Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Incubus
Originally posted by dukkehjem

E, a je l neko citao Froma, Bekstvo od slobode? (ja samo neke delove)

Naravno, pročitaj obavezno i Zdravo društvo i Anatomiju ljudske destruktivnosti, onda ćeš da počneš da obožavaš Fromm-a :)
Korisnikov avatar
By Heartkiller
Hm...
Ako smo dovoljno mudri, možemo biti istinski slobodni. Biti slobodan se uči kao što se uči hodati i pričati...

Do slobode se stiže i opažajući u sebi ono što osećamo kao neslobodno - ono nas samo obaveštava - gde to nismo slobodni? Da bi potom, iz nekog "oslobađanja" imali i jasniju i potpuniju predstavu o onom što tom prilikom zadobijamo kao neko znanje. Sloboda se tako zadobija, bar po meni...
:)
By LeDeNa_
Originally posted by Heartkiller

Hm...
Ako smo dovoljno mudri, možemo biti istinski slobodni. Biti slobodan se uči kao što se uči hodati i pričati...

Do slobode se stiže i opažajući u sebi ono što osećamo kao neslobodno - ono nas samo obaveštava - gde to nismo slobodni? Da bi potom, iz nekog "oslobađanja" imali i jasniju i potpuniju predstavu o onom što tom prilikom zadobijamo kao neko znanje. Sloboda se tako zadobija, bar po meni...
odlican post...

:up:

bravo.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Galateja

Da li ste slobodni?
Smatrate li da ste oslobođeni od strahova, strasti, uspomena, nemira, čežnje, nadanja, želja...?
Da li se borite sa nečim unutrašnjim što vas koči da budete slobodna osoba?
Kada je osoba slobodna?
Da li verujete u pojam 'biti oslobođen od sebe'?
-Ne.
-Ne, ljudsko bice sam.Nemam ni zelju ni nameru sve i da hocu, toga da se oslobodim.
-Mislim da imamo drugacije vidjenje oslobodjenosti. Kada je moje vidjenje u pitanju (vrsta oslobodjenosti kojoj tezim) - da, borim se sa nekim stvarima kako bih bila oslobodjenija
-Kad umre
-Eventualno neki budisti tamo na nekim planinama mogu da se priblize tom pojmu. Nacelno, ne verujem. Neizvodljivo je. Ljudi su previse ljudi za to.
Sto uopste nije lose.
Korisnikov avatar
By DiablO

Da li ste slobodni?
Smatrate li da ste oslobođeni od strahova, strasti, uspomena, nemira, čežnje, nadanja, želja...?
Kada je osoba slobodna?
Od strahova, strasti, uspomena, nemira, čežnje, nadanja, želja i sl. nikada ne možeš da pobegneš. Pre 6 godina u gimnaziji sam čuo jedan interesantan zaključak "Stres je začin života", i zaista čini mi se da bi bez toga svima bilo jako dosadno :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Hys.

Da li ste slobodni?
Kada je osoba slobodna?
-Ne.
-Ne, ljudsko bice sam.Nemam ni zelju ni nameru sve i da hocu, toga da se oslobodim.
-Mislim da imamo drugacije vidjenje oslobodjenosti. Kada je moje vidjenje u pitanju (vrsta oslobodjenosti kojoj tezim) - da, borim se sa nekim stvarima kako bih bila oslobodjenija
-Kad umre
-Eventualno neki budisti tamo na nekim planinama mogu da se priblize tom pojmu. Nacelno, ne verujem. Neizvodljivo je. Ljudi su previse ljudi za to.
Sto uopste nije lose.
evo 'vako^

....

Samo sto mi je drugacij br 2 i poslednja tacka.

2. - Mislim da sam sve vise 'oslobodjen' negativnih ispoljavanja raznih emocija. Sve vise se oslobadjam i pozitivnih, jbg. A mozda je najzad poceo da me boli k za sve. Sto smatram zdravim pogledom na zivot, btw.

poslednja - mislim da covek moze da dodje do 'slobode od sebe' (u budizmu, koji veoma cenim i delimicno pratim, je npr veoma jasno objasnjeno sta je 'sloboda od sebe', kao i sta je 'pravo Ja') i u uzurbanosti gradskog zivota.

Nema to veze sa budjenjem ujutru & sl. U stvari ima. To je dobra vezba ,)
..
Korisnikov avatar
By Galateja

Kakvo je tvoje viđenje oslobođenosti?
Korisnikov avatar
By Hys.
Bem ga nisam razmisljala o tome preterano racionalno ali evo...

Da se razumemo, ja ne zelim da se oslobodim ni uspomena, ni ceznje ni nadanja, ni zelja, a ponajmanje strasti!

Recimo da tezim nekom miru da prihvatam stvari .... tako da i one koje manje volim, dok radim, nadjem u njima uzivanje. Da ne perem sudove samo da bih ih oprala i onda bila mirna, vec i da dok radim te neke banalne radnje, u njima bivam, da ne odbacujem to vreme..
Ili ako dobijem losu vest na poslu, ili znam da me ocekuje da radim nesto sto ne volim, da to prihvatim sa sto manje negativnosti.
Da, moglo bi se reci da se trudim da prihvatim stvari vise zen...I da vidim dobro i lepo (a posto sam ja u pitanju) na prvom mestu da iznadjem u tome nesto u cemu uzivam ili da mogu da mislim kako ce neka vrsta uzivanja sledovati.

Nikako ne bih zelela sa druge strane da se oslobodim strasti, makar to znacilo da cu da budem u savrsenom skladu sa svojim bicem, jer bi meni ja bez strasti bila nezamisliva. Cak, i poenta toga sto se ja trudim da neprijatnosti prihvatim sa optimizmom, jeste kako bih osetila prijatnost, uzivanje, mir, a pre svega da mogu da se posvetim cim pre to sto ne volim toliko prodje, svojem izabranom uzivanju i strasti.
Korisnikov avatar
By svejedno
^ a bas hteo napisem 'hipikurejac ,)
I onda ti odgovoris.

..

LM, ti si onda sasvim u mogucnosti da dostignes tu slobodu, i na prvo pitanje odgovor bi trebalo da ti bude 'Da' ili "Delimicno'.

..

I onaj zen fazon za pranje sudova, krecenje gibe i to........da.

Trudim se ,)

..

A to mu dodje jedna od sustina uspesnog zivljenja uz obaveze modernog sveta koje ne bi imao negde u zabiti Tibeta ,)
Korisnikov avatar
By svejedno
da, off:

Strasti ima raznih.

..

Strast moze da bude i oslobadjanje od 'iskonstruisanog sebe' i otkrivanje 'pravog Ja.'

..

A strast je sposobna i da te dublje zaroni u iskonstruisanu licnost.

..

Pitanje je upotrebe ,)
Korisnikov avatar
By Galateja
@Hys. i svejedno - Sviđa mi se kako rezonujete. Recimo da ja takvom nečemu težim, ali da mi baš nešto i ne ide. Pa me interesuje da li se to uči ili se čovek rodi tako prilagodljiv (ne znam koju bih drugu reč upotrebila)?
Korisnikov avatar
By svejedno
El mozes bar malo da mi suzis ..hm..sta je to cemu tezis?

O cemu smo ona i ja pricali?

Cemu da se covek uci?

..

Tezis 'toj vrsti' slobode?

..

Pretpostavicu da je to.

Pojma ja nemam dal se covek takav radja il se tome uci.

Licno npr. sam se 'rodio sa predispozicijama' da me boli za sve, pa sam se i 'na/ucio' raznim stvarima, nekada silom prilika, nekad svojom namerom.

..

A nisam pobornik teorije da ako covek 'nije rodjen za nesto' ne moze to da nauci. Covek moze da nauci sve.

Druga je stvar sto ima stvari za koje je individua..hm..'stvorena',.. kakva je & sl, i da j uvek najbolje pratiti stazu koju diktira tvoj univerzum, ne tudji trip.

..

Ali nije mi jasno i dalje cemu to treba covek da se uci?
Korisnikov avatar
By Hys.
Mislim i jedno i drugo...

A ja sam jako voljna da svasta uradim i sebi i za sebe samo da bih bila sto zadovoljnija i srecnija (zadovoljenija?).

"Strast moze da bude i oslobadjanje od 'iskonstruisanog sebe' i otkrivanje 'pravog Ja.'"

:klap:

Koje god Ja da je u pitanju.
Meni je jedna od strasti da spoznam svoje seksualno Ja.
:D
By LeDeNa_
Pa me interesuje da li se to uči ili se čovek rodi tako prilagodljiv (ne znam koju bih drugu reč upotrebila)?
Uci.

Ponavljam i mislim iskreno... Kada se covek oslobodi svog Ega i krenu u pravcu mudrosti dostize taj Nivo.
Korisnikov avatar
By Hys.
Ma koje oslobadjanje od Ega...

Jebes mi mater ovde ko da pola foruma pali u zen manastir :lol:
Korisnikov avatar
By Galateja

Recimo da tezim nekom miru da prihvatam stvari .... tako da i one koje manje volim, dok radim, nadjem u njima uzivanje. Da ne perem sudove samo da bih ih oprala i onda bila mirna, vec i da dok radim te neke banalne radnje, u njima bivam, da ne odbacujem to vreme..
Ili ako dobijem losu vest na poslu, ili znam da me ocekuje da radim nesto sto ne volim, da to prihvatim sa sto manje negativnosti.
Da, moglo bi se reci da se trudim da prihvatim stvari vise zen...I da vidim dobro i lepo (a posto sam ja u pitanju) na prvom mestu da iznadjem u tome nesto u cemu uzivam ili da mogu da mislim kako ce neka vrsta uzivanja sledovati.

Nikako ne bih zelela sa druge strane da se oslobodim strasti, makar to znacilo da cu da budem u savrsenom skladu sa svojim bicem, jer bi meni ja bez strasti bila nezamisliva. Cak, i poenta toga sto se ja trudim da neprijatnosti prihvatim sa optimizmom, jeste kako bih osetila prijatnost, uzivanje, mir, a pre svega da mogu da se posvetim cim pre to sto ne volim toliko prodje, svojem izabranom uzivanju i strasti.
Recimo da sam ja od onih koji malo teže prihvataju stvari i teško mi je da nađem zadovoljstvo u nečemu što je nužno.

A pošto mi se dopalo rezonovanje pitala sam za 'recept'.
Korisnikov avatar
By svejedno
Brate, zasuci rukave, kidaj rabotu i razmisljaj o Slobodi ,)

..

lol, salim se, ne znam to da objasnim, da dam recept, zaista.
Korisnikov avatar
By svejedno

Mislim i jedno i drugo...

A ja sam jako voljna da svasta uradim i sebi i za sebe samo da bih bila sto zadovoljnija i srecnija (zadovoljenija?).

"Strast moze da bude i oslobadjanje od 'iskonstruisanog sebe' i otkrivanje 'pravog Ja.'"

:klap:

Koje god Ja da je u pitanju.
Meni je jedna od strasti da spoznam svoje seksualno Ja.
:D
Se kladimo da ce na kraju tvoje sexualno ja da bude identicno svim tvojim 'ostalim Ja' ,)

Cak i sva tvoja sexualna ja.

..

(Al u sustini, kapiras ,)

..

Lm, not a bad way 2 play.

Postoje filozofije & praxe izgradjene na tome - tantrizam, kama sutra, telema, blahovi....
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by svejedno

Brate, zasuci rukave, kidaj rabotu i razmisljaj o Slobodi ,)

..

lol, salim se, ne znam to da objasnim, zaista.
Ne znam ni ja kako da objasnim...

Hmmm...Recimo na primer dodjem kuci sa posla i ZNAM da ce me cekati haos. E, sada, trudim se da duboko udahnem i pomislim kako cu ja sada sa svojim rukama da unesem red..Stavim mp3 na usi, i osecam kako svaki postupak koji radim je super jer unosim red i mir u prostor oko sebe.

@svejedno:

Naravno :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by LeDeNa_
Originally posted by Heartkiller

Hm...

odlican post...

:up:

bravo.
Jeste. Ljubi ga :sunce: .
Korisnikov avatar
By Mage
Ne verujem u slobodu. To smo što smo i nalazimo se tu gde se nalazimo.

Ali zato verujem da možemo sebe istrenirati da budemo manje opterećeni nekim stvarima. Važno je da sami sebi ne zagorčavamo život više nego što sredina to radi za nas, a ljudi često umeju da budu najveći neprijatelji sami sebi.

Pomiriti se sa svojom prirodom, prirodom sveta. Shvatiti da je bol prirodan, neizbežan, normalan. Mislim da bi bol bio mnogo manje strašan i manje nepodnošljiv kada bismo ga prihvatili onakovog kakav jeste, bez uzaludnih pokušaja da ga izbegnemo, potisnemo i poričemo.

U redu je da boli. U redu je patiti. Nema ništa sramno u tome. Život je, na kraju krajeva, uglavnom bol.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Originally posted by LeDeNa_

Kada se covek oslobodi svog Ega
Tako želim a tako ne umem.
Stvar navike... a navikao sam da ograničavam sebe čak i kada nije potrebno, već postaje štetno.

Da, uči se.

I nije stvar u tome da čovek prevaziđe svoje ljudske mogućnosti, što i nije moguće, već da ih dostigne.

Želim da budem ono što mogu biti.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja sam taj deo razumeo kao prevazilaženje ograničenosti sopstvenog iskustva.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Mage

Pomiriti se sa svojom prirodom, prirodom sveta. Shvatiti da je bol prirodan, neizbežan, normalan. Mislim da bi bol bio mnogo manje strašan i manje nepodnošljiv kada bismo ga prihvatili onakovog kakav jeste, bez uzaludnih pokušaja da ga izbegnemo, potisnemo i poričemo.

U redu je da boli. U redu je patiti. Nema ništa sramno u tome. Život je, na kraju krajeva, uglavnom bol.
:roll: Jaoj, molim te...zvucis kao majka i ili halucinirani Bog u filmu "Kroz talase".

Sta znaci "pomiriti se sa sopstvenom prirodom"? Napisa brdo klise - recenica.
Korisnikov avatar
By Mage
Pa ako stvarno moram da ti nacrtam da bi shvatio šta to znači, nema vajde dalje diskutovati :)

Bio kliše ili ne, to je sušta istina.
By Glasnik
''No one is free, even the birds are chained to the sky.''
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye

Da li ste slobodni?
Kada je osoba slobodna?
Odavno sam sebe prestao da vidim kao "osobu".
Uvek sam imao mogućnost da uzmem atribute ili odbacim iste po potrebi, samo što sam ovih dana tu mogućnost usavršio. Čak se i moja fizička projekcija menja u skladu s atributima koje absorbujem ili odbacujem. Kažu samo da će mudre osobe i ludaci zauvek ostati isti.

Tako da kontam da sam slobodan da biram šta ću projektovati a šta poreći, iako mogu biti sve, a s druge strane ništa od toga neće činiti ono što jesam.

Znači da mogu biti strastven, čeznuti, imati strahove ako to sebi dozvolim iako ta mentalna stanja spaljuju dosta energije, jedino kada sam u svom centru osećam se absolutno slobodnim.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!