- 12 Jul 2010, 21:49
bitno je banano jer prvo što su različiti pridevi; a drugo što mi pričamo o prvobitnom momentu u kome je i zlo moglo da bude bolje, bez obriza na slaganje sa tom tezom ili ne.
vezano za pojam, a i za neke druge stvari ja sam morao da se prilagođavam tebi
recimo, uveo si u raspravu nekakvo etičko čulo koje bog poseduje. druga stvar, pitao si se da li je pojam boje postojao i pre naše svesti o bojama, a ako se vratiš unazad ja sam baš iz tog razloga ispred reči pojam dodao i "fizički" ne bi li podvukao razliku o postojanju entiteta i misaonog oblika kojim se taj entitet objašnjava. priznajem grešku u gore underline citiranom postu u kome sam to izostavio, ali to nemenja suštinu o kojoj smo raspravljali.
a raspravljali smo o dobru i zlu, kao dva nezavisna entiteta.
još nešto,
ti sam uviđaš i kažeš da pitanje da li je nešto bolje ili loše nije moglo da se postavi, pre nego što su stvoreni dobro i zlo. što je sasvim tačno i baš zato što nije bilo ničeg da kaže, bog kad je stvorio dobro i zlo nasumično je proglasio da je dobro bolje od zla, ali je isto tako mogao proglasiti i da je zlo bolje od dobrog, što obesmisljava tezu same biti božjeg morala.
i sad, onog trenutka kada uvedeš činjenicu da je on izabrao dobro jer je znao na osnovu svog čula da je dobro dobro, ti u stvari ukazuješ da je ta činjenica postojala i pre njega, jer nezavisno od njegove odluke, tj. izbora da je dobro dobro, sama bit da je dobro bolje od lošeg - ili ti ispravno, je moralo prethoditi toj odluci; dakle nezavisno od njegove odluke, to je moralo imati neko značenje i pre nego što ih je on stvorio. ako je tako, on nije svemoćni tvorac ili ti prva bezuzorčna svest.
a sad?
(misim, milka
)
vezano za pojam, a i za neke druge stvari ja sam morao da se prilagođavam tebi

a raspravljali smo o dobru i zlu, kao dva nezavisna entiteta.
još nešto,
ti sam uviđaš i kažeš da pitanje da li je nešto bolje ili loše nije moglo da se postavi, pre nego što su stvoreni dobro i zlo. što je sasvim tačno i baš zato što nije bilo ničeg da kaže, bog kad je stvorio dobro i zlo nasumično je proglasio da je dobro bolje od zla, ali je isto tako mogao proglasiti i da je zlo bolje od dobrog, što obesmisljava tezu same biti božjeg morala.
i sad, onog trenutka kada uvedeš činjenicu da je on izabrao dobro jer je znao na osnovu svog čula da je dobro dobro, ti u stvari ukazuješ da je ta činjenica postojala i pre njega, jer nezavisno od njegove odluke, tj. izbora da je dobro dobro, sama bit da je dobro bolje od lošeg - ili ti ispravno, je moralo prethoditi toj odluci; dakle nezavisno od njegove odluke, to je moralo imati neko značenje i pre nego što ih je on stvorio. ako je tako, on nije svemoćni tvorac ili ti prva bezuzorčna svest.
a sad?
(misim, milka