
znate nešto više pa biste ovde prodiskutovali? Da li verujete
u njegovo postojanje ili ono po vama nije religija?
toliko pitanja. Pa ovako, o paganizmu imam lepo misljenje jer mi kao religija najvise odgovara. Da smatram je religijom jer je paganizam nesto sto je stvorio sam narod po svojim potrebama. nije se pojavio covek koji je ispricao neke sumnjive price a onda dobrim marketingom sve to rasirio. paganisticke religije je stvori obican covek i one mahom slave zivot a ne samo jedan aspekat zivota kao vecina danasnjih religija, i drago mi je sto su se u dvadesetom veku toliko mnogo neopaganskih grupacija pojavile. Sto se tice predznanja nije nesto veliko, i otprilike volim da koketiram sa svim i svacim. Citao sam Frejzera, Margaret Murray, Aradia, gospel of the witches, Grejvsa, Dion Fortune, Gardenera, Kroulija, Baklenda... (znam da u vecini tih knjiga i nema izvornog paganizma vec neopaganizma) Najvise me interesuje upravo taj neopaganizam i to wicca i helenisticka politeisticka rekonstrukcija.:kokice:
Korisnikov avatar
By Insorcer
Nisam sklon verovanju, no da jesam..pretpostavljam da bih bio pagan.
Korisnikov avatar
By Jovanaaa
FORME PAGANIZMA:

Paleo-Paganizam: najstariji, još pre stvaranja prvih država;

Civilo-Paganizam: grčki, egipatski i rimski Paganizam, dakle javio se u civilizaciji kad su nastale prve države;

Mezo-Paganizam: javio se kasnije, najviše u Americi;

Syncreto-Paganizam: sličan mezo-Paganizmu, ali pod uticajem drugih, kasnijih religija;

Neopaganizam: pokušaj modernih ljudi da ponovo uspostave vezu sa prirodom, koristeći pomalo od svake gore navedene forme.

Neke od formi Neopaganizma su:

Wicca;

Neo-Šamanizam;

Neo-Druidizam;

Ženska spiritualnost;

Crkva Svih svetova;

Muška spiritualnost.

Mene najvise interesuje neopaganizam, pa ucim dosta o tome i taaako...............
Korisnikov avatar
By Primeval
E zdravo društvo! Drago mi je da ste se odazvali, jer da budem iskren ja nikad nisam upoznao nekog
mlađeg da je paganin ili makar sklon tom načinu života. Ja sam paganin od rođenja i živeo sam u takvoj
sredini. Nisam čitao nikakve knjige niti časopise (dobro, jesam ali to je više bilo informativno, nije vršilo
nikakav uticaj na mene), mada bilo je nekih koje su mi privukle pažnju. Ja bih baš voleo da se ovde
povede lep razgovor i da razmenimo svašta nešto. Ukoliko neko ima pitanja, shoot, please. :)

I verujte, pravo paganstvo nikada nećete videi na TV-u, u knjigama niti u serijama. To je nešto što sami
morate da osetite u sebi. :)
Korisnikov avatar
By walt333
pa mozda ako ti nije problem da prvo kazes u sta verujes, odnosno kojoj tradiciji pripadas:peace:
Korisnikov avatar
By Jovanaaa
I verujte, pravo paganstvo nikada nećete videti na TV-u, u knjigama niti u serijama. To je nešto što sami
morate da osetite u sebi. :)
:yes:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Iskreno verujem da je hriscanstvo, radi svoje dominacije
dalo sve od sebe da ugusi sve vise detalja paganizma,
i samim tim je postalo odtudjeno od mnogih stvari.

Paganstvo je samo po sebi mnogo blize prirodi, u skladu sa njom,
ljudi nisu binarno podeljeni... i uvek postoji opcija da se razume
zasto se nesto desava u prirodi.

:napitak:

Dakle... evo i mene
Korisnikov avatar
By impressive_instant
Ja sam paganin od rođenja i živeo sam u takvoj
sredini.
Na sta mislis kad kazes da si ziveo u takvoj sredini?
Korisnikov avatar
By boy89
Hriscanstvo, jeste potisnulo paganstvo, ali mnogi hriscanski obicaji su paganski. Badnjak, Bozic, i slave i sl. sve su to paganski obicaji zamaskirani u hriscanstvo.

Ja sam ateista al volim da izucavam religije, pogotovo anticke i istocnjacke religije. Paganizam mi je interesantan iz vise razloga:
1) Blize prirodi
2) Nisu spaljivali neistomisljenike
3) Bogovi imaju dosta ljudskih osobina(zelje, vole, mrze, etc...)
4) imaju zanimljivu mitologiju

Pagani nikada nisu ratovali zbog vere, kao danasnje religije, niti je neko stradao zato sto je drugacije mislio, koliko ja znam. Ako sam pogresio slobodno me ispravite.
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by boy89
Ja sam ateista .. Paganizam mi je interesantan
:sesir:
Korisnikov avatar
By boy89
Pa sta je tu cudno. Jesam ateista, al to sto mi je paganizam interesantan, ne znaci da verujem u to. Zar, ne ?
Korisnikov avatar
By Madonna
....citirao sam te jer mislim isto to citirano....
Korisnikov avatar
By Dina
Simpatizerka. Nekad sam vise citala o paganizmu, sada ne stizem, ali jednog dana cu opet citati kad bude vise vremena... Negde sam citala o vezi paganizma i poliamorije, ima cak i grupa na fb poliamorni pagani ili tako nesto, to mi se narocito dopada ;)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Hriscanstvo, jeste potisnulo paganstvo, ali mnogi hriscanski obicaji su paganski. Badnjak, Bozic, i slave i sl. sve su to paganski obicaji zamaskirani u hriscanstvo.

Ja sam ateista al volim da izucavam religije, pogotovo anticke i istocnjacke religije. Paganizam mi je interesantan iz vise razloga:
1) Blize prirodi
3) Bogovi imaju dosta ljudskih osobina(zelje, vole, mrze, etc...)
4) imaju zanimljivu mitologiju

Pagani nikada nisu ratovali zbog vere, kao danasnje religije, niti je neko stradao zato sto je drugacije mislio, koliko ja znam. Ako sam pogresio slobodno me ispravite.
Meni su sve ove stavke koje si naveo... super...
By polarlicht4.1
1) Blize prirodi
Šta znači "bliže prirodi"? To što su rmbali po poljima i morali da love hranu mi i nije baš neki znak "blizine".

Nisu ih spaljivali a la Inkvizicija ali su ih jošte kako tamanili. Eto recimo Kelti su bili lovci na glave.
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by polarlicht4.1
1) Blize prirodi
Šta znači "bliže prirodi"? To što su rmbali po poljima i morali da love hranu mi i nije baš neki znak "blizine".

Nisu ih spaljivali a la Inkvizicija ali su ih jošte kako tamanili. Eto recimo Kelti su bili lovci na glave.

Pa verovatno misli na to da su paganski obredi tokom godine bili poprilicno vezani upravo za rast biljaka, uspesan lov, razmnozavanje stoke, uspesnu zetvu. Bogovi su najcesce i obitavali u prirodi, pa su se zrtve i molbe najcesce prinosile u prirodi. Sasvim drugacije nego recimo u vecini vodecih religija, za koje ti treba hram(barem po pravilu). I ja ako se ne varam sama rec paganin potice od latinske reci za zemljoradnika(mrzi me da gledam po recniku, i da proveravam, mnogo sam umoran).
Korisnikov avatar
By boy89
Pa paganizam je blize prirodi, jer se u sustini obozavaju prirodene pojave, a takodje slavi se i covekova priroda.

Pa mozda su Kelti i bili al sigurno nisu tako masovno kao crkva i nisu vodili verske ratove
Korisnikov avatar
By Primeval
Originally posted by walt333
pa mozda ako ti nije problem da prvo kazes u sta verujes, odnosno kojoj tradiciji pripadas:peace:
Pa... Nema tu baš koja tradicija osim ako ne misliš na slovensku, grčku, nordijsku je l' da? Recimo da mi je svaka bliska na svoj način. Iskreno,
ne pripadam ni jednod tradiciji jer moje poimanje paganizma i ono što
ja radim se i ne može baš negde indetifikovati. Jednostavno neki
individualni put, moja volja, moja ljubav i moja sreća usmerena ka Prirodi
i onome što ona nudi i daje. Teško je da se o tome priča (pogotovo ovako
preko neta) jer je to nešto lično.
Originally posted by polarlicht4.1To što su rmbali po poljima i morali da love hranu mi i nije baš neki znak "blizine".
Hmmm malo jednodimanzionalan pogled na to. Nisu oni samo rmbali
po poljima :lol: Priroda je ono što je primarno čoveku a najviše duhovno - iz
Prirode proizilazi ono čisto i trajno, iskreno i valjano. Naši stariji su umeli to
jasno da prepoznaju - za njih je Priroda bila jedina smernica i saputnik, jer
su jedino na nju mogli da se oslone. Jednostavno, spajali su sve i nisu
posmatrali stvari tako jednostavno kao što to rade hrišćani (a ovi danas
o njima ne bih ni da pričam). Duhovno ima više slojeva a jedan od prvih
počinje od materijalnog. Misliš da rad na njivi ne može da bude duhovan?
:D
Originally posted by impressive_instantNa sta mislis kad kazes da si ziveo u takvoj sredini?
Sredina u kojoj ljudi još uvek žive po paganskim običajima iako su zaodenuti
u hrišćansko ruho. Recimo u selu do mog (pošto sada više ne živim tamo)
postoji tradicija da devojčice idu od vrata do vrata da sakupe venčiće bilja
od porodica a potom vode kolo pored reke kako bi oterale grad. Uspeva! :D
Magija je jako zastupeljna a raskršća su isto tako redovno "posećena".
Ispod moje zgrade u selu ima jedno staro staro raskršće gde svašta može
da se nađe pa čak i kamen za osuđenike. Centralna Srbija (a istočna tek
da ne pominjem) je još uvek ostala na tom nivou nekog mlađeg paganizma.
I građani su dosta sujeverni po pitanju mnogih stvari pa mogu da se nađu
mnoge "one žene koje skidaju bajalice" i tako to. One koje interesuje
paganizam, ja im predlažem da bace knjige na stranu i krenu na teren! :D
Bolje okusite to uživo nego što čitate teorijske radove, enciklopdije koje
daju suvoparan pogled na nešto tako prirodno i živo.
Pozdravljam! :)
By polarlicht4.1
Pa verovatno misli na to da su paganski obredi tokom godine bili poprilicno vezani upravo za rast biljaka, uspesan lov, razmnozavanje stoke, uspesnu zetvu.
Što efektivno ubija poentu bilo kakvog govora o bliskosti prirode i neopagana - mislim, ukoliko se "blizina prirodi" shvati kao obavljanje rituala koji su vezani za uspešan lov/žetvu i razmnožavanje stoke.

Pa paganizam je blize prirodi, jer se u sustini obozavaju prirodene pojave, a takodje slavi se i covekova priroda.

Pa mozda su Kelti i bili al sigurno nisu tako masovno kao crkva i nisu vodili verske ratove
Zašto bi iko želeo da obožava munje i gromove danas mi je malo teško da shvatim pa sve i da prihvatim teistički monizam kao ključni kosmološko-ontološki princip.

To što nije zabeleženo da pagani nisu vodili verske ratove ne znači automatski da nisu.

Hmmm malo jednodimanzionalan pogled na to. Nisu oni samo rmbali
po poljima :lol: Priroda je ono što je primarno čoveku a najviše duhovno - iz
Prirode proizilazi ono čisto i trajno, iskreno i valjano. Naši stariji su umeli to
jasno da prepoznaju - za njih je Priroda bila jedina smernica i saputnik, jer
su jedino na nju mogli da se oslone. Jednostavno, spajali su sve i nisu
posmatrali stvari tako jednostavno kao što to rade hrišćani (a ovi danas
o njima ne bih ni da pričam). Duhovno ima više slojeva a jedan od prvih
počinje od materijalnog. Misliš da rad na njivi ne može da bude duhovan?
Može rad na njivi biti itekako duhovan. Uzmimo samo primer radnih akcija u Severnoj Koreji na poljima po snegu dok svirucka klasična muzika. Cinizam na stranu - nisam baš najsigurniji da su, recimo, paganski Sloveni prirodu shvatali kao nešto "čisto i trajno, iskreno i valjano". Ukoliko se da zaključivati po ostacima verovanja - koji su najverovatnije prethrišćanski - u bajanjima, obredima i pričama priroda kao ono izvan ljudske zajednice je bila Drugo, divlje, potencijalno opasno i štetno. Ovde bih preporučio knjigu Dr Ljubinka Radenkovića "Simbolika sveta u narodnoj magiji Južnih Slovena".
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Da vidimo, od malena sam privuchen entitetima koji su na vecem stepenu evolucije od mene.
Svi moji proshli zhivoti su bili spiritualno obojeni. Bogove znam koliko mi dozvoljavaju da ih spoznam, iako hocu josh, vishe, poznaju moje limite bolje nego ja.
Izida mi je nebrojeno puta spasila glavu, a Hekata mi pomazhe kada su u pitanju spiritualni napadi, i njih dve su razlog zashto sam josh uvek zhiv.

Volim da pleshem zajedno sa Selenom i da vodim ljubav pred licem Apolona, uvek se nasmeshim kada osetim miris Pana, kada u snu ugledam Krishnino lice kako mi se smeshi (iskreno se nadam da je to osmeh, a ne smejanje) probudim se s ogromnom energijom itd.
Korisnikov avatar
By KiWi
Nisam pagan ... ali sam vegan u nastajanju :)
Korisnikov avatar
By Primeval
Zašto bi iko želeo da obožava munje i gromove danas mi je malo teško da shvatim.
Odlično si ovo rekao! Super je za analiziranje! :) E vidiš, kako vreme prolazi,
ljudska svest se plako budila i uviđamo mnogo stvari kao recimo da nema
tamo negde na nebu nekog čikice koji baca munje na nas (iako jedan moj
drug je ubeđen da Bog u beloj odori sedi negde gore i nadgleda). Što znači
da mi današnji pagani sigurno nećemo obožavati nekog Boga u njegovom
fizičkom obliku već ćemo mu odavati poštovanje kroz sećanja iz prethodnih
života i naravno ljubav prema samom njegovom liku. Ja recimo obožavam
gromove i vetar ali ih ne vidim kao srdžbu nekog Boga već kao deo Prirode
koja je sama po sebi savršena. Prosto volim da uživam u takvoj pojavi i
slavim je kao nešto što u meni budi sreću i pozitivno osećanje. Ono što ljudi
greše je shvatanje paganizma kao proste religije. "Ljudi naprave kip Boginje
i obožavaju ga." Ne. Oni obožavaju ono što taj kip predstavlja i TO je ono
što oni ne umeju da poimaju pa mu daju prosto jedan materijalni oblik. Ja
kao ajde da kažem neopaganin nemam potrebu za totemima (ne toliko) jer
mi nije potreban totem da mi simbolizuje grom i oluju kad prosto mogu da
izađem napolje i obožavam ih u takvom obliku kakvom jesu. :)
Originally posted by polarlicht4.1...nisam baš najsigurniji da su, recimo, paganski Sloveni prirodu shvatali kao nešto "čisto i trajno, iskreno i valjano". Ukoliko se da zaključivati...priroda kao ono izvan ljudske zajednice je bila Drugo, divlje, potencijalno opasno i štetno.
Dobrim delom jeste ali tu je ležala Božanska sila. Bog nije sedeo u centru
sela, već je svoj presto imao u dalekim i divljim delovima prirode, tamo gde
ljudska noga ne može da kroči. Stari su se sigurno plašili divlje prirode u
stvarnom svetu ali je ona u duhovnom imala svu moć. I rekao bih da ipak
jesu prirodu smatrali čistom i trajnom. Pogotovo severniji narodi.
Bless! :)
Korisnikov avatar
By Primeval
Originally posted by KiWi
Nisam pagan ... ali sam vegan u nastajanju :)
Predivno!!! I ja sam! Moje neko mišljenje jeste (ali naravno ovo je samo moje
subjektivno) da svaki paganin treba da bude vegan. Ljubav prema Prirodi
treba da obuhvati i životnje! :D U svakom slučaju, vegetarijanci su duhovniji
judi, to je provereno! :) :) :)
Korisnikov avatar
By Madonna
Ja recimo obožavam
gromove i vetar ali ih ne vidim kao srdžbu nekog Boga već kao deo Prirode
koja je sama po sebi savršena. Prosto volim da uživam u takvoj pojavi i
slavim je kao nešto što u meni budi sreću i pozitivno osećanje.
so do I :radosnice: :drama:
Korisnikov avatar
By walt333
Pa verovatno misli na to da su paganski obredi tokom godine bili poprilicno vezani upravo za rast biljaka, uspesan lov, razmnozavanje stoke, uspesnu zetvu.
Što efektivno ubija poentu bilo kakvog govora o bliskosti prirode i neopagana - mislim, ukoliko se "blizina prirodi" shvati kao obavljanje rituala koji su vezani za uspešan lov/žetvu i razmnožavanje stoke.

pa neopaganizam i paganizam su poprilicno razlicite tvorevine
Ali opet mislim da si samo delimicno u pravu. Mislim da je poprilican deo rituala koji se obavljaju neopagani za vreme praznika (Govorim o wicci posto se tu najvise razumem) jesu vezani za uspesan prinos zetve, i razmnozavanje stoke, pa cak i danas. Nije tacno da wicanni zive samo u velikim gradovima postoji veliki broj njih koji se opsesivno bave poljoprivredom. Recimo Starhawk, poprilicno uticajan autor u ovoj sferi(ne govorim o njenoj strucnosti, moje misljenje da su njene knjige poprilicno banalne cak na trenutke i smesne ali je cinjenica da je uticajna), pola godina provodi u gradu gde je aktivna u toj nekoj sferi neopaganizma, feminizma, i ekologije a drugu polovinu godine provodi opsesivno se baveci poljoprivredom.:B
By polarlicht4.1
Feri nije fertility (kao popularna Wicca) već je ecstatic kult. Razlika je bitna. ;)

No, malo mi je licemerno hvatati vezu sa prirodom svake druge polovine godine. Nije baš kao u "stara dobra vremena" kad je ljudima život zavisio od onoga što izrmbaju od zemlje.
Korisnikov avatar
By Primeval
Originally posted by shut
so do I :radosnice: :drama:
Hehe! ;)
Originally posted by polarlicht4.1No, malo mi je licemerno hvatati vezu sa prirodom svake druge polovine godine. Nije baš kao u "stara dobra vremena" kad je ljudima život zavisio od onoga što izrmbaju od zemlje.
Ja se ovde slažem sa tobom. Meni je jako krivo što živimo u ovakvom vremenu
tehnike i svega nezrdravog (u nekom duhovnom smislu...). :( Jer mnoge od nas
koje volimo prirodu i osećamo jaku potrebu za njom sputava i guši. Ja se dosta
osećam melanholično i depresivno u gradu, sad malo jače jer odavno nisam
išao u selo da vidim kuce moje i posetim neka mesta... Ali u pravu si, i meni je
malo (više) licemerno to "urbano poimanje paganizma" koje je jako zastupljeno
među mlađim Vikanima. Uopšte, ta Vika mi je nekako prenabudžena i ne sviđa
mi se baš ali je kao ajde, poštujem. U svakom slučaju, grad i magija mi nikako
ne idu zajedno. One prave, jake i čista čini se izvode na isto takvom mestu a to
svakako nije zagađeno betonsko područje. :(

Meni baš sad prija kiša i mislim da sam jedini! :trampolina:
Korisnikov avatar
By walt333
Feri nije fertility (kao popularna Wicca) već je ecstatic kult. Razlika je bitna. ;)

No, malo mi je licemerno hvatati vezu sa prirodom svake druge polovine godine. Nije baš kao u "stara dobra vremena" kad je ljudima život zavisio od onoga što izrmbaju od zemlje.
Da razlika je bitna. Slazem se
Jeste licemerno ali zivimo u 21. veku :wink:

Uopšte, ta Vika mi je nekako prenabudžena i ne sviđa
mi se baš ali je kao ajde, poštujem. U svakom slučaju, grad i magija mi nikako
ne idu zajedno. One prave, jake i čista čini se izvode na isto takvom mestu a to
svakako nije zagađeno betonsko područje. :(

slazem se sa time da je vika prenabudzena i poprilicno konfuzna, 300 tradicija 300 prica.
Veruj mi betonsko raskrsce je poprilicno pogodno kao i zemljano za bacanje cini, ali postoje neke stvari koje se ne mogu nikako izvesti na betonu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!