Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By biotherm
To je najbolje opisano na primeru Wright-ove teorije pomicne ravnoteze...
Korisnikov avatar
By Ralph Wiggum
Religija moze da se uklopi u teoriju evolucije, ali isto tako moze i prica o svetom pacovu koji je napravio univerzum. :cowboy:
Religija pokusava da opstaje na sve moguce nacine.Kao sto je grckoj mitologiji proslo vreme pre par milenijuma, tako se sada blizi taj trenutak i hriscanstvu (kao i ostalim religijama).Nauka napreduje stalno i ponestaje potreba za pastirima kao i objasnjenjima koja nisu bazirana na dokazima.
Korisnikov avatar
By BellyButton
@ jukie

Daj neki link gde mogu da prochitam o "prelaznim formama". Taj momenat mi u teoriji evolucije nikada nije bio jasan.

Je l' istina da je pronadjena ziva riba shakoperka i da se ta vrsta vishe ne smatra izumrlom prelaznom formom?

(izvinjavam se na off-u) :D
Korisnikov avatar
By jukie
Pa nema prelaznih formi, sve je jedan veliki kontinuum. Znaš onu priču o kokoški i jajetu - ne možeš da odrediš gde polagač jajeta ili onaj ko se izlegao prestaje da bude kokoška; jedino ako sečeš evolutivno stablo na svakih npr. 100 generacija onda možeš da slučajno naiđeš na situaciju gde je evolucija naglo ubrzala pa tu kao liči da je neki presek. Ovako ako gledaš od generacije do generacije svi smo povezani sa molekularnim Adamom/Evom a onda dalje sa zajedničkim precima ljudi i šimpanzi i onda sve naniže do raznih šakoperki i opet sve dalje do primordijalne supe... jedino što fosili nisu lepo raspoređeni nego sad nađeš neki od pre 300 mln godina pa sutra neki od pre 15 miliona pa prekosutra neki od 126 miliona itd...

i što ih više nalaziš to se sve više taj lanac predaka popunjava, kao kad imaš album sa sličicama gde ne piše ispod šta je na slici (ili piše a ti ne znaš šta to znači) i onda svaki dan kupuješ po kesicu sličica i otkrivaš šta je u tim mestima između (tako je nama bilo za sličice Životinjsko carstvo jer u to određeno vreme nisu nigde mogli da se kupe albumi pa nismo znali šta se nalazi na onim brojevima sličica koje niko još nije imao - i u tom slučaju je još plastičnije poređenje jer su životinje bile otprilike sistematski poređane)

Inače, žive šakoperke su davno pronađene, i taj rod je nazvan Latimeria po naučnici koja se prezivala Latimer
http://en.wikipedia.org/wiki/Marjorie_Courtenay-Latimer
Samo što to nije ona linija šakoperki koja je dala ljude jer se praćakala u plitkoj vodi i obali, nego druga linija koja živi u dubljoj, mračnijoj i hladnijoj vodi i skriva se u pećinama
Korisnikov avatar
By BellyButton
Pa tako sam ja to i kapirao pre nego shto sam i chuo za te prelazne forme...

E, a kako se objashnjava to da mrav (recimo) danas izgleda isto onako kako je izgledao kada je nastao i nije se menjao? Da li su vec formirane zivotinjske vrste i dalje u procesu evolucije? Hoce li se, recimo, iz mrava evolutivno razviti vishe bice u buducnosti?... Zashto postoje i majmun i chovek, tj. zashto majmuni nisu izumrli u procesu prelaska u humanide vec danas postoje i jedni i drugi?

Ja nisam uspeo da nadjem meni razumljivo objashnjenje za to, a s obzirom da je to daleko od moje struke, informacije sam skupljao sa svih strana tako da je verovatno polovina onoga shto znam netachno...

(opet se izvinjavam na off-u... mozda bi trebalo da otvorim temu "nedoumice oko teorije evolucije") :D
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Ralph Wiggum
Religija moze da se uklopi u teoriju evolucije, ali isto tako moze i prica o svetom pacovu koji je napravio univerzum. :cowboy:
Religija pokusava da opstaje na sve moguce nacine.Kao sto je grckoj mitologiji proslo vreme pre par milenijuma, tako se sada blizi taj trenutak i hriscanstvu (kao i ostalim religijama).Nauka napreduje stalno i ponestaje potreba za pastirima kao i objasnjenjima koja nisu bazirana na dokazima.
Ha, ha... Kakva količina grešaka na jednom mestu!

Prvo, ne postoji religija, nego religije -- nije hinduizam isto što i pravoslavlje i pitanej je da li se uopšte mogu misliti kao "svetske religije"- Drugo -- jedno je mitologija, a sasvim drugo religija: mitologija se percipira kao nestvarna, a u Boga se veruje baš kao postojećeg.

Nauka i religija su dva diskursa koja mogu ići zajedno, ali koja imaju i odvojene domene: Bog nije objekat empirijskog istraživanja i upravo kantovsko razdvajanje ova dva područja govori nam da transendentnost može, s obzirom na ograničenje racionalnog tj. domena nauke, i dalje nesmejano opstajati. Uostalom, religija u svom cruxu ne sadrži nikakvo objašnjenje, niti bilo šta objašnjava: ona je u verovanju kome nisu potrebni nikakvi dokazi, gde je upravo dokazni postupak znak jeresi.

A da imalo poznaješ istoriju nauke, ne bi joj davao tako bezrezervnu VERU -- upravo ti, u svom ekstremu antireligioznom, pokazuješ se religioznim: a koji dokaz dokazuje nauku u celini ili šta ti garantuje da je današnja naučna paradigma, s obzirom na njenu kontingentnost, mesto geneze apsolutno tačnih objašnjenja?
Korisnikov avatar
By horus.
blah... crkva se opet gura tamo gde joj nije mesto... :jazzva:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by BellyButton
E, a kako se objashnjava to da mrav (recimo) danas izgleda isto onako kako je izgledao kada je nastao i nije se menjao? Da li su vec formirane zivotinjske vrste i dalje u procesu evolucije? Hoce li se, recimo, iz mrava evolutivno razviti vishe bice u buducnosti?... Zashto postoje i majmun i chovek, tj. zashto majmuni nisu izumrli u procesu prelaska u humanide vec danas postoje i jedni i drugi?
E, a kako se objashnjava to da mrav (recimo) danas izgleda isto onako kako je izgledao kada je nastao i nije se menjao?

Pa mrava ima jako mnogo različitih vrsta, i one su sve evoluirale razdvajajući se jedna od druge, tako da skoro nijedna vrsta mrava ne liči sasvim na pra-mrava. Samo što mi to ne vidimo baš dobro jer su mravi mali, ali bolje se npr. vidi na pticama pevačicama. Tu je i onaj molekularno-biološki aspekt; npr. jedan mrav ima hemijsku materiju koja mu omogućava da živi na suvom i hladnom mestu a drugi na toplom i vlažnom (npr. mogu da najbolje iskoriste skrob iz semenki na toj temperaturi), a nama oba izgledaju kao obični mravi.

Da li su vec formirane zivotinjske vrste i dalje u procesu evolucije?

Sve evolutivne linije su i dalje u procesu evolucije. Vrsta je naziv koji se da jednoj grupaciji kada se evolutivno stablo preseče u određenom trenutku vremena i onda se vide razlike među populacijama, i onda se ljudi trude da te razlike kvantifikuju kako bi rekli da dve populacije pripadaju istoj vrsti ili različitim vrstama itd. U trenutku sadašnjem postoje grupe organizama koje nisu sasvim na nivou vrste jer upravo pokušavaju da se razdvoje ali još nisu stigle da se dovoljno odvoje da bi ih današnja nauka proglasila za posebne vrste. Onda se kaže da postoji jedna supervrsta koja se sastoji od nekoliko poluvrsta. Primer su recimo cachinnans/argentatus/fuscus galebovi koji imaju 10-15 tih grupica koje se po malo razlikuju jedna od druge a kada uporediš krajnje delove te linije oni su potpuno različite vrste (i čak se gnezde jedna pored druge u Britaniji bez ukrštanja).

Zashto postoje i majmun i chovek, tj. zashto majmuni nisu izumrli u procesu prelaska u humanide vec danas postoje i jedni i drugi?

"Majmun" je traljavo definisana kategorija. Koristeći kladistiku, dolazi se do zaključka da su ljudi i dalje majmuni, tj. nisu prestali da budu majmuni time što su postali ljudi (kao što kitovi nisu prestali da budu sisari time što su postali kitovi). Zatim reč majmun se koristi i za američke majmune drekavce, koji se ne nalaze u liniji čovekovih predaka nego su posebna račva na evolutivnom stablu, i za pavijane itd, kao i za čovekolike majmune. E sad, kada dođemo do čovekolikih majmuna, tu imamo pre svega neke predačke vrste koje su preci svih današnjih čovekolikih majmuna i ljudi, i te vrste su i izumrle i nisu. Jesu izumrle zato što tih vrsta danas nema kao posebnih vrsta, a nisu izumrle zato što smo mi, njihovi potomci, i dalje živi. Onda su se od te grupe odvojili preci orangutana, pa su tada postojale dve vrste - pra-orangutani i pra-mi. Onda su se od pra-nas odvojile pra-gorile, pa su postojali pra-mi, pra-gorile i neki pra-orangutani koji su već evoluirali bliže orangutanima (evolucija te grane nije stala zato što se naša nastavila). Onda su se odvojile pra-šimpanze i sada tu imamo i neke naše pretke koji su od svih današnjih vrsta samo naši preci. Nazvaćemo ih praljudi. Ali i tih praljudi je bilo raznih i oni su evoluirali u raznim pravcima, i nisu svi naši preci. I onda se tu stablo postepeno sužava kako te linije praljudi izumiru i ostajemo samo mi.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Jukie, hvala ti... :)
Odlichno si objasnio... Sad mi je mnogo jasnije... :hug:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by jukie
Originally posted by BellyButton
E, a kako se objashnjava to da mrav (recimo) danas izgleda isto onako kako je izgledao kada je nastao i nije se menjao?

Pa mrava ima jako mnogo različitih vrsta, i one su sve evoluirale razdvajajući se jedna od druge, tako da skoro nijedna vrsta mrava ne liči sasvim na pra-mrava. Samo što mi to ne vidimo baš dobro jer su mravi mali, ali bolje se npr. vidi na pticama pevačicama. Tu je i onaj molekularno-biološki aspekt; npr. jedan mrav ima hemijsku materiju koja mu omogućava da živi na suvom i hladnom mestu a drugi na toplom i vlažnom (npr. mogu da najbolje iskoriste skrob iz semenki na toj temperaturi), a nama oba izgledaju kao obični mravi.

Da li su vec formirane zivotinjske vrste i dalje u procesu evolucije?

Sve evolutivne linije su i dalje u procesu evolucije. Vrsta je naziv koji se da jednoj grupaciji kada se evolutivno stablo preseče u određenom trenutku vremena i onda se vide razlike među populacijama, i onda se ljudi trude da te razlike kvantifikuju kako bi rekli da dve populacije pripadaju istoj vrsti ili različitim vrstama itd. U trenutku sadašnjem postoje grupe organizama koje nisu sasvim na nivou vrste jer upravo pokušavaju da se razdvoje ali još nisu stigle da se dovoljno odvoje da bi ih današnja nauka proglasila za posebne vrste. Onda se kaže da postoji jedna supervrsta koja se sastoji od nekoliko poluvrsta. Primer su recimo cachinnans/argentatus/fuscus galebovi koji imaju 10-15 tih grupica koje se po malo razlikuju jedna od druge a kada uporediš krajnje delove te linije oni su potpuno različite vrste (i čak se gnezde jedna pored druge u Britaniji bez ukrštanja).

Zashto postoje i majmun i chovek, tj. zashto majmuni nisu izumrli u procesu prelaska u humanide vec danas postoje i jedni i drugi?

"Majmun" je traljavo definisana kategorija. Koristeći kladistiku, dolazi se do zaključka da su ljudi i dalje majmuni, tj. nisu prestali da budu majmuni time što su postali ljudi (kao što kitovi nisu prestali da budu sisari time što su postali kitovi). Zatim reč majmun se koristi i za američke majmune drekavce, koji se ne nalaze u liniji čovekovih predaka nego su posebna račva na evolutivnom stablu, i za pavijane itd, kao i za čovekolike majmune. E sad, kada dođemo do čovekolikih majmuna, tu imamo pre svega neke predačke vrste koje su preci svih današnjih čovekolikih majmuna i ljudi, i te vrste su i izumrle i nisu. Jesu izumrle zato što tih vrsta danas nema kao posebnih vrsta, a nisu izumrle zato što smo mi, njihovi potomci, i dalje živi. Onda su se od te grupe odvojili preci orangutana, pa su tada postojale dve vrste - pra-orangutani i pra-mi. Onda su se od pra-nas odvojile pra-gorile, pa su postojali pra-mi, pra-gorile i neki pra-orangutani koji su već evoluirali bliže orangutanima (evolucija te grane nije stala zato što se naša nastavila). Onda su se odvojile pra-šimpanze i sada tu imamo i neke naše pretke koji su od svih današnjih vrsta samo naši preci. Nazvaćemo ih praljudi. Ali i tih praljudi je bilo raznih i oni su evoluirali u raznim pravcima, i nisu svi naši preci. I onda se tu stablo postepeno sužava kako te linije praljudi izumiru i ostajemo samo mi.
jukie :hail:

Do sada nisam ni cula ni procitala jednostavnije i slikovitije objasnjenje procesa evolucije, za ljude koji nisu u tim vodama. Definitivno ti lezi profesorski poziv.
By biotherm
lepo objasnjeno za laike, jukie... da, taj koncept isprekidane ravnoteze...
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by Dušan Maljković

Prvo, ne postoji religija, nego religije -- nije hinduizam isto što i pravoslavlje i pitanej je da li se uopšte mogu misliti kao "svetske religije"- Drugo -- jedno je mitologija, a sasvim drugo religija: mitologija se percipira kao nestvarna, a u Boga se veruje baš kao postojećeg.
Ono sto je danas mitologija je nekada percipirano kao deo religije...
Doduse, i price o Isusu, Muhamedu i Budi najvise podsecaju na mitove.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!