Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by mili86
ajde ajde.... da mogu da komentarisem dok sam jos u zemlji...

:france: :france: :france: :france: :france: :france: :eu:
Kasnije... a ti odgovori na sms...:lukavi:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Zashto mi da predjemo na njihov nachin? Neka oni lepo predju na nash i kraj priche.
Korisnikov avatar
By svejedno
Off:
Originally posted by Kiborg

Mada pitanje je dokle će u tom slučaju da stigne Uskrs, ne znam kako se on beše računa. Al teoretski onda će on da ode negde u jesen ili zimu.
Nece..mislim, da se pomera.

..

Uskrs se slavi 7 dana nakon prvog punog Meseca u prolece.

..

To je, btw, prilagodjeni dan praznika boginje Ishtar (eng. uskrs - eastern), koja, izmedju ostalog, ima i askpekt majke - sto mesec i simbolise.

..

Radjanje prirode, novi zivot, taj fazon.

Edit - kao sto Isus svoj rodjendan, 25. dec, deli sa nebrojeno mnogo paganskih bogova. Najbitniji su Mitra i Horus, recimo.
By XanaX
To je sasvim jasno, iako slavljenje Uskrsa u kršćana ipak ima više veze sa slavljenjem Pesaha kod Židova. To s čim je povezan Pesah, druga je priča, ali ja bih se zadržao na zgodnoj "podudarnosti" babilonskih proslava proljeća i židovske priče o Mošinoj zapovijedi... (a i kulta "svetog jajeta" u Egiptu?).

Proslava Božića jest prilagođena i datum odabran prvenstveno zbog rimskih i drugih proslava i svečanosti vezanih uz zimski solsticij.

Slavljenje Uskrsa koji (kod katoličkih i većine ostalih "nepravoslavnih" crkvi) može "pasti" i prije Pesaha jest, donekle, glupo - ali, i tako i tako je papa ponovo uveo molitvu za "izgubljenu braću Židove" u Križni put, tako da... fućka se njima za (današnji) hebrejski kalendar.

Datum Uskrsa zapravo je, po bilo kojem kalendaru, nemoguće ustanoviti, i tu sve postaje relativno...

Ako idemo po nekoj logici, u tri od četiri evanđelja, Veliki petak odgovara Sedar Pesahu tj. prvoj večeri Pesaha. Pesah se slavi 15. dana mjeseca nisana. Taj mjesec nosi babilonski naziv, a prvotno se zvao aviv ("proljetni mjesec").

Vjerojatno od babilonske tradicije, kao jedan od znakova za početak nisana uzima se proljetni ekvinocij, koji zapravo nije dan, već trenutak, tako da ga se ne može fiksno odrediti. U ranoj tradiciji za taj je dan uzet 21.3.

Lunarni mjeseci kod Židova (osim interkalarnog) trebali bi započinjati s mladim mjesecom, pa bi (da kojim slučajem lunarni mjesec ima fiksno trajanje, a nema) - 15. dana trebala biti noć punog mjeseca...

Tako je (prema Tori) govorio Moše - da se treba slaviti i prisjećati zadnje večere u egipatskom ropstvu, a ta je bila na noć punog mjeseca, u "proljetnom mjesecu".

Dakle, da se kojim slučajem Zemlja, Mjesec i Sunce gibaju u jasnim, lako odredivim ciklusima, proljetni ekvinocij bi padao 1. nisana (21.3.), 14 dana kasnije bi bio puni mjesec i Sedar Pesah, a Uskrs bi pao dva dana kasnije i to baš na šabat, odnosno kršćanski, nedjelju...

A sve je to skupa, nemoguće. Umjesto toga uzimaju su "zamišljeni" ekvinociji i pashalni puni mjesec, a da sve ode u totalku, još je bitno da Uskrs bude na nedjelju nakon pashalnog punog mjeseca.

Za to su "i jedni i drugi" kršćani osmislili svoje lunisolarne kalendare, a Židovi i svoj....
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by mili86
ne, vi ste promasili poentu:
Nije bitna Pasha nego Pashalija!!!!

Jer cemu menjati kalendar ako ga ne primenjujes kada je u pitanju Praznik nad praznicima, Praznik iz kog proizilaze svi ostali praznici, a to je Vaskrs.
Ako se kalendar ne primenjuje kada je Vaskrs u pitanju, cemu uopste menjati kalendar?!
reci to grchkoj, vaseljenskoj, bugarskoj, rumunskoj, antiohijskoj, aleksandrijskoj, americhkoj, armenskoj..... crkvi. eto, ti ih prevaspitaj sve sa protojerejom Radomirom :lol:
i ne zaboravite da objasnite Pashaliju.....

@Xanax
Seder Pesah :)
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by deran
Ovo nekoliko zadnjih dana sm počeo da "širim vidike" na FB :lol: i imam mnogo FB prijatelja iz inostranstva,koji su mi svi redom čestitali Božić...

Prvoj nekolicini sam objašnjavao da nisam vernik-dobio sam ignore:D

Zatim sam nekolicini napisao da sam Pravoslavac čiji je Božić 7.januara-odvelo me u silne postove i objašnjavanja,sasvim nepotrebna... :cowboy:

Dalje sam samo odgovarao sa Marry Christmas... :zastava:

Uglavnom,moje pitanje glasi-ima li ikakve šanse da naša Crkva pređe na Gregorijansko računanje vremena?

Voleo bih da se oglasi Magnus i drugi koji "poznaju materiju" jer ako sam dobro zapamtio još iz škole,za ne znam koliko godina (hilljada/miliona :nesiguran: ) pravoslavni Božić naše i ruske Crkve će biti usred leta (zbog nepravilnosti kalendara) :srbin:

Ako je tema bila,dajte link:D
Pa ti sto su ti slali cestitke tada su manje vise takodje culturally insensitive.

Ne slavi cijeli svijet Bozic.
By XanaX
@Vel boy - ok, you got me... seder, it is...

(ali seder -sedar, kasher - kosher, baruch - barikh...) ja sam hebrew-nepismen i yidish-multi-polupismen.
Korisnikov avatar
By Vel boy
actually, kasher (sa naglaskom na zadnjem slogu) moze u jednom pridjevu koji je blizak u znachenju sa, mada ne isti, sa kosher (naglasak na prvom slogu). npr. slichno je i u imenici kashrut (naglasak na zadnjem slogu).
ostali, nope, bar koliko ja znam....
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by svejedno
Edit - kao sto Isus svoj rodjendan, 25. dec, deli sa nebrojeno mnogo paganskih bogova. Najbitniji su Mitra i Horus, recimo.
I onom Donom iz Beverli Hilsa. To mi je uvek bilo zabavno kad u božićnoj epizodi prvo svima podele poklone a onda iznenada krenu sa Happy Birthday to You i onda Doni daju još poklona
By XanaX
mali off...

@Vel Boy :)

Priznajem vašu supremaciju nad područjem hebrejskog i točnog izgovora istog, ali ja sam samo naveo nekoliko primjera kako se hebrejske riječi drugačije izgovaraju u aškenaskoj tradiciji (osobito onoj vezanoj uz istok, ali pravi istok Europe.)

Jest da su neispravne, no toliko su se (bile) uvriježile da su "preživjele"; a sudbina je htjela da se taj "neispravni" (pa i taj "sedar" npr.) češće čuje po američkim žid. kongregacijama nego u Poljskoj ili Ukrajini...

Elem, "kasher" bi bilo ispravno hebrejski, zar ne? Dok je aškenaski (gotovo jedinstveni) izgovor "kosher" (još dodajmo anglizirani izgovor s "ou"). Baruch / barikh ili burikh, seder / sedar, Khanuka / Khanika itd. su jednako tako specifikumi istočnoeuropskog jidiša.

(Sjeveroistok Europe više je pod utjecajem zapadne "varijante" - pa postoji razlika između Bjelorusije i Ukrajine npr., kao npr. između Galicije i Češke...)

Ostaje činjenica da je moj „sedar“ napisan kao (podsvjesni?) tipfeller. Lijepo ste uočili.

p.s. Sve ovo, inače, dodajem, zato što bijah na prvoj večeri Hanuke kod jedne obitelji, te smo svi pokušavali, u razl. varijantama (moja je ona istočnog jidiša) izgovoriti blagoslove... Što je na kraju najbolje napravio klinac od 5 godina koji ide u žid. vrtić (priznao je da su vježbali u vrtiću).
Korisnikov avatar
By Vel boy
kasher (sa naglaskom na zadnjem slogu) znachi na engl. ritually fit; honest; wholesome
kosher (sa naglaskom na prvom slogu) uz ono poznato znachenje Kosher znachi josh na engl. i fitness; opportunity; legitimacy

e, da u novije vrijeme sam saznao da u jidish-u imaju razlichite vrste izgovaranja raznih hebrejskih rijechi.

inache, fino, fino.

a, chemu persiranje? :giggle:
By XanaX
nikada ne učiti jidiš ako njemački nije svladan prije - posljedice su vidljive na mom slučaju... :(

a, Sietzen, pa eto... zezanje radi...

ajd' 31.12. je (po gregorijanskom) pa, Лехаим!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!