Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by idiotcide

Dakle, kaže:
Originally posted by Loni
ŠTA NIJE FAŠIZAM?
I onda odgovori:
- Fašizam nije ni biranje kandidata za radno mesto, gde smo mi direktori (mada je ovde veza s fašizmom najbliža). Postoje radna mesta na kome mogu da rade samo (...) muškarci (vatrogasci)
Istina, budimo precizni, to je seksizam. :giggle:

Diskriminacija po osnovu stvarnih, percipiranih ili zamišljenih karakteristika pripadnosti grupi (rase, spola, seksualne orijentacije, seksualnog i rodnog identiteta ili izražavanja, porijekla, itd. itd.) je nusprodukt fašizma, a fašizam je pak društvenopolitička ideologija.

Pazi, da bi se nešto označilo kao fašizam (to sam pre zaboravio da kažem) mora da ima i proceduru KAZNE.

Dakle ako ti nekom samo uskratiš radno mesto jer ima više od 35 godina (a reč je o manekenskoj firmi) ili nećeš da zaposliš ženu kao svog telohranitelja ne može se svrstati u fašizam je ne postoji velika kazna za njih.

Nedobijanje posla na nekom određenom mestu ipak nije kazna na nivou
proterivanja u logor, zatvor, likvidiranja. To nije čak ni ispoljavanje mržnje.
Osoba jednsotavno ne odgovara na traženi opis posla i to je to.

Kad bi to bilo fašizam, onda bi svi bili fašisti.
Onda bi se moglo reći da su fašisti i seksisiti svi koji nisu biseksualci jer daju prednost samo jednom polu.
To naravno nije tako jer uskraćivanje naše ljubavi i seksa drugoj osobi nikako ne može biti KAZNA na institucionalnom nivou.

Upravo zato je i besmisleno optužiti nekog da je rasista ako njegov ukus za ljubavnike ne ubraja crnce. Ako je zanjih toliko nezainteresovan da ih i ne razlikuje.
To je privatnaodluka i nema niakkve veze s propovedanjem oduzimanja slobode i društvenih prava za bilo koju rasu.
Korisnikov avatar
By 2kune
ja sam hrvat... :zeka: uvjerem sam da na ovom forumu postoji bar jedan forumaš kojem je to čisti fašizam... :merlinka:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ako se frljamo definicijama, rasizam je jedino ona doktrina koja zadovoljava sledećih 5 stavki:

1) Postojanje rasa
2) Kontinuitet između fizičkog i moralnog - inferiorno biće, inferiorna kultura
3) Delovanje grupe na pojedinca - rasa kao odlučujuća determinanta ponašanja
4) Jedinstvena hijerarhija vrednosti - vrednosti rasiste kao univerzalne
5) Politika zasnovana na nauci

Dakle, Kiwijeva tema nije rasistička, po definiciji.

Inače, diskriminacije se dosta olako i neprimetno provlače kroz svakodnevni govor.
Ako toga nismo svesni, ako nam namera nije da diskriminišemo, to ne menja činjenicu da je tako.
By Kragi
:vruce:

jako je tesko odrediti granicu izmedju rasizma i 'primecivanja' razlike koja neminovno mora da postoji kada se radi o RASAMA. (dakle ne pricam o ponizavanju, isticanju superiornosti i slicnim stvarima)
:neznam:
sa druge strane rec crnac moze a ne mora da ima rasisticku konotaciju, posto mi se cini da se odomacila u nasem jeziku, pa se bojim da je vaznije u kom kontekstu se koristi :) isti slucaj je i sa recima tipa: peder, cigani i sl. :D
Korisnikov avatar
By svejedno
Na 'benignom' nivou rasizam je - uopste pretpostavljati licne and/or drustvene karakteristike grupe ljudi - na osnovu boje koze.

..

Zapazanja razlika izmedju ljudi razlicitih boja koze, na osnovu iskustva, nije rasizam.

Iako rasizam moze da se upakuje u sve. Ali samo po sebi - nije.

..

Rasizam/nekorektnost/predrasude - su pretpostavke.

Ljudi mnogo pretpostavljaju.

..

I maligni rasimzam je - ne pretpostavka, kao ni cinjenica - supermensko ubedjenje - da je jedna rasa na neki nacin superiornija od druge, naravno.

..

I sve to na stranu, najtacnija definicija, sinonim - rasizam je sranje.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Jedan pozitivni primjer iz susjedstva - Izbornik šakačke vrste NDH... :lol:

''
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ja mislim da forum vec dugo pati od patoloske politicke korektnosti, ne one prave, koja je dobra jer iskazuje odredjeno postovanje, nego patoloske, one u kojoj se opsesivno u svakoj reci nalaze fasizam, rasizam itd.

Slazem se da je tesko povuci granicu i da su ponekad u pitanju licne osetljivosti (nema crnaca da nam kazu kako im zvuci ovo o deljenju crnackih kuraca itd.) ali ne vidim sta je problem kad neko navede licnu nedoumicu razumljivu za nekoga ko je odrastao u rasno homogenoj sredini.

U svemu je uvek najvazniji TON a on je u Kiwijevom slucaju bio sasvim korektan, covek je prosto izrazio svoju ljudsku radoznalost.

Ipak mislim da nije pogresno sto je tema sklonjena jer da nije citali bismo Lonijeve rasne teorije na jos 20 strana.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Dirrty

Ako se frljamo definicijama, rasizam je jedino ona doktrina koja zadovoljava sledećih 5 stavki:

1) Postojanje rasa

Inače, diskriminacije se dosta olako i neprimetno provlače kroz svakodnevni govor.
Ako toga nismo svesni, ako nam namera nije da diskriminišemo, to ne menja činjenicu da je tako.
:up:
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by AngraMaina
Originally posted by Dirrty

1) Postojanje rasa

:up:

U jebota Dirrty i ti Angra, pa ja ovo PRIČAM SVE VREME !

- Da bi se uočio rasizam potrebno je PRIZNATI postojanje RASA.
To je moj stav, dok neki negiraju i postojanje samih rasa.
Korisnikov avatar
By Vel boy
antropoloshki FENOTIPI je magichna rech. bolja i korektnija od rasa.
rasa je definisana na nachin da odgovara vishe tamo gde su razlike unutar vrste jache i dublje (npr. unutar neke zivotinsjke vrste) nego shto je to unutar ljudske vrste
svakako da samo konstatovanje i nauchno obrazlozenje vizuelno opservabilnih razlika (a koje su na boju koze, oblik ochiju, oblik lica i s licem povezanih usana, nosa, oblik kose, pa kasnije razne boje kose, boje ochiju itd.... delovali klimatski faktori pre svega josh pochev od pre 70 000 godina /otprilike doba prve migracije anatomski modernog choveka van Afrike/ pa odtad sve nadalje) medju ljudskim fenotipima nije rasizam.

a ono shto jeste rasizam valjda je vec odgovoreno u temi i valjda je vishe i pticama na grani jasno :doh:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by Loni

- Fašizam nije ni biranje kandidata za radno mesto, gde smo mi direktori (mada je ovde veza s fašizmom najbliža). Postoje radna mesta na kome mogu da rade samo mladi (manekenske agencije), na kome mogu da rade samo muškarci (vatrogasci) ili samo inteligentni ljudi ako direktor misli da će jedino tako firma procvetati.
:wtf:
Korisnikov avatar
By Loni
Na žalost tako je.

Gledao sam neku emisiju još kao dete. Zvala se ,,Čik pogodi ko sam''.
Devojčica je pitala. mogu li žene da budu vatrogasci?
Rečeno joj je NE.

Problem nije u spuštanju niz šipku (naravno da nije. :) )
Kao ni u držanju creva.

Osnovna prepreka je ta da žena ne može da prenese teko onesvešćenog u požaru.
Mislim da je uslov da mora da se prenese čovek od 100 kg, a to nijedna žena ne može, osim one, koja je uzimala testosterone.

Međutim i to je dovoljan razlog da se izmeni stavka i da se nigde na konkursu ne stavi pol već samo uslovi.
Možda bi se baš neka od tih bilderki javila. Zašto je ne zaposliti?
Jedino ne znam kako bi se to zanimanje zvalo u ženskom rodu?

Vatrogasica ili vatrogaskinja?
Korisnikov avatar
By Dina
Deo odgovora zavrsio u dyr. Za privatne razgovore, razmirice i ostalo tome slicno - koristite u2u opciju.

:dina: , moderatorka Religije, filozofije i teorije
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!